Convenio colectivo - Construcció, Lérida

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2002
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2006

RESOLUCIÓ TRE/3894/2002, de 30 d'octubre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col-lectiu de treball del sector de la construcció de les comarques de Lleida per al període de l'1.1.2002 al 31.12.2006 (codi de conveni núm. 2500095).

Vist el text del Conveni col-lectiu de treball del sector de la construcció de les comarques de Lleida, subscrit per la part empresarial per la Federació de la Construcció de Lleida i per part dels treballadors per les centrals sindicals Unió General de Treballadors i Comissions Obreres el dia 10 d'octubre de 2002, i de conformitat amb el que estableixen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col-lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col-lectiu de treball del sector de la Construcció de les comarques de Lleida per al període de l'1.1.2002 al 31.12.2006 (codi de conveni núm. 2500095) al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Lleida.

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Lleida, 30 d'octubre de 2002

Anna Miranda i Torres

Delegada territorial de Lleida en funcions

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col-lectiu de treball del sector de la construcció de les comarques de Lleida (1.1.2002 al 31.12.2006)

Article 1

Àmbit d'aplicació

Aquest conveni afectarà a tots els treballadors i empreses estructurades dins les agrupacions de la construcció que es relacionen i tinguin el seu centre de treball a Lleida i província, que realitzin, a més a més, de les activitats relacionades en l'annex II del Conveni General de la Construcció, les que a continuació és detallen:

  1. Les dedicades a la construcció i a obres públiques.

  2. Embarcacions, artefactes flotants i ferrocarrils auxiliars d'obres i de ports.

  3. Pedrera, sorreres, graves i l'explotació de terres industrials.

  4. Les del ciment i els seus derivats.

  5. Les del guix i calç.

  6. Les de ceràmica artística i indústries de la rajola que, a l'entrada en vigor d'aquest conveni no els afecti un altre conveni estatal.

  7. El comerç a l'engròs de la construcció com també el comerç a l'exclusivista.

Es regiran per aquest mateix conveni el comerç de qualsevol dels articles elaborats per empreses incloses dins el seu àmbit o aquelles empreses a l'engròs i exclusivistes, que es destinen a l'ús principal de les empreses, d'acord amb les seves pròpies funcions i activitats.

Article 2

Vigència i durada

Aquest conveni col-lectiu entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2002 qualsevol que en sigui la data de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. La seva durada serà de cinc anys, és a dir, fins el 31 de desembre de 2006 i es prorrogarà per anys naturals llevat que s'efectuï denúncia prèvia per alguna de les parts, amb un període d'antelació mínim de dos mesos abans del termini inicial o al de les seves successives pròrrogues.

Article 3

Compensació

Les condicions que en resultin d'aquest conveni són compensables, en el seu conjunt amb les existents, qualsevol que sigui el seu origen i les seves causes, a excepció de les quantitats percebudes per treballs a preu fet quan aquelles siguin superiors al salari conveni en el període interí a l'aprovació d'aquest conveni.

Article 4

Absorció

Les condicions resultants d'aquest conveni són absorbibles per qualsevol altra que, en disposicions legals, convencionals contractuals, etc. es puguin establir en el futur.

Article 5

Comissió Paritària

Es crea una Comissió Paritària de representants de les parts negociadores, per les qüestions que es derivin de l'aplicació d'aquest conveni, que queda integrada de la manera següent:

President: en serà un dels sis comissionats que composa la Comissió Paritària i es farà un torn rotatiu, en cada sessió, entre la representació dels treballadors i la dels empresaris.

Vocals: tres vocals per cadascuna de les parts, elegits d'entre aquells que han format part de la negociació del conveni.

Assessors: un per cadascuna de les parts.

Secretari: el més jove d'entre els membres comissionats.

La Comissió Paritària es reunirà una vegada cada dos mesos, com a mínim, sens perjudici que es puguin fer quantes reunions siguin necessàries a sol-licitud de qualsevol de les parts negociadores per tractar assumptes d'urgència. En aquest darrer supòsit es convocaran amb una antelació de cinc dies naturals com a mínim.

La comissió paritària assumirà la competència de visar els rebuts de les quitances, els quals es faran en el model oficial expedit per la Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida, la qual s'encarregarà de portar l'adequat control d'aquelles que lliuri a cada empresari i deixarà constància fefaent de la data de lliurament per al seu compliment, que necessàriament haurà de coincidir amb la de l'expedició. La vigència i validesa del rebut de quitança serà de 15 dies naturals com a màxim a comptar des de la data del seu lliurament per la Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida.

Article 6

Increments econòmics

Per l'any 2002 s'aplicarà un increment del dos amb vuitanta per cent (2,8%) sobre el salari base, gratificacions extraordinàries, retribució de vacances, els plus salarials i extrasalarials, dietes i quilometratge.

El règim retributiu per a tots els treballadors afectats per aquest conveni és l'establert per a cada categoria professional a les taules de l'annex 1 (salari base), 2 (plus conveni), 3 (plus extrasalarial de transport) i 4 (gratificacions extraordinàries).

Article 7

Revisió de salaris

Pel cas que l'Índex anual de Preus al Consum (IPC) a 31 de desembre de 2002 superi el 2,0% corresponent a l'IPC previst per 2002 en els Pressupostos Generals de l'Estat, s'efectuarà una revisió econòmica en l'excés produït, a efectes que serveixi de base per les taules salarials del conveni de l'any següent.

Article 8

Jornada laboral

La jornada laboral serà de quaranta hores setmanals amb un màxim total de 1.756 hores de treball efectiu per a l'any 2002, de 1.752 hores de treball efectiu per a l'any 2003, de 1.750 hores de treball efectiu per a l'any 2004, de 1.748 hores de treball efectiu per a l'any 2005 i un total de 1.746 hores de treball efectiu per a l'any 2006.

Individualment, cada empresa podrà pactar amb els seus treballadors realitzar les quaranta hores setmanals de dilluns a divendres.

Els dies de dijous sant, 24 i 31 de desembre, la jornada laboral serà festiva.

Article 9

Hores extraordinàries

Es consideren hores extraordinàries a més a més de les que tinguin la seva causa en força major, les motivades per comandes o puntes de producció, absències imprevistes, canvi de torn i pèrdua o deterioració de la producció, o per qualsevol circumstància que alteri el procés normal de producció.

El número d'hores extraordinàries que realitzi cada treballador, excepte els casos de força major, no excedirà de 80 a l'any.

Les empreses, sempre i quan no es pertorbi el normal procés productiu, podran compensar la retribució de les hores extraordinàries per temps equivalents de descans.

En el cas que es realitzi la compensació prevista en el paràgraf precedent, les hores extraordinàries compensades no es computaran als efectes dels límits fixats per les mateixes en l'article anterior.

No obstant això, en el moment de cessament del contracte o de la relació laboral, si el treballador tingués pendent hores estructurals d'urgència per compensar en temps lliure, tindrà dret al cobrament d'aquestes hores en moneda de curs legal, les quals es pagaran al preu normal més un increment del 75%.

Article 10

Dietes per desplaçament, quilometratge

S'estableix la dieta completa a vint-i-dos euros amb vuitanta-nou cèntims d'euro per dia (22,89 euros), i la mitja dieta a set euros amb seixanta-vuit cèntims d'euro (7,68 euros).

Si a petició de l'empresa, el treballador accepta lliurement realitzar desplaçaments a càrrec de l'empresa amb el seu propi vehicle, percebrà la quantitat de vint-i-tres cèntims d'euro (0,23 euros), per quilòmetre recorregut un cop feta la justificació, a partir dels dos quilòmetres del nucli urbà.

Article 11

Gratificacions extraordinàries

Es pagaran dues pagues extraordinàries, una el 30 de juny i l'altra el 20 de desembre. El seu import es detalla a les taules de gratificacions de l'annex 4 d'aquest conveni.

Article 12

Prestacions per incapacitat temporal

Apart de les prestacions a càrrec de l'entitat gestora per incapacitat temporal com a conseqüència de malaltia comuna i professional o d'accident de treball, i solament quan sigui necessària l'hospitalització, les empreses abonaran un complement que, augmentat a les prestacions reglamentàries, garanteixi el 100% del salari base diari i plus de conveni o sou mensual segons conveni i mentre duri l'esmentada incapacitat en règim d'hospitalització, fins que l'Administració es faci càrrec de la totalitat del sou del treballador en situació de baixa. En els casos d'incapacitat temporal, el treballador romandrà en el seu domicili, llevat que per prescripció mèdica se li autoritzi sortir-ne degut a les característiques de la incapacitat.

Article 13

Llicències

Pel que fa a les llicències s'actuarà d'acord amb el que recull...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR