Convenio colectivo - Estibadors portuaris, Tarragona

Inicio de Vigencia22 de Febrero de 2002
Fin de Vigencia19 de Diciembre de 2001
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3581 de 22/02/02

RESOLUCIÓ

de 19 de desembre de 2001, per la qual es disposa el registre i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de sector estibadors portuaris del port de Tarragona, de la província de Tarragona, per als anys 2000-2002 (codi de conveni núm. 4300244).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de sector estibadors portuaris del port de Tarragona, subscrit per les parts negociadores en data 13 de juny de 2000, i presentat per les mateixes parts en data 10 de desembre de 2001, i de conformitat amb el que estableixen els articles 90.2 i 90.3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, i els articles 11.2 i 37.4 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya,

Resolc:

-1 Disposar el registre del Conveni col·lectiu de treball de sector estibadors portuaris del port de Tarragona per als anys 2000-2002, de la província de Tarragona, en el Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Tarragona.

-2 Disposar-ne la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu.

Tarragona, 19 de desembre de 2001

Montserrat Güell i Anglès

Delegada territorial de Tarragona en funcions

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector d'estiba i desestiba del port de Tarragona per als anys 2000-2002

Títol I

Disposicions d'aplicació generalitzada a les parts afectades per aquest Conveni

Capítol I

Àmbit, prelació i concurrència de normes. Vinculació a la totalitat i Comissió Paritària

Article 1

Àmbit funcional

Aquest Conveni regula les relacions laborals entre les empreses estibadores i els estibadors portuaris que intervinguin en la realització de les activitats portuàries constitutives del servei públic d'estiba i de desestiba de vaixells i complementàries que es relacionen.

Amb aquest efecte tenen la consideració de portuàries les activitats següents:

Les tasques de càrrega, descàrrega, estiba, desestiba i transbordament de mercaderies objecte del trànsit marítim, en els vaixells i dintre de la zona portuària

La càrrega i estiba comprenen la recollida de la mercaderia a les zones cobertes o descobertes del Port, el transport horitzontal de les mateixes fins el costat del vaixell; l'aplicació de ganxo, cullera, "spreader" o qualsevol altre dispositiu que permeti hissar la mercaderia directament des d'un vehicle de transport, bé sigui extern o intern al Port, o des del moll, previ dipòsit en el mateix, o apilat a la zona d'operacions, al costat del vaixell, o alternativament la càrrega rodant, i l'estiba de la mercaderia en bodega o a bord del vaixell.

La desestiba i descàrrega comprenen la desestiba de mercaderies a la bodega del vaixell, comprenent totes les operacions precises per a la partició de la càrrega i la seva col·locació a l'abast dels mitjans d'hissada; l'aplicació de ganxo, cullera, "spreader" o qualsevol altre dispositiu que permeti hissar la mercaderia; l'hissat de dita mercaderia i la seva col·locació penjada al costat del vaixell sobre la zona de moll, o alternativament la descàrrega rodant; descàrrega de la mercaderia directament, bé sobre vehicles de transport terrestre, sigui extern o intern al Port, bé sobre el moll per la seva recollida per vehicles o mitjans de transport horitzontal directament a l'exterior del Port o a zona de dipòsit i apilat de la mercaderia en zones portuàries cobertes o descobertes.

El transbord comprèn la desestiba i descàrrega en el primer vaixell, la transferència de la mercaderia directament des d'un vaixell a un altre, i la càrrega i estiba en el segon vaixell.

1.2 A més de les indicades, estan incloses les següents:

1.2.1 La descàrrega, l'arrossegament fins a llotja i magatzem, així com qualsevol feina que es derivi de les manipulacions del peix fresc, provinents de vaixells de més de 100 tones de registre brut, llevat que les tasques esmentades siguin realitzades pels tripulants del mateix vaixell, com a conseqüència de pacte col·lectiu. Aquest pacte només podrà subscriure's entre els representants legals del personal del vaixell i la seva empresa o entre els sindicats representatius del sector i les associacions empresarials corresponents, segons l'àmbit de dit pacte. En ambdós casos s'haurà de formalitzar per escrit i dipositar-se davant l'autoritat laboral competent, d'acord amb la normativa reguladora del dipòsit d'acords col·lectius. Les citades feines quedaran també excloses quan s'estableixi en Conveni Col·lectiu que siguin realitzades per la tripulació del vaixell. En qualsevol cas, s'haurà d'especificar el temps màxim dins de cada jornada laboral que podrà dedicar-se a la realització d'aquestes feines, així com la seva retribució específica.

1.2.2 Les operacions que es realitzin en instal·lacions portuàries en règim de concessió, llevat quan les instal·lacions esmentades estiguin directament relacionades amb plantes de transformació, instal·lació de processament industrial o envasat de mercaderies pròpies que es moguin per les terminals marítimes d'acord amb el seu objecte concessional, i no siguin realitzats per una empresa estibadora.

1.2.3 Les operacions de càrrega, descàrrega i transbordament si es realitzen per canonada o per avituallament del vaixell o per al seu proveïment, no tenen la consideració de portuàries quan no cal contractar personal.

1.2.4 Les operacions de subjecció, trincatge i amollada, excepte quan les realitzin les tripulacions dels vaixells.

1.2.5 El maneig de grues i maquinetes de qualsevol tipus i altres aparells o elements mecànics quan s'utilitzin en les operacions portuàries incloses en el present acord. S'exceptua la manipulació de materials o mercaderies i el maneig de mitjans mecànics que pertanyin a l'Administració Portuària.

1.2.6 L'embarcament i el desembarcament de camions, automòbils i qualsevol altre classe de vehicles a motor, excepte quan aquestes operacions siguin realitzades pels seus propietaris, usuaris o conductors habituals dependents d'aquells.

1.2.7 La conducció, enganxament i desenganxament de caps tractors que embarquin o desembarquin remolcs, excepte en aquells casos en què dits caps tractors vagin units al seu remolc com continuïtat del transport des de l'exterior del recinte portuari al vaixell i viceversa.

1.3 Queden excloses la conducció de vehicles de tot tipus que transportin mercaderies fins a peu de grua o d'instal·lació de càrrega en operacions directes de camió a vaixell, si el transport es produeix sense solució de continuïtat des de fora de la zona portuària i de la dels que rebin mercaderies a peu de grua o instal·lació de descàrrega, en operacions directes de vaixell a camió, si el transport es produeix sense solució de continuïtat fins fora de la zona portuària i, en ambdós casos, les operacions de simple connexió de mitjans de càrrega i/o descàrrega, així com el maneig de caps tractors o grues automòbils que no estiguin permanentment adscrites a feines portuàries, sempre que siguin conduïdes pel seu personal habitual.

1.4 Les tasques complementàries, sense el caràcter de servei públic a què es refereix l'article 6 del Reial decret 371/1987, i l'article 3.4 del III Acord per a la regulació de les relacions laborals del sector portuari de 19 de novembre de 1999, a efecte del qual les Empreses Estibadores s'obliguen a realitzar exclusivament amb estibadors portuaris les tasques complementaries que es desenvolupin a la zona de servei dels ports comercials, com ara l'entrega i recepció de mercaderies, incloses les tasques de moviment horitzontal que no siguin de servei públic, classificació, unificació i consolidació de càrregues, agrupatges i recompte de mercaderies, ompliment i buidat de contenidors. Les condicions laborals i econòmiques dels estibadors portuaris que desenvolupin aquestes tasques, necessàriament hauran d'atendre a la competitivitat en la prestació d'aquest serveis.

Article 2

Àmbit personal

2.1 Aquest Conveni afecta la Sociedad Estatal de Estiba y Desestiba del Puerto de Tarragona, SA (Estarraco), i les empreses estibadores que tenen encarregada la gestió del servei públic d'estiba i desestiba de vaixells i les complementàries, conforme a l'article 1.

2.2 Afecta com a treballadors la totalitat d'estibadors portuaris, ja siguin com a contractats per Estarraco, en règim de relació laboral especial, o per les empreses estibadores, en règim de relació laboral comuna i a aquells treballadors procedents del paràgraf tercer de l'apartat dos, de la disposició transitòria segona del Reial Decret Llei 2/1986.

2.3 Igualment afecta, en els seus aspectes materials i condicions de treball i retributives les empreses i els treballadors que sota qualsevol règim, realitzin en l'espai físic del port, activitats que, sense ser de servei públic, són de les relacionades en l'article 1.

2.4 Si per qualsevol circumstància, durant la vigència d'aquest Conveni, sorgeixen situacions noves que no hi són contemplades, han de ser objecte d'acord entre les parts. Aquests acords s'han d'incorporar al text del Conveni.

Article 3

Àmbit temporal

Aquest Conveni és vigent des de l'1 de gener de 2000 i estén la seva vigència temporal fins al 31 de desembre de 2002. Al seu venciment es prorrogarà per anys successius.

Qualsevol de les parts podrà denunciar-lo amb dos mesos d'antelació al seu venciment, o al de qualsevol de les seves pròrrogues. No obstant l'anterior, continuarà vigent en la seva totalitat, malgrat ser denunciat, fins que no sigui substituït per un altre Conveni del mateix àmbit territorial.

El present Conveni serà publicat amb una data posterior amb l'aprovació de l'autoritat laboral en el butlletí oficial corresponent, prèvia homologació del mateix.

Article 4

Àmbit territorial

Aquest Conveni s'aplica al port de Tarragona.

S'entén per "zona de servei del Port de Tarragona", la definida així per l'òrgan d'administració...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR