Convenio colectivo - Comerç Tèxtil, Tarragona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2005

RESOLUCI”

TIC/1890/2003, de 13 de maig, per la qual es disposa el registre i la publicaciÛ del Conveni col∑lectiu de treball del sector del comerÁ tËxtil de la provÌncia de Tarragona per als anys 2003-2005 (codi de conveni n˙m. 4300115).

Vist el text del Conveni col∑lectiu de treball del sector del comerÁ tËxtil, subscrit per les parts negociadores en data 28 d'abril de 2003 i presentat en aquesta oficina per les mateixes parts en data 30 d'abril de 2003, i de conformitat amb el que estableixen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de marÁ, pel qual s'aprova el Text refÛs de la Llei de l'Estatut dels treballadors; els articles 11.2 i 37.4 de la Llei org‡nica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i la ResoluciÛ TRE/1398/2002, de 30 d'abril, de delegaciÛ de competËncies en matËria de relacions laborals al Registre de convenis de Tarragona de la SubdirecciÛ General d'Afers Laborals i d'OcupaciÛ (DOGC n˙m. 3642, de 24.5.2002),

Resolc:

.1††Disposar el registre del Conveni col∑lectiu de treball del sector del comerÁ tËxtil per als any 2003-2005 (codi de conveni n˙m. 4300115) al Registre de convenis de la SubdirecciÛ General d'Afers Laborals i d'OcupaciÛ a Tarragona.

.2††Disposar-ne la publicaciÛ en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Notifiqueu aquesta ResoluciÛ a la ComissiÛ Negociadora del Conveni col∑lectiu.

Tarragona, 13 de maig de 2003

Montserrat G¸ell i AnglËs

Subdirectora general d'Afers Laborals

i d'OcupaciÛ en funcions

TraducciÛ del text original signat per les parts

CONVENI

col∑lectiu de treball del sector del comerÁ tËxtil de la provÌncia de Tarragona per als anys 2003, 2004 i 2005

Article 1

¿mbit territorial

Aquest Conveni Ès aplicable a tota la provÌncia de Tarragona.

Article 2

¿mbit funcional

Aquest Conveni obliga totes les empreses dedicades al comerÁ tËxtil de la provÌncia de Tarragona.

Article 3

¿mbit personal

Les condicions pactades afecten tots els treballadors que presten servei a les empreses que aquest Conveni inclou, exceptuant-ne el personal inclÚs en les excepcions establertes a aquest efecte per l'Estatut dels treballadors.

Article 4

VigËncia i durada

El Conveni entrar‡ en vigor amb car‡cter general el dia 1 de gener de 2003, amb independËncia de la seva publicaciÛ en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La seva durada Ès de 3 anys, i fineix el 31 de desembre de 2005.

Article 5

PrÚrroga

El Conveni es prorroga autom‡ticament si amb un temps mÌnim de 3 mesos a comptar de la data del venciment cap de les parts no l'ha denunciat.

Article 6

RescissiÛ i revisiÛ

La den˙ncia amb vista a proposar la rescissiÛ o la revisiÛ del Conveni s'ha de presentar al Departament de Treball de la Generalitat a Tarragona per mitj‡ de les centrals sindicals o de les associacions d'empresaris amb un temps mÌnim de 3 mesos a comptar de la data de finalitzaciÛ de la vigËncia o de qualsevol de les seves prÚrrogues.

Article 7

Salaris

Els salaris pactats sÛn:

Any 2003. …s la taula salarial revisada de 2002, incrementada en un 3%. Figura com a taula salarial annexa al present Conveni.

Any 2004. Els salaris establerts per a l'any 2003 s'han d'incrementar amb l'Ìndex de preus de consum (IPC) previst pel Govern per a l'any 2004, incrementat en un 0,50%.

Any 2005. Els salaris establerts per a l'any 2004 s'han d'incrementar amb l'IPC previst pel Govern per a l'any 2005, incrementat en un 0,50%.

La ComissiÛ Parit‡ria s'ha de reunir durant la primera quinzena del mes de gener per calcular i sol∑licitar la publicaciÛ de les taules salarials dels anys 2004 i 2005.

Si l'IPC real en l'‡mbit estatal dels anys 2003, 2004 i 2005 Ès superior als increments salarials en aquest article, els salaris s'han d'incrementar amb el valor de l'IPC real, incrementat en un 0,50%, s'han de modificar les taules salarials i abonar la diferËncia durant el primer trimestre de l'any seg¸ent.

Article 8

Les condicions pactades formen un tot indivisible, i, a l'efecte de la seva aplicaciÛ pr‡ctica, cal considerar-les globalment.

Article 9

CompensaciÛ i absorciÛ

Les retribucions que aquest Conveni estableix compensen i absorbeixen totes les altres existents en la data d'entrada en vigor del Conveni.

Els augments de retribucions que hi pugui haver en el futur nomÈs poden afectar aquest Conveni en cas que, considerats globalment, ultrapassin les pactades actualment. Altrament, sÛn absorbides o compensades per aquestes retribucions.

AixÚ no obstant, no sÛn compensables ni absorbibles, els complements personals o de lloc de treball, llevat de pacte contrari que s'ha de fer per escrit. Els complements personals o de lloc de treball amb anterioritat a la publicaciÛ del present Conveni, tenen el car‡cter de compensables i absorbibles.

Les quantitats percebudes en concepte de comissiÛ per vendes poden ser objecte d'absorciÛ i de compensaciÛ pels augments pactats per aquest Conveni.

Article 10

Cal respectar les situacions personals que, considerades en conjunt, siguin mÈs beneficioses que no pas les d'aquest Conveni, com tambÈ mantenir-les a tÌtol personal.

Article 11

VinculaciÛ a la totalitat

El Conveni constitueix un tot org‡nic i indivisible, per la qual cosa totes dues parts estan obligades a aplicar-lo totalment.

Article 12

Es crea la ComissiÛ Parit‡ria del conveni com a Úrgan d'interpretaciÛ, arbitratge, conciliaciÛ i vigil‡ncia; est‡ formada per la persona designada de com˙ acord com a president i 4 vocals de les persones signants del conveni, per cada part.

Article 13

Totes dues parts convenen a fer avinent a la ComissiÛ Parit‡ria tots aquells dubtes, discrep‡ncies i conflictes que poden sorgir de la interpretaciÛ i de l'aplicaciÛ del Conveni perquË pugui emetre dictamen o actuar de la manera reglament‡ria. En cas de no existir acord, la discrep‡ncia ha de ser sotmesa en el termini de 7 dies a la mediaciÛ del Tribunal Laboral de ConciliaciÛ, MediaciÛ i Arbitratge de Catalunya.

Article 14

Jornada laboral

Els treballadors afectats per aquest Conveni tenen una jornada laboral de 40 hores setmanals de feina efectiva, amb equivalËncia en cÚmput anual a una jornada m‡xima, per a tota la vigËncia del Conveni de 1.796 hores anuals de feina efectiva.

Sempre que la durada de la jornada di‡ria continuada excedeixi de 5 hores s'ha de disposar d'un descans de 20 minuts que cal considerar com a temps de treball efectiu per a tots els efectes.

El mig dia de descans setmanal establert a l'article 37 de l'Estatut dels treballadors, cap la possibilitat de separar-lo, on no existeixi acord, del dia de descans complet. La seva realitzaciÛ es pot pactar lliurement indistintament durant un matÌ o una tarda.

El mig dia de descans corresponent a la setmana de carnaval s'ha de realitzar necess‡riament el dissabte a la tarda.

Els diumenges i dies festius que anualment, i mitjanÁant l'ordre del Departament d'Ind˙stria, ComerÁ i Turisme de la Generalitat de Catalunya, autoritza per a l'obertura dels establiments comercials, s'han de considerar laborables per a tots els efectes.

El personal que presta els seus serveis els dies festius abans esmentats, a mÈs del salari normal, han de percebre en concepte d'incentiu l'import del 50% del preu hora, per les hores treballades.

El preu hora s'ha de calcular sobre el salari real percebut, exclosos els incentius per vendes.

L'empresa ha d'elaborar anualment el calendari laboral. Cal sol∑licitar l'informe previ sobre aquest calendari, abans de la seva difusiÛ, a la representaciÛ legal dels treballadors, que s'ha d'emetre en el termini m‡xim de 15 dies. El calendari laboral s'ha d'exposar en un lloc visible a cada centre de treball abans del dia 31 de marÁ de cada any.

Article 15

Hores extraordin‡ries

Les empreses es comprometen a no realitzar cap hora extra. No obstant aixÚ, si per raons de feina dels dies festius autoritzats, perÌodes de rebaixes, promocions comercials o situacions d'incapacitat temporal i/o permisos personals, es fa una jornada anual superior a 1.796 hores, les hores que ultrapassin la xifra abans esmentada cal considerar-les d'hores extraordin‡ries, i s'han de compensar mitjanÁant el permÌs retribuÔt de 2 hores per cada hora extra realitzada.

Aquest permÌs retribuÔt s'ha de fer dins dels 3 mesos a la constataciÛ de les hores extraordin‡ries i dins del primer trimestre de l'any seg¸ent, com a m‡xim.

Les empreses poden substituir aquests permisos retribuÔts per l'abonament de les hores extres realitzades incrementades en un 50% sobre el preu de l'hora normal, calculat sobre el salari real percebut exclosos els incentius per vendes.

Article 16

Contractes eventuals

Les contractacions efectuades a l'empara de l'article 15.1.b) de l'Estatut dels treballadors tenen una durada m‡xima de 12 mesos dins d'un perÌode de 18 mesos. En el cas que es concertin per un temps inferior als 12 mesos, poden ser prorrogats per acord de les parts, sense que la durada total del contracte excedeixi en cap cas del lÌmit m‡xim.

A la fi del contracte eventual, tret que es procedeixi a la seva contractaciÛ indefinida, el treballador tÈ dret a percebre una compensaciÛ econÚmica equivalent a la part proporcional de la quantitat que resultaria d'abonar 8 dies de salari per any de servei.

Article 17

PerÌode de prova

L'ingrÈs dels treballadors es considera...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR