Convenio colectivo - Comerç del moble, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2013
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2014
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 6509 de 26/11/2013

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector del comerç del moble de Catalunya per als anys 2013-2014, subscrit, per la part empresarial pels representants de la Federació Catalana de Comerciants de Mobles, i per la part social pels representants de UGT-FCTCHTJ i CCOO-FECOHT, el 19 de juliol i 18 d’octubre de 2013 i d’acord amb el que disposen l’article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la llei de l’Estatut dels treballadors; l’article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, i l’article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball amb funcionament a través de mitjans electrònics de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

-2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 14 de novembre de 2013

Jordi Miró i Meix

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Traducció del text original signat per parts

Conveni col·lectiu del Comerç de Mobles de Catalunya 2013-20014

Títol 1

Conveni col·lectiu

Capítol 1

Parts negociadores

Article 1

Aquest Conveni col·lectiu ha estat negociat entre la Federació Catalana de Comerciants de Mobles, integrada pel Gremi Provincial del Comerç de Mobles de Barcelona, Associació de Comerciants de Moble de Girona i Comarques, Gremi de Moblistes de Lleida i província, Gremi Provincial del Comerç de Moble de Tarragona, i Gremi d'Equipaments de Cuina, Banys i reformis de Catalunya, d'una part; i d'una altra per les centrals sindicals CCOO-FECOHT, Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme de Catalunya; i UGT-FCTCHTJ, Federación de Cataluña de Trabajadores de Comercio, de Hosteleria, Turismo y Juego, que en el dia de la seva firma ostenten la majoria absoluta de representants sindicals en el sector del Comerç de Mobles, CCAE 2009, epígraf 4759.

Capítol 2

Àmbit d’aplicació

Article 2

Àmbit funcional

Aquest conveni és de compliment obligat per a totes les empreses l’activitat principal de les quals és el comerç de mobles de la llar, de cuina, de bany, d’oficines, i dels seus complements; així com la decoració i la instal·lació i adequació d'aquests a l’espai; i als treballadors d’aquestes empreses.

No obstant això, les disposicions d’aquest conveni tenen el caràcter voluntari de supletòries per a les empreses i els treballadors que segueixin regint-se per altres convenis del mateix ram, però en diferent territori; qualssevol de les empreses esmentades i dels treballadors podran assumir de comú acord i en qualsevol moment, l‘exclusivitat d’aquest conveni.

Article 3

Àmbit territorial

Aquest conveni afecta totes les empreses i els centres de treball que s’inclouen en l’àmbit funcional, situats al territori de Catalunya.

Article 4

Àmbit personal

Aquest conveni afecta tots els treballadors dels àmbits funcionals i territorial definits en aquest conveni, exceptuant els contemplats en els articles 1.3 i 2 de l’Estatut dels treballadors.

Article 5

Àmbit Temporal

Les condicions pactades en el present Conveni col·lectiu entraran en vigor a tots els efectes el dia 1 de gener de 2013, amb independència de la data de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Durada: la durada del present Conveni serà de dos anys, des de l'1 de gener de 2013 fins al 31 de desembre de 2014.

Denúncia i revisió: a partir del 31 de desembre de 2014, el Conveni es prorrogarà tàcita i automàticament d'any l'any llevat de denúncia fefaent per qualsevol de les parts amb un mes d'antelació a l'esmentada data de venciment.

Capítol 3

Aplicació del Conveni

Article 6

Prelació de normes i dret supletori

Les normes contingudes en el present Conveni regularan les relacions entre les empreses i el seu personal de forma preferent i prioritària. Amb caràcter supletori al no previst en el mateix, es aplicarà el text refós de l’ Estatut dels treballadors aprovat pel RDL 1/1995 publicat al BOE de 29.març.1995 i les seves modificacions posteriors, així com les demés disposicions laborals i de caràcter general que siguin d’aplicació.

Article 7

Condicions més beneficioses i garanties “ad personam”

Totes les condicions que s’estableixen en aquest Conveni tenen la consideració de mínimes, per la qual cosa els pactes, les clàusules, les condicions i les situacions actuals implantades entre empresaris i treballadors, que en el seu conjunt anual impliquen condicions més beneficioses que les que es pacten en aquest Conveni, han de respectar-se íntegrament.

Article 8

Vinculació a la totalitat

Les condicions establertes en aquest Conveni col·lectiu constitueixen un tot orgànic i indivisible i a l’efecte de la seva aplicació pràctica han de ser considerades globalment.

Article 9

Comissió paritària

  1. En compliment del que disposa l'article 85 del text refós de l'Estatut dels treballadors aprovat per Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, s'estableix, per a la vigència i compliment de les qüestions que derivin de l'aplicació del Conveni, una Comissió paritària que estarà formada per dos representants de l'empresa i tres representants del Comitè d'empresa.

La Comissió paritària haurà de ser notificada de les sol·licituds que efectuïn les empreses per acollir-se a la clàusula de no vinculació salarial.

El procediment d'actuació d'aquesta Comissió consistirà en què les discrepàncies o queixes així com altres funcions regulades més endavant, que puguin sorgir sobre el pactat en aquest Conveni, es comuniquin per escrit a la Comissió paritària, la qual després de rebre l'escrit, es reunirà i en un termini de 7 dies a comptar des de la recepció de l'escrit resoldrà.

A les reunions podran assistir amb veu però sense vot els assessors que les parts designin, amb un màxim de dues per representació.

S'estableixen com domicili per a comunicacions a la Comissió paritària:

Domicili de CCOO: Via Laietana, 16 2 planta de 08003 Barcelona

Domicili d'UGT: Rambla del Raval, 29-35 4t planta de 08001 Barcelona

Domicili Patronal: Muntaner, 48-50. 1º 3ª de 08011 Barcelona

Les funcions encomanades a la Comissió paritària són:

  1. Coneixement i resolució de les qüestions derivades de l'aplicació i interpretació del Conveni col·lectiu, així com la vigilància en el compliment del pactat.

  2. Mediar o arbitrar, en el seu cas, en el tractament i solució de quantes qüestions i conflictes de caràcter col·lectiu li siguin sotmesos de comú acord entre les parts en aquelles matèries contemplades en els articles 40, 41 i 82.3 del Text Refós de l'Estatut dels treballadors.

  3. Vetllar especialment pel coneixement i recepció d'informació referent a l'ocupació al sector, analitzant i informant sobre les seves diverses oportunitats, seguint les recomanacions de l'Acord Interprofessional de Catalunya (2011-2014).

Per resoldre les discrepàncies que poguessin sorgir al si de l'esmentada Comissió, les parts se sotmeten expressament als procediments de conciliació i mediació del Tribunal laboral de Catalunya.

S'acorda que la Comissió paritària celebrarà la seva primera reunió als tres mesos de la data de la firma del Conveni.

Article 10

Cànon de negociació

En concepte de retribució dels pagaments i meditacions produïts per aquesta negociació:

  1. Tots els treballadors afectats per aquest conveni podran d'ingressar la quantitat de 12 euros per compte d’UGT, a “La Caixa”, a l’oficina Rambla, 30 de Barcelona, al compte corrent núm. 2100-3290-41-2500020758 i per compte de CCOO a on s’estableixi.

  2. Totes les empreses a què aquest Conveni és d'aplicació podran d'ingressar la quantitat de 12 euros per cada treballador de la seva plantilla en el compte de la Federació Catalana de Comerciants de Mobles de Catalunya, al Banc de Sabadell, a l’oficina de la Gran Via de les Corts Catalanes, 549, al compte corrent 1081909.

Cal efectuar aquests ingressos en el termini màxim d'un mes a partir de la publicació del conveni en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Títol 2

Condicions de treball

Capítol 1

Organització del treball

Article 11

Organització del treball

L’organització del treball, d’acord amb el que es prescriu en aquest conveni i en la legislació vigent, és facultat i responsabilitat de l’empresa.

L’organització del treball té per objecte l’assoliment en l’empresa d’un nivell adequat de productivitat, basat en la utilització òptima dels recursos humans i materials.

Sense minva de la facultat al·ludida en el primer paràgraf, els representants dels treballadors tenen funcions d’orientació, proposta, emissió d’informes, etc., pel que fa a l’organització i racionalització del treball, de conformitat amb l’article 64 del text refós de l’Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març.

Capítol 2

Estructura...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR