Convenio colectivo - Cava i Vins Escumosos, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2005
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4061 de 02/02/2004

RESOLUCIÓ TRI/94/2004, de 8 de gener, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de Vins escumosos per als anys 2003-2005 (codi de conveni núm. 7900755).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de Vins escumosos per als anys 2003-2005 (codi de conveni núm. 7900755), subscrit per la part empresarial pels representants de l'Institut del Cava i per la part social pels representants de CCOO i UGT, el dia 11 de novembre de 2003, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de Vins escumosos per als anys 2003-2005 al Registre de convenis de la Direcció General de Relacions Laborals.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Barcelona, 8 de gener de 2004

Jaume Abat i Dinarès

Director general de Relacions Laborals

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector de Vins escumosos per als anys 2003-2005

Conveni col·lectiu

de cava i vins escumosos de Catalunya

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Àmbit territorial

Aquest Conveni és d'aplicació obligatòria en tots els centres de treball de les indústries incloses en el seu àmbit territorial que s'ubiquen en la Comunitat Autònoma de Catalunya.

Article 2

Àmbit funcional

Resta subjecta a les prescripcions d'aquest Conveni la indústria vinícola de:

Elaboració de vins escumosos criats en cava.

Elaboració de vins escumosos fermentats en dipòsit tancat.

Fabricació de vins gasificats.

Article 3

Àmbit personal

Inclou la totalitat del personal classificat en els grups genèrics de tècnics, administratius, comercials, subalterns i obrers de l'Ordenança laboral per a les indústries vinícoles, alcofolleres, licoreres i sidreres que treballen en les empreses afectades, a més del personal que, amb aquest caràcter, hi ingressi durant la vigència del conveni.

Article 4

Vigència

Aquest Conveni entrarà en vigor, amb caràcter general, inclòs l'econòmic, a comptar de l'1 de gener de 2003.

Article 5

Durada i pròrroga

La durada del Conveni és per tres anys, o sigui des de l'1 de gener de 2003 fins al 31 de desembre de 2005, prorrogable en períodes d'un any, per reconducció tàcita, i el pot denunciar qualsevol de les dues parts tres mesos abans del seu venciment o del de les seves pròrrogues.

Article 6

Compensació i absorció

Les millores establertes en aquest Conveni col·lectiu compensen i s'absorbeixen en la seva totalitat tots els beneficis, abonaments o qualsevol conceptes retribuïts que hi hagi per disposició legal, iniciativa privada o de qualsevol altre origen.

Si durant la vigència d'aquest Conveni, i com a conseqüència d'un precepte legal o una norma obligatòria equivalent, el salari pactat i el plus de vinculació d'alguna categoria professional o, fins i tot, el grau d'antiguitat, resulten inferiors al que se segueix d'aquestes normes, les empreses han de compensar el treballador o els treballadors afectats amb la quantitat setmanal o mensual que calgui per tal que les seves retribucions, en còmput anual, assoleixin les establertes per imperatiu legal.

Capítol 2

Classificació o qualificació professionals

Article 7

Disposicions generals

La classificació del personal obrer consignada en aquest Conveni és merament enunciativa i no comporta l'obligació de tenir coberts tots els nivells enumerats en cas que les necessitats i el volum de la indústria no ho requereixen.

Cada empresa, a partir del seu reglament de règim interior, pot procedir a homologar les tasques no assenyalades en aquest Conveni al nivell salarial més idoni.

En cas que un treballador tingui funcions diverses pròpies de diferents nivells salarials, s'ha de classificar en el nivell salarial que pertoca a la seva activitat principal i ha de percebre el salari corresponent a aquesta activitat.

La tasca assignada a cada nivell salarial és merament informativa, ja que qualsevol treballador de la indústria està obligat a fer totes les operacions que li ordenin els seus superiors, dins de la comesa general pròpia de la seva competència laboral, entre les quals s'inclouen la neteja de la màquina i la del lloc de treball.

El personal classificat en el nivell A ha de passar automàticament al nivell B a tot estirar al cap de tres anys de servei en la mateixa empresa, sens perjudici que abans d'aquest període se li hagi d'atribuir aquest nivell o un altre de superior si li correspon per les funcions que desenvolupa normalment.

Qualsevol lloc de treball por ser exercit indiferentment per un home o una dona, llevat dels casos específics que prohibeix per la legislació vigent.

Les empreses han de vetllar perquè, sempre que sigui possible, les places que quedin vacants de cada categoria, per jubilació o altres causes, siguin cobertes en el termini d'un mes pel personal de la plantilla.

Article 8

Classificació del personal

  1. Respecte a la classificació del personal afectat pel conveni, regirà la normativa vigent d'aplicació que, en aquests moments, es el laude arbitral dictat per el Ministeri de Treball, en substitució del que preveia la antiga Ordenança Laboral d'indústries vinícoles.-

    En qualsevol cas i atenent a que l'esmentat laude arbitral està impugnat davant els Tribunals, s'estarà al que decideixin aquests Tribunals sobre la seva validesa i efectes.

    Ambdues parts acorden presentar a la Comissió Mixta Paritària els casos conflictius de classificació de categoria. La Comissió Mixta Paritària donarà resolució als casos que es presentin en un termini màxim de dos mesos.

    També regiran les següents definicions:

    El grup genèric d'obrers estarà emmarcat en els següents nivells salarials:

    Nivell A: Peons

    Nivell B: Peons especialistes i oficials de 3a

    Nivell C: Oficials de 2a

    Nivell D: Oficials de 1a i personal de direcció

    Personal auxiliar

    Oficial de 3a: assimilat al nivell B

    Oficial de 2a: assimilat al nivell C

    Oficial de 1a: assimilat al nivell D

    Es defineix la categoria de viatjant de la següent manera: Té com a missió concreta realitzar la venda als clients de la ruta assignada, millorant el volum de la participació i de la introducció del producte. Gestionar en la seva globalitat qualsevol activitat Comercial, Promocions, "Merchandising" i gestió de cobraments.

    Per aconseguir els objectius específics i generals definits per la Direcció de l'empresa o pel Cap immediat superior, informarà diàriament de qualsevol incidència o anomalia en la seva ruta, així com de les activitats de la competència. Aquest treballador tindrà que fer tot l'exposat, mitjançant vehicle facilitat per l'empresa. De no ser així, l'empresa abonarà laquantitat corresponent fixada per la normativa legal respecte a les dietes deduïbles en l'impost de la renda de les persones físiques (I.R.P.F.)

  2. D'altra banda, cal aplicar la normativa laboral que conté l'article 15, número 6, de l'Estatut dels treballadors i els articles 11 i següents del Reial Decret 2104/1984, de 21 de novembre, respecte als treballadors els contractes dels quals, atesa la seva naturalesa i característiques, es classifiquen, d'acord amb la normativa ressenyada, com a fixos discontinus.

    Els treballadors i treballadores , una vegada acomplertes dues campanyes seguides es consideraran com a fixes discontinus .

    Article 9

    Auxiliars administratius

    Els auxiliars de segona que hagin complert els 21 anys s'han de sotmetre a petició pròpia a les proves d'aptitud per ascendir a la categoria d'auxiliars de primera.. Si les superen, hi queden adscrits.

    Els auxiliars administratius que facin 25 anys i acreditin una antiguitat mínima de quatre anys a l'empresa, també poden sol·licitar ser sotmesos a les proves d'aptitud per ser classificats com a oficials de segona.

    Article 10

    Desaparició del nivell F

    El nivell F desapareix, i els operaris i les operàries que hi són adscrits s'integren en el nivell A. Per a aquests treballadors i treballadores el període màxim de tres anys per passar del nivell A al nivell B s'inicia a partir de l'1 de juliol de 1987. Això no obstant, sens perjudici, però, que abans de transcórrer aquests tres anys se'ls hagi d'atribuir elnivell B o un altre de superior quan els correspongui d'acord amb les funcions que duen a terme normalment.

    Article 11

    Minusvàlids

    Les empreses que celebrin contractes en practiques a temps complet amb treballadors minusvàlids tindran dret a unareducció durant la durada del contracte del 50% de la quota empresarial de la Seguretat social corresponent a les contingències comuns.

    Els treballadors minusvàlids contractats per a la formació no es computaran per a determinar el numero màxim d'aquests contractes que les empreses poden fer en funció de la seva plantilla.

    Les empreses que celebrin contractes per a la formació de treballadors minusvàlids tindran dret a una reducció del 50% de les quotes empresarials a la Seguretat social previstes per els contractes de formació.

    El contracte per la formació amb treballadors minusvàlids es podrà celebrar sense límit d'edat màxima. La seva durada màxima en aquest cas no serà superior a quatre anys tenint en compte el tipus o grau de minusvalia i les característiques del procés formatiu a realitzar. Quan es tracti de una discapacitat psíquica, la formació teòrica es podrà substituir total o parcialment previ informe dels equips multiprofessionals de valoració per la realització de procediments de rehabilitació o ajust personal o social en un centre psicosocial o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR