Convenio colectivo - Comerç al detall d'òptiques, Tarragona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2007
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2010
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4932 de 24/07/2007

RESOLUCIÓ

TRE/2275/2007, de 21 de maig, per la qual es disposa el registre i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector del comerç al detall d'òptiques de la província de Tarragona per als anys 2007-2010 (codi de conveni núm. 4302185).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector del comerç al detall d'òptiques, subscrit per part del sector per l'Associació empresarial de comerç d'òptiques i per part dels treballadors per CCOO en data 18 d'abril de 2007 i presentat per les mateixes parts en data 19 d'abril de 2007, i de conformitat amb el que estableixen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; els articles 68.5 i 170.1.e) i j) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i la Resolució TRE/1398/2002, de 30 d'abril, de delegació de competències en matèria de relacions laborals als Serveis Territorials a Tarragona, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar el registre del Conveni col·lectiu de treball del sector del comerç al detall d'òptiques per als anys 2007-2010 (codi de conveni núm. 4302185) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Tarragona.

.2 Disposar-ne la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Tarragona, 21 de maig de 2007

Josep Maria Solanes Segura

Director dels Serveis Territorials a Tarragona

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector del comerç al detall d'òptiques de la província de Tarragona per als anys 2007-2010

Introducció

Com a principi general d'aquest Conveni, les parts negociadores fan constar expressament que totes les referències contingudes en el text en relació amb els treballadors, són d'aplicació els principis d'igualtat efectiva de dones i home, d'acord amb el que estableix la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, i l'article 17 de l'Estatut dels treballadors sobre la no discriminació a les relacions laborals.

Capítol I

Condicions generals

Article 1

Àmbit funcional i territorial

Aquest Conveni és d'aplicació a tots els treballadors i empreses que presten serveis als centres de treball establerts o que s'estableixin a la província de Tarragona. També els qui depenguin d'empreses els domicilis socials de les quals estiguin situats en diferents províncies, es dediquin al comerç de l'òptica al detall, sigui quina sigui la seva ubicació. També s'inclouen les grans superfícies i centres comercials, amb els seus tallers annexos de muntatge, manipulació, manteniment i reparació.

Article 2

Àmbit temporal

Aquest Conveni entra en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. La durada d'aquest Conveni és de quatre anys, el 2007, 2008, 2009 i el 2010, i finalitza el 31 de desembre de 2010, sens perjudici d'allò que estableix la disposició addicional primera.

Els efectes econòmics s'han de retrotraure a l'1 de gener de 2007.

Article 3

Pròrroga

Aquest Conveni s'ha de prorrogar pel mateix període que se subscriu, si abans del seu venciment no és denunciat, o qualsevol de les pròrrogues, per una de les parts, amb una antelació mínima d'un mes i per comunicació escrita a l'altra part.

Article 4

Absorció i compensació

Totes les condicions pactades en aquest Conveni són compensables en la seva totalitat i en el còmput anual, per les millores de qualsevol índole que hagin gaudit els treballadors, quan aquestes superin la quantia total del Conveni i es considerin absorbibles des de l'entrada en vigor d'aquest.

S'exceptuen de l'absorció i compensació en la seva totalitat en el còmput anual els increments reflectits a les taules salarials d'aquest Conveni.

Article 5

Garantia ad personam

S'ha de respectar a tots els treballadors les situacions personals, actualment consolidades, quan determinin drets més grans dels que concedeix aquest Conveni, en còmput anual.

Article 6

Vinculació a la totalitat

Ambdues representacions convenen que sent les condicions pactades un tot orgànic i indivisible, en el cas que l'autoritat competent en l'exercici de les facultats que li són pròpies no l'aprovés, aquest Conveni quedaria sense eficàcia pràctica. En aquest supòsit, caldrà reconsiderar-ne el contingut, tret que es tracti d'aspectes concrets, en aquest cas s'haurà de reconsiderar el capítol en què s'integren els aspectes esmentats.

Capítol II

Organització del treball

Article 7

Organització

L'organització del treball, inclosa la distribució, és facultat de la Direcció de l'empresa i són d'aplicació sobre això les normes establertes en el vigent Estatut dels treballadors.

Article 8

Pluralitat de funcions

Respectant la categoria i salari i amb caràcter no habitual, tret que es pacti expressament, tots els treballadors han de realitzar les funcions que els encomani l'empresa, encara que corresponguin a categories distintes, sempre que estiguin relacionades amb el treball de l'empresa, i que no signifiquin vexació ni abús d'autoritat per part de l'empresa. S'han de respectar a aquests efectes allò que estableix l'Estatut dels treballadors.

Article 9

Classificació professional

Els treballadors que prestin serveis en les empreses incloses en l'àmbit d'aquest Conveni es classifiquen tenint en compte els seus coneixements, experiència, grau d'autonomia, responsabilitat i iniciativa, d'acord amb les activitats professionals que desenvolupin i amb les definicions que s'especifiquen en aquest sistema de classificació i qualificació professional.

En el cas de concurrència habitual d'un lloc de treball, les tasques corresponents a diferents grups professionals, la classificació s'ha de realitzar en funció de les activitats pròpies del grup professional superior. Aquest criteri de classificació no ha de suposar que s'exclogui, en els llocs de treball de cada grup professional, la realització de tasques complementàries, que siguin bàsiques per a llocs qualificats en grups professionals inferiors.

Els factors que influeixen en la qualificació professional dels treballadors inclosos en l'àmbit d'aquest Conveni i que, per tant, indiquen la pertinença de cadascun d'aquests a un determinat grup professional, són els següents:

  1. Coneixements: Factor per a la valoració del qual s'ha de tenir en compte, a més de la formació bàsica necessària per poder complir correctament la comesa, el grau de coneixements i experiències adquirits, així com la dificultat en l'adquisició dels coneixements esmentats o experiències.

  2. Iniciativa: Factor per a la valoració del qual s'ha de tenir en compte el grau de seguiment a normes o directrius per a l'execució de tasques o funcions.

  3. Autonomia: Factor per a la valoració del qual s'ha de tenir en compte el grau de dependència jeràrquica en el desenvolupament de les tasques i funcions que es desenvolupin.

  4. Responsabilitat: Factor per a la valoració del qual s'ha de tenir en compte el grau d'autonomia d'acció del titular de la funció, el nivell d'influència sobre els resultats i la importància de les conseqüències de la gestió, sobre les persones, productes o la maquinària.

  5. Comandament: Factor per a la valoració del qual s'ha de tenir en compte el grau de supervisió i ordenació de les funcions i tasques, la capacitat d'interrelació, les característiques del col·lectiu i el nombre de persones sobre les quals exerceix el comandament. En aquest últim aspecte no s'ha de considerar com a factor de comandament la supervisió i ordenació sobre un col·lectiu inferior a cinc persones.

  6. Complexitat: Factor per a la valoració del qual s'ha de tenir en compte el nombre i el grau d'integració dels diversos factors abans enumerats en la tasca o lloc encomanat.

Sistema de classificació: Tots els treballadors afectats per aquest Conveni han de ser adscrits a un determinat grup professional, que ha de determinar la classificació organitzativa de cada treballador.

Grups professionals

Grup professional 1

Criteris generals. El personal que pertany a aquest grup planifica, organitza, dirigeix i coordina les diverses activitats pròpies del desenvolupament de l'empresa.

Realitza funcions que comprenen l'elaboració de la política d'organització, els plantejaments generals de la utilització eficaç dels recursos humans i dels aspectes materials, l'orientació i el control de les activitats de l'organització conforme el programa establert o a la política adaptada; l'establiment i manteniment d'estructures productives i de suport i el desenvolupament de la política industrial, financera i comercial.

Pren decisions i participa en la seva elaboració. Exerceix alts llocs de direcció o execució d'aquests nivells en els departaments, divisions, grups, fàbriques, plantes, etc., en què s'estructura l'empresa i que responen sempre a la particular ordenació de cadascuna.

Exemples. En aquest grup professional s'inclouen totes aquelles categories que, per analogia, són equiparables a les següents:

Director general

Òptic diplomat-Director tècnic general

Grup professional 2

Criteris generals. Funcions que suposen la realització de tasques tècniques complexes i heterogènies, amb objectius globals...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR