Convenio colectivo - Estibadores Portuàries, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2004
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3975 de 26/09/2003

RESOLUCIÓ TIC/2867/2003, de 18 d'agost, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de les empreses estibadores portuàries de la província de Barcelona per als anys 2003 i 2004 (codi de conveni núm. 0810275).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de les empreses estibadores portuàries de la província de Barcelona subscrit per Asociación de Empresas Estibadoras Portuarias de Barcelona, OTEP, CCOO i UGT el dia 4 de juliol de 2003 i de conformitat amb el que disposa l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; el Reial decret 2342/1980, de 3 d'octubre, sobre transferència de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria de mediació, arbitratge i conciliació; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball; el Decret 253/2002, de 4 de novembre, de fusió del Departament de Treball amb el d'Indústria, Comerç i Turisme, i el Decret 284/2002, de 12 de novembre, de reestructuració parcial de diversos departaments de la Generalitat,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de les empreses estibadores portuàries de la província de Barcelona per als anys 2003 i 2004 (codi de conveni núm. 0810275) al Registre de convenis de Barcelona de la Subdirecció General d'Afers Laborals i d'Ocupació.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el DOGC.

Barcelona, 18 d'agost de 2003

Francisca Antolinos i Jiménez

Subdirectora general d'Afers Laborals

i d'Ocupació a Barcelona

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball de les empreses estibadores portuàries de la província de Barcelona i dels seus treballadors, per als anys 2003 i 2004

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Àmbit funcional

Aquest Conveni obliga totes les empreses compreses en el títol denominació d'aquest Conveni i els seus treballadors, excepte els que pertanyen als registres de les Societats d'Estiba i Desestiba com a estibadors portuaris.

Article 2

Àmbit territorial

El Conveni afecta tots els centres de treball que, compresos en el seu àmbit funcional, es trobin situats a Barcelona ciutat i la seva província, fins i tot si el domicili social de l'empresa a la qual pertanyen radica fora d'aquesta província.

Article 3

Àmbit personal

En l'àmbit personal d'aquest Conveni queden compresos tots els treballadors de les empreses enquadrats en els àmbits funcional i territorial (excepte els exclosos en l'article 1, àmbit funcional) que presten els seus serveis o inicien la seva prestació durant la seva vigència, bé sigui amb caràcter de fixos, interins o eventuals.

Article 4

Entrada en vigor i durada

Aquest Conveni entra en vigor el dia de la seva firma, però té efectes retroactius a l'1 de gener de 2003 quant a l'abonament de les noves remuneracions, gratificacions i altres emoluments.

La durada del Conveni és fins al 31 de desembre de 2004, i es pot prorrogar tàcitament any rere any si no se'l denuncia.

La taula de salaris recollida en l'annex té una vigència d'1 any, cada una.

Article 5

Denúncia i revisió

La representació de la part que vulgui revisar o modificar aquest Conveni ha d'efectuar la denúncia almenys amb 3 mesos d'antelació a la data de caducitat.

Si cap de les parts no el denuncia, s'entén prorrogat tàcitament fins a 3 mesos després que es produeixi la denúncia, i si és denunciat i les parts negociadores no arriben a cap acord, el Conveni segueix vigent pel que fa a la seva part normativa.

Article 6

Absorció i compensació

Aquesta matèria s'ha de regir de conformitat amb el que estableix la normativa vigent.

Article 7

Comitè Paritari per a la Mediació, Interpretació i Conciliació

Es crea la Comissió Mixta Paritària com a òrgan d'interpretació, conciliació i vigilància d'aquest Conveni, que està formada per 4 representants de les centrals sindicals que firmen aquest Conveni i 4 representants empresarials, designats tots ells preferentment entre els que hagin format part de la Comissió Deliberadora d'aquest Conveni.

Quan en un centre de treball no hi hagi comitè d'empresa, la Comissió Mixta Paritària ha d'emetre, a sol·licitud de l'empresa i/o treballador, un dictamen en forma reglamentària i amb caràcter previ a qualsevol plantejament d'expedient de regulació d'ocupació, tant parcial com total.

En el termini de 3 mesos a partir de la firma d'aquest Conveni, la Comissió Mixta Paritària ha d'elaborar el seu Reglament d'actuació i decisió.

Article 8

Garanties ad personam

S'han de respectar les situacions personals que, en concepte de percepcions de qualsevol classe, en conjunt siguin més beneficioses que les fixades en aquest Conveni, i s'han de mantenir estrictament ad personam.

Als conductors de turismes que actualment perceben els emoluments en la categoria d'oficial de primera, se'ls ha de respectar aquesta condició més beneficiosa.

En el rebut individual justificatiu del pagament de salaris, en les caselles corresponents, han de figurar la categoria i l'especialitat del treballador.

Pel que fa a la resta, les condicions de què gaudeixen els treballadors s'han d'entendre unificades per les normes d'aquest Conveni.

Article 9

Condició supletòria

En tot el que no preveu aquest Conveni, cal atenir-se al que es disposa en el text refós de l'Estatut dels treballadors i altra legislació vigent.

Capítol 2

Organització de la feina

Article 10

Organització de la feina

L'organització pràctica de la feina és facultat exclusiva de la direcció de l'empresa, de conformitat amb la Llei de l'estatut dels treballadors i altres normes vigents sobre aquesta matèria, i l'ha de dur a terme dins del marc legal corresponent.

Article 11

Classificació del personal segons la seva funció: normes genèriques

  1. Categories consignades

    Les categories consignades en aquest Conveni no suposen l'obligació de tenir proveïts tots els càrrecs enumerats si la necessitat i el volum de l'empresa no ho requereixen.

  2. Principi de polivalència

    Les diferents tasques assignades a cada categoria o especialitat són enunciatives, i els treballadors estan obligats a executar totes les tasques i operacions que els ordenin els seus superiors dins de les generals pròpies de la seva competència professional i les normes laborals vigents.

  3. Poders

    Les empreses poden concedir i revocar lliurement poders al personal administratiu que considerin oportú i, sempre que no impliqui apoderament general, aquesta circumstància no pot variar la classificació que per les seves funcions li correspongui, sens perjudici de la major retribució que, per l'atorgament de poders, se li concedeixi.

    Gups professionals

  4. Serveis administratius

    Titulat:

    Integrat pels treballadors als quals, per figurar en la plantilla, s'exigeix un títol superior o de grau mitjà, expedit per l'Estat, sempre que facin dins de l'empresa funcions específiques de la seva carrera o títol i siguin retribuïts de manera exclusiva o preferent mitjançant sou o a preu fet, sens perjudici, per tant, de l'escala d'honoraris usual de la professió.

    Administratiu:

    S'hi inclouen els qui tenen coneixements de la mecànica administrativa (els tècnics, els comptables i els duaners), que fan, en despatxos generals o centrals, delegacions, representacions o altres centres dependents de l'empresa, les feines reconegudes pel costum o l'hàbit mercantils com a pròpies del personal d'oficines i despatxos.

  5. Serveis complementaris

    Aquest personal l'integren els qui fan funcions pràctiques i manuals d'auxili a la resta del personal, d'orientació al públic i altres de complementàries.

  6. Serveis operatius

    Són integrats pel personal que no ha estat definit en aquest Conveni com a propi i específic de l'activitat que regula, però que porta a terme funcions o tasques auxiliars d'aquesta activitat.

    Categories

  7. Titulat

    Titulat superior

    Titulat de grau mitjà a)

    Titulat de grau mitjà b)

  8. Administratiu

    Cap de secció

    Cap de negociat

    Oficial administratiu de primera classe

    Oficial administratiu de segona classe

    Auxiliar

    Aspirant amb pràctica

    Aspirant d'entrada

    Telefonista

  9. Complementari

    Conserge

    Cobrador

    Ordenança

    Personal de neteja

    Porter

    Sereno

    Grum de 17 anys

    Grum de 16 anys

  10. Serveis operatius

    Cap de magatzem o departament

    Encarregat de magatzem o departament

    Magatzemer o administratiu

    Oficial de primera de serveis operatius

    Conductor de camió

    Manipulador

    Oficial de segona de serveis operatius

    Conductor de turisme

    Palloler

    Apilador

    Mosso de magatzem

    Cosidor

    Peó

    Porter

    Sereno

    Personal de neteja

    Aprenent de 17 anys

    Aprenent de 16 anys

    Definicions

  11. Titulat

    Titulat superior: és el treballador al qual, per figurar en la plantilla, s'exigeix un títol d'ensenyament superior, universitari o d'escoles tècniques superiors, sempre que faci dins de l'empresa funcions específiques pròpies del títol i se'l retribueixi de conformitat amb aquest.

    Analista: és l'empleat a les ordes directes de la direcció que, amb un títol superior o similar, analitza i estudia la problemàtica empresarial convertible en el camp de la informàtica, marca tècnicament les diferents accions que ha de portar a terme el personal enquadrat en el camp de la informàtica i/o centre de càlcul i pren les mesures complementàries per al desenvolupament normal d'aquestes funcions.

    Titulat de grau mitjà: és el treballador al qual, per figurar en la plantilla, s'exigeix un títol d'aquest caràcter, sempre que faci dins de l'empresa les funcions específiques pròpies del títol i se'l retribueixi de conformitat amb aquest. Dins del titulat de grau mitjà, es distingeixen els 2 grups següents:

    1. Enginyer tècnic, arquitecte i equivalents.

    2. Ajudant tècnic sanitari, graduat social, programador i equivalents.

    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR