Convenio colectivo - Comerç del moble, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2017
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2018
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 7513 de 11/12/2017

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del comerç de mobles de Catalunya subscrit, en dates 7 de juliol i 12 de setembre de 2017, per la part social, pels representants de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d'UGT de Catalunya (FESMC-UGT) i per la Federació de Serveis de CCOO de Catalunya, i per la part empresarial, pels representants de la Federació Catalana de Comerciants de Mobles i el Gremi de Cuines, Banys i Reformes de Catalunya, i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.1) del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 289/2016, de 30 d'agost, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i l'article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 20 d'octubre de 2017

Enric Vinaixa i Bonet

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Traducció del text original signat per les parts

Conveni col·lectiu del comerç de mobles de Catalunya 2017-2018

Títol primer

Conveni col·lectiu

Capítol primer

Parts negociadores

Article 1

Determinació de les parts negociadores

Aquest Conveni col·lectiu de treball ha estat negociat d'una banda la Federació Catalana de Comerciants de Mobles, representada pel seu President Sr. Xavier Sanz Cezón; Sr. Josep Balcells Balcells; i també el Gremi de Cuines, Banys i Reformes de Catalunya, representat pel seu Secretari senyor Eloi Parent Rovira; senyor José Luis Rivera Gancedo; senyora Ma Isabel Torrents Moyano; i senyor Jordi Gómez Santomá, en qualitat d'assessor d'ambdós; i d'una altra part per les organitzacions sindicals de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d'UGT de Catalunya (FESMC-UGT), i la Federació de Serveis de CCCOO de Catalunya, en la seva condició de Comissió negociadora del Conveni col·lectiu de treball del sector del Comerç del Comerç del Moble de Catalunya per als anys 2017 i 2018, CCAE 2009, epígraf 4759.

Capítol segon

Àmbit d'aplicació

Article 2

Àmbit funcional

Tret del previst a l'article 84.2 de l'Estatut dels treballadors i mentre estigui vigent, el present conveni és d'obligat compliment per a totes les empreses l'activitat principal de les quals sigui la del comerç de mobles de la llar, de cuina, de bany, d'oficines, i dels seus complements; i que comportin els treballs i reformes necessàries per a la decoració, la seva instal·lació i adequació de l'espai; i als treballadors de les mateixes.

No obstant això, les disposicions d'aquest Conveni tenen el caràcter de supletòries per als treballadors i empreses, incloses al sector de comerç del moble que estiguin aplicant el Conveni de comerç en general, excepte de les organitzacions sindicals i patronals signants, acordin el contrari i en qualsevol moment, l'exclusivitat d'aquest conveni.

Article 3

Àmbit territorial

Aquest Conveni afecta totes les empreses i centres de treball inclosos en l'àmbit funcional, situats al territori de Catalunya.

Article 4

Àmbit personal

Aquest conveni afecta tots els treballadors de l'àmbit funcional i territorial definit en aquest conveni, excepte els supòsits previstos als articles 1.3 i 2 de l'Estatut dels treballadors.

Article 5

Àmbit temporal

Les condicions pactades al present Conveni col·lectiu entraran en vigor a tots els efectes el dia 1 de gener de 2017, amb independència de la data de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La seva durada serà de dos anys fins al 31 de desembre del 2018.

Denúncia i revisió: A partir del dia 31 de desembre de 2018 el Conveni col·lectiu de treball es prorrogarà tàcitament i automàticament d'any l'any, excepte en el cas de denúncia fefaent per qualsevol de les parts signants del conveni amb 1 mes d'antelació a la data de venciment o de qualsevol de les seves pròrrogues. Una vegada denunciat el present conveni continuarà aplicant-se el mateix en règim d'ultraactivitat fins a la firma del nou conveni.

Capítol tercer

Aplicació del Conveni

Article 6

Prelació de normes i dret supletori

Les normes contingudes al present Conveni regularan les relacions entre les empreses i el seu personal de forma preferent i prioritària. Amb caràcter supletori al no previst en el mateix, s'aplicarà el text refós de l'Estatut dels treballadors aprovat pel R.D.L 2/2015 publicat al BOE de 24 d'octubre 2015 i les seves modificacions posteriors, així com les altres disposicions laborals i de caràcter general que siguin d'aplicació.

Article 7

Condicions més beneficioses i garanties ad personam

Totes les condicions establertes en aquest Conveni tenen la consideració de mínimes, per la qual cosa els pactes, clàusules, condicions i situacions actuals implantades entre empresaris i treballadors que en el seu conjunt anual impliquin condicions més beneficioses que les pactades en aquest Conveni, s'hauran de respectar en la seva integritat.

Article 8

Vinculació a la totalitat

Les condicions establertes al present Conveni col·lectiu constitueixen un tot orgànic i indivisible i a efectes de la seva aplicació pràctica seran considerades globalment.

Article 9

Comissió paritària

Per interpretar i vigilar el compliment d'aquest Conveni en cas de sorgir discrepàncies o de qualsevol qüestió que se susciti la competència de la qual sigui atribuïda per llei o per acords posteriors que resultin d'aplicació a aquesta s'anomena una Comissió paritària composta per quatre membres de la part patronal i uns altres quatre de la part social, tots ells signants del present conveni.

La Comissió paritària haurà de ser notificada de les sol·licituds que efectuïn les empreses per acollir-se a la inaplicació de les condicions de treball previstes a l'article 82.3 de l'ET.

El procediment d'actuació d'aquesta Comissió consistirà que les discrepàncies o queixes així com altres funcions regulades més endavant, que puguin sorgir sobre el pactat en aquest conveni, es comuniquin per escrit a la comissió paritària, que després de rebre l'escrit, es reunirà i en un termini de 7 dies a comptar des de la recepció de l'escrit resoldrà.

A les reunions podran assistir amb veu però sense vot els assessors que les parts designin, amb un màxim de dos per representació.

Per resoldre les discrepàncies que poguessin sorgir al si de l'esmentada Comissió, les parts se sotmeten expressament als procediments de conciliació i mediació del Tribunal Laboral de Catalunya.

La Comissió paritària tindrà les següents funcions

  1. Coneixement i resolució de les qüestions derivades de l'aplicació i interpretació del Conveni col·lectiu de treball, així com la vigilància en el compliment del pactat.

  2. Intervenir, arbitrar, en el seu cas, en el tractament i solució de quantes qüestions i conflictes de caràcter col·lectiu li siguin sotmesos de comú acord entre les parts en aquelles matèries als articles 40, 41 i 82.3 del Text Refós de l'Estatut dels treballadors.

  3. Les discrepàncies que puguin sorgir en la Comissió paritària com a conseqüència del desenvolupament de les tasques assignades se sotmetran als procediments de conciliació i mediació del Tribunal Laboral de Catalunya.

L'exercici de les anteriors funcions ho serà sense perjudici de les competències de la respectiva jurisdicció prevista en les disposicions legals.

Es fixa com a adreça de la Comissió paritària els següents domicilis:

-Domicili de CC.OO: Via Laietana, núm. 16, 2a planta de 08003-Barcelona.

-Domicili de FeSMC-UGT: Rambla del Raval, 29-35, 4a planta 08001-Barcelona.

-Domicili Patronal: Muntaner, núm. 48-50, 1º 3 08011-Barcelona.

Títol segon

Condicions de treball

Capítol primer

Organització del treball

Article 10

Organització del treball

L'organització del treball, d'acord amb el prescrit en aquest Conveni i en la legislació vigent, és facultat i responsabilitat de l'Empresa.

L'organització del treball té per objecte l'assolir en l'empresa un nivell adequat de productivitat basat en la utilització òptima dels recursos humans i materials.

Sense minva de la facultat al·ludida en el paràgraf primer, els representants dels treballadors tindran funcions d'orientació, proposada, emissió d'informes, etc., en el relacionat amb l'organització i racionalització del treball, de conformitat amb l'article 64 del text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat per Reial Decret Legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

Capítol segon

Estructura professional

Article 11

Classificació professional

Els treballadors que prestin els seus serveis en les empreses incloses en l'àmbit del present Acord seran classificats en consideració a les seves aptituds professionals, titulacions i contingut general de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR