Convenio colectivo - Comerç d'òptica al detall, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2008
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2012
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 5506 de 16/11/2009

RESOLUCIÓ

TRE/3146/2009, de 23 d'abril, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de comerç d'òptica al detall de Barcelona i província per als anys 2008-2012 (codi de conveni núm. 0805835).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de comerç d'òptica al detall de Barcelona i província, subscrit per AECOP, AECO, CCOO-FITEQA i UGT-FCTCHTJ el dia 1 d'abril de 2009, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball, modificat pel Decret 106/2000, de 6 de març, de reestructuració parcial del Departament de Treball; el Decret 199/2007, de 10 de setembre, de reestructuració del Departament de Treball, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de comerç d'òptica al detall de Barcelona i província per als anys 2008-2012 (codi de conveni núm. 0805835) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Barcelona.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 23 d'abril de 2009

Elisenda Giral i Masana

Directora dels Serveis Territorials

a Barcelona

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector de comerç d'òptica al detall de Barcelona i província per als anys 2008-2012

Capítol 1

Condicions generals

Article 1

Àmbits funcional i territorial

Aquest Conveni s'aplica a tots els treballadors i a totes les empreses que presten servei als centres de treball establerts o que s'estableixin a la província de Barcelona, tant si tenen el domicili social en aquesta província com si no l'hi tenen, i que es dediquen al comerç d'òptica al detall, independentment de la seva ubicació, incloent-hi les grans superfícies i els centres comercials, amb els seus tallers annexos de muntatge, manipulació, manteniment i reparació.

Article 2

Àmbit temporal

El present Conveni entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, i la seva duració serà des de l'1 de gener de 2008 fins al 31 de desembre de 2012 sense perjudici del que estableix la disposició addicional primera.

Els efectes econòmics es retrotrauran a l'1 de gener de 2008 per al primer any de vigència, a l'1 de gener de 2009 per al segon any de vigència, a l'1 de gener de 2010 per al tercer any de vigència, a l'1 de gener de 2011 per al quart any de vigència, i a l'1 de gener de 2012 per al cinquè any de vigència.

Les parts signants es comprometen a iniciar la negociació del nou conveni 3 mesos abans de finalitzar la seva vigència.

Article 3

Pròrroga

El present Conveni es prorrogarà d'any en any per tàcita reconducció, si no és denunciat abans del seu venciment, per una de les parts, amb una antelació mínima d'1 mes i per comunicació escrita a l'altra part.

Article 4

Garantia .ad personam.

Cal respectar a tots els treballadors les situacions personals actualment consolidades, sempre que determinin drets més beneficiosos que els concebuts per aquest Conveni en còmput anual.

Article 5

Vinculació a la totalitat

Totes dues representacions convenen que, sent les condicions pactades un tot orgànic i indivisible, a l'efecte de la seva aplicació pràctica, seran considerades globalment. En el supòsit que l'autoritat competent en l'exercici de les seves facultats no l'aprovi, aquest Conveni ha de quedar sense eficàcia pràctica i se n'ha de reconsiderar el contingut, tret que es tracti d'aspectes concrets, cas en què es reconsideraria el capítol que conté aquests aspectes.

Capítol 2

Organització de la feina

Article 6

Organització

L'organització de la feina, incloent-hi la distribució, és facultat de la direcció de l'empresa; sobre això són d'aplicació les normes establertes per l'Estatut dels treballadors vigent.

En el marc de l'organització del treball l'empresari haurà de garantir la seguretat i salut dels treballadors en tots els aspectes relacionats amb les condicions de treball partint de la integració de l'activitat preventiva en el sistema general de gestió de l'empresa, tant en el conjunt de les seves activitats com en tots els nivells jeràrquics d'aquesta, a través de la implantació i aplicació d'un pla de prevenció de riscos laborals.

Amb caràcter previ a la introducció de noves tecnologies o a la modificació de les condicions de treball motivades per canvis en l'organització del mateix, haurà de realitzar-se una avaluació dels riscos que puguin originar tals canvis.

Article 7

Pluralitat de funcions

Amb un respecte absolut de la categoria i del salari i amb caràcter no habitual, tots els treballadors/es han d'exercir les funcions que l'empresa els encarregui, encara que corresponguin a categories diferents, sempre que estiguin relacionades amb la feina de l'empresa i que no comportin vexació ni abús d'autoritat per part de l'empresa. A aquest efecte, cal respectar el que estableixes els articles 39 i 41 de l'Estatut dels treballadors.

Capítol 3

Jornada, vacances i permisos

Article 8

Jornada laboral

  1. La jornada laboral en còmput setmanal té una durada màxima de 40 hores i en còmput anual no pot ultrapassar les 1.780 hores per al present any 2008; 1.776 per a l'any 2009; 1.772 per a l'any 2010; 1.770 per a l'any 2011; i 1.770 per a l'any 2012, sense que això prejutgi l'horari comercial, que ha de ser determinat per l'empresa.

    Per a les jornades continuades, cal establir un temps de descans d'una durada mínima de 15 minuts, que ha de tenir la consideració de temps de feina efectiva.

    A l'efecte del que s'expressa en aquest article, cal entendre per jornada continuada la que s'exerceix ininterrompudament, sense descans per al dinar. En conseqüència, les jornades de les empreses amb horari comercial ininterromput, però amb torn dels treballadors per al dinar, no tenen la consideració de jornada continuada.

  2. Les empreses i els representants dels treballadors i, en absència d'aquests, els treballadors afectats per aquest Conveni poden negociar compensacions pels excessos, en còmput anual, que puguin produir-se sobre la jornada màxima laboral, com a conseqüència de l'atenció al públic present a la botiga a l'hora de tancar-la.

    Aquesta negociació s'ha de dur a terme durant l'últim mes de l'any a petició de les parts. Si no hi ha acord, el possible temps excedent s'ha de gaudir en dies complets o fracció de dia complet, durant el següent exercici a petició del treballador o treballadora.

    A les empreses que, en el moment d'aprovar-se aquest Conveni, tinguin establert un sistema propi de compensació, cal mantenir-ne la vigència, tret d'acord entre les parts.

  3. Pel que fa les empreses en què per costum o per tradició es gaudeix d'algun dia festiu concret, a més de les festes oficials, cal mantenir-ne la vigència.

  4. Es tindrà dret a les següents reduccions de jornada:

    1. En els casos de naixements de fills prematurs o que, per qualsevol causa, hagin de romandre hospitalitzats a continuació del part, la mare o el pare tindran dret a absentar-se del treball una hora diària. Així mateix, i sens perjudici de l'anterior permís tindran dret a reduir la seva jornada de treball fins a un màxim de dos hores, amb la disminució proporcional del salari.

    2. En els supòsits de lactància d'un fill menor de nou mesos, qui gaudeixi d'aquest dret, per la seva voluntat, podrà substituir el dret regulat en l'Art. 12.c) del present conveni col·lectiu per una reducció de la seva jornada en una hora amb la mateixa finalitat, i que de comú acord entre empresa i treballador podrà acumular-se en qualsevol altra fórmula d'acumulació que les parts acordin.

    3. Qui per raons de guarda legal tingui al seva atenció directa algun menor de 8 anys o una persona amb discapacitat física, psíquica o sensorial, que no exerceixi una activitat retribuïda, tindrà dret a una reducció de la jornada de treball, amb la disminució proporcional de salari entre, almenys, un octau i un màxim de la meitat de la duració d'aquella.

      Tindrà el mateix dret qui precisi encarregar-se de l'atenció directa d'un familiar, fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, que per raons d'edat, accident o malaltia no pugui valdre's per si mateix, i que no desenvolupi activitat retribuïda.

      La reducció de jornada prevista en el present apartat constitueix un dret individual dels treballadors, homes o dones. No obstant això, si dos o més treballadors de la mateixa empresa generaren aquest dret pel mateix subjecte causant, l'empresari podrà limitar el seu exercici simultani per raons justificades de funcionament de l'empresa.

      La concreció i la determinació del període de gaudiment dels drets previstos en els apartats 8.4.a), b) i c) del present conveni col·lectiu correspondrà al treballador, dins de la seva jornada ordinària. En els supòsits regulats en els apartats 8.4.b) i 8 4 c) el treballador haurà de preavisar a l'empresari amb 15 dies d'antelació la data en què es reincorpora a la seva jornada ordinària. Les discrepàncies sorgides entre empresari i treballador sobre la concreció horària i la determinació dels períodes de gaudiment seran resoltes pel...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR