Convenio colectivo - Vins, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2004
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4001 de 03/11/2003

RESOLUCIÓ TIC/3264/2003, de 10 de setembre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de vins de la província de Barcelona per als anys 2003 i 2004 (codi de conveni núm. 0804485).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de vins de la província de Barcelona subscrit per l'Associació Vinícola Catalana, CCOO i UGT el dia 25 de juliol de 2003 i de conformitat amb el que disposen els articles 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; el Reial decret 2342/1980, de 3 d'octubre, sobre transferència de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria de mediació, arbitratge i conciliació; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball; el Decret 253/2002, de 4 de novembre, de fusió del Departament de Treball amb el d'Indústria, Comerç i Turisme, i el Decret 284/2002, de 12 de novembre, de reestructuració parcial de diversos departaments de la Generalitat,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de vins de la província de Barcelona per als anys 2003 i 2004 (codi de conveni núm. 0804485) al Registre de convenis de Barcelona de la Subdirecció General d'Afers Laborals i d'Ocupació.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el DOGC.

Barcelona, 10 de setembre de 2003

Beatriu Labori i Samsó

Secretària tècnica de la Subdirecció General (e.f.)

(per substitució de la subdirectora general,

Decret 326/1998, de 24 de desembre, art. 5è)

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector de vins de la província de Barcelona per als anys 2003 i 2004

Article 1

Funcional

Aquest Conveni regula les relacions de treball de les indústries vinícoles al sector de vins de totes les classes, amb l'excepció de les afectades pel Conveni nacional de Catalunya de vins de cava i escumosos i pel Conveni local de Vilafranca del Penedès.

Article 2

Territorial

Aquest Conveni afectarà tots els centres de treball que estiguin compresos en el seu àmbit funcional i ubicats a la ciutat de Barcelona i la seva província i els que radiquin en un altre lloc i tinguin un establiment en aquestes, quant al personal inscrit en ells.

Les parts signants es comprometen a afavorir l'extensió del present Conveni a les províncies de Lleida i Girona.

Article 3

Personal

Afectarà el personal al servei de les empreses afectades per aquest Conveni així com qui hi ingressi durant la seva vigència.

Vigència, pròrroga i revisió

Article 4

Aquest Conveni entrarà en vigor en el moment de la seva firma per les parts negociadores, independentment de la seva publicació oficial.

La seva durada serà de 2 anys, és a dir, des de l'1 de gener de 2003 fins al 31 de desembre de 2004; ara bé, es prorrogarà any rere any si no hi ha la denúncia d'una de les parts, la qual s'haurà de fer per escrit amb 1 mes d'antelació com a mínim a la data del seu venciment.

Tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener de 2003 quant a les condicions econòmiques, excepte la retribució d'hores extraordinàries, les compensacions de despeses, el premi de jubilació i la jubilació anticipada, que entraran en vigor a partir de la signatura del Conveni.

La pòlissa col·lectiva d'assegurança d'accidents tindrà efectes a partir de la data en què les empreses afectades i la companyia asseguradora la subscriguin o subscriguin la seva pròrroga respectiva. Els seus nous valors entraran en vigor com a màxim el 31 de gener de 2004.

Article 5

Comissió Mixta Paritària

Per a l'aplicació i interpretació del present Conveni s'ha creat la Comissió Mixta Paritària, constituïda per 2 representants dels treballadors, a raó d'1 per CCOO, 1 per UGT, i 2 representants de l'Associació Vinícola Catalana, assessorats pels tècnics que siguin procedents.

Per CCOO: Xavier Oliver

Per la UGT: Aladino Pérez

Per l'Associació Vinícola Catalana: Josep Massana i Joan Sardà.

El domicili de la Comissió Mixta Paritària es fixa a Barcelona 08028, carrer Roger 65-67, 2n.

La Comissió Mixta s'haurà de reunir sempre que es plantegi un tema de salut laboral al sector o en alguna empresa, requisit previ abans d'acudir a organismes administratius i judicials.

Per solucionar les discrepàncies al si de la Comissió Mixta, se sotmetrà l'assumpte de què es tracti a votació de tots els seus components i, en cas d'empat, se sotmetrà a l'arbitratge del Tribunal Laboral de Catalunya.

Es faculta la Comissió Mixta Paritària del Conveni per conèixer les denúncies per frau o abús en la contractació de treballadors eventuals per mitjà de les ETT, i la Comissió Mixta emetrà el dictamen corresponent. En cas de desacord de la Comissió Mixta Paritària, el litigi se sotmetrà a l'arbitratge del Tribunal Laboral de Catalunya.

Article 6

Parts negociadores

Aquest Conveni ha estat negociat i signat per l'Associació Vinícola Catalana, per part empresarial, amb domicili a Barcelona (carrer Roger, 65-67 2n pis), i per la central sindical UGT (Rambla de Santa Mònica, 10, 2n) i per la Federació Agroalimentària de CCOO (Via Laietana, 16), per part dels treballadors.

Compensació i absorció. Garantia "ad personam"

Article 7

Les condicions pactades formen un tot orgànic i indivisible i a l'efecte de la seva aplicació pràctica seran considerades globalment. Són compensades totalment amb les condicions que regien anteriorment i amb les millores imposades per imperatiu legal o jurisprudencial, per qualsevol pacte o contracte, per usos i costums i en general per qualsevol causa, incloent-hi el plus de distància i les revisions salarials.

Les disposicions legals que es dictin en el futur i que impliquin una variació econòmica en tots o alguns dels conceptes retributius del Conveni no tindran efectivitat pràctica, ja que aquestes variacions seran absorbides i compensades pels augments que es pacten en aquest Conveni, llevat que, considerats globalment i en còmput anual, la suma dels conceptes retributius resulti inferior.

Es respectaran les condicions personals que, en concepte de percepcions de qualsevol classe, en conjunt siguin més beneficioses que les fixades en aquest Conveni i es mantindran estrictament "ad personam".

Condicions econòmiques

Article 8

Increment salarial i revisió salarial

L'increment salarial per a 2003 i per a 2004 ha de ser l'IPC general de l'Estat espanyol més el 0,75, de l'any corresponent. L'1 de gener de 2003 les empreses han d'incrementar els conceptes salarials en el 3%.

L'1 de gener de 2004, les empreses han d'incrementar els conceptes salarials en l'IPC oficial previst més el 0,75.

Es garanteix, al finalitzar l'any 2003 i l'any 2004, una revisió salarial automàtica de l'IPC real corresponent a cada any, més el 0,75.

Les diferències salarials, si s'escau, s'han d'abonar d'una sola vegada una vegada es conegui el corresponent IPC de final d'any.

De la mateixa manera es calcularan la resta de conceptes salarials.

Article 9

Salari base de conveni

Serà el que figura per a cada categoria professional en l'annex 1 del Conveni per a l'any 2003.

Article 10

Antiguitat

Els treballadors fixos gaudiran d'augments periòdics, amb quanties i períodes determinats, reflectits en els annexos 4 i 5 amb imports mensuals per a l'any 2003, respectivament.

Els eventuals gaudiran d'augments per anys de servei i per al còmput dels biennis i dels quadriennis es tindrà en compte la suma dels dies treballats.

A partir dels 24 anys d'antiguitat a l'empresa, la quantia roman sense variació.

L'abonament s'efectuarà setmanalment o mensualment, segons quina sigui la forma de retribució salarial del treballador.

Els imports de l'antiguitat detallats en l'annex 3 substitueixen i anul·len el sistema establert a l'article 49 de l'Ordenança laboral d'indústries vinícoles.

Article 11

Plus d'eventualitat

El personal eventual regulat a l'Ordenança laboral gaudirà de la totalitat de les condicions econòmiques pactades en aquest Conveni, incrementades amb el plus d'eventualitat, que consisteix en el 25% del salari base.

No tindran la consideració d'eventuals els treballadors contractats segons les disposicions de foment de l'ocupació de tota classe.

Article 12

Plus de puntualitat i assistència

Per a 2003 es xifra per a totes les categories professionals en 3,21 euros per dia efectiu i totalment treballat, i per tant, s'acrediten com a màxim 5 dies cada setmana.

Article 13

Primes especials

El 2003 i 2004, les empreses satisfaran primes especials, amb l'import per a 2003 que es detalla en l'annex 2 del Conveni respectivament.

Seran percebudes pel personal de repartiment, el personal fix de magatzem i el personal fix d'administració.

Pel que fa al personal de repartiment-xofer que condueixi el seu vehicle sense ajudant, la prima de l'ajudant s'afegirà a la prima del xofer.

El crèdit d'aquestes primes especials està condicionat per:

  1. Per al personal de repartiment: la conclusió dels repartiments normals assignats durant la jornada laboral; engloba la prolongació de jornada que pugui ser necessària.

  2. Per al personal fix de magatzem i fix d'administració: el rendiment normal en el seu treball.

    Article 14

    Hores extraordinàries

    El 2002 es retribuiran a raó d'11 euros per hora com a mínim.

    Article 15

    Gratificacions extraordinàries

    Els treballadors gaudiran de 2 gratificacions extraordinàries: l'una, de 30 dies, per Nadal; l'altra, de 30 dies, al juny.

    L'import serà el corresponent al salari real percebut pel treballador en 1 mes, a excepció de dietes, menyscapte de diners, compensació de despeses i hores extraordinàries. Les primes especials s'abonaran amb la mitjana de l'últim semestre. En tot cas es respectaran les condicions anteriors més beneficioses. Al personal que ingressi o cessi...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR