Convenio colectivo - Licors, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2005
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4046 de 12/01/2004

RESOLUCIÓ TIC/4015/2003, de 25 de novembre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de licors de la província de Barcelona per als anys 2003-2005 (codi de conveni núm. 0801745).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de licors de la província de Barcelona, subscrit per la Unió de Licoristes de Catalunya, UGT i CCOO el dia 5 de novembre de 2003, i de conformitat amb el que disposa l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; el Reial decret 2342/1980, de 3 d'octubre, sobre transferència de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria de mediació, arbitratge i conciliació; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball; el Decret 253/2002, de 4 de novembre, de fusió del Departament de Treball amb el d'Indústria, Comerç i Turisme, i el Decret 284/2002, de 12 de novembre, de reestructuració parcial de diversos departaments de la Generalitat,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de licors de la província de Barcelona per als anys 2003-2005 (codi de conveni núm. 0801745) al Registre de convenis de Barcelona de la Subdirecció General d'Afers Laborals i d'Ocupació.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el DOGC.

Barcelona, 25 de novembre de 2003

Francisca Antolinos i Jiménez

Subdirectora general d'Afers Laborals

i d'Ocupació a Barcelona

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball de licors de la província de Barcelona per als anys 2003-2005

Àmbit d'aplicació

Article 1

Àmbit funcional

Aquest Conveni obliga totes les empreses l'activitat preferent de les quals sigui la fabricació d'aiguardents compostos i licors, les quals, pel fet que els és d'aplicació el present Conveni, quedaran excloses de l'aplicació de qualsevol altre conveni, sigui quin sigui el seu àmbit d'aplicació.

Article 2

Àmbit territorial

Aquest Conveni afectarà tots els centres de treball que, compresos en el seu àmbit funcional, estiguin ubicats a Barcelona i la seva província, encara que el domicili social de l'empresa a què pertany estigui fora d'aquesta província.

No obstant això, les empreses que tinguin autoritzat un conveni local o d'empresa es regiran per aquest.

Article 3

Àmbit personal

Afecta la totalitat del personal empleat actualment per les empreses compreses en aquest Conveni, a més del que amb tal caràcter hi ingressi durant la seva vigència. Queden excloses les persones que desenvolupin funcions d'alta direcció, alt consell, gerència o altres de semblants, d'acord amb les disposicions vigents.

El personal comercial no inclòs en la plantilla de l'empresa no serà afectat pel Conveni.

Article 4

Vigència i durada

Aquest Conveni entrarà en vigor a la seva signatura, independentment de la seva publicació al Butlletí Oficial.

No obstant això, quant als efectes econòmics, seran a partir de l'1 de gener de 2003.

La durada del Conveni serà per 3 anys, de l'1 de gener de 2003 fins al 31 de desembre de 2005, prorrogant-se per períodes anuals si no hi ha denúncia per alguna de les parts formulada per escrit amb 3 mesos d'antelació al seu venciment, o al de qualsevol de les seves pròrrogues. Les converses per a la revisió del Conveni s'iniciaran en el seu cas a primers de 2006.

Article 5

Classificació del personal

Regirà respecte a la classificació del personal afectat per aquest Conveni, el que estableix l'Ordre dictada per l'Ordenança laboral d'indústries vinícoles, amb l'excepció del grup de subalterns i el genèric d'obrers, atès que la seva comesa no requereix especialització ni coneixements específics determinats, per la qual cosa aquesta classificació resulta merament enunciativa respecte a la tasca assignada a cada nivell. Atenent que aquest laude està impugnat davant dels tribunals, les parts acorden sotmetre's a allò que resulti finalment d'aquest judici i, en cas d'anul·lar-se la validesa del laude, s'estarà al que resulti de la sentència.

Tot productor està obligat a executar totes les operacions que li ordenin els seus superiors, dins de la seva competència laboral, entre les quals s'inclou la neteja dels seus instruments i del lloc de treball dins l'horari de treball.

Per a la realització pràctica d'aquesta classificació s'estableixen els nivells següents:

  1. Nivell A: encarregat de secció o de brigada, oficial de primera, conserge i subaltern de primera.

  2. Nivell B: oficial de segona, subaltern de segona i ajudant de laboratori.

  3. Nivell C: oficial de tercera, peó especialitzat, auxiliar de laboratori i auxiliar subaltern.

  4. Nivell D: peons, rentadors, etiquetadors i personal de treballs diversos de fabricació i de magatzem sense especialitzar i majors de 18 anys.

  5. Aprenents de 16 i 17 anys.

    Tot el personal que té a càrrec seu la responsabilitat de les màquines embotelladores d'una empresa té com a mínim la categoria del nivell C.

    Es recomana a les empreses mantenir els llocs de treball del personal constant en cas de baixa, sempre i quan, atenent les diverses circumstàncies, això sigui convenient.

    Article 6

    Els treballadors eventuals, després de complir més d'1 any ininterromput de treball a les empreses, passaran automàticament a ser treballadors fixos.

    Quan es produeixin vacants del personal fix o es creïn nous llocs de treball, el personal eventual tindrà dret preferent a ocupar-los, per a la qual cosa es tindrà en compte l'antiguitat i la categoria i té preferència dins d'aquesta la superior a la inferior, sempre que es tracti del mateix ofici, i suposant la renúncia tàcita de la categoria que amb anterioritat hagi pogut desenvolupar com a tal treballador eventual.

    Per la preferència que estableix el paràgraf anterior, és un requisit indispensable no haver estat sancionat durant la temporada anterior.

    El treballador eventual que no entri a l'empresa quan sigui requerit per aquesta, o se'n vagi de l'empresa abans del temps per al qual ha estat contractat, perdrà tant els drets de preferència en l'admissió com els d'antiguitat meritada.

    Els treballadors eventuals, a la fi del seu contracte de treball, tindran dret a una indemnització de 13 dies per any de servei a l'empresa o la part proporcional corresponent, segons l'antiguitat en l'empresa, tret del cas que la fi del contracte sigui per acomiadament procedent o per expedient de regulació d'ocupació per causes econòmiques.

    Condicions econòmiques

    Article 7

    Per als anys 2003, 2004 i 2005, respectivament, les retribucions salarials del present Conveni, que figuren a la taula de salaris, s'incrementaran en el mateix percentatge que l'IPC oficial espanyol global més 0,75 punts.

    L'increment de sortida l'1 de gener de cada any de vigència del Conveni serà el mateix percentatge que l'IPC general espanyol previst pel Govern espanyol més 1 punt. I en conseqüència, es redactarà una nova taula de retribucions amb els nous valors.

    Article 8

    Revisió salarial

    Durant els anys 2003, 2004 i 2005 respectivament.

    Hi haurà una revisió salarial a l'alça, a final de cada any, respectivament, en el cas que l'IPC general de l'Estat espanyol excedeixi el mateix IPC en més de 0,75 punts, per l'excés corresponent.

    Aquesta revisió només s'aplicarà en el moment en què efectivament es produeixi aquest excés sobre l'IPC previst més 0,75 punts, al mateix mes en què això es produeixi.

    Article 9

    Dietes

    Les empreses, sempre prèvia justificació, abonaran les despeses de locomoció amb mitjans de transport propi a raó de 0,20 euros per km i les despeses de peatge i aparcament.

    Article 10

    Plus de puntualitat i assistència

    S'estableix un plus en relació amb la puntualitat i l'assistència, que tindrà el caràcter d'incentiu extrasalarial per dia efectivament treballat, en les condicions de puntualitat o assistència completa.

    El concepte que correspon a aquest plus neix de la circumstància especial que en aquesta indústria és molt difícil la fixació de rendiments mínims, atesa la diversitat de funcions que assumeix forçosament cadascun dels treballadors. L'import d'aquest plus queda indicat en la columna B de l'annex de la taula de retribucions.

    Aquest plus comprèn els que poden derivar de l'aplicació del plus de distància i la pujada de les tarifes de transports.

    Es pagarà per 25 dies al mes, sense que per això es modifiqui el concepte de l'esmentat plus.

    Al personal que durant la setmana no sigui puntual o falti al treball, li...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR