Convenio colectivo - Residències, Centres de dia i llars per a l'atenció de Persones amb Discapacitat Intel·lectual, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2010
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2013
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 6288 de 08/01/2013

Vist el text del VI Conveni col·lectiu de treball de Catalunya de residències i centres de dia i llar per a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual per als anys 2010-2013, subscrit per la part empresarial pels representants de l’Agrupació Catalana de Centres de Profunds i per la part social pels representants d’UGT i CCOO, el 31 d’octubre de 2012 i d’acord amb el que disposen l’article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la llei de l’Estatut dels treballadors; l’article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, i l’article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

—1 Disposar la inscripció del conveni esmentat al Registre de convenis i acords col·lectius de treball amb funcionament a través de mitjans electrònics de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

—2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 27 de desembre de 2012

Ramon Bonastre i Bertran

Director general de Relacions Laborals

i Qualitat en el Treball

Traducció del text original signat per parts

VI Conveni col·lectiu de treball de Catalunya de residències, centres de dia i llars residències per a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual per als anys 2010-2013.

Capítol 1

Condicions generals

Article 1

Determinació de les parts i àmbit funcional

El present Conveni col·lectiu ha estat negociat entre, d’una part, la Agrupació Catalana de Centres de Profunds, i de l’altra, pels sindicats Unión General de Trabajadores (UGT) i Comissions Obreres de Catalunya (CCOO).

Aquest conveni serà d’aplicació a les relacions laborals de les residències i centres de dia que tinguin com a activitat l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual prescindint de la naturalesa, tipus, o caràcter de l’entitat que n’és propietària.

Així mateix el conveni podrà ser d’aplicació a partir del dia 1 de juliol de 2013 de forma progressiva a les llars residències, sempre que així s’acordi expressament per la Comissió paritària abans de dita data. La Comissió paritària establirà un règim transitori, amb la regulació de les condicions de treball que de forma especifica es pugui determinar, per regular l’adaptació de les llars residències.

A raó de l’anterior, les parts acorden el canvi de la denominació del conveni la qual serà: ”Conveni col·lectiu de treball de Catalunya de residències, centres de dia i llars residències per a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual”.

Article 2

Àmbit territorial

El present conveni serà d’aplicació a tot el territori de Catalunya i, per tant, a tots els centres que reuneixin les característiques de l’article anterior i estiguin situats en l’esmentat territori.

Article 3

Àmbit temporal

El present conveni entrarà en vigor el mateix dia del seu registre als serveis corresponents del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, i tindrà efecte retroactiu en els sous base, reflectits a les taules salarials annexes, que seran d’aplicació amb efectes d’1 de gener de 2010.

La resta de complements establerts al present Conveni seran d’aplicació a partir de la seva signatura o de tots aquells conceptes que el text del conveni determini els seus efectes d’aplicació.

L’àmbit temporal serà de quatre anys, acabant la seva vigència al 31 de desembre de 2013, i podrà ser prorrogat d’any en any sempre que no si interposi denuncia per qualsevol de les parts negociadores, amb l’antelació d’un mes a la data del seu venciment.

Transcorregut dos anys des de la denúncia del conveni col·lectiu sense que s’hagi acordat un nou conveni o dictat un laude arbitral, aquell perdrà, excepte pacte en contrari, vigència i s’aplicarà, en cas d’haver-ne, el conveni col·lectiu d’àmbit superior que fos aplicable.

Article 4

Àmbit personal

4.1. El conveni serà d’aplicació a tots els treballadors/es, tan fixos com interins o eventuals o temporals per qualsevol motiu, que estiguin vinculats a les empreses incloses a l’article primer, pel corresponent contracte de treball de caràcter comú.

4.2. S’exclouen expressament de l’àmbit d’aplicació d’aquest conveni:

4.2.1. Els professionals o especialistes que, per raó de l’exercici professional, poden concertar estudis, treballs o col·laboracions específiques referides a l’activitat normal dels centres inclosos en l’àmbit d’aplicació del present conveni.

4.2.2. Les relacions laborals de caire especial.

4.2.3. Els contractes expressament exclosos per la llei.

Article 5

Prelació de normes

Les normes contingudes en aquest conveni regularan amb caire absolutament preferent les relacions entre les empreses, compreses en el seu àmbit, i el seu personal. En tot allò que no es preveu en aquest conveni li serà d’aplicació el que estableix l’Estatut dels treballadors (RD legislatiu 1/1995, de 24 de març de 1995), la Llei Orgànica 11/1985, de 2 d’agost, de llibertat sindical, i d’altres disposicions laborals de caire general. No serà d’aplicació l’Ordenança laboral per als centres d’assistència, i atenció a deficients mentals i minusvàlids físics, que expressament es deixa sense aplicació, en estar tots els seus apartats previstos en aquest conveni o en la normativa abans esmentada.

Article 6

Vinculació a la totalitat

6.1. Les condicions pactades en aquest conveni formen un tot indivisible. Les millores econòmiques que s’hi pacten podran ser absorbides per les que, en el futur, es puguin establir per disposició legal i per les que vinguin pagant els centres a l’entrada en vigència del conveni, tot en còmput anual.

6.2. La remuneració total que, a l’entrada en vigor del present conveni, percebi el personal a què n’és d’aplicació, compensa i absorbeix les millores, amb les excepcions establertes a l’article 7, en còmput global anual, establertes en aquest conveni, tenint en compte en tot cas que la remuneració real dels treballadors/es no podrà ser reduïda per l’aplicació de les normes que aquí s’estableixen, tot en còmput anual.

Article 7

Condicions més beneficioses

Es respectaran a tots els treballadors/es inclosos a l’àmbit del present conveni i amb caràcter “ad personam” totes aquelles condicions més beneficioses del tipus que siguin que estiguin reconegudes pels convenis col·lectius anteriors o contractes de treball, sempre que siguin vigents en el moment d’entrada en vigència del conveni.

També es respectaran totes aquelles condicions més beneficioses reconegudes en pactes d’empresa o individuals, sempre que no siguin de caràcter salarial, o si tenint-ne, el tenen per causa d’una contraprestació en matèria de jornada o d’horari, sempre que aquesta es mantingui amb l’aplicació d’aquest conveni.

Capítol 2

Classificació del personal

Article 8

Grups professionals

El personal que presta els seus serveis a qualsevol dels centres esmentats a l’article primer es classificarà, d’acord amb la funció que exerceixen, dins d’algun dels grups i subgrups següents:

Grup professional

Grup professional i atenció directe

8.1. Personal de comandament

8.1.1 Personal tècnic

8.1.2 Llicenciats/des universitaris/es

8.1.3 Diplomats/des universitaris/es

8.1.4 Auxiliar tècnic educatiu/va

Grup Professional 2 administratiu

8.2. Personal administratiu

8.2.1 Cap administratiu

8.2.2 Llicenciats/des universitaris/es

8.2.3 Diplomats/des universitaris/es

8.2.4 Oficial/a administratiu/va de 1a

8.2.5 Oficial/a administratiu/va de 2a

8.2.6 Auxiliar administratiu/va

Grup Professional 3 de suport

8.3. Personal de serveis generals

8.4.1 Cap de serveis generals

8.4.2 Llicenciats/des universitaris/es

8.4.3 Diplomats/des universitaris/es

8.4.4 Oficial/a de serveis generals

8.4.5 Auxiliar de serveis generals

Article 9

Funcions

La classificació del personal esmentada a l’article anterior no suposa l’obligació de tenir cobertes totes les places ni funcions si les necessitats i el volum del centre no ho requereixen.

Les funcions de cadascun dels grups professionals són les que es relacionen a l’Annex 1, si bé se’n podran realitzar d’altres similars que siguin enteses com a equivalents. Els treballadors/res estan obligats/des a executar els treballs i operacions que ordenin de forma expressa els seus superiors/res jeràrquics/es dins dels continguts generals de la seva competència i categoria professional, sempre que no es perjudiqui la seva dignitat i formació professional.

Capítol 3

Ingressos, ascensos i plantilles

Article 10

Contractació

Els treballadors contractats mitjançant un contracte eventual per circumstàncies de la producció, regulat en l’article 15b)del Estatut dels Treballadors, només podran suposar un 25% del total de la plantilla.

El contracte eventual per circumstàncies de la producció tindrà una durada màxima de dotze mesos en un període de divuit mesos.

Pel que fa a la regulació dels contractes a temps parcial, s’estarà a l’establert per la normativa vigent.

Article 11

Ascensos i vacants

Els ascensos de categoria professional es faran d’acord amb la formació, mèrits i capacitat, així com...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR