Convenio colectivo - Indústria d'Hostaleria i Turisme, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2012
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2013
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 6321 de 22/02/2013

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de la indústria d’hostaleria i turisme de Catalunya per als anys 2012 y 2013, subscrit per la part empresarial pels representants de la Confederació Empresarial d’Hostaleria, Restauració i Apartaments Turístics de Catalunya i per la part social pels representants de la Federació de Catalunya de Treballadors de Comerç d’Hostaleria, Turisme i Joc (FCTCHTJ-UGT), el 6 de novembre de 2012, i d’acord amb el que disposen l’article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la llei de l’Estatut dels treballadors; l’article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, i l’article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

—1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball amb funcionament a través de mitjans electrònics de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

—2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 7 de gener de 2013

Ramon Bonastre i Bertran

Director general de Relacions Laborals

i Qualitat en el Treball

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu per a la Industria d’Hostaleria i Turisme de Catalunya

Vigència des de l’1 de gener de 2012 al 31 de desembre de 2013

Capítol 1. Determinació de les parts

Article 1 Determinació de les parts

Capítol 2. Àmbit d’aplicació

Article 2 Àmbit funcional
Article 3 Àmbit territorial
Article 4 Àmbit personal
Article 5 Àmbit temporal

Capítol 3. Clàusules generals

Article 6 Prelació de normes i dret supletori
Article 7 Compensació i Absorció
Article 8 Condicions més beneficioses i garantia ad personam
Article 9 Vinculació a la totalitat
Article 10 Publicitat
Article 11 Comissió paritària i conflictes col·lectius

Capítol 4. Organització del treball

Article 12 Organització del treball
Article 13 Mobilitat funcional

Capítol 5. Classificació del personal en grups professionals

Article 14 Classificació en grups professionals
Article 15 Adaptació dels grups professionals

Capítol 6. Ingressos, períodes de prova, cessaments

Article 16 Ingressos a l’empresa
Article 17 Períodes de prova
Article 18 Dimissió i termini de preavís
Article 19 Ascensos
Article 20 Excedències

Capítol 7. Contractació

Article 21 Contracte formatius
Article 22 Contractació de primer treball en el sector
Article 23 Contractes de fixos-discontinus
Article 24 Contractes a temps parcial
Article 25 Contractes de duració determinada
Article 26 Foment de la contractació indefinida

Contractació de treballadors minusvàlids.

Article 27 Final de contracte

Capítol 8. Temps de treball

Article 28 Jornada de treball
Article 29 Descans setmanal
Article 30 Vacances
Article 31 Calendari laboral
Article 32 Festes no recuperables
Article 33 Llicències
Article 34 Hores extraordinàries

Capítol 9. Condicions econòmiques

Article 35 Retribució
Article 36 Antiguitat consolidada
Article 37 Premi de vinculació
Article 38 Manutenció
Article 39 Allotjament
Article 40 Plus de transport
Article 41 Roba de treball
Article 42 Nocturnitat
Article 43 Gratificacions extraordinàries
Article 44 Clàusula de no vinculació salarial

Capítol 10. Previsió social

Article 45 Malaltia i accident
Article 46 Assegurança d’accidents

Capítol 11. Seguretat i higiene

Article 47 Seguretat i higiene

Capítol 12. Drets sindicals

Article 48 Drets sindicals i de la representació dels treballadors en la empresa

Capítol 13. Formació professional

Article 49 Formació professional

Capítol 14. Normalització lingüística

Article 50 Normalització lingüística

Capítol 15. Règim disciplinari laboral

Article 51 Faltes i sancions dels treballadors i treballadores
Article 52 Graduació de les faltes
Article 53 Procediment sancionador
Article 54 Faltes lleus
Article 55 Faltes greus
Article 56 Faltes molt greus
Article 57 Classes de sancions
Article 58 Prescripció

Disposició addicional 1a. Jubilació obligatòria

Disposició addicional 2a. Jubilació parcial i Contracte de relleu

Disposició addicional 3ª. Igualtat d’oportunitats

Disposició transitòria 1a. Abonament d’endarreriments generats

Disposició transitòria 2a. Comissió tècnica d’establiments

Annexos

  1. Barcelona – Maresme

  2. Tarragona

  3. Lleida

  4. Girona

  5. Col·lectivitats

  6. Adequació dels grups i categories a les àrees funcionals de l’ALEH

Capítol 1

Determinació de les parts

Article 1

Determinació de les parts

El present Conveni col·lectiu per a la Indústria d’Hostaleria i Turisme de Catalunya es pacta entre la Confederació Empresarial d’Hostaleria, Restauració i Apartaments Turístics de Catalunya d’una part, i la Federació de Catalunya de Treballadors de Comerç, d’Hostaleria, Turisme i Joc (FCTCHTJ-UGT).

Capítol 2

Àmbit d’aplicació

Article 2

Àmbit funcional

  1. El present Conveni col·lectiu afecta i obliga a tots els establiments i empreses, qualsevol que sigui la forma jurídica que adoptin, dedicats a alguna de les següents activitats:

    1. Hostaleria

    2. Allotjament turístic, inclòs el rural i els albergs, així com les cases de colònies que tinguin contractat el servei d’hostaleria.

    3. Restauració

    4. Restauració col·lectiva, de conformitat amb el previst a la disposició transitòria segona

    5. Càtering

    6. Sales de festes, discoteques, sales de ball, tablaos flamencos i anàlegs en les categories corresponents al sector d’hostaleria.

    7. Salons recreatius

    8. Billars

  2. Als efectes de la seva inclusió en l’àmbit funcional d’aquest Conveni:

    1. Són d’hostaleria les empreses i establiments dedicats de manera professional i habitual, mitjançant preu, a proporcionar allotjament a les persones, amb o sense serveis complementaris.

    2. Són d’allotjament turístic els establiments destinats a proporcionar mitjançant preu, habitació o residència a les persones, en èpoques, zones o situacions turístiques, tant si l’activitat es realitza de manera temporal com permanent.

    3. Són de restauració les empreses i establiments, qualsevol que sigui la seva denominació, que serveixin al públic, mitjançant preu, menjars i/o begudes, per ser consumides en el mateix local.

    4. Són de restauració col·lectiva les empreses que, mitjançant un contracte o una concessió administrativa amb el titular de l’establiment en el que es presti el servei, serveixin menjars i/o begudes a contingents particulars i no al públic en general.

    5. Són de càtering tant les empreses que, mitjançant un contracte de subministrament proveeixin aliments a punt de consumir, com aquelles que es dediquin a la prestació de serveis extraordinaris.

  3. Es consideren serveis extraordinaris a hostaleria aquells que per la seva breu durada, caràcter irregular, nombre de comensals o de clients (referits només a banquets, coffee breaks, còctels i similars) hi intervenen treballadors/es de plantilla o contractats especialment per l’esdeveniment.

    Als efectes anteriors, els treballadors/es especialment contractats, percebran com compensació econòmica la prevista en els annexos de serveis extraordinaris.

  4. El present Conveni col·lectiu també afecta a les empreses i establiments de casinos, pizzeries a domicili, càmpings i ciutats de vacances i paradors als que no els fos d’aplicació un altre Conveni col·lectiu.

Article 3

Àmbit territorial

El Conveni...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR