Convenio colectivo - Recaptació, emmagatzematge, manipulació i venda de fruites i verdures de Lleida, Lérida

Inicio de Vigencia20 de Noviembre de 2001
Fin de Vigencia12 de Septiembre de 2001
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3517 de 20/11/01

RESOLUCIÓ

de 12 de setembre de 2001, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de recaptació, emmagatzematge, manipulació i venda de fruites i verdures de les comarques de Lleida per al període de l'1.6.2001 al 31.5.2004 (codi de conveni núm. 2500395).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de recaptació, emmagatzematge, manipulació i venda de fruites i verdures de les comarques de Lleida, presentat pel senyor Frederic Francesc Rosell i Carulla en data 30 d'agost de 2001 i subscrit, per la part empresarial, per Asofruit, Catalonia Qualitat i, per part dels treballadors, per les centrals sindicals Comissions Obreres i Unió General de Treballadors el dia 27 de juliol de 2001, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de recaptació, emmagatzematge, manipulació i venda de fruites i verdures de les comarques de Lleida per al període de l'1.6.2001 al 31.05.2004 al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Lleida.

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Lleida, 12 de setembre de 2001

Anna Miranda i Torres

Delegada territorial de Lleida en funcions

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector de recaptació, emmagatzematge, manipulació i venda de fruites i verdures de les comarques de Lleida (període de l'1.6.2001 al 31.5.2004).

Article 1

Àmbit funcional

Aquest Conveni col·lectiu obligarà totes les empreses de recaptació, emmagatzematge, manipulació i venda de fruites i verdures, i afectarà la totalitat dels treballadors de les esmentades empreses, com també aquells que s'incorporin en el futur.

Article 2

Àmbit territorial

Aquest Conveni s'aplicarà a les empreses i treballadors de Lleida i província.

Article 3

Vigència i durada

La vigència del conveni s'estableix en tres anys per la qual cosa arribarà al seu termini el 31 de maig del 2004. Que per al primer any de vigència els salaris són els que hi figuren a l'annex 1. Per al segon i tercer any de vigència, l'augment sobre salari i plus de transport serà l'IPC real que publiqui el INE o organisme que el substitueixi el 31 de desembre anterior i referit a tota Espanya més un 0'25% el segon any, i el 0,50% el tercer. No obstant, quedarà prorrogat automàticament, si amb 30 dies d'antelació a l'acabament de la seva vigència, cap de les parts ha efectuat la corresponent denúncia a l'altra part i a l'autoritat laboral competent.

Article 4

Jornada

Durant la vigència d'aquest Conveni, es pacta que la jornada laboral serà de quaranta hores setmanals, la qual cosa representa un total de 1800 hores anyals.

Els treballadors fixos que desenvolupen el seu treball en jornada continuada, com també els eventuals i fixos discontinus que hagin realitzat una jornada de cinc o de més hores consecutives, tindran dret a quinze minuts de descans no retribuïts que en cap cas es computaran com a jornada de treball.

Els treballadors tindran dret a sol·licitar de les empreses la permuta del seu torn de treball amb altres treballadors de la seva mateixa categoria i lloc de treball.

La sol·licitud es farà per escrit amb una antelació de set dies com a mínim a la data en la qual s'hagi d'efectuar la permuta. Les empreses resoldran la sol·licitud d'acord amb les necessitats de la producció i comunicaran la seva decisió als interessats i als delegats de personal o comitè d'empresa.

Article 5

Vacances

Els treballadors fixos compresos en l'àmbit d'aplicació d'aquest Conveni amb una antiguitat mínima d'un any en l'empresa, gaudiran d'un total de 30 dies naturals de vacances, distribuït entre els mesos de novembre i maig a fi d'evitar perjudicis a les empreses durant els mesos de més activitat laboral. Les retribucions a percebre durant el període de vacances seran el salari i, a més a més, l'antiguitat.

En el cas que el treballador ho demani, les empreses pagaran la retribució de les vacances un dia abans del seu inici.

Per als treballadors no fixos, l'import de les vacances està prorratejat dins el salari hora de les taules annexes.

Article 6

Llicències retribuïdes

Els treballadors tindran dret, als següents dies d'absència al treball sense descompte en la seva retribució, sempre que avisin amb la suficient antelació i que aportin la corresponent justificació:

- Quinze dies naturals en el cas de matrimoni.

- Dos dies en el cas de naixement d'un fill o de malaltia greu o defunció de parents fins al segon grau de consanguinitat o d'afinitat. Si el treballador necessita fer un desplaçament fora del seu lloc de residència habitual tindrà dret a quatre dies de permís.

- Un dia de permís en el cas de trasllat de domicili habitual.

- El temps que calgui, per complir un deure inexcusable de caràcter públic i personal.

Llicències no retribuïdes

- Un dia en cas de matrimoni de fill/a i germà/na

Article 7

Drets de la dona treballadora en el cas d'embaràs

1) La treballadora que degut a agents, procediments o condicions de treball que puguin influir negativament en la salut o del fetus, en qualsevol activitat susceptibles de presentar un risc específic, i que pugui tenir repercussió en l'embaràs, l'empresari ha d'adoptar les mesures que calgui a fi d'evitar l'exposició d'aquest risc.

2) La dona embarassada tindrà els següents drets:

  1. La no realització de feines nocturnes o de feines de torns.

  2. Preferència a ocupar un lloc de treball o una funció diferent que sigui compatible amb el seu estat. El canvi de lloc o de funció s'ha de dur a terme fins al moment en que l'estat de salut de la treballadora permeti la reincorporació al lloc anterior.

  3. Les treballadores embarassades podran absentar-se de la feina, amb dret a remuneració, per a la realització d'exàmens prenatals i tècniques de preparació al part sempre que ho avisin prèviament a l'empresari i justifiquin la necessitat de fer-ho dins la jornada de treball.

    3) L'empresari ha de determinar, desprès d'haver-ho consultat amb els representants dels treballadors, la relació dels llocs de treball exempts de riscos aquest efecte.

    Article 7 bis

    Protecció del treballador

    Els treballadors/es que, per accident, malaltia o altres circumstàncies vegin disminuïda la seva capacitat, seran destinats a llocs de treball adequats a les seves aptituds, dintre de la localitat on presten el seus serveis, sempre que això sigui possible.

    Article 8

    Atenció als fills menors

    Els treballadors, per lactància dels seus fills menors de 9 mesos, tindran dret a interrompre el treball d'acord amb el que estableix l'Estatut dels treballadors.

    Els treballadors/res que tinguin fills menors de 6 anys al seu càrrec, podran sol·licitar el canvi de torn amb algun company/a que tingui la mateixa categoria professional i tingui similar lloc de treball.

    Les empreses concediran aquesta permuta, sempre que les necessitats de producció ho permetin.

    Article 9

    Retribució salarial

    El salari que percebran els treballadors acollits a aquest Conveni serà el que figura en les taules salarials annexes.

    Els treballadors fixos discontinus i eventuals, percebran el salari hora que s'especifica, també, en les taules salarials i que inclou la part proporcional de vacances, gratificacions extraordinàries, diumenges i festius.

    Article 10

    Antiguitat

    Els treballadors fixos afectats per aquest Conveni percebran com a compensació per l'antiguitat en l'empresa, un cinc per cent del salari per cada quadrienni, d'acord amb les quantitats que, per cada nivell professional, s'especifiquen en les taules annexes, sense perjudici dels drets adquirits per aquest concepte. Els treballadors fixos discontinus tindran el mateix dret que els fixos, i necessitaran, per a la consolidació de cada quadrienni, que hagin treballat i cotitzat per l'empresa, com a mínim, mil dies.

    Article 11

    Gratificacions extraordinàries

    En els mesos de juliol i de desembre, les empreses abonaran als seus treballadors una paga corresponent a trenta dies del salari i complement d'antiguitat.

    Les quantitats corresponents a les gratificacions extraordinàries figuren prorratejades en el salari hora especificat en les taules annexes dels treballadors fixos discontinus.

    Article 12

    Hores extraordinàries

    Per cada hora de treball que es realitzi a partir de la setmana ordinària de treball, s'abonarà al setanta-cinc per cent sobre el salari que correspongui a cada hora ordinària. El còmput d'hores extraordinàries es realitzarà, de comú acord, entre empreses i treballadors.

    Article 13

    Sortides, viatges, dietes i desplaçaments

    Els treballadors que per necessitats de l'empresa hagin de realitzar un servei fora de l'empresa tindran dret a que se'ls aboni les despeses que hagin efectuat, un cop feta la corresponent justificació.

    Article 14

    Premis de jubilació

    Les empreses afectades per aquest Conveni concediran un complement d'ajuda per jubilació anticipada a tots els treballadors que hagin estat en actiu en l'empresa, un mínim de deu anys i es jubilin voluntàriament sempre que estigui d'acord l'empresa, segons les quantitats següents:

    Als 60 anys d'edat: 10 mensualitats

    Als 61 anys d'edat: 9 mensualitats

    Als 62 anys d'edat: 8 mensualitats

    Als 63 anys d'edat: 7 mensualitats

    Les esmentades mensualitats seran calculades a raó del salari i el complement d'antiguitat que es percebin al moment de la jubilació.

    Article 15

    Indemnització per causa de mort o per invalidesa absoluta

    Les empreses, per mitjà d'una pòlissa de cobertura d'accidents, concertada amb una entitat asseguradora, garantiran als...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR