Convenio colectivo - Licors, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2009
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2011
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 5548 de 19/01/2010

RESOLUCIÓ

TRE/3801/2009, d'11 de novembre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector dels licors de la província de Barcelona per als anys 2009-2011 (codi de conveni núm. 0801745).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector dels licors de la província de Barcelona, subscrit per la Unió de Licoristes de Catalunya, UGT i CCOO el dia 21 de juliol de 2009, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball, modificat pel Decret 106/2000, de 6 de març, de reestructuració parcial del Departament de Treball; el Decret 199/2007, de 10 de setembre, de reestructuració del Departament de Treball, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector dels licors de la província de Barcelona per als anys 2009-2011 (codi de conveni núm. 0801745) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Barcelona.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 11 de novembre de 2009

Elisenda Giral i Masana

Directora dels Serveis Territorials a Barcelona

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector dels licors de la província de Barcelona per als anys 2009-2011

Àmbit d'aplicació

Article 1

Àmbit funcional

Aquest Conveni obliga totes les empreses l'activitat preferent de les quals sigui la fabricació d'aiguardents compostos i licors, les quals, pel fet que els és d'aplicació el present Conveni, quedaran excloses de l'aplicació de qualsevol altre conveni, sigui quin sigui el seu àmbit d'aplicació.

Article 2

Àmbit territorial

Aquest Conveni afectarà tots els centres de treball que, compresos en el seu àmbit funcional, estiguin ubicats a Barcelona i la seva província, encara que el domicili social de l'empresa a què pertany estigui fora d'aquesta província.

No obstant això, les empreses que tinguin autoritzat un conveni local o d'empresa es regiran per aquest.

Article 3

Àmbit personal

Afecta la totalitat del personal empleat actualment per les empreses compreses en aquest Conveni, a més del que amb tal caràcter hi ingressi durant la seva vigència. Queden excloses les persones que desenvolupin funcions d'alta direcció, alt consell, gerència o altres de semblants, d'acord amb les disposicions vigents.

El personal comercial no inclòs en la plantilla de l'empresa no serà afectat pel Conveni.

Article 4

Vigència i durada

Aquest Conveni entrarà en vigor a la seva signatura, independentment de la seva publicació al butlletí oficial.

No obstant això, quant als efectes econòmics, seran a partir de l'1 de gener de 2009.

La durada del Conveni serà per 3 anys, de l'1 de gener de 2009 fins al 31 de desembre de 2011, prorrogant-se per períodes anuals si no hi ha denúncia per alguna de les parts formulada per escrit amb 3 mesos d'antelació al seu venciment, o al de qualsevol de les seves pròrrogues. Les converses per a la revisió del Conveni s'iniciaran en el seu cas a primers de 2011.

Article 5

Classificació del personal

Regirà respecte a la classificació del personal afectat per aquest Conveni, el que estableix l'Ordre dictada per l'Ordenança laboral d'indústries vinícoles, amb l'excepció del grup de subalterns i el genèric d'obrers, atès que la seva comesa no requereix especialització ni coneixements específics determinats, per la qual cosa aquesta classificació resulta merament enunciativa respecte a la tasca assignada a cada nivell. Atenent que aquest laude està impugnat davant dels tribunals, les parts acorden sotmetre's a allò que resulti finalment d'aquest judici i, en cas d'anul·lar-se la validesa del laude, s'estarà al que resulti de la sentència.

Tot productor està obligat a executar totes les operacions que li ordenin els seus superiors, dins de la seva competència laboral, entre les quals s'inclou la neteja dels seus instruments i del lloc de treball dins l'horari de treball.

Per a la realització pràctica d'aquesta classificació s'estableixen els nivells següents:

  1. Nivell A: encarregat de secció o de brigada, oficial de primera, conserge i subaltern de primera.

  2. Nivell B: oficial de segona, subaltern de segona i ajudant de laboratori.

  3. Nivell C: oficial de tercera, peó especialitzat, auxiliar de laboratori i auxiliar subaltern.

  4. Nivell D: peons, rentadors, etiquetadors i personal de treballs diversos de fabricació i de magatzem sense especialitzar i majors de 18 anys.

  5. Aprenents de 16 i 17 anys.

Tot el personal que té a càrrec seu la responsabilitat de les màquines embotelladores d'una empresa té com a mínim la categoria del nivell C.

Es recomana a les empreses mantenir els llocs de treball del personal constant en cas de baixa, sempre i quan, atenent les diverses circumstàncies, això sigui convenient.

Article 6

Els treballadors eventuals, després de complir més d'1 any ininterromput de treball a les empreses, passaran automàticament a ser treballadors fixos.

Quan es produeixin vacants del personal fix o es creïn nous llocs de treball, el personal eventual tindrà dret preferent a ocupar-los, per a la qual cosa es tindrà en compte l'antiguitat i la categoria i té preferència dins d'aquesta la superior a la inferior, sempre que es tracti del mateix ofici, i suposant la renúncia tàcita de la categoria que amb anterioritat hagi pogut desenvolupar com a tal treballador eventual.

Per la preferència que estableix el paràgraf anterior, és un requisit indispensable no haver estat sancionat durant la temporada anterior.

El treballador eventual que no entri a l'empresa quan sigui requerit per aquesta, o se'n vagi de l'empresa abans del temps per al qual ha estat contractat, perdrà tant els drets de preferència en l'admissió com els d'antiguitat meritada.

Els treballadors eventuals, a la fi del seu contracte de treball, tindran dret a una indemnització de 13 dies per any de servei a l'empresa o la part proporcional corresponent, segons l'antiguitat en l'empresa, tret del cas que la fi del contracte sigui per acomiadament procedent o per expedient de regulació d'ocupació per causes econòmiques.

Condicions econòmiques

Article 7

Per als anys 2009, 2010 i 2011, respectivament, les retribucions salarials del present Conveni, que figuren a la taula de salaris, s'incrementaran en el mateix percentatge que l'IPC oficial espanyol global més 0,50 punts, en qualsevol cas, es garantirà un increment salarial mínim del 0,50 % per als anys 2009, 2010 i 2011.

Per aplicar l'IPC, es prendrà sempre i per cada any respectivament, l'IPC resultant de l'any anterior. Així, per exemple, per aplicar els increments de l'any 2009, es prendrà com a IPC el corresponent a l'any 2008, es a dir, el 1,4%.

Article 8

Dietes

Les empreses, sempre prèvia justificació, abonaran les despeses de locomoció amb mitjans de transport propi a raó de 0,28 euros per km i les despeses de peatge i aparcament.

Article 9

Plus de puntualitat i assistència

S'estableix un plus en relació amb la puntualitat i l'assistència, que tindrà el caràcter d'incentiu extrasalarial per dia efectivament treballat, en les condicions de puntualitat o assistència completa.

El concepte que correspon a aquest plus neix de la circumstància especial que en aquesta indústria és molt difícil la fixació de rendiments mínims, atesa la diversitat de funcions que assumeix forçosament cadascun dels treballadors. L'import d'aquest plus queda indicat en la columna B de l'annex de la taula de retribucions.

Aquest plus comprèn els que poden derivar de l'aplicació del plus de distància i la pujada de les tarifes de transports.

Es pagarà per 25 dies al mes, sense que per això es modifiqui el concepte de l'esmentat plus.

Al personal que durant la setmana no sigui puntual o falti al treball, li seran descomptats del plus de puntualitat i assistència els següents:

Falta de puntualitat

No hi haurà descompte del plus amb 1 o 3 faltes de puntualitat al mes de 5 minuts com a màxim cadascuna. Si excedeix de 5 minuts, la sanció és de mig dia de plus. Es descompta mig dia de plus per cada dia en els casos de 4 a 6 faltes de puntualitat al mes; comptant la deducció des del quart dia.

Es descompten 2 dies de plus a partir de 7 o més faltes de puntualitat.

Falta d'assistència

Per 1 falta d'assistència: descompte de 2 dies de plus.

Per 2 faltes d'assistència: descompte de 3 dies de plus.

Per més de 2 faltes d'assistència: descompte d'1 setmana de plus.

Aquests descomptes són independents de les sancions que s'escauen segons l'Ordenança laboral.

Article 10

Augment per antiguitat

Les antiguitats es calcularan d'acord amb el que estableix l'Estatut dels treballadors, quant al percentatge que correspongui a raó de 4 biennis del 5% i 4 triennis del 10% aplicant-se aquests percentatges sobre les quantitats corresponents a cada categoria que figuren en la columna C de l'annex, columna base de càlcul per a l'antiguitat.

Article 11

Gratificacions extraordinàries

Les gratificacions d'estiu i Nadal seran abonades pels imports que figuren en l'annex de la taula...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR