Convenio colectivo - Indústries de Prefabricats de Formigó i Derivats del Ciment, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2009
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2010
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 5443 de 14/08/2009

RESOLUCIÓ

TRE/2283/2009, de 29 de juny, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball per a les indústries de prefabricats de formigó i derivats del ciment de la província de Barcelona per als anys 2009 i 2010 (codi de conveni núm. 0801755).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball per a les indústries de prefabricats de formigó i derivats del ciment de la província de Barcelona, subscrit pels representants de l'empresa i pels dels seus treballadors el dia 28 d'abril de 2009, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball, modificat pel Decret 106/2000, de 6 de març, de reestructuració parcial del Departament de Treball; el Decret 199/2007, de 10 de setembre, de reestructuració del Departament de Treball, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball per a les indústries de prefabricats de formigó i derivats del ciment de la província de Barcelona per als anys 2009 i 2010 (codi de conveni núm. 0801755) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Barcelona.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 29 de juny de 2009

Elisenda Giral i Masana

Directora dels Serveis Territorials

a Barcelona

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball per a les indústries de prefabricats de formigó i derivats del ciment de la província de Barcelona per als anys 2009 i 2010

Capítol 1

Estructura i àmbits de negociació

Article 1

Estructura de la negociació col·lectiva

L'estructura de la negociació col·lectiva en l'àmbit del sector i per al d'aquest Conveni es defineix de conformitat amb els criteris següents:

  1. Conveni col·lectiu general: el quart Conveni col·lectiu general del sector de derivats del ciment substitueix el tercer Conveni general. El seu contingut fa referència a la regularització de les condicions generals de treball que s'ha d'aplicar en tots els seus àmbits i té la vigència que el mateix Conveni estableix.

  2. Conveni col·lectiu de la província de Barcelona i, si s'escau, de Catalunya: són els convenis l'objecte dels quals és desenvolupar les matèries pròpies del seu àmbit de negociació, amb les limitacions i la fixació de competències que estableix el Conveni general.

En la seva renovació periòdica s'han d'aplicar els continguts dels acords d'àmbit sectorial estatal que es puguin establir durant la vigència del Conveni general.

Article 2

Atribució de competències segons els àmbits de negociació

  1. Es reserven al Conveni general les matèries de negociació col·lectiva que preveu l'article 84 de l'Estatut dels treballadors i que s'especifiquen a continuació:

    Contractació laboral i les seves modalitats.

    Períodes de prova.

    Classificació professional i grups professionals.

    Mobilitat geogràfica.

    Règim disciplinari.

    Seguretat i salut laborals.

  2. Així mateix, les parts que firmen aquest Conveni accepten la reserva, amb el caràcter d'exclusivitat per a la seva negociació en el Conveni general, de les matèries que s'esmenten a continuació, amb el contingut que es recull als seus capítols respectius:

    Mobilitat funcional.

    Estructura salarial.

    Formació professional.

    Jornada.

    Comissió Paritària estatal.

    Permisos, llicències i règim d'excedències.

    Representació col·lectiva.

    Ordenació i organització de la feina.

    Suspensió temporal dels contractes.

    Procediments voluntaris extrajudicials de solució de conflictes col·lectius.

    Prestacions complementàries a les de la Seguretat Social.

    Si durant la vigència del Conveni general se subscriuen acords intersectorials o sectorials estatals d'aplicació al sector, aquests s'han de considerar part integrant d'aquest Conveni en les condicions d'aplicació que, si s'escau, es vagin acordant.

    De la mateixa s'ha de procedir en el cas que es dictin normes com a conseqüència d'acords entre totes les organitzacions empresarials i sindicals en què estiguin confederades o integrades les organitzacions signants.

    S'acorda que les parts que firmen el Conveni general poden fixar noves matèries de negociació reservades al seu àmbit, amb la consulta prèvia a les organitzacions territorials.

Article 3

Reserva material del Conveni general

En compliment de les exigències formals que preveu l'article 83.2 de l'Estatut dels treballadors, es manifesta que no poden ser objecte de negociació en l'àmbit d'aquest Conveni les matèries reservades al Conveni col·lectiu general que especifica l'article 2 d'aquest com tampoc les que es reservin en el futur a aquest àmbit. Consegüentment, les parts que firmen aquest Conveni renuncien expressament a l'exercici del que preveu el paràgraf segon de l'article 84 de l'Estatut dels treballadors, en relació amb les matèries que preveu l'article 2.b).

Article 4

Principi de complementarietat

D'acord amb l'article 83.2 de l'Estatut dels treballadors, les organitzacions signants reconeixen el principi de complementarietat del Conveni col·lectiu general del sector respecte a aquest.

Article 5

Concurrència de convenis

De conformitat amb el que disposa l'article 84 de l'Estatut dels treballadors i les atribucions de competència que preveu l'article 2 d'aquest Conveni, en cas de concurrència entre convenis d'àmbit diferent l'aplicació s'ha de resoldre tenint en compte els principis següents:

  1. No són aplicables els acords presos en la negociació d'àmbit territorial inferior que contradiguin el contingut de les normes desplegades en el Conveni general en relació a les matèries reservades a aquest Conveni i previstes en l'article 2.

  2. La concurrència entre convenis de diferent àmbit (general i d'àmbit inferior) pel que fa a les matèries no previstes en l'article 2 del Conveni general, i que contradiguin les desplegades en aquest Conveni, s'ha de resoldre mitjançant l'aplicació dels criteris que les organitzacions signants del Conveni general fixin com a les seves respectives representacions en els convenis d'àmbit inferior, sempre que aquestes representacions tinguin el recolzament de les majories exigides per constituir la Comissió Negociadora en la corresponent unitat de negociació. I això amb independència del caràcter de dret necessari que li ve atribuït en el paràgraf segon de l'article 84 de l'Estatut dels treballadors.

Capítol 2

Àmbits d'aplicació i vigència

Article 6

Eficàcia i abast d'obligacions

Ateses la naturalesa normativa i l'eficàcia general donada pel que disposa el títol 3 de l'Estatut dels treballadors i per la representativitat de les organitzacions signants, aquest Conveni afecta totes les associacions, les entitats, les empreses i els treballadors compresos dins dels seus àmbits funcional, personal i territorial.

Article 7

Àmbit territorial

Aquest Conveni és d'aplicació a tot el territori de la província de Barcelona, sens perjudici del que disposa l'article 1.4 de l'Estatut dels treballadors.

Article 8

Àmbit funcional

Les indústries estan dedicades a la fabricació, la manipulació i el muntatge dels articles derivats del ciment que s'esmenten a continuació:

Fabricació de formigons preparats i morters per ser subministrats, transportats i bombats en les obres.

Fabricació de productes de fibrociment com ara plaques, tubs, accessoris i altres elements.

Fabricació d'articles i elements en formigons i morters en massa, armats, posttensats o pretensats, i també articles en cel·lulosa-ciment i tosca-ciment com ara llambordes, rajoles, blocs, vorades, revoltons, dipòsits, formigó arquitectònic, lloses, emmotllaments, pedra artificial, pals, teules, tubs, bigues i altres elements estructurals, etc.

Les activitats complementàries a les relacionades i també la comercialització i distribució dels productes esmentats.

Article 9

Àmbit personal

S'inclouen en l'àmbit d'aplicació d'aquest Conveni totes les empreses i els treballadors l'activitat dels quals quedi compresa dins de l'àmbit funcional descrit a l'article 8. S'exceptuen de la seva aplicació els que quedin inclosos en els diversos apartats de l'article 1.3 de l'Estatut dels treballadors.

Article 10

Àmbit temporal

La durada d'aquest Conveni és de 2 anys...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR