Convenio colectivo - Detallistes d'alimentació i establiments polivalents, tradicionals i en règim d'autoservei fins a 120 m2, xarcuteries, mantegueries, lleteries, granges-lleteries i llegums cuits de la província de Barcelona, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2006
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4285 de 22/12/2004

RESOLUCI”

TRI/3452/2004, de 10 de desembre, per la qual es disposa la inscripciÛ i la publicaciÛ del Conveni col∑lectiu de treball del sector de detallistes d'alimentaciÛ i establiments polivalents, tradicionals i en rËgim d'autoservei fins a 120 m2, xarcuteries, mantegueries, lleteries, granges-lleteries i llegums cuits de la provÌncia de Barcelona per als anys 2003-2006 (codi de conveni n˙m. 0801295).

Vist el text del Conveni col∑lectiu de treball del sector de detallistes d'alimentaciÛ i establiments polivalents, tradicionals i en rËgim d'autoservei fins a 120 m2, xarcuteries, mantegueries, lleteries, granges-lleteries i llegums cuits de la provÌncia de Barcelona, subscrit per Gremio de Detallistas y Autoservicios de AlimentaciÛnde Barcelona y Provincia, Gremio de CharcuterÌas y MantequerÌas, Gremio de LecherÌas y Granjas-lecherÌas, Gremio de Legumbres Cocidas, CCOO i UGT el dia 18 de marÁ de 2004, i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu1/1995, de 24 de marÁ, pel qual s'aprova el Text refÛs de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipÚsit de convenis col∑lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei org‡nica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; el Reial decret 2342/1980, de 3 d'octubre, sobre transferËncia de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matËria de mediaciÛ, arbitratge i conciliaciÛ; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuraciÛ de les delegacions territorials del Departament de Treball; el Decret 296/2003, de 20 de desembre, de creaciÛ, denominaciÛ i determinaciÛ de l'‡mbit de

competËncia dels departaments de l'AdministraciÛ de la Generalitat de Catalunya, i el Decret 68/2004, de 20 de gener, d'estructuraciÛ i de reestructuraciÛ de diversos departaments de l'AdministraciÛ de la Generalitat, modificat pel Decret 223/2004, de 9 de marÁ, de reestructuraciÛ d'Úrgans territorials de l'AdministraciÛ de la Generalitat,

Resolc:

.1††Disposar la inscripciÛ del Conveni col∑lectiu de treball del sector de detallistes d'alimentaciÛ i establiments polivalents, tradicionals i en rËgim d'autoservei fins a 120 m2, xarcuteries, mantegueries, lleteries, granges-lleteries i llegums cuits de la provÌncia de Barcelona per als anys 2003-2006 (codi de conveni n˙m. 0801295) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball i Ind˙stria a Barcelona.

.2††Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 10 de desembre de 2004

Salvador ¡lvarez Vega

Director dels Serveis Territorials

a Barcelona en funcions

TraducciÛ del text original signat per les parts

CONVENI

col∑lectiu de treball del sector de detallistes d'alimentaciÛ i establiments polivalents, tradicionals i en rËgim d'autoservei fins a 120 m2, xarcuteries, mantegueries, lleteries, granges-lleteries i llegums cuits de la provÌncia de Barcelona per als anys 2003-2006

CapÌtol 1

Disposicions generals

Article 1

¿mbit funcional

Les estipulacions del present Conveni afectaran la totalitat de treballadors i de les empreses dedicades a l'activitat de detallistes d'alimentaciÛ i establiments polivalents, tradicionals i en rËgim d'autoservei fins a 120 m2, xarcuteries, mantegueries, lleteries, granges-lleteries, llegums cuits i tots aquells establiments que realitzin les mateixes activitats i els centres de treball els quals radiquin a Barcelona i a la seva provÌncia.

QuedentambÈ inclosos a l'‡mbit d'aquest Conveni, a mÈs dels establiments detallistes d'alimentaciÛ tradicionals, coneguts com a "botigues de queviures", "botigues de comestibles", "ultramarins", i tambÈ els que, amb la mateixa superfÌcie i el mateix assortiment d'articles, s'anomenen "autoserveis" pel sistema de venda adoptat, que n'Ès l'˙nica diferËncia.

D'acord amb la nomenclatura del Pla d'equipament comercial alimentari de la ciutat de Barcelona (PECAB), les denominacions esmentades es defineixen ara com a polivalents tradicionals o en autoservei, amb sala de vendes limitada a 120 m2.

Article 2

¿mbit territorial

Aquest Conveni afecta en la ciutat de Barcelona i tota la seva provÌncia totes les empreses que hi sÛn domiciliades i les sucursals que tinguin actualment o que puguin tenir en el futur, encara que s'ubiquin fora d'aquest territori.

Article 3

¿mbit personal

El Conveni obliga tots els treballadors que prestin actualment els seus serveis a les empreses incloses a l'‡mbit funcional.

Article 4

VigËncia

Aquest Conveni entrar‡ en vigor, amb car‡cter general, a partir del dia 1 de gener de 2003, independentment de la seva publicaciÛ al DOGC, amb una durada de 4 anys, per la qual cosa conclour‡ el dia 31 de desembre de 2006.

Article 5

Vigil‡ncia

Es crear‡ una ComissiÛ Parit‡ria interpretadora del Conveni, la qual tindr‡, a mÈs, les funcions de conciliaciÛ i arbitratge en tots aquells conflictes que puguin sorgir a causa de la seva interpretaciÛ i el seu compliment. Aquesta ComissiÛ estar‡ formada per dos representants de cada central sindical i un representant de cada gremi, signants del Conveni. Les decisions de la ComissiÛ Parit‡ria es prendran per majoria senzilla.

AixÌ mateix, la ComissiÛ Parit‡ria tindr‡ la funciÛ de realitzar tots els estudis, els informes i les peticions a l'AdministraciÛ que calgui per millorar les estructures comercials.

CapÌtol 2

Article 6

Ingressos, perÌodes de prova i contractaciÛ

  1. †PerÌodes de prova. Els perÌodes de prova seran de 3 mesos per a tots els treballadors. Totes les contractacions de treballadors seran tramitades davant l'oficina de l'INEM.

  2. †Contracte eventual. Les parts firmants del present Conveni, i a l'empara del quË estableixen els articles 15 i82 del Reial decret legislatiu 1/1985 de 24 de marÁ de l'Estatut dels treballadors i Real Decret 2720/1998 de 18 de desembre, acorden sense car‡cter limitatiu poder fer contractes de treball eventuals, tot i tractant-se de l'activitat normal de l'empresa. Aquests contractes no poden establir un perÌode que excedeixi de 18 mesos ni una durada m‡xima que excedeixi de les tres quartes parts del perÌode de referËncia legal o convencionalment establert.

  3. †Contractes formatiu-aprenentatge. El contracte per a la formaciÛ tindr‡ per objecte l'adquisiciÛ de la formaciÛ teÚrica i pr‡ctica necess‡ria per al desenvolupament d'un ofici o d'un lloc de treball que requereixi un determinat nivell de qualificaciÛ i es regir‡ per les seg¸ents regles:

a)†Es podr‡ fer amb treballador majors de 16 anys i menors de 21 anys que no tinguin titulaciÛ requerida per realitzar un contracte en pr‡ctiques. No s'aplicar‡ el lÌmit m‡xim d'edat quan el contracte se celebri amb un treballador minusv‡lid.

b)†S'acorda per les parts firmants del Conveni que el nombre de contractes de formaciÛ-aprenentatge en empreses de fins a cinc treballadors ser‡ d'un aprenent; en les de 6 a 10 treballadors, inclÚs, de dos aprenents i en les d'onze a vint-i-cinc treballadors,inclÚs, de tres aprenents.

c)†La durada mÌnima del contracte ser‡ de 6 mesos i la m‡xima de dos anys, amb la possibilitat de dues prÚrrogues dins del perÌode indicat.

CapÌtol 3

Article 7

Retribucions

Seran les que figuren a l'annex salarial pera cadascuna de les categories professionals.

Article 8

AbsorciÛ i compensaciÛ

Seran absorbibles i compensables totes les millores efectuades per les empreses a partir del primer dia de vigËncia del present Conveni, sempre que aquestes millores hagin estat fetes a compte del Conveni.

Article 9

Gratificacions extraordin‡ries

Es fixen tres pagues extraordin‡ries per any: marÁ (beneficis), juny i Nadal, les quals s'abonaran a salari real i es faran efectives els dies 15 de marÁ, 15 de juny i 20 de desembre, respectivament. Quant a la paga de beneficis, si el seu abonament Ès establert en terminis mÈs breus per costum inveterat, les empreses podran continuar amb aquest costum tal com ho tinguin acordat.

Article 10

Antiguitat

El personal inclÚs en aquest Conveni col∑lectiu rebr‡ augments periÚdics per anys de servei. Aquests augments consisteixen en l'abonament de quadriennis en la quantia del 5% del salari base indicat a l'annex salarial 1, corresponent a la seva categoria professional; el nombre de quadriennis ser‡ il∑limitat. En el cas que el treballador que figuri a la plantilla el dia 31 de desembre de 1978 sigui afectat pel Conveni anterior de detallistes d'alimentaciÛ i estigui cobrant triennis, aquests es congelaran i se'n respectar‡ el nombre. A partir de l'1 de gener de 1979, l'antiguitat que meriti cada treballador ser‡ de quadriennis i tindr‡ com a data de comenÁament la mateixa del darrer trienni.

Per al cÚmput de l'antiguitat a efectes del plus establert enaquest Conveni, es prendr‡ com a data inicial la d'ingrÈs a l'empresa, llevat del perÌode d'aspirant o d'aprenent.

Article 11

Malaltia o accidents de treball

S'estableix el 100% de salari en cas de malaltia o d'accident de treball, amb lÌmit de 12 mesos per al cas d'incapacitat temporal, i de 18 mesos per al cas d'incapacitat derivada d'accident de treball.

Article 12

Garantia ad personam

Es respectaran les situacions personals que ultrapassin el que hi hagi...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR