Convenio colectivo - Torrefactors de Cafè i Succedanis, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2014
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2016
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 6813 de 18/02/2015

Vist el text del Conveni col·lectiu de de treball de torrefactors de cafè i succedanis de Catalunya, subscrit, en dates 26 de setembre de 2014 i 8 de gener de 2015 per la part empresarial pels representants del Gremi de Torrefactors de Catalunya i per la part social pels representants Federació Agroalimentària de Catalunya de CCOO i la Federació d’Indústria i Treballadors Agraris de Catalunya d’UGT, i d’acord amb el que disposen l’article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la llei de l’Estatut dels treballadors; l’article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, i l’article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 11 de febrer de 2015

Jordi Miró i Meix

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Transcripció literal del text signat per les parts

Conveni col·lectiu de treball de torrefactors de cafè i succedanis de Catalunya.

Article 1

Parts negociadores

El present conveni es negocia per una banda per l'Associació d'Industrials Torrefactors de Cafè de Catalunya, i de l'altra per la Federació Agroalimentària d'UGT de Catalunya, i la Federació Agroalimentària de Comissions Obreres de Catalunya,

Article 2

Àmbits del conveni

Les estipulacions del Conveni obliguen la totalitat d'empreses i treballadors dedicats a la torrefacció de cafè i succedanis, que tinguin els seus centres de treball (empreses, sucursals, magatzems, dipòsits o oficines) a les províncies de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona (Comunitat autònoma de Catalunya).

Article 3

Vigència i durada

El present Conveni entrarà en vigor a tots els efectes el dia 1 de gener del 2014 i s'estendrà la seva durada fins al 31 de desembre de 2016. La seva vigència serà de tres anys.

Article 4

Absorció i compensació

Les millores pactades en el present Conveni podran ser compensades amb les voluntàriament concedides per les empreses expressament a compte del Conveni i des de l'1 de gener l'any 2014. Podran absorbir-se fins on arribin les millores de qualsevol ordre, i sota qualsevol denominació que s'estableixin en el futur, mitjançant disposició legal o reglamentària o de caràcter general, computant-se globalment i pel seu valor anual.

Article 5

Increment salarial

L'increment salarial s'aplicarà sobre el salari anual brut, en tots els conceptes econòmics, excepte premis vinculats a la xifra de vendes. L'increment serà del 0,5% per a l'any 2014, del 0,7% per a l'any 2015 i del 0,9% per a l'any 2016. L'increment de cada any s'abonarà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener de cada any.

Article 6

Salari base

Com a salari base s'estableixen les quanties que per a cada categoria figuren a l'annex, i que es percebran per dia natural.

Article 7

Adaptació a la nova estructura professional

En l’adaptació de l’estructura professional al nou conveni aquells treballadors que actualment percebin un salari superior al que estipula el conveni, mantindran la mateixa quantitat que estiguin percebent, i que s’estipularà en la nòmina en dos conceptes: l’actual salari base acordat en l’actual conveni més un plus ad personam fins a la quantitat que actualment percebi, que no serà compensable ni absorbible i tindrà els increments que es pactin en el conveni.

Article 8

Complement ad personam abans (complement personal d'antiguitat)

A partir del dia 1 de gener de 1998, se suprimeix el concepte econòmic d'antiguitat.

No obstant això, les quantitats percebudes per tal concepte es mantindran en un complement ad personam, no sent ni compensable ni absorbible amb cap altre increment de conveni, sent revaloritzable anualment amb l'increment que es pacti en Conveni.

Article 9

Gratificacions extraordinàries

Consistiran en l'import de trenta dies de salari real, que es percebran en cadascuna de les gratificacions de juny, abonable abans del 30 d'aquest mes, Nadal i beneficis.

Article 10

Salari real

Totes les referències que en el text del Conveni es fan al terme salari real s'han d'entendre limitades als conceptes de salari base, complement ad personam i retribucions salarials fixes i/o periòdiques.

Article 11

Hores extraordinàries

S'estarà al que disposa l'article 35 de l'Estatut dels treballadors.

Article 12

Contracte de formació

Es regirà per la normativa vigent. La seva retribució es fixa a l'annex salarial.

Article 13

Modificació substancial de condicions de treball establertes en conveni col·lectiu i inaplicació del conveni col·lectiu.

De conformitat amb el que estableixen els articles 41.6, 82.3 i 85.3 c) de l'Estatut dels treballadors, en el cas que el període de consultes preceptiu finalitzi sense acord entre les parts, aquestes sotmetran la discrepància a la Comissió paritària del conveni, que disposarà d'un termini màxim de set dies per pronunciar-se, a comptar des que la discrepància li fos plantejada. Quan la Comissió paritària no arribés a un acord, la discrepància serà sotmesa, en el termini de set dies, al Tribunal Laboral de Catalunya a través del procediment de mediació o arbitratge si així ho decidissin les parts.

Article 14

Jornada

La durada de la jornada de treball s'estableix en còmput anual de 1.784 hores de treball efectiu. Les empreses, totalitzant l'esmentat nombre d'hores efectives previst per a l'any de vigència del conveni, establiran amb el vist-i-plau del representant dels treballadors, la seva distribució entre els dies laborables de l'any, podent adequar-la a les seves necessitats productives en forma diferenciada en les diferents èpoques anuals, tenint sempre en compte que la jornada laboral es realitzi de dilluns a divendres.

Article 15

Festes i permisos

Els treballadors tindran dret al gaudi dels següents permisos, amb caràcter retribuït:

  1. Quinze dies naturals en cas de matrimoni

  2. Tres dies pel naixement de fill i per la mort, accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs domiciliari, de parents fins al segon grau de consanguinitat o afinitat. Quan amb tal motiu el treballador necessiti fer un desplaçament a l'efecte, el termini serà de cinc dies sempre i quan aquest desplaçament sigui igual o superior als 250 quilòmetres d’anada i els mateixos de tornada des del domicili habitual.

  3. Un dia per trasllat de domicili habitual.

  4. Pel temps indispensable per al compliment d'un deure públic i personal, comprès l'exercici de sufragi actiu. Quan consti en una norma legal o convencional un període determinat, s'estarà al que aquesta disposi quant a durada de l'absència i a la seva compensació econòmica.

  5. Per realitzar funcions sindicals o de representació del personal en els termes establerts legalment o convencionalment.

  6. Pel temps indispensable per a la realització d'exàmens prenatals i tècniques de preparació per al part que s'hagin de fer dins de la jornada de treball.

  7. Dos dies hàbils, per a assumptes propis.

  8. Pel temps indispensable per a la visita al metge especialista.

Article 16

Permisos per maternitat

Els treballadors i treballadores, per lactància d'un fill menor de 9 mesos, tindran dret a una hora d'absència a la feina, que podran dividir en dues fraccions, la dona/home per la seva voluntat, pot substituir aquest dret per una reducció de la jornada normal en mitja hora amb la mateixa finalitat. Aquest permís podrà ser gaudit indistintament per la mare o el pare en cas que ambdós treballin i es podrà acumular la mitja hora de reducció de la jornada, a opció del treballador/a, en jornades completes a continuació del permís maternal.

Qui per raons de guarda legal tingui a la seva cura directa algun menor de dotze anys o un disminuït físic o psíquic que no exerceixi cap altra activitat retribuïda, tindrà dret a una reducció de la jornada de treball, amb la disminució proporcional del salari entre almenys un vuitè i un màxim de la meitat de la durada d'aquella.

Article 17

Parelles de fet

Es reconeix a les parelles de fet que acreditin l'esmentada condició per trobar-se inscrites en Registre Oficial els beneficis dels articles 14, 22 i 23 del Conveni.

Article 18

Vacances

El personal afectat pel conveni gaudirà d'un període de vacances de 30 dies naturals per any de treball. El seu gaudi s'efectuarà del 1r de juny al 30 de setembre. Si per necessitats del servei s’haguessin de realitzar les vacances totalment fora de l'esmentat període, la seva durada seria de 32 dies naturals, reduint-se, en aquest cas, la total jornada anual.

Sense perjudici, d’acord amb l’estipulat a l’article 38.3 de l’Estatut dels treballadors, dels casos d'IT derivats de l'embaràs, el part o la lactància natural o el període de suspensió del contracte de treball previst a l'article 48.4 i 48.bis de l'Estatut dels treballadors, si com a conseqüència d'IT no es poguessin gaudir les vacances durant l'any natural a què corresponen, es podran gaudir en un altre període i sempre que no hagin transcorregut més de divuit mesos...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR