Convenio colectivo - Comerç del moble, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2015
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2016
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 7097 de 12/04/2016

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball per al sector del comerç del moble de Catalunya, per els anys 2015 i 2016 subscrit, als 15/12/2015 i 15/02/16, per la part empresarial pels representants de la Federació Catalana de Comerciants de Mobles i per la part social pels representants d'UGT-SMC i CCOO Serveis, i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.1) del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 86/2016, de 13 de gener, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i l'article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 15 de març de 2016

Enric Vinaixa i Bonet

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Transcripció literal del text signat per les parts

Conveni col·lectiu del comerç de mobles de Catalunya 2015-2016

Títol primer

Conveni col·lectiu

Capítol primer

Parts negociadores

Article 1

Determinació de les parts negociadores

Aquest Conveni col·lectiu de treball, l'han negociat d'una part, la Federació catalana de comerciants de mobles, i de l'altra, les organitzacions sindicals (SMC-UGT) i la Federació de Serveis de CCOO de Catalunya, en la seva condició de Comissió negociadora del Conveni col·lectiu de treball del sector del comerç de mobles de Catalunya per als anys 2015 i 2016, CCAE 2009, 4759.

Capítol segon

Àmbit d'aplicació

Article 2

Àmbit funcional

Aquest Conveni és de compliment obligat per a totes les empreses l'activitat principal de les quals és el comerç de mobles de la llar, de cuina, de bany, d'oficines, i dels seus complements; així com la decoració i la instal·lació i adequació d'aquests a l'espai; i als treballadors d'aquestes empreses.

No obstant això, les disposicions d'aquest Conveni tenen el caràcter de supletòries per a les treballadors i empreses incloses en el sector de comerç del moble que estiguin aplicant Conveni provincial de comerç en general, llevat que les organitzacions sindicals i patronals signants, acordin el contrari, i en qualsevol moment, l'exclusivitat d'aquest Conveni

Article 3

Àmbit territorial

Aquest Conveni afecta totes les empreses i els centres de treball que s'inclouen en l'àmbit funcional, situats al territori de Catalunya.

Article 4

Àmbit personal

Aquest Conveni afecta tots els treballadors dels àmbits funcionals i territorial definits en aquest Conveni, exceptuant els contemplats en els articles 1.3 i 2 de l'Estatut dels treballadors.

Article 5

Àmbit temporal

Les condicions pactades al present Conveni col·lectiu, entraran en vigor a tots els efectes, el dia 1 de gener del 2015, amb independència de la data de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La seva durada serà per dos anys fins al 31 de desembre del 2016.

Denuncia i revisió: a partir del dia 31 de desembre de 2016 el Conveni col·lectiu de treball es prorrogarà tàcitament i automàticament d'any en any, excepte en el cas de denuncia fefaent per qualsevol de les parts signants del Conveni amb 1 mes d'antelació a la data del venciment de qualsevol de les seves pròrrogues. una vegada denunciat el present Conveni continuarà aplicant-se el mateix en règim d'ultraactivitat fins la signatura del nou Conveni.

Capítol tercer

Aplicació del Conveni

Article 6

Prelació de normes i dret supletori

Les normes contingudes en el present Conveni regularan les relacions entre les empreses i el seu personal de forma preferent i prioritària. amb caràcter supletori al no previst en el mateix, es aplicarà el text refós de l' Estatut dels treballadors aprovat pel Reial decret llei 2/2015 de 23 de octubre i les seves modificacions posteriors, així com les demés disposicions laborals i de caràcter general que siguin d'aplicació.

Article 7

Condicions més beneficioses i garanties “ad personam”

Totes les condicions que s'estableixen en aquest Conveni tenen la consideració de mínimes, per la qual cosa els pactes, les clàusules, les condicions i les situacions actuals implantades entre empresaris i treballadors, que en el seu conjunt anual impliquen condicions més beneficioses que les que es pacten en aquest Conveni, han de respectar-se íntegrament.

Article 8

Vinculació a la totalitat

Les condicions establertes en aquest Conveni col·lectiu constitueixen un tot orgànic i indivisible i a l'efecte de la seva aplicació pràctica han de ser considerades globalment.

Article 9

Comissió paritària

Per interpretar i vetllar pel compliment d'aquest Conveni en cas que sorgeixin discrepàncies, o de qualsevol qüestió que es susciti la competència de la qual sigui atribuïda per llei o per acords posteriors resultin d'aplicació a aquesta. es nomena una Comissió paritària, composta de quatre representants empresarials, designats per la Federació catalana de comerciants de mobles de Catalunya, i uns altres quatre de socials, designats pels sindicats signants.

La Comissió paritària haurà de ser notificada de les sol·licituds que efectuïn les empreses per a acollir-se a la clàusula de no vinculació salarial.

El procediment d'actuació d'aquesta Comissió consistirà en que, les discrepàncies o queixes, així com altres funcions regulades mes avanci, que puguin sorgir sobre els pactes en aquest Conveni, es comuniquin per escrit a la Comissió paritària, que després de rebre l'escrit, es reunirà i en un termini de 7 dies a explicar des de la recepció de l'escrit resoldrà.

A les reunions podran assistir amb veu però sense vot els assessors que les parts designin, amb un màxim de dos per representació.

Per solucionar les discrepàncies que puguin sorgir en el si de la citada comissió, les parts se sotmeten expressament als procediments de conciliació i mediació del Tribunal laboral de Catalunya.

La Comissió paritària té les funcions següents:

  1. Coneixement i resolució de les qüestions derivades de l'aplicació i interpretació del Conveni col·lectiu de treball, així com la vigilància al compliment de el pactat.

  2. Intervenir, arbitrar, en el seu cas, en el tractament i solució de quantes qüestions i conflictes de caràcter col·lectiu li siguin sotmesos de mutu acord entre les parts en aquelles matèries contemplades als articles 40, 41 y 82.3 del text refós de l'Estatut dels treballadors.

  3. Facultats d'adaptació, o si escau, modificació del present Conveni en els termes establerts legalment.

  4. Les discrepàncies que puguin sorgir en la Comissió paritària com a conseqüència del desenvolupament de les tasques assignades se sotmetran als procediments de conciliació i mediació del Tribunal Laboral de Catalunya.

L'exercici de les anteriors funcions ho serà sense perjudici de les competències de la respectiva jurisdicció prevista en les disposicions legals.

Es fixen com a adreces de la Comissió paritària els següents domicilis:

Domicili de CCOO: Via laietana, 16, 2a planta, 08003 Barcelona.

Domicili de la UGT: Rambla raval, 29-35, 4a planta 08001 Barcelona.

Domicili patronal: Muntaner, 48-50, 1r 3a, 08011 Barcelona.

Títol segon

Condicions de treball

Capítol primer

Organització del treball

Article 10

Organització del treball

L'organització del treball, d'acord amb el que es prescriu en aquest Conveni i en la legislació vigent, és facultat i responsabilitat de l'empresa.

L'organització del treball té per objecte l'assoliment en l'empresa d'un nivell adequat de productivitat, basat en la utilització òptima dels recursos humans i materials.

Sense minva de la facultat al·ludida en el primer paràgraf, els representants dels treballadors tenen funcions d'orientació, proposta, emissió d'informes, etc.,

Pel que fa a l'organització i racionalització del treball, de conformitat amb l'article 64 del text refós de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015 de 23 d'octubre.

Capítol segon

Estructura professional

Article 11

Classificació professional

Els treballadors que ofereixen els seus serveis en les empreses incloses en l'àmbit d'aquest acord s'han de classificar atenent a les seves aptituds professionals, titulacions i contingut general de la prestació.

La classificació s'ha de realitzar en grups professionals, per interpretació i aplicació dels factors de valoració i per tasques i funcions bàsiques més representatives que desenvolupin els treballadors.

Per acord entre el treballador i l'empresari s'estableix el contingut de la prestació laboral objecte del contracte de treball, així com la seva pertinença a un dels grups professionals previstos en aquest acord.

Aquest criteri de classificació no ha de suposar que s'exclogui, en els llocs de treball de cada grup professional, la realització de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR