Convenio colectivo - Indústries de Prefabricats de Formigó i Derivats del Ciment, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2001
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2005
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya de 17/01/2002

RESOLUCIÓ

de 2 de novembre de 2001, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball per a les indústries de prefabricats del formigó i derivats del ciment de la província de Barcelona per als anys 2001-2005 (codi de conveni núm. 0801755).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball per a les indústries de prefabricats del formigó i derivats del ciment de la província de Barcelona subscrit pel Gremi de Prefabricats i Derivats del Ciment de Catalunya, UGT i CCOO el dia 18 d'octubre de 2001, i de conformitat amb el que disposen els articles 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball per a les indústries de prefabricats del formigó i derivats del ciment de la província de Barcelona per als anys 2001-2005 al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Barcelona.

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 2 de novembre de 2001

Francisca Antolinos i Jiménez

Delegada territorial de Barcelona

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball d'indústries de productes prefabricats de formigó i derivats del ciment de la província de Barcelona per als anys 2001-2005

Capítol 1

Estructura i àmbits de negociació

Article 1

Estructura de la negociació col·lectiva

L'estructura de la negociació col·lectiva en l'àmbit del sector i per al d'aquest Conveni es defineix de conformitat amb els criteris següents:

  1. Conveni col·lectiu general: el II Conveni col·lectiu general del sector de derivats del ciment substitueix el I Conveni general, que va substituir l'Ordenança laboral de la construcció, el vidre i la ceràmica de 28 d'agost de 1970 per a aquest sector, segons el seu àmbit funcional. El seu contingut fa referència a la regularització de les condicions generals de treball que s'ha d'aplicar en tots els seus àmbits i té la vigència que el mateix Conveni estableix.

  2. Conveni col·lectiu de la província de Barcelona i, si s'escau, de Catalunya: són els convenis l'objecte dels quals és desenvolupar les matèries pròpies del seu àmbit de negociació, amb les limitacions i la fixació de competències que estableix el Conveni general.

En la seva renovació periòdica s'han d'aplicar els continguts dels acords d'àmbit sectorial estatal que es puguin establir durant la vigència del Conveni general.

Article 2

Atribució de competències segons els àmbits de negociació

  1. Es reserven al Conveni general les matèries de negociació col·lectiva que preveu l'article 84 de l'Estatut dels treballadors i que s'especifiquen a continuació:

    Contractació laboral i les seves modalitats.

    Períodes de prova.

    Classificació professional i nivells.

    Mobilitat geogràfica.

    Règim disciplinari.

    Seguretat i salut laborals.

  2. Així mateix, les parts que firmen aquest Conveni accepten la reserva (amb el caràcter d'exclusivitat per a la seva negociació en el Conveni general) de les matèries que s'esmenten a continuació (amb el contingut que es recull als seus capítols respectius):

    Mobilitat funcional.

    Estructura salarial.

    Formació professional.

    Jornada.

    Comissió Paritària estatal.

    Permisos, llicències i règim d'excedències.

    Representació col·lectiva.

    Ordenació i organització de la feina.

    Suspensió temporal dels contractes.

    Procediments voluntaris extrajudicials de solució de conflictes col·lectius.

    Prestacions complementàries a les de la Seguretat Social.

    Si durant la vigència del Conveni general se subscriuen acords intersectorials o sectorials estatals d'aplicació al sector, aquests s'han de considerar part integrant d'aquest Conveni en les condicions d'aplicació que, si s'escau, es vagin acordant.

    De la mateixa s'ha de procedir en el cas que es dictin normes com a conseqüència d'acords entre totes les organitzacions empresarials i sindicals en què estiguin confederades o integrades les organitzacions signants.

    S'acorda que les parts que firmen el Conveni general poden fixar noves matèries de negociació reservades al seu àmbit, amb la consulta prèvia a les organitzacions territorials.

Article 3

Reserva material del Conveni general

En compliment de les exigències formals que preveu l'article 83.2 de l'Estatut dels treballadors, es manifesta que no poden ser objecte de negociació en l'àmbit d'aquest Conveni les matèries reservades al Conveni col·lectiu general que especifica l'article 2 d'aquest com tampoc les que es reservin en el futur a aquest àmbit. Consegüentment, les parts que firmen aquest Conveni renuncien expressament a l'exercici del que preveu el paràgraf segon de l'article 84 de l'Estatut dels treballadors, en relació amb les matèries que preveu l'article 2.B.

Article 4

Principi de complementarietat

D'acord amb l'article 83.2 de l'Estatut dels treballadors, les organitzacions signants reconeixen el principi de complementarietat del Conveni col·lectiu general del sector respecte a aquest.

Article 5

Concurrència de convenis

De conformitat amb el que disposa l'article 84 de l'Estatut dels treballadors i les atribucions de competència que preveuen els articles 2 i 3 del Conveni general, en cas de concurrència entre convenis d'àmbit diferent l'aplicació s'ha de resoldre tenint en compte els principis següents:

  1. La concurrència entre convenis d'àmbit diferent, segons el que s'ha acordat en el d'àmbit superior.

  2. No són aplicables els acords presos en la negociació d'àmbit territorial inferior que contradiguin el contingut de les normes establertes en els convenis d'àmbit superior, sens perjudici del que estableix l'article 3.3 de l'Estatut dels treballadors.

Capítol 2

Àmbits d'aplicació i vigència

Article 6

Eficàcia i abast d'obligacions

Ateses la naturalesa normativa i l'eficàcia general donada pel que disposa el títol 3 de l'Estatut dels treballadors i per la representativitat de les organitzacions signants, aquest Conveni afecta totes les associacions, les entitats, les empreses i els treballadors compresos dins dels seus àmbits funcional, personal i territorial.

Article 7

Àmbit territorial

Aquest Conveni és d'aplicació a tot el territori de la província de Barcelona, sens perjudici del que disposa l'article 1.4 de l'Estatut dels treballadors.

Article 8

Àmbit funcional

Les indústries estan dedicades a la fabricació, la manipulació i el muntatge dels articles derivats del ciment que s'esmenten a continuació:

Fabricació de formigons preparats i morters per ser subministrats, transportats i bombats en les obres.

Fabricació de productes de fibrociment com ara plaques, tubs, accessoris i altres elements.

Fabricació d'articles i elements en formigons i morters en massa, armats, posttensats o pretensats, i també articles en cel·lulosa-ciment i tosca-ciment com ara llambordes, rajoles, blocs, vorades, revoltons, dipòsits, formigó arquitectònic, lloses, emmotllaments, pedra artificial, pals, teules, tubs, bigues i altres elements estructurals, etc.

Les activitats complementàries a les relacionades i també la comercialització i distribució dels productes esmentats.

Article 9

Àmbit personal

S'inclouen en l'àmbit d'aplicació d'aquest Conveni totes les empreses i els treballadors l'activitat dels quals quedi compresa dins de l'àmbit funcional descrit a l'article 8. S'exceptuen de la seva aplicació els que quedin inclosos en els diversos apartats de l'article 1.3 de l'Estatut dels treballadors.

Article 10

Àmbit temporal

La durada d'aquest Conveni és de 5 anys; els seus efectes finalitzen el 31 de desembre del 2005 i entra en vigor el dia de la seva publicació al Butlletí Oficial de la província o al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, llevat de les matèries per a les quals el Conveni especifica una vigència diferent, com ara jornada (article 38), distribució de jornada (article 39), dietes i mitges dietes (article 62), increment salarial (disposició final 1 i annexos 1, 2 i 3) i prestacions complementàries a les de la Seguretat Social (article 111).

No obstant això, una vegada exhaurida la seva vigència inicial o la de qualsevol de les seves pròrrogues, ha de continuar regint el seu...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR