Convenio colectivo - Cava i Vins Escumosos, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2012
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2014
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 6364 de 26/04/2013

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball per al sector del Cava i Vins Escumosos de Catalunya per als anys 2012-2014, subscrit per la part empresarial pels representants de l’Institut del Cava i de PimeCava i per la part social pels representants de CC.OO i d’UGT, el 10 de gener de 2013 i el 12 de març de 2013, i d’acord amb el que disposen l’article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la llei de l’Estatut dels treballadors; l’article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, i l’article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball amb funcionament a través de mitjans electrònics de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 19 de març de 2013

P. s. (Resolució d’1 de febrer de 2013)

Ramon Bonastre i Bertran

Secretari d’Ocupació i Relacions Laborals

Transcripció literal de text signat per les parts

Conveni col·lectiu de cava i vins escumosos de Catalunya

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Àmbit territorial

Aquest Conveni és d’aplicació obligatòria en tots els centres de treball de les indústries incloses en el seu àmbit funcional que s’ubiquen a la comunitat autònoma de Catalunya.

Article 2

Àmbit funcional

Resta subjecta a les prescripcions d’aquest Conveni la indústria vinícola de:

Elaboració de vins escumosos criats en cava.

Elaboració de vins escumosos fermentats en dipòsit tancat.

Fabricació de vins gasificats.

Article 3

Àmbit personal

Inclou la totalitat del personal classificat en els grups genèrics de tècnics, administratius, comercials, subalterns i obrers de l’Ordenança laboral per a les indústries vinícoles, alcoholeres, licoreres i sidreres que treballen en les empreses afectades, a més del personal que, amb aquest caràcter, hi ingressi durant la vigència del conveni.

Article 4

Vigència

Aquest Conveni entrarà en vigor, amb caràcter general, inclòs l’econòmic, a comptar de l’1 de gener de 2012.

Article 5

Durada i pròrroga

La durada del Conveni és per tres anys o sigui des de l’1 de gener de 2012 fins al 31 de desembre de 2014.

Qualsevol de les parts signants podrà denunciar aquest conveni abans de tres mesos de la finalització de la seva vigència. Per tal que la denúncia sigui efectiva haurà de fer-se mitjançant comunicació escrita a l’altra part, comunicació que haurà de registrar-se al Departament corresponent de la Generalitat de Catalunya.

En cas de no produir-se la denúncia, s’entendrà que el Conveni es prorroga automàticament per anys naturals.

El Conveni, una vegada arribada la data de la seva finalització, i havent-se produït la denúncia per alguna de les parts signants, perdrà la seva vigència, si bé, durant un període màxim de dos anys, del 31 de desembre de 2014 i fins el 31 de desembre de 2016 es mantindrà la eficàcia de la seva normativa.

Article 6

Compensació i absorció

Les millores establertes en aquest Conveni col·lectiu compensen i s’absorbeixen en la seva totalitat tots els beneficis, abonaments o qualsevol conceptes retribuïts que hi hagi per disposició legal, iniciativa privada o de qualsevol altre origen.

Si durant la vigència d’aquest Conveni, i com a conseqüència d’un precepte legal o una norma obligatòria equivalent, el salari pactat i el plus de vinculació d’alguna categoria professional o, fins i tot, el grau d’antiguitat, resulten inferiors al que se segueix d’aquestes normes, les empreses han de compensar el treballador/a o els treballadors/es afectats/des amb la quantitat setmanal o mensual que calgui per tal que les seves retribucions, en còmput anual, assoleixin les establertes per imperatiu legal.

Capítol 2

Classificació o qualificació professionals

Article 7

Disposicions generals

La classificació del personal obrer consignada en aquest Conveni és merament enunciativa i no comporta l’obligació de tenir coberts tots els nivells enumerats en cas que les necessitats i el volum de la indústria no ho requereixen.

Cada empresa, a partir del seu reglament de règim interior, pot procedir a homologar les tasques no assenyalades en aquest Conveni al nivell salarial més idoni.

En cas que un treballador/a tingui funcions diverses pròpies de diferents nivells salarials, s’ha de classificar en el nivell salarial que pertoca a la seva activitat principal i ha de percebre el salari corresponent a aquesta activitat.

La tasca assignada a cada nivell salarial és merament informativa, ja que qualsevol treballador/a de la indústria està obligat a fer totes les operacions que li ordenin els seus superiors, dins de la comesa general pròpia de la seva competència laboral, entre les quals s’inclouen la neteja de la màquina i la del lloc de treball.

El personal classificat en el nivell A ha de passar automàticament al nivell B a tot estirar al cap de tres anys de servei en la mateixa empresa, sens perjudici que abans d’aquest període se li hagi d’atribuir aquest nivell o un altre de superior si li correspon per les funcions que desenvolupa normalment.

Qualsevol lloc de treball por ser exercit indiferentment per un home o una dona, llevat dels casos específics que prohibeix per la legislació vigent.

Les empreses han de vetllar perquè, sempre que sigui possible, les places que quedin vacants de cada categoria, per jubilació o altres causes, siguin cobertes en el termini d’un mes pel personal de la plantilla.

Article 8

Classificació del personal

  1. Respecte a la classificació del personal afectat pel conveni, regirà la normativa vigent d’aplicació que, en aquests moments, es el laude arbitral dictat pel Ministeri de Treball, en substitució del que preveia la antiga Ordenança Laboral d’indústries vinícoles.

    Ambdues parts acorden presentar a la Comissió mixta paritària els casos conflictius de classificació de categoria. La Comissió mixta paritària donarà resolució als casos que es presentin en un termini màxim de dos mesos.

    També regiran les següents definicions:

    El grup genèric d’obrers estarà emmarcat en els següents nivells salarials:

    Nivell A: Peons

    Nivell B: Peons especialistes i oficials de 3ª

    Nivell C: Oficials de 2ª

    Nivell D: Oficials de 1ª i personal de direcció

    Personal auxiliar

    Oficial de 3ª: assimilat al nivell B

    Oficial de 2ª: assimilat al nivell C

    Oficial de 1ª: assimilat al nivell D

    Es defineix la categoria de viatjant de la següent manera: Té com a missió concreta realitzar la venda als clients de la ruta assignada, millorant el volum de la participació i de la introducció del producte. Gestionar en la seva globalitat qualsevol activitat comercial, promocions, “merchandising” i gestió de cobraments.

    Per aconseguir els objectius específics i generals definits per la Direcció de l’empresa o pel cap immediat superior, informarà diàriament de qualsevol incidència o anomalia en la seva ruta, així com de les activitats de la competència. Aquest/a treballador/a tindrà que fer tot l’exposat, mitjançant vehicle facilitat per l’empresa. De no ser així, l’empresa abonarà la quantitat corresponent fixada per la normativa legal respecte a les dietes deduïbles en l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF).

  2. D’altra banda, cal aplicar la normativa laboral vigent respecte als treballadors els contrates dels quals, atesa la seva naturalesa i caraccterístiques, es classifiquen, d’acord amb la normativa ressenyada, com a fixos discontínus.

    Els/les treballadors/es, una vegada acomplertes dues campanyes seguides es consideraran com a fixes discontinus.

    Les parts signants es comprometen a crear una comissió de treball per tal d’adaptar les categories professionals a grups, d’acord amb el mandat de l’article 22 de l’Estatut dels treballadors.

Article 9

Auxiliars administratius

Els auxiliars de segona que hagin complert els 21 anys s’han de sotmetre a petició pròpia a les proves d’aptitud per ascendir a la categoria d’auxiliars de primera. Si les superen, hi queden adscrits.

Els auxiliars administratius que facin 25 anys i acreditin una antiguitat mínima de quatre anys a l’empresa, també poden sol·licitar ser sotmesos a les proves d’aptitud per ser classificats com a oficials de segona.

Article 10

Desaparició del nivell F

El nivell F desapareix, i els operaris i les operàries que hi són adscrits s’integren en el nivell A. Per a aquests treballadors i treballadores el període màxim de tres anys per passar del nivell A al nivell B s’inicia a partir de l’1 de juliol de 1987. Això no obstant, sens perjudici, però, que abans de transcórrer aquests tres anys se’ls hagi d’atribuir el nivell B o un altre de superior quan els correspongui d’acord amb les funcions que duen a terme normalment.

Article 11

Discapacitats

Les empreses que celebrin contractes en practiques a temps complet, contractes per a la formació amb trebalaldors/es discapacitats/des, tindran...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR