Convenio colectivo - Comerç de la pell, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2004
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2005
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4224 de 22/09/2004

RESOLUCI”

TRI/2501/2004, de 6 de setembre, per la qual es disposa la inscripciÛ i la publicaciÛ del Conveni col∑lectiu de treball de comerÁ de la pell de la provÌncia de Barcelona per als anys 2004 i 2005 (codi de conveni n˙m. 0800735).

Vist el text del Conveni col∑lectiu de treball de comerÁ de la pell de la provÌncia de Barcelona, subscrit pel Gremi del CalÁat, Gremi de Marroquineria, Gremi de Pelleteria, UGT i CCOO el dia 6 de juliol de 2004, i d'acord amb el que disposen els articles90.2 i 90.3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de marÁ, pel qual s'aprova el Text refÛs de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipÚsit de convenis col∑lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei org‡nica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; el Reial decret 2342/1980, de 3 d'octubre, sobre transferËncia de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matËria de mediaciÛ, arbitratge i conciliaciÛ; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuraciÛ de les delegacions territorials del Departament de Treball; el Decret 296/2003, de 20 de desembre, de creaciÛ, denominaciÛ i determinaciÛ de l'‡mbit de competËncia delsdepartaments de l'AdministraciÛ de la Generalitat de Catalunya, i el Decret 68/2004, de 20 de gener, d'estructuraciÛ i de reestructuraciÛ de diversos departaments de l'AdministraciÛ de la Generalitat, modificat pel Decret 223/2004, de 9 de marÁ, de reestructuraciÛ

d'Úrgans territorials de l'AdministraciÛ de la Generalitat,

Resolc:

.1††Disposar la inscripciÛ del Conveni col∑lectiu de treball de comerÁ de la pell de la provÌncia de Barcelona per als anys 2004 i 2005 (codi de conveni n˙m. 0800735) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball i Ind˙stria a Barcelona.

.2††Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 6 de setembre de 2004

Salvador ¡lvarez Vega

Director dels Serveis Territorials a Barcelona

en funcions

TraducciÛ del text original signat per les parts

CONVENI

col∑lectiu de treball de comerÁ de pell de la provÌncia de Barcelona per als anys 2004 i 2005

CapÌtol 1

Disposicions generals

Article 1

¿mbit territorial

Aquest Conveni col∑lectiu afecta tots els treballadors de la provÌncia de Barcelona, i s'hi regeixen totes les empreses mercantils en quË predominen les activitats de la pell, encara que en tinguin d'altres.

Aquest Conveni engloba especialment les empreses del cicle de comerÁ de pell (tant majoristes com detallistes) que es dediquen a les activitats seg¸ents: comerÁ de calÁat, comerÁ de corretges i material industrial, comerÁ de pells adobades, comerÁ de pelleteria, comerÁ de manufactures diverses (guants), comerÁ de marroquineria i comerÁ d'articles de viatge.

TambÈ s'hi regiran les empreses que s'estableixin en el futur dins l'‡mbit d'aquest Conveni i que compleixin aquestes condicions.

Article 2

¿mbit personal

Es regeixen per aquestConveni tots els treballadors de les activitats relacionades amb la pell esmentades, Ès a dir, calÁat, corretges i material industrial, pells adobades, pelleteria, marroquineria, articles de viatge i guants; les tres darreres activitats en pell i productes similars, tant si es duen a terme en la funciÛ tËcnica, administrativa o fÌsica com en la d'atenciÛ, incloent-hi qui pertany als serveis auxiliars de l'activitat principal o complement‡ria.

Resten exclosos d'aquest Conveni els treballadors que, bo i pertanyent a la plantilla de les empreses afectades, es regeixen per l'OrdenanÁa nacional de confecciÛ de peces de pelleteria o per qualsevol altra que afecti tambÈ un determinat sector de personal no mercantil.

TambÈ en resta exclÚs qui exerceix, purament i simplement, el c‡rrec de conseller a les empreses que revesteixen la forma jurÌdica de societat anÚnima i la feina d'alta direcciÛ o alta gestiÛ en l'empresa.

Article 3

VigËncia, durada i den˙ncia

Aquest Conveni entra en vigor, amb efectes econÚmics, l'1 de gener de 2004, independentment de la publicaciÛ en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

La durada d'aquest Conveni es fixa en 2 anys, i la seva vigËncia finalitza el 31 de desembre de 2005.

Les condicions econÚmiques d'aquest Conveni s'apliquen a partir de la data de la seva signatura, amb car‡cter retroactiu a l'1 de gener de 2004.

Qualsevol de les parts pot denunciar aquest Conveni com a mÌnim amb 3 mesos d'antelaciÛ a la data de fi prevista,mitjanÁant una comunicaciÛ escrita a l'altra part negociadora, de la qual s'enviar‡ cÚpia a l'autoritat laboral perquË en tingui const‡ncia.

Article 4

PrÚrroga provisional

Aquest Conveni regeix fins que entri en vigor el prÚxim conveni.

Article 5

ComissiÛ Parit‡ria

5.1††La ComissiÛ Parit‡ria est‡ composta per 6 representants de l'organitzaciÛ empresarial i 3 representants de cada una de les centrals sindicals que signen aquest Conveni col∑lectiu.

5.2††S'acorda que la ComissiÛ Parit‡ria es constitueixi en un termini no superior als 3 mesos des de la signatura del present Conveni i que s'ha de dotar d'un reglament de funcionament. A les reunions hi poden assistir, amb veu perÚ sense vot, els assessors que les parts designin, amb un m‡xim de 3 per representaciÛ.

5.3††Les funcions de la ComissiÛ Parit‡ria sÛn les seg¸ents:

a)†La vigil‡ncia i el compliment de les q¸estions que derivin de l'aplicaciÛ del Conveni col∑lectiu.

b)†L'assessorament i l'emissiÛ d'informes en relaciÛ amb les categories professionals no regulades en aquest Conveni.

c)†La intervenciÛ mediadora en les reclamacions salarials, les sancions i els acomiadaments quan afectin 5 persones o mÈs en una mateixa empresa, si ho sol∑liciten.

d)†La intervenciÛ davant l'AdministraciÛ p˙blica i les institucions privades per exigir el compliment del present Conveni.

e)†La ComissiÛ est‡ facultada per incorporar al Conveni col∑lectiu els acords que es puguin assolir en l'‡mbit estatal, si ho acorden les parts.

f)†Estudiar i resoldre la creaciÛ de noves categories professionals, amb la definiciÛ de les seves funcions, cosa que en cap cas pot entrar en contradicciÛ amb l'acord laboral d'‡mbit estatal o un altre acord d'‡mbit autonÚmic.

g)†En general, tot el que li encomani aquest Conveni.

L'exercici de les funcions anteriors no ha d'obstaculitzar en cap cas la competËncia de la jurisdicciÛ prevista en les disposicions legals.

Es fixa com a adreÁa de la ComissiÛ Parit‡ria els domicilis seg¸ents:

Domicili de CCOO: Via Laietana, n˙m. 16, 2a planta, 08003 Barcelona.

Domicili de la UGT: rambla de Santa MÚnica, n˙m. 10, 2a planta, 08002 Barcelona.

Domicili de la patronal (Gremi CalÁat): Via Laietana, n˙m. 32, 2a planta, 08003 Barcelona.

Article 6

Condicions mÈs beneficioses

Les condicions que inclou aquest Conveni, considerades en conjunt anual, s'estableixen amb el car‡cter de mÌnimes, per la qual cosa subsisteixen els pactes, les cl‡usules o les situacions implantats actualment a les diferents empreses que impliquin condicions mÈs beneficioses respecte a les convingudes.

Article 7

CompensaciÛ i absorciÛ

Les condicions salarials del Conveni no poden compensar ni absorbir els plusos personals i de lloc de treball ja existents i sÌ, encanvi, les millores volunt‡ries que complementin el salari base. La compensaciÛ i l'absorciÛ, en cas de fer-se efectives, s'han de dur a terme entre conceptes homogenis, Ès a dir, conceptes salarials i jornada/vacances, i sempre en cÚmput anual.

Article 8

Dret supletori

Les normes que contÈ aquest Conveni regulen les relacions entre les empreses i el seu personal d'una manera preferent i priorit‡ria. Amb car‡cter supletori i en el que no s'hi preveu, s'ha d'aplicar el text refÛs de l'Estatutdels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, l'Acord laboral d'‡mbit estatal per al sector del comerÁ, la Llei 39/1999, de 5 de novembre, sobre conciliaciÛ de la vida familiar i laboral i tambÈ la resta de disposicions de car‡cter general i la legislaciÛ laboral vigent.

CapÌtol 2

Article 9

RetribuciÛ

Les empreses regides per aquest Conveni han de garantir la percepciÛ del mateix salari en la mateixa funciÛ, sense cap distinciÛ per raÛ de sexe.

A comptar de l'1 de gener d'enguany, els salaris que regeixen per a tots els treballadors afectats per aquest Conveni sÛn els que s'especifiquen a la taula annexa, amb el car‡cter de mÌnims.

Article 10

Antiguitat

A partir del dia 1 de gener de 1996 se suprimeix el concepte d'antiguitat.

No obstant aixÚ, les quantitats percebudes per aquest concepte es mantenen com a complement "ad personam", que no Ès compensable ni absorbible amb cap increment de conveni i que s'ha de revalorar anualment amb l'increment que es pacti en el conveni.

Article 11

Gratificacions periÚdiques fixes

S'estableix el pagament de dues pagues extraordin‡ries a l'any, que consisteixen en una mensualitat cadascuna, segons la taula annexa o les condicions mÈs beneficioses. La d'estiu s'abonael dia 21 de juny, si Ès h‡bil, i si no ho Ès, el dia precedent, excepte en pelleteria, en quË s'abona dins la primera quinzena del mes de juliol. La de Nadal s'abona el dia 22 de desembre i si no Ès dia h‡bil, el dia anterior.

Article 12

Gratificacions d'acord amb les vendes o els beneficis

Les empreses han d'establir, a favor del personal...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR