Convenio colectivo - Construcció i Obres Públiques, Gerona

Inicio de Vigencia 1 de Junio de 2001
Fin de Vigencia31 de Mayo de 2002
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3480 de 26/09/01

RESOLUCIÓ

de 13 d'agost de 2001, per la qual es disposa la inscripció, el dipòsit i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de la construcció i obres públiques de la província de Girona amb vigència des de l'1.6.2001 fins al 31.5.2002 (codi de conveni 1700055).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de la construcció i obres públiques de la província de Girona subscrit d'una banda per la Unió d'Empresaris de la Construcció i de l'altra per CCOO i UGT el dia 18 de juliol de 2001, i de conformitat amb el que disposen els articles 90.2 i 90.3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de l'Estatut dels treballadors; el Decret de la Generalitat de Catalunya 326/1998, de 24 de desembre; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes concordants,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de la construcció i obres públiques de la província de Girona, amb vigència des de l'1.6.2001 fins al 31.5.2002, al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Girona.

-2 Ordenar-ne el dipòsit a l'oficina corresponent d'aquesta Delegació.

-3 Disposar que el Conveni es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió negociadora del Conveni.

Girona, 13 d'agost de 2001

Montserrat González i Falcó

Delegada territorial de Girona en funcions

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball de la construcció i obres públiques de la província de Girona

Capítol 1

Article 1

Àmbit d'aplicació

Aquest Conveni afecta totes les empreses i els treballadors de la construcció i les obres públiques que despleguen les seves activitats industrials i laborals dins l'àmbit de la província de Girona, i que s'inclouen en el Conveni general del sector de la construcció.

Les condicions econòmiques del present Conveni són d'aplicació en aquelles empreses de treball temporal que formalitzin contractes de posada a disposició en les empreses del sector. Això com a conseqüència del Pla d'ordenació i dignificació de la professió que s'aprova en el present Conveni.

Article 2

Vigència

Aquest Conveni entra en vigor el dia de la signatura. Les condicions que estableix, no obstant això, tenen efectivitat a comptar de l'1 de juny de 2001. El nou import de les dietes i la indemnització per desplaçaments amb vehicles propis es computa a comptar del dia de la signatura.

Independentment de la data de publicació d'aquest Conveni al DOGC, les empreses tenen com a termini límit per fer efectius i regularitzar, tant els increments com els endarreriments pactats, fins al dia 1 d'octubre de 2001.

El Conveni té una vigència d'1 any, és a dir, que finalitza el 31 de maig de 2002, i s'ha de prorrogar per anys naturals, llevat que qualsevol de les parts expressi la seva voluntat de considerar-lo finit a la data del venciment del Conveni, o de qualsevol de les seves pròrrogues, amb la denúncia fefaent, prèvia, formalitzada amb un temps mínim de 3 mesos.

Article 3

Compensació i absorció

Les retribucions establertes per a aquest Conveni compensen i absorbeixen totes les retribucions vigents en el moment de l'entrada en vigor, independentment de la naturalesa o l'origen que tinguin.

Els augments de retribucions que hi pugui haver en el futur per disposicions legals d'aplicació general, només poden afectar les condicions pactades per aquest Conveni si, un cop considerades les noves retribucions en còmput anual, ultrapassen les ara pactades. Altrament, han de ser absorbides i compensades per aquestes darreres i substitueixen aquest Conveni pel que fa als seus propis termes i sense cap mena de modificació quant a conceptes, mòduls i retribucions. En cas de pacte específic per a algun treballador determinat que estableixi unes condicions laborals millors pel que fa a més quantitat o menys de feina mitjana amb relació a la producció normal, cal conservar aquestes condicions com a garantia mínima personal.

Article 4

Festes

Per al període de vigència del Conveni (01/06/2001 a 31/05/2002), les festes per al personal que s'hi acull són les que preveu el calendari laboral i, a més:

Per a l'any 2001 s'han de considerar festius tota la jornada dels dies 7, 24 i 31 de desembre. La jornada festiva del dia 7 de desembre és en concepte de la regularització de la jornada laboral corresponent a l'establert en el Conveni general del sector.

Per a l'any 2002 la festivitat gremial de Sant Antoni, el 13 de juny, així com el dijous sant, el 28 de març.

Capítol 2

Millores i remuneracions

Article 5

Roba de feina

L'empresa ha de lliurar a tot el personal 2 peces de roba de feina a l'any, obligació que es pot substituir pel pagament de la quantitat en efectiu prevista per a cada categoria a les taules de retribucions que figuren a la taula II d'aquest Conveni pel que fa a aquest concepte específic. Aquesta indemnització, a l'igual de la resta de conceptes indemnitzadors, està exempta de cotització a la Seguretat Social i a l'assegurança d'accidents laborals.

De manera especial, i com a pacte exprés, es decideix que els treballadors pintors, decoradors i empaperadors han de tenir a cada moment una jaqueta i uns pantalons adequats a la seva funció que han de fer servir d'acord amb les normes de l'empresa.

La cotització d'aquests conceptes s'ha de realitzar d'acord amb el que preveu l'article 2 del RD 1426/1997 de 15 de setembre (BOE núm. 234, de 30 de setembre del 1997)

Article 6

Inclemències del temps

Els dies en què per causa de les inclemències del temps hi hagi activitats que no es puguin fer segons el parer del cap de l'obra, i aquest decideixi la marxa del personal, s'ha de pagar tot el dia, sempre d'acord amb el salari base del Conveni més el plus de conveni de distància i transport. En el supòsit previst anteriorment, els treballadors s'han de presentar a la feina a l'hora de començar la jornada laboral. Els treballadors que aquest article preveu, tenen l'obligació de fer feines diferents de les de la seva categoria o de la seva especialitat habitual sempre que el cap de l'obra ho disposi, a fi d'aprofitar la jornada laboral en tasques que les inclemències del temps no ho impedeixin; això comporta l'obligació de treballar a l'obra.

En cas de suspensió de la feina per raó de les inclemències del temps, el treballador només conserva la mitja dieta si ha treballat efectivament fins a la una del migdia del mateix dia. Això no afecta el treballador desplaçat amb dieta sencera.

En el supòsit que a conseqüència de les inclemències meteorològiques resulti inviable donar ocupació en altres obres, encara que siguin diferents centres de treball de la pròpia empresa, i únicament durant 5 dies a l'any, pot aplicar-se la recuperació de la jornada prevista en l'article 73 del Conveni general del sector i recuperar-se un 70 % de les hores no treballades.

Article 7

Llicències

Tots els treballadors afectes a aquest Conveni tenen dret a permisos i a percebre l'import del salari base, l'antiguitat consolidada, si escau, i el plus de conveni en els casos següents: per raó de matrimoni del treballador, 15 dies; per raó de naixement de fill, per mort, accident o malaltia greu o hospitalització de parents fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, 4 dies.

Aquestes llicències corresponen al treballador sempre que al·legui necessitats d'assistència familiar i acrediti aquests fets que la motiven.

La intervenció quirúrgica que requereixi hospitalització de pares, esposa o fills, acreditada amb el certificat previ, s'assimila al cas previst per l'article 76 del Conveni general del sector de la construcció. Aquest permís es pot ampliar a 5 dies.

En cas d'esdevenir un infortuni familiar de caràcter greu, es concedeix al treballador que el sol·liciti i l'acrediti, un permís no retribuït pel temps necessari prudencial per a aquestes atencions. Aquest esdeveniment s'ha d'acreditar degudament.

Aquestes llicències, com qualsevol altre dret regulat per llei o per aquest Conveni, les han de gaudir de la mateixa manera les persones que el seu lligam o vincle sigui el de parella de fet, sempre que aquesta situació consti en el corresponent registre amb 6 mesos d'antel·lació de produir-se l'esdeveniment, o que puguin demostrar la seva convivència per a qualsevol mitjà que ho certifiqui.

Article 8

Meritacions no salarials

Es consideren meritacions no salarials les quantitats pagades per l'empresa en concepte de plus de transport, plus de distància, plus de roba, plus de desgast d'eines i plus d'eventualitat en els supòsits regulats per l'article 34.

Per als conceptes de plus de transport i plus de distància, es fixen les quantitats que estableix la taula II per a cada categoria. Aquestes quantitats s'han de percebre únicament per dia treballat. El plus de desgast d'eines el percep tot el personal d'acord amb la quantia assenyalada en la taula corresponent. El plus de roba de feina és regulat de conformitat amb el que estableix l'article 5; en el supòsit d'optar pel pagament de la quantitat en efectiu, cal atenir-se al que assenyala la taula per a aquest concepte específic.

S'acorda l'estipulació de plusos de distància i de transport de manera generalitzada per a tots els treballadors, independentment de la concurrència de les condicions reglamentàries que donen dret a aquesta meritació per tal de compensar, de manera general, les despeses i el temps de desplaçament que els treballadors inverteixen per acudir als llocs de treball, i també per tal d'evitar la variabilitat constant d'aquest concepte pel que fa a la variabilitat també constant del lloc de treball característica d'aquest sector. Conseqüentment, totes 2 parts ratifiquen el caràcter compensatori i no salarial d'aquest concepte.

La cotització d'aquests conceptes s'ha de realitzar d'acord amb el que preveu l'article 2 del RD 1426/1997 de 15 de setembre (BOE núm. 234, de 30 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR