Convenio colectivo - Torrefactors de Cafè i Succedanis, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2017
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2019
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 7482 de 26/10/2017

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de torrefactors de cafè i succedanis de Catalunya subscrit, en dates 23 de juny i 13 de setembre de 2017, per la part empresarial, pels representants del Gremi de Torrefactors de Catalunya, i per la part social, pels representants de la Federació d'Indústria, Construcció i Agro de Catalunya d'UGT (FICA) i per la Federació d'Indústria de CCOO de Catalunya i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.1) del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 289/2016, de 30 d'agost, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i l'article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 20 de setembre de 2017

Enric Vinaixa i Bonet

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Transcripció literal del text signat per les parts

Conveni col·lectiu de treball de torrefactors de cafè i succedanis de Catalunya.

Article 1

Parts negociadores

El present conveni es negocia per una banda per l'Associació d'Industrials Torrefactors de Cafè de Catalunya, i de l'altra per la Federació d'Industria, Construcció i Agro de Catalunya d'UGT de Catalunya, i la Federació d'Industria de CCOO de Catalunya,

Article 2

Àmbits del conveni

Les estipulacions del Conveni obliguen la totalitat d'empreses i treballadors dedicats a la torrefacció de cafè i succedanis, que tinguin els seus centres de treball (empreses, sucursals, magatzems, dipòsits o oficines) a les províncies de Barcelona , Tarragona, Lleida i Girona (Comunitat Autònoma de Catalunya).

Article 3

Vigència i durada

El present Conveni entrarà en vigor a tots els efectes el dia 1 de gener del 2017 i s'estendrà la seva durada fins al 31 de desembre de 2019. La seva vigència serà de tres anys.

Article 4

Absorció i compensació

Les millores pactades en el present Conveni podran ser compensades amb les voluntàriament concedides per les empreses expressament a compte del Conveni i des de l'1 de gener de l'any 2017. Podran absorbir-se fins on arribin les millores de qualsevol ordre, i sota qualsevol denominació que s'estableixin en el futur, mitjançant disposició legal o reglamentària o de caràcter general, computant-se globalment i pel seu valor anual.

Article 5

Increment salarial

L'increment salarial s'aplicarà sobre el salari anual brut, en tots els conceptes econòmics, excepte premis vinculats a la xifra de vendes. L'increment serà del 1,6% per als anys 2017, 2018 i 2019. L'increment de cada any s'abonarà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener de cada any.

Així mateix, si l' IPC general espanyol del mes de desembre de 2019 supera el 1.6%, es procedirà a incrementar la diferencia salarial entre el 1,6% i l'IPC del mes de desembre (amb un màxim del 2%).

En aquest supòsit, aquest increment quedarà reflectit en nòmina a l'1 de gener de 2020.

Article 6

Salari base

Com a salari base s'estableixen les quanties que per a cada categoria figuren a l'annex 2, i que es percebran per dia natural.

El salari d'un treballador a jornada completa no podrà ser inferior al SMI.

Article 7

Complement ad personam (Adaptació Estructura professional).

A partir del dia 1 de gener de 2014 s'adapta l'estructura professional al conveni. No obstant això, les quantitats percebudes en aquell moment per aquells treballadors amb un salari superior al que estipulava el conveni, mantindran la mateixa quantitat i quedarà reflectida en la nòmina en dos conceptes: el salari base acordat per conveni més un plus ad personam fins a la quantitat que venien percebent, que no serà compensable ni absorbible i tindrà els increments que es pactin en conveni.

Article 8

Complement ad personam (abans complement personal d'antiguitat)

A partir del dia 1 de gener de 1998, se suprimeix el concepte econòmic d'antiguitat. No obstant això, les quantitats percebudes per tal concepte es mantindran en un complement "ad personam", no sent ni compensable ni absorbible amb cap altre increment de conveni, sent revaloritzable anualment amb l'increment que es pacti en Conveni.

Article 9

Gratificacions extraordinàries

Consistiran en l'import de trenta dies de salari real, que es percebran en cadascuna de les gratificacions de juny, abonable abans del 30 d'aquest mes, Nadal i beneficis.

Article 10

Salari real

Totes les referències que en el text del Conveni es fan al terme salari real s'han d'entendre limitades als conceptes de salari base, complement ad personam i retribucions salarials fixes i/o periòdiques.

Article 11

Hores extraordinàries

S'estarà al que disposa l'article 35 de l'Estatut dels treballadors.

Article 12

Contracte de formació

Es regirà per la normativa vigent. La seva retribució es fixa a l'annex salarial.

Article 13

Modificació substancial de condicions de treball establertes en conveni col·lectiu i inaplicació del Conveni col lectiu.

De conformitat amb el que estableixen els articles 41.6, 82.3 i 85.3 c) de l'Estatut dels treballadors, en el cas que el període de consultes preceptiu finalitzi sense acord entre les parts, aquestes sotmetran la discrepància a la Comissió paritària del conveni, que disposarà d'un termini màxim de set dies per pronunciar-se, a comptar des que la discrepància li fos plantejada. Quan la Comissió paritària no arribés a un acord, la discrepància serà sotmesa, en el termini de set dies, al Tribunal Laboral de Catalunya a través del procediment de mediació o arbitratge si així ho decidissin les parts.

Article 14

Jornada

La jornada laboral màxima anual serà de 1784 hores efectives, de dilluns a divendres, per l' any 2017. A partir de l'any 2018 la jornada laboral anual serà de 1.776 hores.

Es respectaran les jornades actualment existents que en el seu còmput anual siguin més beneficioses per els treballadors.

La distribució horària haurà de respectar els períodes mínims de descans diari i setmanal. Entre el final d'una jornada i l'inici de la següent passaran com a mínim 12 hores.

S'elaborarà un calendari laboral, de comú acord entre representants de les empreses i dels treballadors designats al efecte per cadascuna de les parts.

Article 14.1

Distribució Irregular de la jornada

Sobre el calendari laboral de la empresa, la direcció podrà, prèvia comunicació i consulta amb la representació legal dels treballadors, establir una jornada irregular, sense sobrepassar la jornada màxima anual, amb els termes establerts en l'article 34 del estatut, sobre:

Aquesta jornada irregular no serà d'aplicació al personal de distribució i/o comercial, ateses les característiques de la seva activitat.

Entre el final d'una jornada i el començament de la següent han de transcórrer com a mínim 12 hores.

El numero d'hores ordinàries de treball efectiu no podrà ser superior a 9 hores.

Es respectaran els descansos setmanals previstos per la llei.

Preavís: es comunicarà a la representació legal dels treballadors i als treballadors afectats amb 7 dies d'antelació a la aplicació de la distribució irregular.

En qualsevol cas, en el moment d'establir la distribució irregular es determinarà, d'acord amb la representació legal dels treballadors, com es regularitza la jornada. Preferiblement, les hores treballades en mes es compensaran amb dies sencers de descans, excepte per acord individual.

Article 15

Festes i permisos

Els treballadors tindran dret al gaudi dels següents permisos, amb caràcter retribuït:

  1. Quinze dies naturals en cas de matrimoni.

  2. Tres dies pel naixement de fill i per la mort, accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs domiciliari, de parents fins al segon grau de consanguinitat o afinitat. Quan amb tal motiu el treballador necessiti fer un desplaçament a l'efecte, el termini serà de cinc dies sempre i quan aquest desplaçament sigui igual o superior als 250 quilòmetres d'anada i els mateixos de tornada des del domicili habitual.

  3. Un dia per trasllat de domicili habitual.

  4. Pel temps indispensable per al compliment d'un deure públic i personal, comprès l'exercici de sufragi actiu. Quan consti en una norma legal o convencional un període determinat, s'estarà al que aquesta disposi quant a durada de l'absència i a la seva compensació econòmica.

  5. Per realitzar funcions sindicals o de representació del personal en els termes establerts legalment o convencionalment. f) Pel temps indispensable per a la realització d'exàmens prenatals i tècniques de preparació al part i, en els casos d'adopció, guarda amb fins d'adopció o acolliment, per l'assistència a les preceptives sessions d'informació i preparació i per la realització dels preceptius informes psicològics i socials previs a la declaració de idoneïtat, sempre, en tots els casos, que hagin de tenir lloc dins de la jornada de treball.

  6. Dos dies hàbils, per a assumptes propis.

  7. ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR