Convenio colectivo - Indústria de la Flequeria, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Julio de 2013
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2014
Publicado enButlletí Oficial de la Provincia de Barcelona de 17/07/2013

ADMINISTRACIÓ AUTONÒMICA

Generalitat de Catalunya. Departament d'Empresa i Ocupació. Serveis Territorials

RESOLUCIÓ de 9 de juliol de 2013, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de la indústria flequera de la província de Barcelona per al període 1.7.2013-31.12.2014 (codi de conveni núm. 08002525011994)

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de la indústria flequera de la província de Barcelona subscrit pel Gremi de

Flequers de la província de Barcelona, el Gremi de Forners de Barcelona, UGT i CCOO el dia 1 de juliol de 2013, i de conformitat amb el que disposen l’article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el

Text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors; l’article 2.1.a) del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, i altres normes d’aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de la indústria flequera de la província de Barcelona per al període 1.7.2013-31.12.2014 (codi de conveni núm. 08002525011994) al Registre de convenis i acords col·lectius de treball en funcionament amb mitjans electrònics dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Ocupació a Barcelona, amb notificació a la Comissió Negociadora.

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona.

Transcripció literal del text signat per les parts:

CONVENI COL·LECTIU DE TREBALL DE LA INDUSTRIA FLEQUERA DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA PER AL PERÍODE 1.7.2013-31.12.2014.

CAPÍTOL I.- DISPOSICIONS GENERALS.

ARTICLE 1.- Àmbit funcional i territorial.

El present Conveni afecta totes les empreses i treballadors de la província de Barcelona que estiguin dedicats a l’elaboració, cocció, degustació o simplement venda de pa, encara que comparteixin aquesta activitat amb un altra.

Els treballadors regits per aquest Conveni estan obligats a complir-lo i les empreses estan obligades a assumir les càrregues que el seu compliment generi.

També estan inclosos en l’àmbit funcional d’aquest Conveni els centres de treball o punts de venda que finalitzin l’elaboració d’un producte semielaborat per vendre’l.

ARTICLE 2.- Àmbit personal.

Afecta tots els treballadors que presten els seus serveis a les empreses incloses en l’àmbit territorial i funcional del present Conveni, a excepció d’aquells que tinguin càrrecs d’alta direcció i/o tinguin la condició de treballadors autònoms dependents, als que serà d’aplicació les seves normes específiques.

ARTICLE 3.- Durada i efectes.

La durada d’aquest Conveni és de l’1 de juliol de 2013 fins al 31 de desembre de 2014. Qualsevol de les parts signants, s’encarregarà de fer la comunicació de denúncia als òrgans administratius que siguin competents en la qüestió, amb una antelació mínima de dos mesos a la fi de la seva vigència.

En el termini màxim d’un mes, a partir del lliurament de l’ esmentada comunicació, es procedirà a constituir la comissió negociadora, i ambdues parts acordaran un calendari de reunions, a fi d ‘iniciar les converses per la negociació d’un nou conveni col·lectiu.

ARTICLE 4.- Vigència de la totalitat.

Les condicions pactades en el present Conveni constitueixen una unitat indivisible. En el cas que l’autoritat laboral no aprovi alguna de les seves clàusules en el tràmit d’homologació, aquest Conveni ha d’esdevenir nul i sense cap efecte vinculant, i les parts estan obligades a reconsiderar-ne tots els articles.

ARTICLE 5.- Objectius.

Són objectius comuns d’ambdues parts la millora de les condicions de treball, la salut laboral, la productivitat i la competitivitat de les empreses. Amb aquest objectiu, aquests col·laboraran en l’assoliment dels fins assenyalats mitjançant el perfeccionament dels sistemes productius, la reducció dels riscos i de l’ absentisme injustificat.

ARTICLE 6.- Derogació.

Totes les matèries que són objecte de regulació del present Conveni col·lectiu substitueixen i deroguen les pactades en l’anterior conveni col·lectiu.

ARTICLE 7.- Compensació i absorció.

Les retribucions que s’estableixin en aquest Conveni tenen caràcter de mínims. Les millores econòmiques individuals que s’hagin establert a partir de l’1 de maig de 2004, sigui quina sigui el seu motiu, denominació, seran absorbibles i compensables amb el salari pactat en el present text convencional.

El augments concedits voluntàriament amb anterioritat a l’1 de maig de 2004 no són absorbibles ni compensables, tret de les quantitats donades a compte del Conveni i les descrites a l’article 21, apartat b).

S'han de respectar aquelles situacions personals que excedeixin, amb caràcter global, el que s'ha pactat i s'han de mantenir estrictament "ad personam."

ARTICLE 8.- Declaració en contra de la discriminació. El principi d'igualtat entre els treballadors i les treballadores implica que si fan una mateixa feina o si fan feines a les quals s'atribueix un mateix valor, s'ha d'eliminar qualsevol discriminació en el conjunt dels elements i condicions laborals per raó de raça o sexe.

CAPÍTOL II.- CONTRACTES I CESSAMENTS.

ARTICLE 9.- Contractació.

  1. Normes Generals:

    S’estableix un període de prova que haurà de figurar en el contracte de treball i que en cap cas podrà ser superior als següents terminis: pels contractes indefinits, sense distinció entre grups professionals, serà de 90 dies naturals, i per la resta de modalitats contractuals, 30 dies naturals pels auxiliars i aprenents, i 50 dies per la resta de les categories.

    Aquesta regulació s’exceptuarà si la modalitat contractual que s’utilitzi, estableix un període de proba superior.

    Igualment, s’haurà de lliurar als representants legals dels treballadors la còpia bàsica dels contractes per a la seva signatura en el termini dels 8 dies següents a la seva formalització. Així mateix, en el termini dels 10 dies posteriors al seu registre s’ha de presentar un exemplar de la còpia bàsica segellada als representants legals dels treballadors, o del certificat telemàtic, en el seu cas.

    Junt a l'avís de fi de contracte, l’empresa ha de fer arribar un esborrany de la quitança al treballador afectat.

  2. Contracte a temps parcial indefinit.

    Les parts signants d’aquest conveni, es comprometen a promoure la formació professional d’aquests treballadors a temps parcial, a fi de afavorir la seva progressió i mobilitat professional.

    L’empresa i el treballador podran pactar en el contracte de forma expressa la realització d’hores complementàries, d’acord amb els condicionaments legals. En qualsevol cas, la suma de les hores ordinàries i les complementaries respectarà el límit que legalment s’estableixi.

    El pacte d’hores complementàries podrà quedar sense efecte per renúncia del treballador, mitjançant un preavís de 15 dies, una vegada transcorregut un any des de la seva celebració, sempre que hi concorrin alguna de les circumstàncies establertes legalment.

  3. Contractes eventuals per circumstàncies de la producció i d’obra i servei determinat.

    Es podran celebrar contractes de duració determinada quan siguin requerits per les circumstàncies del mercat, acumulació de tasques o excessos de comandes, encara que es tracti de l’activitat normal de l’empresa. El contracte de duració determinada per circumstàncies de la producció regulat a l’article 15 de l’Estatut dels Treballadors podrà tenir una durada màxima de 12 mesos dins d’un període de 18 mesos. Quan el contracte tingui un vigència inferior al termini abans esmentat es podrà fer una sola pròrroga fins als 12 mesos.

    Així mateix, d’acord amb el que prescriu l’article 15.1 a) de l’Estatut dels Treballadors, es podrà celebrar contractes per la realització d’un obra o servei determinat, amb autonomia i substantivitat pròpia de l’activitat de l’empresa i duració incerta. En qualsevol cas, la duració d’aquests contracte d’obra i servei no podran tenir una duració superior als 24 mesos.

  4. Contractes per la formació i aprenentatge.

    S'estableix que, en els diferents àmbits de treball de l'empresa es pot utilitzar aquesta tipologia contractual d'acord amb el que disposa la legislació vigent i amb el número màxim que s'estableix en aquest article.

    El contracte per la formació i aprenentatge s’haurà de formalitzar necessariament per escrit en el seu model oficial, i es farà constar el nivell ocupacional, el temps de dedicat a la formació, la seva distribució horària i la durada del contracte, el qual, no pot ser inferior a 6 mesos ni superior a 2 anys. Un cop transcorregut aquest termini, el treballador/a no podrà ser contractat sota aquesta modalitat contractual per la mateixa activitat laboral o ocupació, però si per una altra diferent.

    Les empreses poden contractar un nombre màxim de treballadors per centre de treball, segons el nombre de treballadors de la plantilla, tal com s’indica en el barem següent:

    Fins a 5 treballadors: 1 aprenent.

    Fins a 10 treballadors: 2 aprenents.

    Fins a 25 treballadors: 3 aprenents.

    Fins a 40 treballadors: 4 aprenents.

    Fins a 60 treballadors: 5 aprenents.

    Fins a 70 treballadors: 6 aprenents.

    Fins a 90 treballadors: 7 aprenents.

    En el cas d’empreses amb plantilles superior a noranta treballadors s’aplicarà el que sigui establert a l’Estatut dels Treballadors i la normativa laboral complementària.

    El salari dels aprenents s’establirà en les taules salarials de conformitat amb el que estableix l’article 11.2 g) de l’Estatut dels Treballadors.

    ARTICLE 10.- Cessaments i pre-avisos.

    Els treballadors que vulguin cessar o suspendre la seva relació laboral de forma voluntària ho han de comunicar a l’empresa per escrit amb 15 dies d'antelació.

    En el supòsit que el treballador/a no compleixi l’obligació establerta en el paràgraf anterior se li descomptarà del seu sou, i/o quitança, 15 dies de salari, o en el cas de compliment parcial, la part proporcional corresponent als dies de retràs.

    L’empresari...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR