Convenio colectivo - d’elaboració i venda de pastisseria, confiteria, brioxeria i rebosteria, Tarragona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2005
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2006
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4417 de 01/07/2005

RESOLUCIÓ

TRI/2027/2005, de 31 de maig, per la qual es disposa el registre i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de sector d'elaboració i venda de pastisseria, confiteria i rebosteria, de la província de Tarragona, per als anys 2005 - 2006 (codi de conveni núm. 4300215).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de sector de d'elaboració i venda de pastisseria, confiteria i rebosteria, subscrit per les parts negociadores en data 10 de maig de 2005, i presentat per les mateixes parts en data 13 de maig de 2005, i de conformitat amb el que estableixen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; els articles 11.2 i 37.4 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i la Resolució TRE/1398/2002, de 30 d'abril, de delegació de competències en matèria de relacions laborals als Serveis Territorials a Tarragona,

Resolc:

.1 Disposar el registre del Conveni col·lectiu de treball de sector d'elaboració i venda de pastisseria, confiteria i rebosteria, de la província de Tarragona, per als anys 2005 - 2006 (codi de conveni núm. 4300215), al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball i Indústria a Tarragona.

.2 Disposar-ne la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Tarragona, 31 de maig de 2005

Josep M. Solanes Segura

Director dels Serveis Territorials

a Tarragona

Transcripció del text literal signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball d'elaboració i venda de pastisseria, confiteria, brioixeria i rebosteria, de la província de Tarragona, per als anys 2005 i 2006

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Les condicions de treball que s'estipulen en aquest Conveni tenen caràcter de mínimes, i en conseqüència, són nul·les i no sorgiran cap efecte entre les parts els pactes o clàusules que, individual o col·lectivament, impliquin condicions menys favorables per als treballadors.

Article 2

En allò no previst en aquest Conveni, s'observarà allò que estableixen l'Estatut dels treballadors i la legislació vigent.

Article 3

Aquest Conveni serà vigent des del dia 1 de gener de 2005, amb independència de la data de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Article 4

Aquest Conveni és d'aplicació a tota la província de Tarragona i afecta els centres de treball que hi són ubicats, encara que les empreses tinguin el domicili en una altra, i a les que siguin traslladades des d'altres províncies. Així mateix obliga les empreses de nova creació.

Article 5

El Conveni afectarà la totalitat dels treballadors de les empreses dedicades a l'elaboració i venda de pastisseria, confiteria, brioxeria i rebosteria, així com al personal que, sense pertànyer a la plantilla de les empreses en el moment de l'aprovació del Conveni, hi comenci a prestar els seus serveis durant el període de la seva vigència.

Article 6

La durada del Conveni és de dos anys a comptar des de la data d'entrada en vigor, per la qual cosa conclourà el 31 de desembre de 2006. Es prorrogarà d'any en any per reconducció tàcita, en cas de no existir denúncia de qualsevulla de les parts o de no proposar-se la seva revisió o rescissió.

Article 7

La denúncia on es proposi la rescissió o la revisió del Conveni s'ha de presentar en el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, mitjançant les centrals sindicals, el gremi provincial d'artesans pastissers o les agrupacions pastisseres que puguin existir.

Article 8

Les condicions pactades formen un tot orgànic, indivisible i, per a la seva aplicació, seran considerades globalment.

Article 9

Totes les millores econòmiques i de treball que s'implantin en virtut d'aquest Conveni, seran compensables i absorbibles fins on arribin les millores i augments que existeixin a cada empresa.

Les condicions legals que en el futur comportin una variació econòmica de tots o d'alguns dels conceptes retributius existents, o que suposin la creació d'altres de nous, únicament tindran eficàcia pràctica, quan considerades en la seva totalitat, superin el nivell d'aquest Conveni; altrament, s'han de considerar absorbides per les millores pactades.

Article 10

S'han de respectar les garanties personals que, en concepte de percepcions de qualsevulla classe en el seu còmput, siguin més beneficioses que les fixades en aquest Conveni, i s'han de mantenir estrictament "ad personam". Quant a la resta, les condicions gaudides pels treballadors es consideraran unificades per les normes d'aquest Conveni.

Article 11

Un cop aprovat per l'autoritat laboral competent s'ha de crear una Comissió Mixta del conveni, com a òrgan d'interpretació, arbitratge, conciliació i vigilància del seu compliment.

Article 12

Les funcions de la Comissió Mixta seran les següents:

  1. Interpretació del Conveni.

  2. Arbitratge de les qüestions o problemes sotmesos a la seva consideració de les parts o en els supòsits previstos concretament en aquest Conveni.

  3. Vigilància del compliment d'allò pactat.

  4. Totes les activitats que tendeixin a millorar l'eficàcia.

Article 13

La Comissió Mixta es compondrà d'un president, un secretari i quatre vocals, en representació igual d'empresaris i treballadors, així com dels assessors respectius. El president, que ho és de la comissió deliberadora del Conveni, assisteix a les sessions amb veu però sense vot.

Article 14

Els vocals empresaris tindran el seu domicili en el local social del gremi provincial d'artesans pastissers, situat a l'avinguda de Catalunya, 39-41 de Tarragona. Els vocals treballadors tindran el seu domicili en els locals dels seus sindicats respectius.

Article 15

Ambdues parts, l'empresarial i la treballadora, han de comunicar a la Comissió mixta del Conveni tots els dubtes, discrepàncies i conflictes que puguin sorgir o produir-se com a conseqüència de la interpretació del Conveni, perquè la comissió esmentada emeti el dictamen o actuï de forma reglamentaria.

Capítol 2

Condicions de treball

Article 16

La jornada laboral és de quaranta hores (40) setmanals. La jornada esmentada s'ha de realitzar en cinc dies laborals, i la del diumenge en sis hores continuades.

Així mateix, els festius no recuperables es treballaran només sis hores que s'abonaran totes com a extraordinàries. En el cas que no es cobrin aquestes hores extraordinàries es tindrà dret a un dia de repòs.

En tot cas, es garanteix per a l'any 2005 una jornada màxima anual de 1.800 hores efectives de treball, podent-se modificar, si s'escau, aquesta jornada màxima de treball per l'any 2006 en funció de la extrapolació en còmput global anual d'aquestes 40 hores de treball efectives setmanals, una vegada deduïts les vacances, dies de descans i festius anuals corresponents.

Article 17

Atesa l'índole especial de l'activitat laboral de les empreses artesanes pastisseres, prèvia autorització de l'autoritat laboral, en els vigiles de les festes tradicionals, podran ampliar la jornada laboral, amb un màxim de vuitanta hores l'any.

Les hores extraordinàries sempre que la realització de les mateixes siguin necessàries s'abonaran al 75% sobre el valor de l'hora ordinària. Quant a les hores estructurals s'ha d'observar allò que estableixi la legislació vigent.

Capítol 3

Classificació professional

Article 18

Quant a les definicions de les categories professionals s'haurà d'estar a allò que disposa l'annex 1 de l'actual "Acord marc estatal" per les empreses del sector de pastisseria, confiteria, brioixeria i rebosteria.

El personal que presta els seu serveis en les empreses subjectes a aquest Conveni, atenent a les seves funcions, es classifica en:

1) Personal d'obrador

2) Personal mercantil

3) Personal administratiu

El personal d'obrador es format per les categories següents:

  1. Mestre d'obrador

  2. Oficial de 1ª

  3. Oficial de 2ª

  4. Ajudant

  5. Operari major de 18 anys

  6. Aprenents de 16/17 anys

  7. Aprenents amb contracte formatiu

  8. Auxiliar

  9. Peó de neteja

    Mestre d'obrador

    És qui, provenint de categories inferiors, posseeix els coneixements tècnics de la fabricació en totes les respectives fases, tenint per missió conèixer i interpretar les fórmules i anàlisi de productes, facilitar les dades de despeses de mà d'obra, matèries primes, avanços i pressupostos, especificant amb tot el detall els cicles d'elaboració. Haurà de tenir iniciativa i sentit artístic, si s'escau, per la bona presentació dels articles que elabora, un profund coneixement de les màquines emprades, essent el responsable davant l'empresa de totes les anomalies sorgides, tant a la maquinària com a la producció.

    A les confiteries amb més de tres oficials serà obligatòria l'existència d'un mestre obrador o encarregat, a no ser que el propi empresari realitzi aquestes funcions per tenir els coneixements professionals adequats.

    Oficial de 1a

    És qui havent realitzat el procés de l'aprenentatge amb la deguda perfecció i adequat rendiment, executa amb iniciativa i responsabilitat totes o algunes tasques pròpies de la seva professió, amb productivitat i resultat correctes, coneixent les màquines i eines que tingui al seu càrrec, tenint cura de la seva eficàcia i conservació, posant en coneixement dels seus...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR