Convenio colectivo - Indústries Siderometal-lúrgiques, Tarragona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2006
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3949 de 19/08/2003

RESOLUCIÓ TIC/2470/2003, de 17 de juny, per la qual es disposa el registre i la publicació del Conveni col·lectiu de treball per a les indústries siderometal·lúrgiques de la província de Tarragona per als anys 2003-2006 (codi de conveni núm. 4300405).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball per a les indústries siderometal·lúrgiques de la província de Tarragona per als anys 2003-2006, subscrit per les parts negociadores en data 20 de maig de 2003 i presentat en aquesta oficina per les mateixes parts en data 30 de maig de 2003, i d'acord amb el que estableixen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'estatut dels treballadors; els articles 11.2 i 37.4 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; i la Resolució TRE/1398/2002, de 30 d'abril de delegació de competències en matèria de relacions laborals al Registre de convenis de Tarragona de la Subdirecció General d'Afers Laborals i d'Ocupació (DOGC núm. 3642, de 24.5.2002),

Resolc:

.1 Disposar el registre del Conveni col·lectiu de treball per a les indústries siderometal·lúrgiques de la província de Tarragona per als anys 2003-2006 (codi de conveni núm. 4300405) al Registre de convenis de la Subdirecció General d'Afers Laborals i d'Ocupació de Tarragona.

.2 Disposar-ne la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu.

Tarragona, 17 de juny de 2003

Montserrat Güell i Anglès

Subdirectora general d'Afers Laborals

i d'Ocupació en funcions

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector de les indústries siderometal·lúrgiques de la província de Tarragona per als anys 2003-2006

Capítol 1

Àmbit d'aplicació

Article 1

Àmbit territorial

Aquest Conveni és d'aplicació obligatòria a totes les empreses del metall de la província de Tarragona i té la consideració de mínim, en conjunt i còmput anual, per a les empreses amb convenis o pactes propis.

Article 2

Àmbit funcional

2.1 El present Conveni obliga les empreses i els treballadors/res del sector industrial i serveis del metall que realitzen la seva activitat tant en el procés de producció com en la transformació, manipulació o magatzematge en els seus aspectes diversos.

També estan compreses les empreses, centres de treball o tallers que porten a terme treballs de caràcter auxiliar, complementaris o afins, relacionats amb el sector, com també les tasques d'instal·lació, muntatge, reparació, manteniment o conservació, inclosos en tots els altres que requereixin aquests serveis.

També és d'aplicació a les indústries metal·logràfiques, de fabricació d'envasos metàl·lics i boteria quan per a la seva fabricació s'utilitza xapa d'espessor superior a 0,5 mil·límetres; fontaneria, instal·lacions elèctriques, serralleria, fusteria metàl·lica i altres similars, fins i tot quan siguin activitats auxiliars de la construcció; l'estesa de línies de conducció d'energia, de cables, de xarxes de telefonia i afins; senyalització i electrificació de ferrocarrils; indústries d'òptica, joieria, rellotgeria i mecànica de precisió; recuperació i reciclatge de matèries primeres secundàries; fabricació o manipulació de circuits impresos i de fibra òptica, com també les activitats relatives a infraestructures tecnològiques i equips de la informació i telecomunicacions.

També estaran afectades totes les activitats, noves o tradicionals, afins o similars a les incloses als apartats anteriors d'aquest article.

2.2 Les parts signants d'aquest Conveni manifesten que és convenient que el Conveni col·lectiu per a la indústria siderometal·lúrgica de la província de Tarragona sigui respectat, en el seu àmbit territorial, pels treballadors/res i les empreses a què es refereix el punt 2.1 en què els recomana que en un futur acomodin els seus convenis d'empresa a l'estructura, condicions i mínims que es preveuen en aquest Conveni provincial, i que el considerin com a dret supletori del seu conveni d'empresa.

Article 3

Àmbit personal

Comprèn la totalitat del personal de les empreses incloses en els articles anteriors, amb l'excepció de les que no tenen la consideració legal de treballadors/res, segons l'Estatut dels treballadors.

Capítol 2

Clàusules de garantia

Article 4

Vigència

L'entrada en vigor a tots els efectes és l'1 de gener de 2003 i la seva durada és de 4 anys, és a dir, fins al 31 de desembre de 2006.

Article 5

Pròrroga

El Conveni s'ha de prorrogar tàcitament si, a comptar un termini de tres mesos abans de la data del seu venciment, no és denunciat per cap de les parts.

Article 6

Rescissió i revisió

La denúncia que proposa la rescissió o la revisió del Conveni s'ha de presentar al Departament de Treball de la Generalitat, a Tarragona, mitjançant les centrals sindicals o les associacions empresarials, com a mínim, abans de tres mesos a comptar des de la data de finalització de la vigència o de qualsevol de les seves pròrrogues.

Capítol 3

Compensació, absorció i garantia personal

Article 7

Aplicació global

Les condicions pactades formen un tot indivisible i als efectes de la seva aplicació pràctica són considerades globalment.

Article 8

Compensació i absorció

Cap de les condicions econòmiques pactades en aquest Conveni són compensables i absorbibles en la seva totalitat amb les concedides per les empreses, voluntàriament o per conveni, llevat dels augments a compte del Conveni.

Article 9

Garantia personal

S'han de respectar les situacions personals de què s'hagi gaudit amb anterioritat a la vigència d'aquest Conveni i que amb caràcter global l'excedeixin. S'han de mantenir estrictament a títol personal.

Capítol 4

Comissió Paritària

Article 10

Comissió Paritària

S'actualitza la Comissió Paritària del Conveni com a òrgan d'interpretació, arbitratge, conciliació i vigilància. La Comissió és integrada pel president del Conveni i els senyors Rafael Vidal Reyes (CCOO), Josep Casadó (CCOO), Miguel Caballero (UGT) i Josep M. Pallejà (UGT), com a vocals en la representació dels treballadors; els senyors Juan M. Noguera, José Sans, Àngel Bascon i Julio Cabrera com a vocals per la part empresarial. El president té veu, però no vot. La Comissió Paritària té la seva seu en el despatx dels advocats Lleixa-Urzaiz, Av. de Roma, número 7, 7a planta, de Tarragona.

Ambdues parts acorden informar la Comissió Paritària dels dubtes, les discrepàncies i els conflictes que es puguin produir com a conseqüència de la interpretació i l'aplicació del Conveni, perquè la Comissió pugui emetre dictamen o actuar en la forma reglamentària, sens perjudici de seguir la via administrativa o judicial que correspongui.

A més, té la intervenció prevista en el Conveni respecte a l'efectivitat o no de la clàusula d'inaplicació salarial; igualment quant a la petició de distribució irregular de la jornada; d'altra banda intervindrà, a petició de qualsevol de les parts en l'estudi sobre acords a nivell general, que puguin tenir relació amb el Conveni, i especialment en el tema de la classificació professional.

La Comissió Paritària s'ha de reunir tres cops l'any.

Les empreses han d'abonar els endarreriments del Conveni de l'any 2003 dins els dos mesos següents al 20 de maig de 2003; en els anys següents s'han d'abonar a la nòmina del mes de febrer, o dins els dos mesos següents a la publicació dels pressupostos generals de l'Estat, on fixa l'índex de preus de consum (IPC) previst.

Capítol 5

Condicions salarials

Article 11

Salari conveni

S'entén per salari Conveni el que estableix l'annex salarial que s'adjunta al present Conveni.

Article 12

Expressament es pacta que els conceptes que fins al 31 de desembre de 1995 es calculaven sobre el salari base, s'han de calcular sobre la columna "càlcul plusos" de les taules annexes. S'han de revisar cada any d'acord amb allò que preveu l'article 15.

Article 13

Antiguitat

El personal comprès en el present Conveni ha de percebre augments periòdics per anys de servei que consisteixen en l'abonament de quadriennis en la quantia prevista en la taula annexa corresponents a la categoria en què hom és classificat. El còmput de l'antiguitat s'ha de regular per allò que disposa l'article 76 de l'ordenança laboral.

La meritació de l'antiguitat s'ha d'efectuar en el mes que es produeixi.

La quantia de cada quadrienni queda congelada per al futur.

Article 14

Gratificacions extraordinàries

S'han d'abonar en la quantia d'una mensualitat de salari real, els dies 29 de juny i 15 de desembre com a màxim. Ambdues gratificacions s'han d'abonar en proporció al temps treballat a l'empresa i per semestres. Expressament es pacta que el salari real és la suma de salari de conveni, antiguitat i altres complements salarials (primes, plusos, incentius, etc.).

Article 15

Increment salarial i revisió per IPC

Els increments salarials previstos en aquest Conveni són els següents:

Any 2003: IPC real més 1 punt

Any 2004: IPC real més 0,75 punts

Any 2005: IPC real més 0,75 punts

Any 2006: IPC real més 1 punt

A partir de l'1.1.2003, 1.1.2004, 1.1.2005 i 1.1.2006 les empreses han d'abonar l'IPC previst en els pressupostos generals de l'Estat per a cada any, més els increments establerts anteriorment. Si al final de cada any l'IPC real més els increments pactats sobrepassen el que realment s'ha abonat, la diferència resultant s'ha de tenir en compte per a determinar la base de càlcul dels increments salarials per a cadascun dels anys següents, sense que en cap supòsit es tingui dret a percepció econòmica en concepte d'endarreriments de l'any anterior.

En el supòsit que l'IPC previst sigui superior al real no operarà la clàusula de revisió.

Article 16

Clàusula d'inaplicació salarial

El percentatge d'increment salarial establert per a cadascun dels anys de vigència d'aquest Conveni, té un tractament excepcional per a aquelles empreses que acreditin objectivament i fefaentment situacions de dèficit o pèrdues, de manera que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR