Convenio colectivo - Industries de Prefabricats de Formigó i Derivats del Ciment, Tarragona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2001
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2005
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya de 18/02/2002

RESOLUCIÓ

de 3 de desembre de 2001, per la qual es disposa el registre i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de derivats del ciment de la província de Tarragona per als anys 2001-2005 (codi de conveni núm. 4300185).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de derivats del ciment, subscrit per les parts negociadores en data 17 d'octubre de 2001 i presentat per les mateixes parts en data 19 de novembre de 2001, i de conformitat amb el que estableixen els articles 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, i els articles 11.2 i 37.4 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya,

Resolc:

-1 Disposar el registre del Conveni col·lectiu de treball de sector de derivats del ciment per als anys 2001-2005 de la província de Tarragona al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Tarragona.

-2 Disposar-ne la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu.

Tarragona, 3 de desembre de 2001

Montserrat Güell i Anglès

Delegada territorial de Tarragona en funcions

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector de derivats del ciment de la província de Tarragona per als anys 2001-2005

Capítol 1

Estructura i àmbits de negociació

Article 1

Estructura de la negociació col·lectiva

L'estructura de la negociació col·lectiva, en l'àmbit del sector, queda definida d'acord amb els criteris següents:

  1. Conveni col·lectiu general:

    Aquest II Conveni col·lectiu general del sector de derivats del ciment substitueix el primer Conveni general el qual va substituir l'Ordenança laboral de la construcció, el vidre i la ceràmica de 28 d'agost de 1970 per aquest sector, segons el seu àmbit funcional. El seu contingut fa referència a la regulació de les condicions generals de treball a aplicar en tots els seus àmbits i amb la vigència que estableix el propi Conveni.

  2. Convenis col·lectius provincials i, si s'escau, de comunitats autònomes (d'ara en endavant convenis d'àmbit inferior):

    Són aquests convenis que tenen per objecte desenvolupar les matèries pròpies del seu àmbit de negociació, amb les limitacions i la fixació de competències que s'estableixen aquí.

    En la seva renovació periòdica s'han d'aplicar, a cada província o comunitat autònoma, els continguts dels acords d'àmbit sectorial estatal que es puguin produir durant la vigència del Conveni general.

Article 2

Atribució de competències segons els àmbits de negociació.

  1. Es reserven al Conveni general les matèries de negociació col·lectiva, previstes en l'article 84 de l'Estatut dels treballadors, i que s'especifiquen tot seguit:

    Contractació laboral i les seves modalitats

    Períodes de prova

    Classificació professional i nivells

    Mobilitat geogràfica

    Règim disciplinari

    Seguretat i salut laboral

  2. Així mateix es reserva, amb el caràcter d'exclusivitat per la seva negociació en el Conveni general, les matèries que s'assenyalen tot seguit amb el contingut que es recull en els seus capítols respectius:

    Mobilitat funcional

    Estructura salarial

    Formació professional

    Jornada

    Comissió Paritària estatal

    Permisos, llicencies i règim d'excedències

    Representació col·lectiva

    Ordenació i organització del treball

    Suspensió temporal dels contractes

    Procediments voluntaris extrajudicials de solució de conflictes col·lectius

    Prestacions complementàries a les de la Seguretat Social

    Si durant la vigència del Conveni general es produeixen acords intersectorials o sectorials estatals d'aplicació al sector, per acord de les parts signants es poden establir les condicions d'aplicació dels acords esmentats. De la mateixa manera s'ha de procedir en el cas que es dictin normes com a conseqüència d'acords entre totes las organitzacions empresarials i sindicals en les que estan confederades o integrades les organitzacions signants.

    En convenis posteriors d'àmbit general i prèvia consulta a les organitzacions territorials, en la forma que considerin cadascuna de les parts signatàries, aquestes poden fixar noves matèries de negociació reservades a l'àmbit del Conveni general.

Article 3

Reserva material del Conveni general

En compliment de les exigències formals previstes per l'article 83.2 de l'Estatut dels treballadors, es manifesta que no poden ser objecte de negociació en els àmbits inferiors les matèries reservades a aquest Conveni col·lectiu general i així numerades en l'article 2 d'aquest, així com les que es reserven en el futur a aquest àmbit. Consegüentment les parts signants d'aquest Conveni renuncien expressament a l'exercici d'allò previst en el paràgraf segon de l'article 84 de l'Estatut dels treballadors, en relació amb les matèries previstes en l'apartat B, de l'article 2.

Article 4

Vigència del Conveni

Vegeu l'article 11 Àmbit temporal.

Article 5

Principi de complementarietat

D'acord amb l'article 83.2 de l'Estatut dels treballadors, les organitzacions signants reconeixen el principi de complementarietat del Conveni col·lectiu general del sector respecte a aquest.

Article 6

Concurrència de convenis

De conformitat amb el que disposa l'article 84 de l'Estatut dels treballadors i les atribucions de competència que es preveu en els articles 2 i 3 del Conveni general, l'aplicació en els supòsits de concurrència entre convenis d'àmbit diferent, s'ha de resoldre tenint en compte els principis següents:

  1. La concurrència entre convenis d'àmbit diferent segons allò acordat en l'àmbit superior.

  2. No són aplicables els acords presos en la negociació d'àmbit territorial inferior que contradiguin el contingut de les normes establertes en els convenis d'àmbit superior, sense perjudici d'allò establert en l'article 3.3 de l'Estatut dels treballadors.

Capítol 2

Àmbits d'aplicació i de vigència

Article 7

Eficàcia i abast obligacional

Atesa la naturalesa normativa i eficàcia general, que li atorga el que disposa el títol 3r de l'Estatut dels treballadors i per la representativitat de les organitzacions signants, aquest Conveni obliga totes les associacions, entitats, empreses i treballadors compresos en els seus àmbits funcional, personal i territorial.

Article 8

Àmbit territorial

Aquest Conveni és d'aplicació a tota la província de Tarragona, sens perjudici del que disposa l'article 1.w4 de l'Estatut dels treballadors.

Article 9

Àmbit funcional

Les indústries dedicades a la fabricació d'articles derivats del ciment, la seva manipulació i muntatge que s'indica tot seguit:

Fabricació de formigons preparats i morters pel subministrament a les obres.

Fabricació de productes de fibrociment, com les plaques, tubs, accessoris i la resta d'elements.

Fabricació d'articles i elements en formigons i morters en massa, armats, post o pretensats, així com articles de cel·lulosa-ciment, pedra tosca-ciment, com les llambordes, rajoles, blocs, vorades, revoltons, dipòsits, formigó arquitectònic, lloses, emmotllaments, pedra artificial, pals, teules, tubs, bigues i altres elements estructurals, etc.

Les activitats complementàries a les abans esmentades, així com la comercialització i distribució dels productes referits anteriorment.

Article 10

Àmbit personal

S'inclouen en l'àmbit d'aplicació d'aquest Conveni la totalitat d'empreses i treballadors l'activitat dels quals estigui compresa en l'àmbit funcional descrit en l'article 9 precedent. S'exceptua de la seva aplicació a les persones que quedin incloses en els diferents apartats del punt 3 de l'article 1 de l'Estatut dels treballadors.

Article 11

Àmbit temporal

La durada d'aquest Conveni és de cinc anys, i finalitza els seus efectes el 31 de desembre de l'any 2005. És vigent, llevat de les clàusules que s'esmenten especialment, inclòs allò econòmic el dia 1 de gener de 2001, fins i tot en el supòsit que la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya es produeixi en dates posteriors.

Malgrat l'anterior, i, per tal d'evitar el buit normatiu que altrament es produiria, un cop acabada la seva vigència inicial, o la de qualsevol de les seves pròrrogues, ha de continuar regint, totalment, el seu contingut normatiu, fins que sigui substituït per un altre.

Cada any s'ha de reunir la Comissió Paritària per revisar les taules salarials, calendari Laboral orientatiu, etc., relacionades amb el Conveni.

Article 12

Àmbit material

Aquest Conveni regula les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR