Convenio colectivo - Comerç de Materials de la Construcció, Tarragona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2002
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2003
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3714 de 05/09/02

RESOLUCI”

TRE/2434/2002, d'11 de juliol, per la qual es disposa el registre i la publicaciÛ del Conveni col∑lectiu de treball de sector del comerÁ de materials de la construcciÛ de la provÌncia de Tarragona per als anys 2002-2003 (codi de conveni n˙m. 4301475).

Vist el text del Conveni col∑lectiu de treball de sector del comerÁ de materials de la construcciÛ, subscrit per les parts negociadores en data 2 d'abril de 2002 i presentat en aquesta oficina per les mateixes parts en data 6 de juny de 2002, i de conformitat amb el que estableixen la ResoluciÛ TRE/1398/2002, de 30 d'abril, de delegaciÛ de competËncies en matËria de relacions laborals a la DelegaciÛ Territorial de Tarragona (DOGC n˙m. 3642, de 24.5.2002),

Resolc:

-1††Disposar el registre del Conveni col∑lectiu de treball de sector del comerÁ de materials de la construcciÛ de la provÌncia de Tarragona per als anys 2002-2003 al Registre de convenis de la DelegaciÛ Territorial de Treball de Tarragona (codi de conveni n˙m. 4301475).

-2††Disposar-ne la publicaciÛ en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Notifiqueu aquesta ResoluciÛ a la ComissiÛ Negociadora del Conveni col∑lectiu.

Tarragona, 11 de juliol de 2002

Montserrat G¸ell i AnglËs

Delegada territorial de Tarragona en funcions

TraducciÛ del text original signat per les parts

CONVENI

col∑lectiu de treball del sector del comerÁ de materials de construcciÛ de la provÌncia de Tarragona per als anys 2002-2003

CapÌtol 1

¿mbit

Article 1

¿mbit funcional

Aquest Conveni s'aplica a totes les empreses l'activitat principal de les quals sigui el comerÁ de materials de construcciÛ. S'hi inclouen especÌficament:

Ciments, calÁs i guixos

Fibrociments i altres productes derivats del ciment

Rajoles i altres revestiments i paviments cer‡mics similars

Sanejament

Maquin‡ria i eines de construcciÛ

Article 2

¿mbit territorial

Aquest Conveni afecta totes les empreses i els centres de treball establerts o que s'estableixin a la provÌncia de Tarragona, encara que el seu domicili social es trobi en una altra provÌncia.

Article 3

¿mbit personal

Afecta tots els treballadors que prestin serveis en les empreses incloses en els ‡mbits funcional i territorial.

CapÌtol 2

VigËncia, durada i prÚrroga

Article 4

VigËncia

Aquest Conveni entra en vigor el dia de la seva signatura, tot i que els seus efectes econÚmics s'han de retrotraure a l'1 de gener de 2002 i la seva vigËncia s'estÈn fins al 31 de desembre de 2003.

Article 5

Durada

La durada d'aquest Conveni s'estÈn des de la data esmentada anteriorment al 31 de desembre de 2003.

Article 6

PrÚrroga

El Conveni es prorroga t‡citament per perÌodes d'una anualitat, llevat que sigui denunciat per a la seva revisiÛ o rescissiÛ per les parts signants. La den˙ncia s'ha de realitzar amb un mes de temps a la data del seu venciment, com a mÌnim.

CapÌtol 3

PrelaciÛ de normes, absorciÛ i compensaciÛ, vinculaciÛ a la totalitat i garantia personal

Article 7

PrelaciÛ de normes

Les normes contingudes en aquest Conveni regulen les relacions entre les empreses i el personal amb car‡cter preferent i prioritari a altres disposicions de car‡cter general. TÈ car‡cter supletori d'aquest Conveni l'Estatut dels treballadors i les seves normes complement‡ries.

Article 8

AbsorciÛ i compensaciÛ

Els plusos ad personam establerts per part de l'empresa o fruit de l'acord entre l'empresa i el treballador que s'hagi establert amb anterioritat a la data de signatura del Conveni, s'han de regir pels criteris generals i la normativa legal respecte de la compensaciÛ i l'absorciÛ.

Respecte dels plusos ad personam que s'estableixin a partir de la data de la signatura del present Conveni, nomÈs seran compensables i absorbibles si consta per escrit que aquesta ha sigut la voluntat de l'empresa atorgant o de les parts que ho han acordat. Si no Ès aixÌ, aquests plus no tindran car‡cter de compensables ni absorbibles.

Article 9

VinculaciÛ a la totalitat

Les condicions pactades formen un tot org‡nic i indivisible i als efectes d'aplicaciÛ pr‡ctica, s'han de considerar globalment. S'ha de considerar que les seves condicions estan les unes en funciÛ de les altres i s'estableix que qualsevol variaciÛ que tingui incidËncia econÚmica, independentment de la seva causa, provoca un desequilibri evident que cal redistribuir.

Article 10

Garantia personal

S'han de respectar les garanties personals que, considerades en la seva totalitat i en cÚmput anual, siguin mÈs beneficioses que les fixades en aquest Conveni; tot aixÚ, sense perjudici de les absorcions i les compensacions que precedeixin d'acord amb allÚ previst a l'article 8 d'aquest Conveni.

CapÌtol 4

ComissiÛ Parit‡ria d'interpretaciÛ del Conveni

Article 11

ComissiÛ Parit‡ria

Se constitueix la ComissiÛ Parit‡ria prevista en l'article 85, apartat d), de l'Estatut dels treballadors, com a Úrgan d'interpretaciÛ i vigil‡ncia del Conveni, que tÈ com a funcions:

a)†Vigil‡ncia i compliment de les q¸estions que se'n derivin de l'aplicaciÛ del Conveni col∑lectiu.

b)†Assessorament i emissiÛ d'informes en relaciÛ amb les categories

Professionals no regulades en aquest Conveni.

c)†IntervenciÛ mediadora en les reclamacions salarials, sancions i acomiadaments quan afectin a cinc o mÈs persones.

d)†La ComissiÛ estar‡ facultada per incorporar al Conveni col∑lectiu els acords que puguin assolir-se en l'‡mbit estatal.

e)†Estudiar‡ i resoldr‡ la creaciÛ de noves categories professionals definint les seves funcions, que en cap cas podran entrar en contradicciÛ amb l'acord laboral d'‡mbit estatal.

f)†En general, per a tot allÚ que li sigui encomanat en aquest Conveni.

g)†Les de mediaciÛ, arbitratge i conciliaciÛ en els conflictes individuals a quË els siguin sotmesos.

h)†Les d'interpretaciÛ i aplicaciÛ d'allÚ pactat.

L'exercici de les funcions anteriors, no obstaculitzaran en cap cas la competËncies jurisdiccional prevista en les disposicions legals.

La ComissiÛ estar‡ formada per quatre representants de la part social i quatre representants de les associacions empresarials. A les reunions de la ComissiÛ podran assistir, amb veu perÚ sense vot, els assessors de les respectives representacions que en siguin designats.

Es fixa com a adreÁa de la ComissiÛ Parit‡ria els domicilis seg¸ents:

El de la patronal, situat al carrer Beethoven, n˙mero 12 de Tarragona.

El del sindicat CCOO, situat al carrer August, n˙mero 48 de Tarragona.

I, el del sindicat UGT, situat al carrer Ixart, n˙mero 11 de Tarragona.

CapÌtol 5

RËgim de treball

Article 12

OrganitzaciÛ del treball

L'organitzaciÛ del treball, amb subjecciÛ a les normes d'aquest Conveni i a la legislaciÛ vigent, Ès facultat exclusiva de la direcciÛ de l'empresa, la qual ha d'informar els comitËs, els delegats i les seccions sindicals, de les decisions que els puguin afectar.

Article 13

PolivalËncia

Per tal de racionalitzar i optimar les tasques laborals de les empreses, els treballadors afectats es comprometen a una total polivalËncia de funcions, amb l'˙nic lÌmit de les que requereixen titulaciÛ especÌfica o que no es tinguin els coneixements necessaris per a aquestes. En cas que s'exerceixin feines de categoria superior de manera transitÚria s'ha d'aplicar l'article 15 d'aquest Conveni. L'aplicaciÛ d'aquesta cl‡usula de polivalËncia mai no pot anar en detriment dels drets econÚmics dels treballadors.

Com a conseq¸Ëncia de la polivalËncia a quË es refereix aquest article, el treballador o treballadora que realitzi una funciÛ de categoria superior de manera priorit‡ria, pot reclamar l'ascens sempre que les tasques de la categoria superior s'exerceixin en un perÌode de temps de 5 mesos en 12 o 7 mesos en 24.

Article 14

PerÌode de prova

El perÌode de prova per al personal consisteix en:

a)†Personal contractat per un perÌode de 6 mesos i contractes per obra o servei determinat.

Caps de les diferents ‡rees: 3 mesos

Encarregats i vigilants: 45 dies naturals

La resta de personal ni citat: 20 dies naturals

b)†Personal amb un contracte indefinit o per un perÌode de mÈs de 6 mesos:

Caps de les diferents ‡rees: 5 mesos

Encarregats i viatjants: 3 mesos

La resta del personal no citat: 1 mes

Article 15

ContractaciÛ i ocupaciÛ

El contracte de durada determinada que preveu l'apartat b) de l'article 15 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de marÁ, pot tenir una durada m‡xima de 12 mesos en un perÌode de 18 mesos.

AtËs l'Acord confederal per a l'estabilitat de l'ocupaciÛ i la publicaciÛ del Reial decret legislatiu 8/1998, de mesures urgents per a la millora del mercat de treball i foment de la contractaciÛ indefinida, substituÔt posteriorment per la Llei 63/1997, les parts que negocien aquest Conveni volen fer constar la seva adhesiÛ a aquest text i desenvolupar diversos aspectes de l'Acord esmentat, en els termes seg¸ents:

Es poden concertar contractes formatius i en pr‡ctiques per les categories professionals seg¸ents:

Cap d'administraciÛ, cap de personal, oficial administratiu i delineant

Cap de secciÛ, encarregat de magatzem, encarregat de secciÛ, magatzemer

Cap de compres i de vendes

Viatjant 1, tËcnic comercial

La durada del contracte no pot excedir de 22 mesos. La retribuciÛ del treballador o treballadora no pot ser inferior al 75% o al 85% durant el primer o el segon any de vigËncia del contracte, respectivament, del salari fixat en Conveni per a un treballador o treballadora que executi el mateix lloc de treball o equivalent.

Les empreses que contractin sota aquesta modalitat de contractaciÛ formativa, a un nombre superior a dos treballadors o treballadores, han de convertir, a la finalitzaciÛ dels contractes, com a mÌnim, un terÁ d'aquests en la nova modalitat de fixos o d'indefinits, segons el Reial decret legislatiu 8/1997.

Els contractes de formaciÛ no poden superar el 10% del total de la plantilla que tingui l'empresa contractant en el moment de realitzar aquesta contractaciÛ, les fraccions que resultessin de l'aplicaciÛ d'aquest percentatge, s'han de considerar com a unitats.

La durada m‡xima dels contractes de formaciÛ, no pot excedir...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR