Convenio colectivo - Torrefactors de Cafè i Succedanis, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2004
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4020 de 28/11/2003

RESOLUCIÓ TIC/3633/2003, de 20 d'octubre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de torradors de cafè i succedanis de Catalunya per als anys 2003-2004 (codi de conveni núm. 7901945).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de torradors de cafè i succedanis de Catalunya per als anys 2003-2004 (codi de conveni núm. 7901945), subscrit per la part empresarial pels representants de l'Associació d'Industrials Torrefactors de Cafè de Catalunya, i per la part social pels representants de CCOO (Fed. Alimentació) i UGT (Fed. Alimentació), el dia 15 de setembre de 2003, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de torradors de cafè i succedanis de Catalunya per als anys 2003-2004 al Registre de convenis de la Direcció General de Relacions Laborals.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Barcelona, 20 d'octubre de 2003

Jaume Abat i Dinarès

Director general de Relacions Laborals

Traducció del text original signat per parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector de torradors de cafè i succedanis de Catalunya per als anys 2003-2004.

Article 1

Àmbits del Conveni

Les estipulacions del Conveni obliguen totes les empreses i els treballadors dedicats a la torrefacció de cafè i succedanis, regits per l'Ordenança d'alimentació, que tenen centres de treball (empreses, sucursals, magatzems, dipòsits o oficines) en les províncies de Barcelona Tarragona, Lleida i Girona ( Comunitat Autònoma de Catalunya).

Article 2

Vigència i durada

Aquest Conveni entra en vigor a tots els efectes l'1 de gener del 2003, i s'estén seva duració fins el 31 de desembre de 2004, por la qual cosa la seva vigència serà de 2 anys.

Article 3

Absorció i compensació

Les millores pactades en aquest Conveni només poden ser compensades amb les que voluntàriament concedeixin les empreses expressament a càrrec del Conveni des de l'1 de gener de 2003. Es poden absorbir fins on arribi qualsevol tipus de millora (sigui quina sigui la denominació) que s'estableixi en el futur mitjançant disposició legal, reglamentària o de caràcter general, i el còmput s'ha de fer globalment i anualment.

Article 4

Increment salarial

L'increment salarial s'aplicarà sobre el salari anual brut en tots els conceptes econòmics, tret dels premis vinculats a la xifra de vendes. L'increment serà pel el primer any de vigència d'IPC del 2003 més 0,75 % i es pagarà a quant amb efectes del 1 de gener de 2003 un incremento del 3%. El incremento pel el segon any serà de l'IPC del 2004 més el 0,75 %.

Article 5

Salari base

Com a salari base s'estableixen les quanties que per a cada categoria figuren a l'annex, que es perceben per dia natural.

Article 6

Complement de conveni

S'estableix un complement de conveni, la quantitat del qual s'estableix per a cada categoria a l'annex, el qual es percep per dia natural i es deixa de percebre en el cas d'inassistència al treball, tret dels casos que l'article 37 de l'Estatut dels treballadors preveu com a llicència retribuïda. En els casos d'inassistència justificada en què es merita salari es percep el 50% del seu import.

Article 7

Complement ad personam (abans complement personal d'antiguitat)

A partir de l'1 de gener de 1998 se suprimeix el concepte econòmic d'antiguitat.

Això no obstant, les quantitats percebudes per aquest concepte es mantenen en un complement ad personam, que no pot ser compensat ni absorbit amb cap altre increment de conveni i que serà revalorable anualment amb l'increment que es pacti al conveni.

Article 8

Gratificacions extraordinàries

Consisteixen en l'import de 30 dies de salari real, que es percep en la gratificació de juny (abonable abans del 30 d'aquest mes), la de Nadal i la de beneficis.

Article 9

Salari real

Les referències que en el text del Conveni es fan al terme salari real es consideren limitades als conceptes de salari base, complement de conveni, complement ad personam i retribucions salarials fixes i periòdiques.

Article 10

Hores extraordinàries

Cal atenir-se al que disposa l'article 35 de l'Estatut dels treballadors. Pel que fa al que preveuen les normes sobre cotització a la Seguretat social, es consideren hores extraordinàries estructurals les necessàries per períodes punta de producció, comandes imprevistes, absències, canvis de torn o altres circumstàncies de caràcter estructural derivades de la naturalesa de l'activitat de què es tracti, sempre que no es puguin substituir per la utilització de les diverses modalitats de contractació previstes legalment.

Article 11

Contracte de formació

Es regeix per la normativa vigent, que actualment és la Llei 63/1997. La seva retribució figura a l'annex salarial.

Article 12

Cas excepcional de no-aplicació del contingut econòmic del Conveni

Les empreses l'estabilitat econòmica de les quals podria quedar afectada a conseqüència de l'aplicació del règim salarial que estableix aquest Conveni poden no aplicar-lo si acrediten trobar-se en les condicions i segueixen el procediment que seguidament s'assenyalen: en el termini màxim d'un mes des de la publicació del Conveni al BOP, les empreses han de comunicar a la Comissió paritària i a la representació legal dels treballadors la decisió d'inaplicació de les clàusules de contingut econòmic i han de lliurar la documentació que acrediti suficientment les pèrdues econòmiques, la seva situació actual i el pla de viabilitat que contribueixi a superar la situació econòmica negativa i promoure la continuïtat de l'empresa.

La representació legal dels treballadors, una vegada rebuda la documentació esmentada, pot remetre a la Comissió paritària un informe sobre la situació de l'empresa i les mesures proposades.

La Comissió paritària s'ha de reunir amb caràcter urgent i en el termini màxim de 15 dies des de la recepció de la sol·licitud s'ha de pronunciar sobre la seva procedència.

En el cas que s'aprovi la proposta d'inaplicació, cal notificar-ho a l'empresa i a la representació dels treballadors perquè en el termini d'un mes negociïn unes noves condicions salarials. Si s'assoleix un acord, aquest s'ha remetre a la Comissió paritària per a la seva autorització i aplicació definitives.

Si no rep cap notificació d'acord en l'esmentat termini d'1 mes, sense cap més tràmit procedirà la Comissió paritària fixar el règim salarial substitutori aplicable durant la vigència del Conveni. Així mateix, podrà establir el procediment per recuperar, els anys vinents, els increments que s'hagin deixat d'aplicar en aquest.

L'autorització de la Comissió paritària eximeix únicament d'aplicar el contingut salarial del Conveni i comporta la substitució d'aquest pel que han acordat les parts o ha fixat la Comissió només durant l'any 2003 i 2004, per al qual s'ha previst la vigència d'aquest Conveni. Una vegada hagi finalitzat aquest, tant els salaris com els altres conceptes econòmics s'han d'aplicar íntegrament segons els termes estipulats al Conveni.

Article 13

Jornada

S'estableix que la durada de la jornada de treball és, en còmput anual, de 1.784 hores de treball efectiu. Les empreses, mitjançant la totalització de l'esmentat nombre d'hores efectives previst per a cada , un dels dos anys de vigència del conveni, estableix amb el visat del representant dels treballadors, seva distribució entre els dies laborables de l'any, poden adequar a les seves necessitats productives d'una manera diferenciada en las diverses èpoques anuals, tenint sempre en compte que la jornada laboral es faci de dilluns a divendres.

Article 14

Festes i permisos

Els treballadors tenen dret a gaudir dels permisos retribuïts següents:

  1. Quinze dies naturals en cas de matrimoni.

  2. Dos dies en cas de naixement de fill, malaltia greu o mort de parents fins el segon grau de consanguinitat o afinitat.

    Quan el treballador ha de fer un desplaçament per aquest motiu, el termini és de 4 dies.

  3. Un dia per trasllat del domicili habitual.

  4. El temps indispensable per complir un deure públic i personal, inclòs l'exercici dels sufragi actiu. Quan consti en una norma legal o convencional un període determinat, cal atenir-se al que aquesta disposi quant a durada de l'absència i la seva compensació econòmica.

  5. Per fer funcions sindicals o de representació del personal en els termes establerts legalment o convencionalment.

  6. El temps indispensable per a exàmens prenatals i tècniques de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR