Convenio colectivo - d’elaboració i venda de pastisseria, confiteria, brioxeria i rebosteria, Tarragona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2009
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2009
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 5416 de 08/07/2009

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

RESOLUCIÓ

TRE/1889/2009, de 5 de juny, per la qual es disposa el registre i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de sector d'elaboració i venda de pastisseria, confiteria, brioixeria i rebosteria de la província de Tarragona, per als anys 2009-2011 (codi de conveni núm. 4300215).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de sector d'elaboració i venda de pastisseria, confiteria, brioixeria i rebosteria, subscrit per part del sector pel Gremi d'Artesans Pastissers i per part dels treballadors pels sindicats CCOO i UGT en data 20 de maig de 2009, i presentat per les mateixes parts en data 27 de maig de 2009, i de conformitat amb el que estableixen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 170.1 e) i j) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; la Resolució TRE/1398/2002, de 30 d'abril, de delegació de competències en matèria de relacions laborals als Serveis Territorials a Tarragona, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar el registre del Conveni col·lectiu de treball de sector d'elaboració i venda de pastisseria, confiteria, brioixeria i rebosteria de la província de Tarragona, per als anys 2009-2011 (codi de conveni núm. 4300215), al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Tarragona.

.2 Disposar-ne la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Tarragona, 5 de juny de 2009

Josep Maria Solanes Segura

Director dels Serveis Territorials a Tarragona

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball d'elaboració i venda de pastisseria, confiteria, brioixeria i rebosteria de la província de Tarragona, per als anys 2009 - 2011

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Les condicions de treball que s'estipulen en aquest Conveni tenen caràcter de mínimes, i en conseqüència, són nul·les i no sorgiran cap efecte entre les parts els pactes o clàusules que, individual o col·lectivament, impliquin condicions menys favorables per als treballadors.

Article 2

En allò no previst en aquest Conveni, s'observarà allò que estableixen l'Estatut dels treballadors i la legislació vigent.

Article 3

Aquest Conveni serà vigent des del dia 1 de gener de 2009, amb independència de la data de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Article 4

Aquest Conveni és d'aplicació a tota la província de Tarragona i afecta els centres de treball que hi són ubicats, encara que les empreses tinguin el domicili en una altra, i a les que siguin traslladades des d'altres províncies. Així mateix obliga les empreses de nova creació.

Article 5

El Conveni afectarà la totalitat dels treballadors de les empreses dedicades a l'elaboració i venda de pastisseria, confiteria, brioxeria i rebosteria, així com al personal que, sense pertànyer a la plantilla de les empreses en el moment de l'aprovació del Conveni, hi comenci a prestar els seus serveis durant el període de la seva vigència.

Article 6

La durada del Conveni és de tres anys a comptar des de la data d'entrada en vigor, per la qual cosa conclourà el 31 de desembre de 2011. Es prorrogarà d'any en any per reconducció tàcita, en cas de no existir denúncia de qualsevulla de les parts o de no proposar-se la seva revisió o rescissió.

Article 7

La denúncia on es proposi la rescissió o la revisió del Conveni s'ha de presentar en el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, mitjançant les centrals sindicals, el gremi provincial d'artesans pastissers o les agrupacions pastisseres que puguin existir.

Article 8

Les condicions pactades formen un tot orgànic, indivisible i, per a la seva aplicació, seran considerades globalment.

Article 9

Totes les millores econòmiques i de treball que s'implantin en virtut d'aquest Conveni, seran compensables i absorbibles fins on arribin les millores i augments que existeixin a cada empresa.

Les condicions legals que en el futur comportin una variació econòmica de tots o d'alguns dels conceptes retributius existents, o que suposin la creació d'altres de nous, únicament tindran eficàcia pràctica, quan considerades en la seva totalitat, superin el nivell d'aquest Conveni; altrament, s'han de considerar absorbides per les millores pactades.

Article 10

S'han de respectar les garanties personals que, en concepte de percepcions de qualsevulla classe en el seu còmput, siguin més beneficioses que les fixades en aquest Conveni, i s'han de mantenir estrictament ad personam. Quant a la resta, les condicions gaudides pels treballadors es consideraran unificades per les normes d'aquest Conveni.

Article 11

Es crea la Comissió Paritària del conveni, com a òrgan d'interpretació, arbitratge, conciliació i vigilància del seu compliment.

Article 12

Les funcions de la Comissió Paritària seran les següents:

  1. Interpretació del Conveni.

  2. Arbitratge de les qüestions o problemes sotmesos a la seva consideració de les parts o en els supòsits previstos concretament en aquest Conveni.

  3. Vigilància del compliment d'allò pactat.

  4. Totes les activitats que tendeixin a millorar l'eficàcia.

Article 13

La Comissió Paritària del Conveni estarà formada per sis membres, dels quals tres ho seran de la part social i altres tres dels sindicats signants d'aquest Conveni.

Entre els membres de la dita Comissió Paritària s'elegirà un president i un secretari, on hi podran assistir els assessors de les dues parts sense dret a vot.

Es fixa el Tribunal Laboral de Catalunya com a darrer òrgan per a la solució de conflictes en el supòsit que aquests no fossin resolts per la Comissió Paritària.

Article 14

Els vocals empresaris tindran el seu domicili en el local social del gremi provincial d'artesans pastissers, situat a l'avinguda de Catalunya, 39-41 de Tarragona. Els vocals treballadors tindran el seu domicili en els locals dels seus sindicats respectius.

Article 15

Ambdues parts, l'empresarial i la treballadora, han de comunicar a la Comissió Paritària del Conveni tots els dubtes, discrepàncies i conflictes que puguin sorgir o produir-se com a conseqüència de la interpretació del Conveni, perquè la comissió esmentada emeti el dictamen o actuï de forma reglamentària.

Capítol 2

Condicions de treball

Article 16

La jornada laboral és de quaranta hores (40) setmanals. La jornada esmentada s'ha de realitzar en cinc dies laborals, i la del diumenge en sis hores continuades.

Així mateix, els festius no recuperables es treballaran només sis hores que s'abonaran totes com a extraordinàries. En el cas que no es cobrin aquestes hores extraordinàries es tindrà dret a un dia de repòs.

Sempre que la durada de la jornada diària continuada excedeixi de sis hores, haurà d'establir-se un període de descans de quinze minuts per l'entrepà, el qual es considerarà, a tots els efectes, com a temps efectiu de treball.

Article 17

Atesa l'índole especial de l'activitat laboral de les empreses artesanes pastisseres, i en les vigiles de les festes tradicionals, podran ampliar la jornada laboral, amb un màxim de vuitanta hores l'any.

Les hores extraordinàries sempre que la realització de les mateixes siguin necessàries s'abonaran al 75% sobre el valor de l'hora ordinària. Quant a les hores estructurals s'ha d'observar allò que estableixi la legislació vigent.

Capítol 3

Classificació professional

Article 18

Quant a les definicions de les categories professionals s'haurà d'ajustar a allò que disposa l'annex 1 de l'actual .Acord marc estatal. per a les empreses del sector de pastisseria, confiteria, brioixeria i rebosteria.

El personal que presta els seus serveis en les empreses subjectes a aquest Conveni, atenent a les seves funcions, es classifica en:

1) Personal d'obrador

2) Personal mercantil

3) Personal administratiu

El personal d'obrador és format per les categories següents:

  1. Mestre d'obrador

  2. Oficial de 1a

  3. Oficial de 2a

  4. Ajudant/a

  5. Operari/a major de 18 anys

  6. Aprenents/es de 16/17 anys

  7. Aprenents/es amb contracte formatiu

  8. Auxiliar

  9. Netejadors/es

    Mestre d'obrador

    És qui, provenint de categories inferiors, posseeix els coneixements tècnics de la fabricació en totes les respectives fases, tenint per missió conèixer i interpretar les fórmules i anàlisi de productes, facilitar les dades de despeses de mà d'obra, matèries primes, avanços i pressupostos, especificant amb tot el detall els cicles d'elaboració. Haurà de tenir iniciativa i sentit artístic, si s'escau, per la bona presentació dels articles que elabora, un profund coneixement de les màquines emprades, essent el responsable davant l'empresa de totes les anomalies sorgides, tant a la maquinària com a la producció.

    A les confiteries amb més de tres oficials serà obligatòria l'existència d'un mestre obrador o encarregat/ada, llevat que el propi empresari realitzi aquestes funcions per tenir els coneixements professionals adequats.

    Oficial de 1a

    És qui havent realitzat el procés de l'aprenentatge amb la deguda perfecció i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR