Convenio colectivo - Estibadores Portuàries, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2005
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2007
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4517 de 24/11/2005

RESOLUCIÓ

TRI/3329/2005, de 27 de juliol, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de les empreses estibadores portuàries de la província de Barcelona per als anys 2005-2007 (codi de conveni núm. 0810275).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de les empreses estibadores portuàries de la província de Barcelona subscrit per l'Associació d'Empreses Estibadores Portuàries de Barcelona, OTEP, UGT i CCOO el dia 7 de juliol de 2005 i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; el Reial decret 2342/1980, de 3 d'octubre, sobre transferència de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria de mediació, arbitratge i conciliació; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball; el Decret 296/2003, de 20 de desembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i el Decret 68/2004, de 20 de gener, d'estructuració i de reestructuració de diversos departaments de l'Administració de la Generalitat, modificat pel Decret 223/2004, de 9 de març, de reestructuració d'òrgans territorials de l'Administració de la Generalitat,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de les empreses estibadores portuàries de la província de Barcelona per als anys 2005-2007 (codi de conveni núm. 0810275) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball i Indústria a Barcelona.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 27 de juliol de 2005

P. S. (article 5 del Decret 326/98, de 24 de desembre)

Beatriu Labori i Samsó

Secretària tècnica dels Serveis Territorials

en funcions

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball de les empreses estibadores portuàries de la província de Barcelona i dels seus treballadors per als anys 2005-2007

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Àmbit funcional

Aquest Conveni obliga totes les empreses compreses al títol i denominació d'aquest Conveni i els seus treballadors, excepte els que pertanyin als registres de les societats d'estiba i desestiba com a estibadors portuaris.

Article 2

Àmbit territorial

El Conveni afecta tots els centres de treball compresos al seu àmbit funcional que estiguin situats a la província de Barcelona, fins i tot si el domicili social de l'empresa a la qual pertanyen és fora d'aquesta província.

Article 3

Àmbit personal

En l'àmbit personal d'aquest Conveni queden compresos tots els treballadors de les empreses enquadrats als àmbits funcional i territorial (excepte els exclosos a l'article 1, àmbit funcional) que hi prestin els seus serveis o iniciïn la seva prestació durant la seva vigència, amb caràcter de fixos, interins o eventuals.

Article 4

Entrada en vigor i durada

Aquest Conveni entra en vigor el dia de la seva firma, però té efectes retroactius des de l'1 de gener de 2005 quant a l'abonament de les noves remuneracions, gratificacions i altres emoluments.

La durada del Conveni és fins al 31 de desembre de 2007, i es pot prorrogar tàcitament any rere any si no se'l denuncia.

Cada una de les taules de salaris recollides als annexos té una vigència d'1 any.

Article 5

Denúncia i revisió

La representació de la part que vulgui revisar o modificar aquest Conveni ha d'efectuar la denúncia almenys amb 3 mesos d'antelació a la data de caducitat.

Si cap de les parts no el denuncia, s'entén prorrogat tàcitament fins a 3 mesos després que es produeixi la denúncia, i si és denunciat i les parts negociadores no arriben a cap acord, el Conveni segueix vigent pel que fa a la seva part normativa.

Article 6

Absorció i compensació

Aquesta matèria s'ha de regir pel que estableix la normativa vigent.

Article 7

Comitè paritari per a la mediació, interpretació i conciliació

Es crea la Comissió Mixta Paritària com a òrgan d'interpretació, conciliació i vigilància d'aquest Conveni, que està formada per 4 representants de les centrals sindicals que firmen aquest Conveni i 4 representants empresarials, designats tots ells preferentment entre els que hagin format part de la Comissió Deliberadora d'aquest Conveni.

Quan en un centre de treball no hi hagi comitè d'empresa o delegat de personal, la Comissió Mixta Paritària ha d'emetre, a sol·licitud de l'empresa i/o treballador, un dictamen en forma reglamentària i amb caràcter previ a qualsevol plantejament d'expedient de regulació d'ocupació, tant parcial com total.

En el termini de 3 mesos a partir de la firma d'aquest Conveni, la Comissió Mixta Paritària ha d'elaborar el seu reglament d'actuació i decisió.

Article 8

Garanties "ad personam"

S'han de respectar les situacions personals que, en concepte de percepcions de qualsevol classe, en conjunt siguin més beneficioses que les fixades en aquest Conveni, i s'han de mantenir estrictament "ad personam".

Al rebut individual justificatiu del pagament de salaris, a les caselles corresponents, han de figurar la categoria i l'especialitat del treballador.

Pel que fa a la resta, les condicions de què gaudeixen els treballadors s'han d'entendre unificades per les normes d'aquest Conveni.

Article 9

Condició supletòria

En tot el que no preveu aquest Conveni, cal atenir-se al que disposen el text refós de l'Estatut dels treballadors i la legislació vigent.

Capítol 2

Organització del treball

Article 10

Organització del treball

La distribució i organització pràctica del treball són facultat exclusiva de l'empresari o persona delegada, sota la direcció del qual el treballador està obligat a realitzar les tasques convingudes amb la diligència i la col·laboració que marquin les disposicions legals, el present Conveni i les ordres o instruccions que d'ell rebi, en l'exercici regular de la seva facultat directiva, i si no, els usos i costums derivats de la particular pràctica operativa que imposa el seu àmbit funcional.

El contingut de la prestació laboral objecte del contracte de treball s'ha d'establir de comú acord entre el treballador i l'empresari, i també la seva inclusió en una categoria, grup professional i nivell retributiu dels previstos en aquest Conveni.

Les empreses que integren l'àmbit funcional a què es refereix l'article 1 s'ajusten al sistema clàssic d'organització de departaments i seccions.

S'entén per departament la divisió orgànica al si de l'empresa que té característiques diferencials pròpies per les comeses assignades. És la fracció departamental més complexa dins de l'estructura empresarial del sector.

Normalment l'integren seccions que diversifiquen i agiliten els mètodes de treball.

La secció és la divisió orgànica de rang inferior a l'anterior que atén amb la màxima eficàcia les comeses pròpies assignades al departament o dependència, que li donen un caràcter distintiu i confereixen unitat a les tasques del personal que la compon.

Article 11

Classificació del personal segons la seva funció. Normes genèriques

  1. Categories indicatives

    Les categories consignades en aquest Conveni són merament indicatives i no suposen l'obligació de tenir proveïts tots els càrrecs enumerats si la necessitat i el volum de l'empresa no ho requereixen.

  2. Principi de polivalència

    Les diverses tasques assignades a cada categoria o especialitat són indicatives, i els treballadors estan obligats a executar totes les tasques i operacions que els ordenin els seus superiors dins de les generals pròpies de la seva competència professional, d'acord amb les normes laborals vigents.

  3. Mobilitat funcional

    La mobilitat funcional al si de l'empresa no té més limitacions que les exigides per les titulacions acadèmiques o professionals necessàries per exercir la prestació laboral i pertànyer al grup professional, tot això amb les condicions i límits que marquen els articles 22 i 39 de l'Estatut dels treballadors, que les parts assumeixen com a pacte d'aquest Conveni col·lectiu.

    Grups professionals

    S'entén per grup professional el que agrupa unitàriament les aptituds professionals, titulacions i contingut general de la prestació, i pot incloure tant diverses categories professionals com diverses funcions o especialitats professionals.

    Grup 1

    Personal directiu, titulats i càrrecs intermedis

    Directius

    Són els treballadors a qui, per poder figurar a la plantilla de l'empresa, s'exigeix experiència i coneixements suficients per realitzar funcions de direcció i comandament i que tenen personal sota la seva jurisdicció.

    Titulats

    Són els treballadors a qui es demana titulació universitària, o bé de nivell superior (llicenciat, enginyer o arquitecte), o bé de nivell mitjà (diplomat, enginyer tècnic o arquitecte tècnic), sempre que realitzin dins de l'empresa funcions específiques dels seus corresponents nivells formatius.

    Càrrecs intermedis

    És el personal amb responsabilitat restringida que depèn directament de la direcció; transmet al personal a les seves ordres les instruccions rebudes i vetlla pel seu compliment i execució.

    Grup 2

    Personal de serveis administratius

    Són els treballadors que tenen coneixements administratius, informàtics, tècnics i comptables i que, en despatxos generals o centrals, delegacions, representacions o altres centres dependents de l'empresa, fan feines reconegudes pel costum o l'hàbit mercantil com a pròpies del personal d'oficines i despatxos.

    Personal de serveis auxiliars

    Són els treballadors que realitzen funcions pràctiques d'auxili de la resta del personal i orientació del públic i altres de complementàries.

    Grup 3

    Personal de serveis operatius

    És el personal relacionat amb l'operativa maritimoportuària i el personal necessari per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR