Convenio colectivo - Comerç de la pell, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2002
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2003
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3655 de 12/06/02

RESOLUCIÓ TRE/1653/2002, de 29 d'abril, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del comerç de la pell de la província de Barcelona per als anys 2002 i 2003 (codi de conveni núm. 0800735).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del comerç de la pell de la província de Barcelona subscrit pel Gremi del Calçat, el Gremi de Marroquineria, el Gremi de Pelleteria, el Gremi d'Adobadors, CCOO i la UGT el dia 4 d'abril de 2002, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del comerç de la pell de la província de Barcelona per als anys 2002 i 2003 al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Barcelona.

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 29 d'abril de 2002

Francisca Antolinos i Jiménez

Delegada territorial de Barcelona

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball de comerç de pell de la província de Barcelona per als anys 2002 i 2003

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Àmbit territorial

Aquest Conveni col·lectiu afecta tots els treballadors de la província de Barcelona, i s'hi regeixen totes les empreses mercantils en què predominen les activitats de la pell, encara que en tinguin d'altres.

Aquest Conveni engloba especialment les empreses del cicle de comerç de pell (tant majoristes com detallistes) que es dediquen a les activitats següents: comerç de calçat, comerç de corretges i material industrial, comerç de pells adobades, comerç de pelleteria, comerç de manufactures diverses (guants), comerç de marroquineria i comerç d'articles de viatge.

També s'hi regiran les empreses que s'estableixin en el futur dins l'àmbit d'aquest Conveni i que compleixin aquestes condicions.

Article 2

Àmbit personal

Es regeixen per aquest Conveni tots els treballadors de les activitats relacionades amb la pell esmentades, és a dir, calçat, corretges i material industrial, pells adobades, pelleteria, marroquineria, articles de viatge i guants; les tres darreres activitats en pell i productes similars, tant si es duen a terme en la funció tècnica, administrativa o física com en la d'atenció, incloent-hi qui pertany als serveis auxiliars de l'activitat principal o complementària.

Resten exclosos d'aquest Conveni els treballadors que, bo i pertanyent a la plantilla de les empreses afectades, es regeixen per l'Ordenança nacional de confecció de peces de pelleteria o per qualsevol altra que afecti també un determinat sector de personal no mercantil.

També en resta exclòs qui exerceix, purament i simplement, el càrrec de conseller a les empreses que revesteixen la forma jurídica de societat anònima i la feina d'alta direcció o alta gestió en l'empresa.

Article 3

Vigència, durada i denúncia

Aquest Conveni entra en vigor, amb efectes econòmics, l'1 de gener de 2002, independentment de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

La durada d'aquest Conveni es fixa en 2 anys, i la seva vigència finalitza el 31 de desembre de 2003.

Les condicions econòmiques d'aquest Conveni s'apliquen a partir de la data de la seva signatura, amb caràcter retroactiu a l'1 de gener de 2002.

Qualsevol de les parts pot denunciar aquest Conveni com a mínim amb 3 mesos d'antelació a la data de fi prevista, mitjançant una comunicació escrita a l'altra part negociadora, de la qual s'enviarà còpia a l'autoritat laboral perquè en tingui constància.

Article 4

Pròrroga provisional

Aquest Conveni regeix fins que entri en vigor el pròxim conveni.

Article 5

Comissió Paritària

5.1 La Comissió Paritària està composta per 6 representants de l'organització empresarial i 3 representants de cada una de les centrals sindicals que signen aquest Conveni col·lectiu.

5.2 S'acorda que la Comissió Paritària es constitueixi en un termini no superior als 3 mesos des de la signatura del present Conveni i que s'ha de dotar d'un reglament de funcionament. A les reunions hi poden assistir, amb veu però sense vot, els assessors que les parts designin, amb un màxim de 3 per representació.

5.3 Les funcions de la Comissió Paritària són les següents:

  1. La vigilància i el compliment de les qüestions que derivin de l'aplicació del Conveni col·lectiu.

  2. L'assessorament i l'emissió d'informes en relació amb les categories professionals no regulades en aquest Conveni.

  3. La intervenció mediadora en les reclamacions salarials, les sancions i els acomiadaments quan afectin 5 persones o més en una mateixa empresa, si ho sol·liciten.

  4. La intervenció davant l'Administració pública i les institucions privades per exigir el compliment del present Conveni.

  5. La Comissió està facultada per incorporar al Conveni col·lectiu els acords que es puguin assolir en l'àmbit estatal, si ho acorden les parts.

  6. Estudiar i resoldre la creació de noves categories professionals, amb la definició de les seves funcions, cosa que en cap cas pot entrar en contradicció amb l'acord laboral d'àmbit estatal o un altre acord d'àmbit autonòmic.

  7. En general, tot el que li encomani aquest Conveni.

    L'exercici de les funcions anteriors no ha d'obstaculitzar en cap cas la competència de la jurisdicció prevista en les disposicions legals.

    Es fixa com a adreça de la Comissió Paritària els domicilis següents:

    Domicili de CCOO: Via Laietana, núm. 16, 2a planta, 08003 Barcelona.

    Domicili de la UGT: rambla de Santa Mònica, núm. 10, 2a planta, 08002 Barcelona.

    Domicili de la patronal (Gremio Calzado): Via Laietana, núm. 32, 2a planta, 08003 Barcelona.

    Article 6

    Condicions més beneficioses

    Les condicions que inclou aquest Conveni, considerades en conjunt anual, s'estableixen amb el caràcter de mínimes, per la qual cosa subsisteixen els pactes, les clàusules o les situacions implantats actualment a les diferents empreses que impliquin condicions més beneficioses respecte a les convingudes.

    Article 7

    Compensació i absorció

    Les condicions salarials del Conveni no poden compensar ni absorbir els plusos personals i de lloc de treball ja existents i sí, en canvi, les millores voluntàries que complementin el salari base. La compensació i l'absorció, en cas de fer-se efectives, s'han de dur a terme entre conceptes homogenis, és a dir, conceptes salarials i jornada/vacances, i sempre en còmput anual.

    Article 8

    Dret supletori

    Les normes que conté aquest Conveni regulen les relacions entre les empreses i el seu personal d'una manera preferent i prioritària. Amb caràcter supletori i en el que no s'hi preveu, s'ha d'aplicar el text refós de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, l'Acord laboral d'àmbit estatal per al sector del comerç, la Llei 39/1999, de 5 de novembre, sobre conciliació de la vida familiar i laboral i també la resta de disposicions de caràcter general i la legislació laboral vigent.

    Capítol 2

    Article 9

    Retribució

    Les empreses regides per aquest Conveni han de garantir la percepció del mateix salari en la mateixa funció, sense cap distinció per raó de sexe.

    A comptar de l'1 de gener d'enguany, els salaris que regeixen per a tots els treballadors afectats per aquest Conveni són els que s'especifiquen a la taula annexa, amb el caràcter de mínims.

    Article 10

    Antiguitat

    A partir del dia 1 de gener de 1996 se suprimeix el concepte d'antiguitat.

    No obstant això, les quantitats percebudes per aquest concepte es mantenen com a complement ad personam, que no és compensable ni absorbible amb cap increment de conveni i que s'ha de revalorar anualment amb l'increment que es pacti en el conveni.

    Article 11

    Gratificacions periòdiques fixes

    S'estableix el pagament de dues pagues extraordinàries a l'any, que consisteixen en una mensualitat cadascuna, segons la taula annexa o les condicions més beneficioses. La d'estiu s'abona el dia 21 de juny, si és hàbil, i si no ho és, el dia precedent, excepte en pelleteria, en què s'abona dins la primera quinzena del mes de juliol. La de Nadal s'abona el dia 22 de desembre i si no és dia hàbil, el dia anterior.

    Article 12

    Gratificacions d'acord amb les vendes o els beneficis

    Les empreses han d'establir, a favor del personal, un règim de gratificacions variable d'acord amb les vendes o els beneficis de la manera que s'adapti més bé a l'organització específica de cada establiment, sense que puguin ser inferiors, en cap cas, a l'import d'una mensualitat de salari, abonable anualment, tret que per costum inveterat se n'estableixi el pagament en uns terminis més curts.

    En tot cas s'ha de liquidar la de cada exercici econòmic dins el primer trimestre de l'exercici econòmic següent.

    Article 13

    Cessament voluntari en el servei

    S'estableix que el treballador que es proposi cessar en el servei d'una empresa li ho ha de comunicar amb 15 dies d'antelació, com a mínim, a la data en què deixi de prestar-hi serveis.

    L'incompliment per part del treballador de l'obligació de fer el preavís amb l'antelació indicada dóna dret a l'empresa a descomptar-li de la liquidació l'import del salari d'1 dia per cada dia de retard a fer el preavís.

    Article 14

    Vacances

    Tot el personal (sigui quina sigui la seva categoria) que presta servei a empreses compreses en l'àmbit funcional d'aquest Conveni fa anualment 30 dies naturals ininterromputs de vacances retribuïdes. S'han de fer en torns rotatius alterns, i seran preavisades amb 2 mesos d'antelació segons l'article 38 de l'Estatut dels Treballadors.

    Si una empresa tanca durant un període ininterromput, el personal descansarà totalment durant aquest període, sens perjudici que completi el seu...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR