Convenio colectivo - Lavanderías Industriales, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2001
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2003
Publicado enBoletín Oficial del Estado de 06/09/2001

RESOLUCIÓ

de 4 de juliol de 2001, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de les bugaderies industrials per als anys 2001 al 2003 (codi de conveni núm. 7900905).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de les bugaderies industrials per als anys 2001 al 2003, subscrit per la part empresarial pel Gremi de Tintorers i Bugaders de Barcelona i l'Associació de Bugaderies de Tarragona i per part dels treballadors per CCOO i la UGT el dia 17 de maig de 2001, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de les bugaderies industrials per als anys 2001 al 2003 al Registre de convenis de la Direcció General de Relacions Laborals.

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió negociadora del Conveni.

Barcelona, 4 de juliol de 2001

Jaume Abat i Dinarès

Director general de Relacions Laborals

Transcripció literal del text signat per les parts.

Conveni

col·lectiu de treball d'àmbit de la comunitat autònoma de Catalunya per al sector de bugaderies industrials per als anys 2001, 2002 i 2003

Capítol 1

Àmbit d'aplicació

Article 1

Àmbit territorial

Aquest Conveni serà d'aplicació a tots els centres de treball compresos dins del seu àmbit funcional i que es trobin situats a la Comunitat autònoma de Catalunya, encara que el domicili social de l'empresa a la que pertanyin radiqui fora d'aquesta Comunitat autònoma.

Article 2

Àmbit funcional

Són compreses en l'àmbit d'aplicació del Conveni totes les empreses del sector de bugaderia industrial, tant les ja establertes com les que amb posterioritat a l'entrada en vigor del Conveni es puguin establir.

S'entendran empreses de bugaderia industrial afectades per aquest Conveni, aquelles en les que es donin les següents circumstàncies:

  1. Que els serveis que donin vagin destinats a entitats mercantils.

  2. Que tinguin instal·lada maquinària de bugaderia amb un total de capacitat de càrrega igual o superior a 100 kg.

  3. Que la seva activitat no estigui afectada per cicles estacionals de temporada. En el supòsit d'estar afectada per cicles estacionals de temporada, s'entendrà que sí que li és d'aplicació el Conveni, sempre que la seva mitja mensual sigui superior a 10 treballadors.

Article 3

Àmbit personal

Aquest Conveni regularà les relacions laborals del personal ocupat en les empreses incloses en l'àmbit territorial i funcional d'aquest.

Article 4

Àmbit temporal

El Conveni entrarà en vigor des del dia de la seva publicació en el DOGC i produirà efectes retroactius des de l'1 de gener de 2001.

Article 5

Durada, denúncia i revisió salarial

La durada d'aquest Conveni es fixa fins el 31 de desembre del 2003 i es prorrogarà d'any en any per tàcita reconducció, de no haver-hi denúncia d'aquest, per qualsevol de les parts, amb tres mesos d'antelació.

Article 6

Garantia ad personam

Es respectaran les situacions personals que en conjunt siguin més beneficioses que les fixades en aquest Conveni i es mantindran estrictament ad personam.

Article 7

Compensació

Les estipulacions pactades són compensades en la seva totalitat amb les que anteriorment estiguessin en vigor, ja siguin convingudes o concedides unilateralment per l'empresa, sigui quin sigui el seu concepte (millores voluntàries de sou o salari, primes, plus variables o conceptes equivalents), ja ho siguin per imperatiu legal, jurisprudencial, contenciós, conveni sindical o pacte de qualsevol classe, contracte individual i usos i costums locals i tant entre conceptes salarials com altres diferents als que siguin establerts.

Article 8

Comissió paritària

8.1 Composició

La interpretació, vigilància i totes aquelles activitats que tendeixin a l'eficàcia pràctica del Conveni seran realitzades per una Comissió paritària formada per vuit representants, quatre de la representació empresarial i altres quatre de la representació dels treballadors (dos treballadors del sector i un representat de cadascuna de les centrals sindicals que intervenen en la negociació del Conveni), representants que es nomenaran dins del primer mes de publicació del Conveni.

La Comissió podrà utilitzar els serveis ocasionals o permanents d'assessors en totes aquelles matèries que siguin de la seva competència i dits assessors seran nomenats lliurament per cadascuna de les parts.

8.2 Funcions

La Comissió, que serà única per a tot l'àmbit del Conveni, tindrà com específiques les següents funcions:

  1. Interpretació autèntica del Conveni.

  2. Arbitrar en les qüestions de conflicte que puguin sorgir en vers la inclusió o no de determinades empreses en l'àmbit funcional del Conveni.

  3. Vigilància del compliment dels pactes d'aquest Conveni.

  4. Totes aquelles qüestions que de mutu acord li siguin sotmeses per les parts.

La intervenció de la Comissió en les matèries esmentades serà preceptiva, sense prejudici de la llibertat que tenen les parts per poder acudir a l'autoritat o jurisdicció competent, una vegada exhaurit aquest tràmit.

8.3 Procediment d'actuació

Cada part formularà a la seva respectiva representació, les qüestions que sorgeixin en relació amb els punts ressenyats en l'enunciat de les seves funcions. De dites qüestions es donarà trasllat a l'altre part, perquè, ambdues, en un termini de quinze dies a comptar des de la data de l'última comunicació, es posin d'acord en la senyalització de dia i hora en què la Comissió haurà de reunir-se per emetre el corresponent informe. Els acords, que hauran de ser unànimes, seran comunicats als interessats mitjançant còpia de l'acta de la reunió.

8.4 Domicili

La Comissió tindrà el seu domicili a l'avinguda Portal de l'Àngel, 38, 3r. 4a., de Barcelona, si bé podrà reunir-se o actuar en qualsevol altre seu si així s'acorda prèviament.

Capítol 2

Règim de treball

Article 9

Organització del treball

L'organització del treball és facultat exclusiva de la direcció de l'empresa i informarà als Comitès, delegats i seccions sindicals.

Article 10

Període de prova

El període de prova per al personal consistirà en dos mesos per al personal tècnic i quinze dies per a la resta del personal.

Article 11

Treball de categoria superior

Tot treballador està obligat a efectuar els treballs que l'empresa li mani, d'acord amb les necessitats de producció i sempre que aquests no es puguin considerar vexatoris.

Quan un treballador realitza treballs de categoria superior a la seva, haurà de percebre, durant el temps de prestació d'aquests, la remuneració que correspongui a la categoria a la qual circumstancialment queda adscrit. Si aquests treballs tenen una continuïtat superior a quatre mesos de durada el productor tindrà el dret a que se li confirmi i classifiqui en aquesta categoria.

Article 12

Contracte eventual

Les contractacions efectuades a l'empresa a l'empara de l'article 15.1.b) de l'Estatut dels treballadors poden tenir una durada màxima de 12 mesos dins d'un període de 18 mesos. En el cas que es concertin per un termini inferior als 12 mesos, poden ésser prorrogats, segon estableix les disposicions al respecte, mitjançant l'acord de les parts, sense que la durada total del contracte pugui excedir d'aquest límit màxim.

Capítol 3

Jornada de treball i vacances

Article 13

Jornada de treball

La jornada laboral establerta per als treballadors afectats per aquest Conveni, serà determinada en cada moment per la legislació, amb en el següent còmput anual:

Any 2001: 1.818 hores efectives.

Any 2002: 1.810 hores efectives.

Any 2003: 1.800 hores efectives.

En l'àmbit de Tarragona el personal afectat pel Conveni gaudirà de 2 dies setmanals de descans no correlatius. I un cop al mes els 2 dies de descans setmanal haurà de coincidir amb dissabte i diumenge.

Article 14

Descans

El personal que treballi en jornada contínua tindrà dret a quinze minuts diaris de descans. Aquests quinze minuts tindran la consideració de treball efectiu per al còmput de la jornada.

Article 15

Jornada intensiva

En el període estival, sempre que sigui possible, les empreses establiran la jornada intensiva de treball des del 15 de juny al 15 de setembre, ambdós inclosos.

Article 16

Vacances

Tot el personal afectat per aquest Conveni tindrà dret a 30 dies naturals de vacances o la proporció que correspongui dels 30 dies en cas de no arribar als 12 mesos d'antiguitat.

Les vacances es gaudiran per torns rotatius, excepte en les empreses que tanquin durant un determinat període de temps, en què aquestes es duran a terme en el període esmentat i si restessin alguns dies sense gaudir es procediria d'acord amb el sistema descrit abans.

El període de vacances es determinarà de mutu acord entre l'empresa i els treballadors i es farà públic durant el primer trimestre de l'any, sense perjudici del contingut de l'article 38 de l'Estatut dels treballadors.

Les vacances se retribuiran amb els mateixos conceptes econòmics que las...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR