Convenio colectivo - Construcció i Obres Públiques, Gerona

Inicio de Vigencia 1 de Junio de 2005
Fin de Vigencia31 de Mayo de 2006
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4500 de 31/10/2005

RESOLUCIÓ TRI/3053/2005, de 16 de setembre, per la qual s'ordena la inscripció, el dipòsit i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de la construcció i obres públiques de la província de Girona per al període de l'1.6.2005 fins al 31.5.2006 (codi de conveni núm. 1700055).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de la construcció i obres públiques de la província de Girona subscrit, d'una banda per la Unió d'Empresaris de la Construcció i, de l'altra, per CCOO i UGT el dia 21 de juliol de 2005, i d'acord amb el que estableixen els articles 90.2 i 90.3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de l'Estatut dels treballadors; el Decret de la Generalitat de Catalunya 326/1998, de 24 de desembre; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes concordants,

Resolc:

.1 Ordenar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de la construcció i obres públiques de la província de Girona per al període de l'1.6.2005 fins al 31.5.2006 (codi de conveni núm. 1700055) al Registre de convenis dels Serveis Territorials de Treball i Indústria a Girona.

.2 Ordenar-ne el dipòsit a l'oficina corresponent d'aquests Serveis Territorials.

.3 Disposar que el Conveni esmentat es publiqui al DOGC.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Girona, 16 de setembre de 2005

Núria Arnay i Bosch

Directora dels Serveis Territorials

a Girona

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball de la construcció i obres públiques de la província de Girona

Capítol 1

Article 1

Àmbit d'aplicació

Aquest Conveni afecta totes les empreses i els treballadors de la construcció i les obres públiques que despleguen les seves activitats industrials i laborals dins l'àmbit de la província de Girona, i que s'inclouen en el Conveni general del sector de la construcció.

Les condicions econòmiques del present Conveni són d'aplicació en aquelles empreses de treball temporal que formalitzin contractes de posada a disposició en les empreses del sector. Això com a conseqüència del Pla d'ordenació i dignificació de la professió que s'aprova en el present Conveni.

Article 2

Vigència

Aquest Conveni entra en vigor el dia de la signatura. Les condicions que estableix, no obstant això, tenen efectivitat a comptar de l'1 de juny de 2005. El nou import de les dietes i la indemnització per desplaçaments amb vehicles propis es computa a comptar del dia de la signatura.

Independentment de la data de publicació d'aquest Conveni en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, les empreses tenen com a termini límit per fer efectius i regularitzar, tant els increments com els endarreriments pactats, 30 dies naturals de la data de publicació d'aquest Conveni en el DOGC.

El Conveni té una vigència d'1 any, és a dir, que finalitza el 31 de maig de 2006, i s'ha de prorrogar per anys naturals, llevat que qualsevol de les parts expressi la seva voluntat de considerar-lo finit a la data del venciment del Conveni, o de qualsevol de les seves pròrrogues, amb la denúncia fefaent, prèvia, formalitzada amb un temps mínim de 3 mesos.

Article 3

Compensació i absorció

Les retribucions establertes per a aquest Conveni compensen i absorbeixen totes les retribucions vigents en el moment de l'entrada en vigor, independentment de la naturalesa o l'origen que tinguin.

Els augments de retribucions que hi pugui haver en el futur per disposicions legals d'aplicació general, només poden afectar les condicions pactades per aquest Conveni si, un cop considerades les noves retribucions en còmput anual, ultrapassen les ara pactades. Altrament, aquestes darreres han d'absorbir-les i compensar-les i substitueixen aquest Conveni pel que fa als seus propis termes i sense cap mena de modificació quant a conceptes, mòduls i retribucions. En cas de pacte específic per a algun treballador determinat que estableixi unes condicions laborals millors pel que fa a més quantitat o menys de feina mitjana en relació amb la producció normal, cal conservar aquestes condicions com a garantia mínima personal.

Article 4

Festes

Per al període de vigència del Conveni (01.06.2005 a 31.05.2006), les parts han aprovat el calendari que s'adjunta com Annex I, on es preveuen les festes oficials, les recomanades per regularització de jornada i les pròpies pactades en el Conveni de la construcció, que són: 24 i 31 de desembre de 2005, i el 17 d'abril i 13 de juny de 2006.

Capítol 2

Millores i remuneracions

Article 5

Roba de feina

L'empresa ve obligada a lliurar a tot el personal la roba de feina necessària per realitzar l'activitat, que ha de consistir en el lliurament de 2 peces de cos i 1 samarreta, que s'ha d'anar renovant en funció de les necessitats de la feina i la climatologia del moment, així com tots aquells elements de protecció (EPIS) convenients.

La roba lliurada al treballador que per qualsevol circumstància estigués menys de 3 mesos a l'empresa, l'hauria de retornar a aquesta o bé es podria abonar íntegrament.

Article 6

Inclemències del temps

Els dies que per causa de les inclemències del temps hi hagi activitats que no es puguin fer segons el parer del cap de l'obra, i aquest decideixi la marxa del personal, s'ha de pagar tot el dia, sempre d'acord amb el salari base del Conveni més el plus de conveni de distància i transport. En el supòsit previst anteriorment, els treballadors s'han de presentar a la feina a l'hora de començar la jornada laboral. Els treballadors que aquest article preveu, tenen l'obligació de fer feines diferents de les de la seva categoria o de la seva especialitat habitual sempre que el cap de l'obra ho disposi, a fi d'aprofitar la jornada laboral en tasques que les inclemències del temps no ho impedeixin; això comporta l'obligació de treballar a l'obra.

En cas de suspensió de la feina per raó de les inclemències del temps, el treballador només conserva la mitja dieta si ha treballat efectivament fins a l'1 del migdia del mateix dia. Això no afecta el treballador desplaçat amb dieta sencera.

En el supòsit que a conseqüència de les inclemències meteorològiques resulti inviable donar ocupació en altres obres, encara que siguin diferents centres de treball de la pròpia empresa, i únicament durant 5 dies a l'any, pot aplicar-se la recuperació de la jornada prevista en l'article 75 del Conveni general del sector i recuperar-se un 70% de les hores no treballades.

Article 7

Llicències

S'ha de respectar el que preveu l'article 37 de l'Estatut dels treballadors i l'article 78 del Conveni general del sector de la construcció.

Com a millora dels articles assenyalats sense concurrència de desplaçament, l'accident greu, la malaltia greu, l'hospitalització i la mort de parents de 1r grau de consanguinitat o afinitat, la llicència és de 5 dies. Aquestes llicències corresponen al treballador sempre que al·legui necessitats d'assistència familiar i acrediti aquests fets que la motiven.

En cas d'esdevenir un infortuni familiar de caràcter greu, es concedeix al treballador que el sol·liciti i l'acrediti, un permís no retribuït pel temps necessari prudencial per a aquestes atencions. Aquest esdeveniment s'ha d'acreditar degudament.

Article 8

Meritacions no salarials

Es consideren meritacions no salarials les quantitats que l'empresa paga en concepte de plus de transport, plus de distància, plus de desgast d'eines en els supòsits regulats per l'article 34.

Per als conceptes de plus de transport i plus de distància, es fixen les quantitats que estableix la taula II per a cada categoria. Aquestes quantitats s'han de percebre únicament per dia treballat. El plus de desgast d'eines el percep tot el personal d'acord amb la quantia assenyalada en la taula corresponent.

S'acorda l'estipulació de plusos de distància i de transport de manera generalitzada per a tots els treballadors, independentment de la concurrència de les condicions reglamentàries que donen dret a aquesta meritació per tal de compensar, de manera general, les despeses i el temps de desplaçament que els treballadors inverteixen per acudir als llocs de treball, i també per tal d'evitar la variabilitat constant d'aquest concepte pel que fa a la variabilitat també constant del lloc de treball característica d'aquest sector. Conseqüentment, totes 2 parts ratifiquen el caràcter compensatori i no salarial d'aquest concepte.

La cotització d'aquests conceptes s'ha de realitzar d'acord amb la regulació vigent a cada moment.

Article 9

Hores extraordinàries

Pel que fa a les hores extraordinàries, cal atenir-se a la normativa vigent. Tenen caràcter d'hores extraordinàries les que ultrapassin les ordinàries en el còmput setmanal, amb excepció del que disposi l'article 11.

Les parts signants del Conveni, donant compliment a allò que diu l'article 70 del CGSC vigent, pacten l'import, per cada una de les categories i nivells, del preu de l'hora extraordinària per la vigència d'aquest Conveni. S'adjunten els imports a la taula VI de les taules salarials adjuntes.

No es comptabilitza en el preu de l'hora extraordinària cap import en concepte d'antiguitat.

Article 10

Gratificacions extraordinàries de juny i Nadal

El treballador té dret exclusivament a 2 gratificacions extraordinàries a l'any, que s'han d'abonar els mesos de juny i desembre, abans dels dies 30 i 20 de cada un d'ells, respectivament.

Es detallen, en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR