Convenio colectivo - Indústries de l'oli i els seus Derivats, Tarragona

Inicio de Vigencia 1 de Abril de 2003
Fin de Vigencia31 de Marzo de 2004

RESOLUCI” TIC/2394/2003, de 9 de juliol, per la qual es disposa el registre i la publicaciÛ del Conveni col∑lectiu de treball de sector de les ind˙stries de l'oli i els seus derivats de la provÌncia de Tarragona per a l'any 2003 (codi de conveni n˙m. 4300385).

Vist el text del Conveni col∑lectiu de treball de sector de les ind˙stries de l'oli i els seus derivats de la provÌncia de Tarragona per a l'any 2003, subscrit per les parts negociadores en data 26 de maig de 2003 i presentat en aquesta oficina per les mateixes parts en data 10 de juny de 2003, i de d'acord amb el que estableixen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de marÁ, pel qual s'aprova el Text refÛs de la Llei de l'estatut dels treballadors; els articles 11.2 i 37.4 de la Llei org‡nica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; i la ResoluciÛ TRE/1398/2002, de 30 d'abril, de delegaciÛ de competËncies en matËria de relacions laborals al Registre de convenis de Tarragona de la SubdirecciÛ General d'Afers Laborals i d'OcupaciÛ (DOGC n˙m. 3642, de 24.5.2002),

Resolc:

.1††Disposar el registre del Conveni col∑lectiu de treball de sector de les ind˙stries de l'oli i els seus derivats de la provÌncia de Tarragona per a l'any 2003 (codi de conveni n˙m. 4300385), al Registre de convenis de Tarragona de la SubdirecciÛ General d'Afers Laborals i d'OcupaciÛ.

.2††Disposar-ne la publicaciÛ en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Notifiqueu aquesta ResoluciÛ a la ComissiÛ Negociadora del Conveni col∑lectiu.

Tarragona, 9 de juliol de 2003

Montserrat G¸ell i AnglËs

Subdirectora general d'Afers Laborals

i d'OcupaciÛ en funcions

TranscripciÛ literal del text signat per les parts

CONVENI

col∑lectiu de treball del sector de les ind˙stries de l'oli i els seus derivats de la provÌncia de Tarragona per a l'any 2003

Article 1

¿mbit territorial

Aquest Conveni s'aplica a la provÌncia de Tarragona i afecta els centres de treball ubicats en aquesta provÌncia, encara que la seu social radiqui en una altra provÌncia.

Article 2

¿mbit funcional

Les estipulacions d'aquest Conveni s'han de complir obligatÚriament per totes les empreses que es regeixen per l'OrdenanÁa laboral de les ind˙stries de l'oli i els seus derivats, aprovada per l'Ordre de 28 de febrer de 1974 i d'acord amb el laude arbitral d'11 de juliol de 1996. No obstant aixÚ, en resten exceptuades les empreses d'activitats mixtes que per raÛ de la seva activitat principal sÛn sotmeses a una reglamentaciÛ i a una ordenanÁa laboral distintes.

Article 3

¿mbit personal

Aquest Conveni afecta tot el personal que presta servei a les empreses que s'assenyalen a l'article 2. ⁄nicament en resten exclosos els treballadors que acompleixen funcions que legalment no sÛn considerades de car‡cter laboral.

Article 4

VigËncia

Aquest Conveni entrar‡ en vigor a partir de l'1 d'abril de 2003 independentment de la data en quË sigui publicat al Diari Oficial de la Generalitat.

Article 5

RescissiÛ i revisiÛ

La den˙ncia d'aquest Conveni proposant-ne la rescissiÛ o la revisiÛ s'ha de presentar davant el Departament de Treball de la Generalitat a Tarragona per mitj‡ de les centrals sindicals o les associacions empresarials, amb tres mesos de temps com a mÌnim respecte a la data de finalitzaciÛ de la vigËncia.

Es pacta expressament que les taules de salaris i totes les altres condicions econÚmiques que inclou aquest Conveni no poden ser objecte de revisiÛ durant la seva vigËncia.

Article 6

Durada

La durada Ès d'un any a comptar de la data de vigËncia.

Article 7

Les condicions que es pacten en aquest Conveni formen un tot org‡nic i indivisible, i cal considerar-les globalment a l'efecte de la seva aplicaciÛ pr‡ctica.

Article 8

CompensaciÛ

Les condicions pactades sÛn compensables en cÚmput anual amb les que regien abans d'aquest Conveni, independentment del concepte i de la causa per la que es van implantar.

Article 9

AbsorciÛ

En el cas que durant la vigËncia d'aquest Conveni es publiquin disposicions legals que comportin alguna modificaciÛ econÚmica als conceptes retribuÔdors (totalment o parcialment), nomÈs poden tenir efic‡cia pr‡ctica si, considerats globalment i sumats als que eren vigents abans de l'entrada en vigor del Conveni, en superen el nivell total. Altrament, cal considerar-los absorbits per les millores pactades.

Article 10

Garantia personal

Cal respectar les situacions personals que, amb car‡cter global, superin el que s'ha pactat, i s'han de mantenir amb car‡cter estrictament personal.

Article 11

ComissiÛ mixta

Es crea la comissiÛ parit‡ria del Conveni com a Úrgan d'interpretaciÛ, arbitratge, conciliaciÛ i vigil‡ncia del Conveni. Aquesta ComissiÛ Ès constituÔda per dos vocals de la comissiÛ deliberadora de cadascuna de les parts. S'acorda de fer avinent a la ComissiÛ parit‡ria tots els dubtes, les discrep‡ncies i els conflictes que sorgeixin, si s'escau, arran de la interpretaciÛ del Conveni, perquË pugui emetre un dictamen o actuar de la manera reglament‡ria, sens perjudici de fer ˙s de la via administrativa o judicial que s'escaigui.

Article 12

RËgim de treball

L'organitzaciÛ pr‡ctica de la feina Ès facultat exclusiva de la direcciÛ de l'empresa, que ha de respectar les normes vigents a aquest respecte.

La diversificaciÛ de la feina a la majoria de les empreses afectes a aquest Conveni no permet de fixar unes bases de productivitat a quË es puguin ajustar les condicions econÚmiques que es determinen al lloc corresponent.

Per tant, les facultats de les empreses, com tambÈ les dels treballadors s'han de basar en principis fonamentals de bona fe i voluntat ferma perquË les relacions humanes dins cada centre de treball segueixin la via de l'enteniment i l'estabilitat a fi de millorar les condicions laborals i incrementar la rendibilitat.

Malgrat aixÚ, a les empreses on sigui factible la implantaciÛ de sistemes o mËtodes de treball, en la totalitat de les seccions o en alguna, s'hi poden establir, un cop escoltada la representaciÛ sindical de l'empresa.

Article 13

Pel que fa a la definiciÛ i a les funcions prÚpies de cada categoria professional, cal atenir-se al que disposa l'OrdenanÁa laboral de les ind˙stries de l'oli i els seus derivats i al laude arbitral...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR