Convenio colectivo - Indústria Vinícola de Vilafranca del Penedès, Barcelona

Inicio de Vigencia10 de Octubre de 2002
Fin de Vigencia 2 de Septiembre de 2002
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3737 de 10/10/02

RESOLUCIÓ

TRE/2861/2002, de 2 de setembre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col-lectiu de treball de la indústria vinícola de Vilafranca del Penedès per als anys 2002-2004 (codi de conveni núm. 0802384).

Vist el text del Conveni col-lectiu de treball de la indústria vinícola de Vilafranca del Penedès subscrit per UVIPE, CCOO, UGT i SITIV el dia 23 de juliol de 2002, i de conformitat amb el que disposen els articles 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col-lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col-lectiu de treball de la indústria vinícola de Vilafranca del Penedès per als anys 2002-2004 al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Barcelona (codi de conveni núm. 0802384).

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 2 de setembre de 2002

P. A. Mercè Claveria i Puig

Cap del Servei de Relacions Laborals en funcions

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col-lectiu de treball de la indústria vinícola de Vilafranca del Penedès per als anys 2002-2004

Àmbit d'aplicació

Article 1

Funcional

El present Conveni obliga totes les empreses d'indústries vinícoles, embotelladores i magatzemistes de vins, vinagreries, alcoholeres (fabricació i magatzemistes) i de fabricació i embotellament de begudes alcohòliques, amb l'excepció de les cerveses.

Article 2

Territorial

El Conveni afectarà tots els centres de treball que, compresos en el seu àmbit funcional, es troben ubicats en el terme municipal de Vilafranca del Penedès en l'inici de la seva vigència, encara que el domicili social de les empreses a què pertanyin radiqui fora, així com els centres o les empreses que durant la seva vigència s'ubiquin en el mateix àmbit.

L'àmbit serà ampliable a les empreses que per acord entre els treballadors i l'empresa ho decideixin.

Article 3

Personal

Afecta la totalitat del personal al servei de les empreses compreses en aquest Conveni, a més a més del que, amb tal caràcter, hi ingressi durant la seva vigència.

Article 4

Vigència, duració i pròrroga

L'entrada en vigor del Conveni serà a partir de l'1 de gener de 2002 i la seva duració serà de 36 mesos, és a dir, fins al dia 31 de desembre de 2004; es prorrogarà a la seva finalització, any rere any, per tàcita reconducció, si no es produeix la seva denúncia, que haurà de formular-se amb 3 mesos d'antelació al seu venciment o al de qualsevol de les seves pròrrogues.

L'aplicació del Conveni s'esdevindrà a partir de la setmana següent a la seva firma.

No obstant això, els endarreriments corresponents als mesos de gener a juliol de 2002 els podran abonar les empreses fins al 31 d'octubre de 2002, sense cap recàrrec.

Article 5

Compensació i absorció

Les empreses no podran compensar o absorbir el plus voluntari que puguin percebre tots o part dels seus treballadors amb càrrec als increments que provinguin del present Conveni, excepte les empreses en què ja existia o s'acordi una aplicació diferent per un acord especial entre aquestes i els treballadors afectats.

Article 6

Classificació del personal

La classificació del personal es regirà pel que es diu a continuació, amb l'excepció del personal menor de 18 anys, que tindrà la categoria d'aspirant de 16-17 anys.

D'acord amb l'Estatut dels treballadors (Llei 8/1980, de 10 de març), la permanència d'un treballador en l'empresa 6 mesos consecutius, o 5 mesos alterns en el mateix any, el convertirà en fix de plantilla, excepte les contractacions realitzades a l'empara de les normes de foment del treball, que s'aplicaran per les seves normes específiques.

Quan un treballador realitzi treballs puntuals que correspondrien a una categoria superior, aquests seran retribuïts segons la categoria superior.

Amb l'objecte d'afavorir l'ascens de categoria dels treballadors, s'estableixen els següents criteris:

  1. Tot treballador que tingui al seu càrrec una màquina d'embotellament, de tractament o de transport, així com la seva conservació (involucrant en ell les petites reparacions), ha de tenir com a mínim la categoria d'oficial de tercera, sens perjudici del que es diu en el paràgraf d) d'aquest mateix article.

  2. En cada empresa i dins de la categoria de peó, el 25% d'aquests tindran la categoria d'oficial de tercera sempre que tinguin una antiguitat mínima de 2 anys en l'empresa. En les empreses que tinguin menys de 4 peons, hi haurà com a mínim 1 oficial de tercera.

  3. La tasca assignada a cada nivell salarial és simplement informativa, ja que tot productor està obligat a efectuar tantes operacions com li ordenin els seus superiors dins de les comeses generals pròpies de la seva competència, en les quals s'inclou sempre la neteja de la màquina i del lloc de treball.

  4. El treballador que, durant un temps superior a 6 mesos en 1 any o 8 mesos durant 2 anys, realitzi treballs de major categoria a la seva habitual en podrà reclamar la revisió. Si es realitzen tasques corresponents a categories inferiors o superiors, s'atendrà a allò disposat en la normativa aplicable. En el cas de treballs puntuals en categories superiors, aquests seran retribuïts segons la categoria superior.

  5. Les empreses procuraran, sempre que sigui possible, que els llocs que quedin vacants en cada categoria, per jubilació o altres causes, siguin coberts en el termini d'1 mes entre el personal de la plantilla de l'empresa.

  6. Les categories d'oficial de primera administratiu A i d'oficial de primera A creades en els darrers convenis passen a ser denominades "oficial de primera administratiu superior" i "oficial de primera superior", a les quals accediran els oficials de primera administratius i els oficials de primera, respectivament, sempre que hagin tingut durant 10 anys la categoria corresponent.

    Atesa la situació d'obsolescència de les definicions que l'Ordenança conté respecte de les tasques a desenvolupar segons les diferents categories, s'assigna a la Comissió Paritària la funció d'adequar a la situació actual les tasques corresponents a cada categoria.

  7. S'estableix com a norma per a la progressió i promoció del personal, a fi d'ocupar els diferents llocs, la capacitat professional.

    En cas d'igualtat en la puntuació, es lliurarà la plaça al més antic dels qui hagin sol-licitat la vacant.

    D'aquesta norma general queden exceptuats tots els llocs que impliquin un exercici d'autoritat o comandament sobre altres persones. En qualsevol cas, la provisió de la plaça es farà per lliure designació de l'empresa.

    Personal tècnic

    Les vacants que es produeixin entre els treballadors tècnics, titulats o no, i que sigui necessari proveir seran cobertes per lliure designació de l'empresa.

    Personal administratiu

    Les vacants que hi hagi en la categoria de cap de primera seran cobertes, per lliure designació de l'empresa, per caps i oficials de segona que reuneixin els coneixements i els dots de comandament suficients per fer-ho. Seran cobertes lliurement les vacants de cap superior, caixer i comptable.

    Personal comercial

    Tots els càrrecs compresos en la categoria d'aquest grup seran de lliure designació de l'empresa.

    Personal obrer

    Els llocs de capatassos seran coberts per lliure designació de l'empresa.

    Els llocs d'encarregat de brigada o secció es cobriran entre els oficials de primera superior i de primera, prèvia declaració d'aptitud; en igualtat de condicions, es donarà preferència al de més antiguitat professional. Per realitzar definitivament aquests càrrecs, serà necessari provar l'aptitud per al comandament durant un període que no podrà excedir els 3 mesos.

  8. La permanència durant 10 anys en una mateixa categoria suposarà l'ascens a la immediata superior, i quedarà sense efecte aquesta norma a partir de qualsevol categoria immediata inferior a un càrrec amb comandament.

    No s'aplicarà aquest sistema d'ascensos al grup A (tècnics) ni al grup C (comercials).

  9. Estructura professional

    La classificació professional regulada pel present Conveni té un caràcter merament enunciatiu, sense que les empreses estiguin obligades a establir en la seva estructura organitzativa tots i cada un dels grups i categories professionals.

    No obstant això, des del mateix moment en què existeixi en l'empresa un treballador que realitzi les funcions corresponents a una determinada categoria professional, haurà de ser retribuït amb relació al que correspongui a aquesta dins de l'empresa.

    Grups i categories professionals

    1. El personal que presta serveis en alguna de les activitats a què es refereix aquest Conveni es trobarà comprès dins d'algun dels grups genèrics següents segons les funcions que desenvolupa:

  10. Tècnics

  11. Administratius

  12. Comercials

  13. Subalterns

  14. Obrers

    1. El grup de tècnics comprèn les categories següents:

    2.1 Cap superior

    2.2 Tècnics titulats

  15. Amb títol de grau superior

  16. Amb títol de grau mitjà

  17. Amb títol inferior

    2.3 Tècnics no titulats:

  18. Encarregat general de cellers i fàbriques

  19. Encarregat de laboratori

  20. Ajudant de laboratori

  21. Auxiliar de laboratori

    1. El grup d'administratius comprèn les següents categories:

  22. Cap superior

  23. Cap de primera

  24. Cap de segona

  25. Oficial de primera superior

  26. Oficial de primera i oficial de segona

  27. Auxiliar

    1. El grup de comercials comprèn les següents categories:

  28. Cap superior

  29. Cap de vendes

  30. Inspector de vendes

  31. Corredor de plaça

  32. Viatjant

    1. El grup de subalterns comprèn les categories següents:

  33. Conserge

  34. Subaltern de primera

  35. Subaltern de segona

  36. Auxiliar subaltern

  37. Grum ("recader")

  38. Personal de neteja

    1. El grup d'obrers comprèn els treballadors amb les activitats incloses en l'àmbit d'aplicació d'aquest Conveni, que, tenint en compte la classe...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR