Convenio colectivo - Estibadors portuaris, Tarragona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2006
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2006
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4959 de 31/08/2007

RESOLUCI”

TRE/2648/2007, de 23 de maig, per la qual es disposa el registre i la publicaciÛ del Conveni col∑lectiu de treball del sector d'Estiba i Desestiba del Port de Tarragona, de la provÌncia de Tarragona, per a l'any 2006 (codi de conveni n˙m. 4300244).

Vist el text del Conveni col∑lectiu de treball del sector d'Estiba i Desestiba del Port de Tarragona, subscrit per part del sector per la Sociedad Estiba y Desestiba del Port de Tarragona i per l'Asc. Prov. Empr. Estibadors de Tarragona, i per part dels treballadors per l'Asc. Interna d'Estibadors (Coordinadora) i pel sindicat d'UGT, en data 2 d'octubre de 2006 i presentat per les mateixes parts en data 15 de maig de 2007, i de conformitat amb el que estableixen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de marÁ, pel qual s'aprova el Text refÛs de la Llei de l'estatut dels treballadors; l'article 2b del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipÚsit de convenis col∑lectius de treball; els articles 68.5 i 170.1 e) i j) de la Llei org‡nica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i la ResoluciÛ TRE/1398/2002, de 30 d'abril de delegaciÛ de competËncies en matËria de relacions laborals als Serveis Territorials a Tarragona, i altres normes d'aplicaciÛ,

Resolc:

.1 Disposar el registre del Conveni col∑lectiu de treball del sector d'Estiba i Desestiba del Port de Tarragona, de la provÌncia de Tarragona, per a l'any 2006 (codi de conveni n˙m. 4300244), al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Tarragona.

.2 Disposar-ne la publicaciÛ al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Notifiqueu aquesta ResoluciÛ a la ComissiÛ Negociadora del Conveni.

Tarragona, 23 de maig de 2007

Josep Maria Solanes Segura

Director dels Serveis Territorials a Tarragona

TraducciÛ del text original signat per les parts

CONVENI

col∑lectiu de treball del sector d'estiba i desestiba del port de Tarragona per a l'any 2006

TÌtol I

Disposicions d'aplicaciÛ generalitzada a les parts afectades per aquest Conveni

CapÌtol I

¿mbit, prelaciÛ i concurrËncia de normes. VinculaciÛ a la totalitat i ComissiÛ Parit‡ria

Article 1

¿mbit funcional

Aquest Conveni regula les relacions laborals entre les empreses estibadores i els estibadors portuaris que intervinguin en la realitzaciÛ de les activitats portu‡ries constitutives del servei p˙blic d'estiba i de desestiba de vaixells i complement‡ries que es relacionen.

Amb aquest efecte tenen la consideraciÛ de portu‡ries les activitats seg¸ents:

1.1 Les tasques de c‡rrega, desc‡rrega, estiba, desestiba i transbordament de mercaderies objecte del tr‡nsit marÌtim, en els vaixells i dintre de la zona portu‡ria

La c‡rrega i estiba comprenen la recollida de la mercaderia a les zones cobertes o descobertes del port, el transport horitzontal de les mateixes fins el costat del vaixell; l'aplicaciÛ de ganxo, cullera, spreader o qualsevol altre dispositiu que permeti hissar la mercaderia directament des d'un vehicle de transport, bÈ sigui extern o intern al Port, o des del moll, previ dipÚsit en el mateix, o apilat a la zona d'operacions, al costat del vaixell, o alternativament la c‡rrega rodant, i l'estiba de la mercaderia en bodega o a bord del vaixell.

La desestiba i desc‡rrega comprenen la desestiba de mercaderies a la bodega del vaixell, comprenent totes les operacions precises per a la particiÛ de la c‡rrega i la seva col∑locaciÛ a l'abast dels mitjans d'hissada; l'aplicaciÛ de ganxo, cullera, spreader o qualsevol altre dispositiu que permeti hissar la mercaderia; l'hissat de dita mercaderia i la seva col∑locaciÛ penjada al costat del vaixell sobre la zona de moll, o alternativament la desc‡rrega rodant; desc‡rrega de la mercaderia directament, bÈ sobre vehicles de transport terrestre, sigui extern o intern al Port, bÈ sobre el moll per la seva recollida per vehicles o mitjans de transport horitzontal directament a l'exterior del Port o a zona de dipÚsit i apilat de la mercaderia en zones portu‡ries cobertes o descobertes.

El transbord comprËn la desestiba i desc‡rrega en el primer vaixell, la transferËncia de la mercaderia directament des d'un vaixell a un altre, i la c‡rrega i estiba en el segon vaixell.

1.2 A mÈs de les indicades, estan incloses les seg¸ents:

1.2.1 La desc‡rrega, l'arrossegament fins a llotja i magatzem, aixÌ com qualsevol feina que es derivi de les manipulacions del peix fresc, provinents de vaixells de mÈs de 100 tones de registre brut, llevat que les tasques esmentades siguin realitzades pels tripulants del mateix vaixell, com a conseq¸Ëncia de pacte col∑lectiu. Aquest pacte nomÈs podr‡ subscriure's entre els representants legals del personal del vaixell i la seva empresa o entre els sindicats representatius del sector i les associacions empresarials corresponents, segons l'‡mbit de dit pacte. En ambdÛs casos s'haur‡ de formalitzar per escrit i dipositar-se davant l'autoritat laboral competent, d'acord amb la normativa reguladora del dipÚsit d'acords col∑lectius. Les citades feines quedaran tambÈ excloses quan s'estableixi en Conveni col∑lectiu que siguin realitzades per la tripulaciÛ del vaixell. En qualsevol cas, s'haur‡ d'especificar el temps m‡xim dins de cada jornada laboral que podr‡ dedicar-se a la realitzaciÛ d'aquestes feines, aixÌ com la seva retribuciÛ especÌfica.

1.2.2 Les operacions que es realitzin en instal∑lacions portu‡ries en rËgim de concessiÛ, llevat quan les instal∑lacions esmentades estiguin directament relacionades amb plantes de transformaciÛ, instal∑laciÛ de processament industrial o envasat de mercaderies prÚpies que es moguin per les terminals marÌtimes d'acord amb el seu objecte concessional, i no siguin realitzats per una empresa estibadora.

1.2.3 Les operacions de c‡rrega, desc‡rrega i transbordament quan no es realitzin per canonada, ni per a l'avituallament del vaixell o el seu aprovisionament. No obstant aixÚ, tindr‡ la consideraciÛ de tasca portu‡ria l'aprovisionament sempre que sigui precÌs contractar personal

1.2.4 Les operacions de subjecciÛ, trincatge i amollada, excepte quan les realitzin les tripulacions dels vaixells.

1.2.5 El maneig de grues i maquinetes de qualsevol tipus i altres aparells o elements mec‡nics quan s'utilitzin en les operacions portu‡ries incloses en el present acord. S'exceptua la manipulaciÛ de materials o mercaderies i el maneig de mitjans mec‡nics que pertanyin a l'AdministraciÛ Portu‡ria.

1.2.6 L'embarcament i el desembarcament de camions, automÚbils i qualsevol altre classe de vehicles a motor, excepte quan aquestes operacions siguin realitzades pels seus propietaris, usuaris o conductors habituals dependents d'aquells.

1.2.7 La conducciÛ, enganxament i desenganxament de caps tractors que embarquin o desembarquin remolcs, excepte en aquells casos en quË dits caps tractors vagin units al seu remolc com continuÔtat del transport des de l'exterior del recinte portuari al vaixell i viceversa.

1.3 Queden excloses la conducciÛ de vehicles de tot tipus que transportin mercaderies fins a peu de grua o d'instal∑laciÛ de c‡rrega en operacions directes de camiÛ a vaixell, si el transport es produeix sense soluciÛ de continuÔtat des de fora de la zona portu‡ria i de la dels que rebin mercaderies a peu de grua o instal∑laciÛ de desc‡rrega, en operacions directes de vaixell a camiÛ, si el transport es produeix sense soluciÛ de continuÔtat fins fora de la zona portu‡ria i, en ambdÛs casos, les operacions de simple connexiÛ de mitjans de c‡rrega i/o desc‡rrega, aixÌ com el maneig de caps tractors o grues automÚbils que no estiguin permanentment adscrites a feines portu‡ries, sempre que siguin conduÔdes pel seu personal habitual.

1.4 Les tasques complement‡ries, sense el car‡cter de servei p˙blic a quË es refereix l'article 6 del Reial decret 371/1987, i l'article 3.4 del III Acord per a la regulaciÛ de les relacions laborals del sector portuari de 19 de novembre de 1999, a efecte del qual les Empreses Estibadores s'obliguen a realitzar exclusivament amb estibadors portuaris les tasques complementaries que es desenvolupin a la zona de servei dels ports comercials, com ara l'entrega i recepciÛ de mercaderies, incloses les tasques de moviment horitzontal que no siguin de servei p˙blic, classificaciÛ, unificaciÛ i consolidaciÛ de c‡rregues, agrupatges i recompte de mercaderies, ompliment i buidat de contenidors. Les condicions laborals i econÚmiques dels estibadors portuaris que desenvolupin aquestes tasques, necess‡riament hauran d'atendre a la competitivitat en la prestaciÛ d'aquest serveis.

Article 2

¿mbit personal

2.1 Aquest Conveni afecta la Sociedad Estatal de Estiba y Desestiba del Puerto de Tarragona, SA (Estarraco), i les empreses estibadores que tenen encarregada la gestiÛ del servei p˙blic d'estiba i desestiba de vaixells i les complement‡ries, conforme a l'article 1.

2.2 Afecta com a treballadors la totalitat d'estibadors portuaris, ja siguin com a contractats per Estarraco, en rËgim de relaciÛ laboral especial, o per les empreses estibadores, en rËgim de relaciÛ laboral comuna i a aquells treballadors procedents del par‡graf tercer de l'apartat dos, de la disposiciÛ transitÚria segona del Reial decret llei 2/1986.

2.3 Si per qualsevol circumst‡ncia, durant la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR