Convenio colectivo - Indústria d'Hostaleria i Turisme, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Mayo de 2001
Fin de Vigencia30 de Abril de 2004
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3478 de 21/09/01

RESOLUCIÓ

de 3 de setembre de 2001, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de la Indústria d'Hostaleria i Turisme de Catalunya per al període de l'1 de maig de 2001 a 30 d'abril de 2004 (codi de conveni núm. 7900275).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de la Indústria d'Hostaleria i Turisme de Catalunya per al període de l'1 de maig de 2001 a 30 d'abril de 2004, subscrit per la part empresarial pels representants de la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Catalunya, i per part dels treballadors pels representants de la UGT (FCTCHTJ) i de CCOO (FECOHT), els dies 8 i 29 d'agost de 2001, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

- 1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de la Indústria d'Hostaleria i Turisme de Catalunya per al període de l'1 de maig de 2001 a 30 d'abril de 2004 al Registre de convenis de la Direcció General de Relacions Laborals.

- 2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, previ compliment dels tràmits pertinents.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Barcelona, 3 de setembre de 2001

Jaume Abat i Dinarès

Director general de Relacions Laborals

Transcripció literal del text signat per les parts

Conveni

col·lectiu de treball del sector de la Indústria d'Hostaleria i Turisme de Catalunya per al període de l'1 de maig de 2001 a 30 d'abril de 2004

Capítol 1

Determinació de les parts

Article 1

Determinació de les parts

El present Conveni col·lectiu per a la Indústria d'Hostaleria i Turisme de Catalunya es pacta entre la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya d'una part, i la Federació de Catalunya de Treballadors de Comerç, d'Hostaleria, Turisme i Joc (FCTCHTJ-UGT) i la Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme de Catalunya (FECOHT-CCOO), de l'altre.

Capítol 2

Àmbit d'aplicació

Article 2

Àmbit funcional

  1. El present Conveni col·lectiu afecta i obliga a tots els establiments i empreses, qualsevol que sigui la forma jurídica que adoptin, dedicats a alguna de les següents activitats:

    1. Hostaleria

    2. Allotjament turístic

    3. Restauració

    4. Restauració col·lectiva

    5. Catering

    6. Sales de festes, discoteques, sales de ball, tablaos flamencos i anàlegs en les categories corresponents al sector d'hosteleria.

    7. Salons recreatius

    8. Billars

  2. Als efectes de la seva inclusió en l'àmbit funcional d'aquest Conveni:

    1. Són d'hostaleria les empreses i establiments dedicats de manera professional i habitual, mitjançant preu, a proporcionar allotjament a les persones, amb o sense serveis complementaris.

    2. Són d'allotjament turístic els establiments destinats a proporcionar mitjançant preu, habitació o residència a les persones, en èpoques, zones o situacions turístiques, tant si l'activitat es realitza de manera temporal com permanent.

    3. Són de restauració les empreses i establiments, qualsevol que sigui la seva denominació, que serveixin al públic, mitjançant preu, menjars i/o begudes, per ser consumides en el mateix local.

    4. Són de restauració col·lectiva les empreses que, mitjançant un contracte o una concessió administrativa amb el titular de l'establiment en el que es presti el servei, serveixin menjars i/o begudes a contingents particulars i no al públic en general.

    5. Són de càtering tant les empreses que, mitjançant un contracte de subministrament proveeixin aliments a punt de consumir, com aquelles que es dediquin a la prestació de serveis extraordinaris.

  3. Es consideren serveis extraordinaris a hostaleria aquells que per la seva breu durada, caràcter irregular, nombre de comensals o de clients (referits només a banquets, coffee breaks, còctels i similars) hi intervenen treballadors/es de plantilla o contractats especialment per l'esdeveniment.

    Als efectes anteriors, els treballadors/es especialment contractats, percebran com compensació econòmica la prevista en els annexos de serveis extraordinaris.

  4. El present Conveni col·lectiu també afecta a les empreses i establiments de casinos, pizzeries a domicili, càmpings i ciutats de vacances i paradors als que no els fos d'aplicació un altre Conveni col·lectiu.

    Article 3

    Àmbit territorial

    El Conveni afectarà a tots els centres de treball de les empreses a les que es refereix l'article anterior ubicats en el territori de Catalunya.

    Article 4

    Àmbit personal

    El Conveni afectarà a tots els treballadors/res que componen o componguin les plantilles de les empreses incloses en els àmbits funcional i territorial dels articles 2 i 3 descrits anteriorment, amb excepció dels compresos en els articles 1r.3.c) i 2n.1.a) del text refós de l'Estatut dels treballadors aprovat per Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, desenvolupat aquest últim pel RD 1382/85, d'1 d'agost.

    Article 5

    Àmbit temporal

    Entrada en vigor

    Les condicions pactades en el present Conveni col·lectiu entraran en vigor a tots els efectes el dia 1 de maig de 2001, amb independència, per tant, de la data de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

    Durada

    La durada serà de trenta-sis mesos: des del dia 1 de maig de 2001 fins el dia 30 d'abril de 2004, excepte pel que es refereix a aquelles clàusules per a les quals s'estableixi una vigència i durada diferents.

    Denúncia i revisió

    A partir del 30 d'abril de 2004, el Conveni es prorrogarà tàcitament i automàticament d'any en any llevat en cas de denúncia fefaent per qualsevol de les parts amb dos mesos d'antelació a l'esmentada data de venciment.

    Capítol 3

    Clàusules generals

    Article 6

    Prelació de normes i dret supletori

    Les normes contingudes en el present Conveni regularan les relacions entre les empreses i el seu personal amb caràcter preferent i prioritari. Amb caràcter supletori i en el que no està previst, s'aplicarà el text refós de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, i 2 Acord Laboral d'Àmbit Estatal per al Sector d'Hostaleria signat a Madrid el 18 de juliol de 2001, així com les altres disposicions de caràcter general i legislació laboral vigent.

    Article 7

    Compensació i absorció

    Les condicions establertes en el present Conveni col·lectiu considerades en el seu conjunt i en còmput anual, podran ser compensades amb les ja existents en el moment d'entrar en vigor, qualsevol que sigui l'origen o causa de les mateixes. Així mateix podran ser absorbides per altres condicions superiors fixades per disposició legal, contracte individual, concessions voluntàries, etc., que poguessin aplicar-se en endavant, sense perjudici del que pugui establir-se mitjançant pactes d'empresa.

    Això no obstant, no seran compensables ni absorbibles els complements personals o de lloc de treball, llevat de pacte en contrari, que se celebrarà per escrit.

    Article 8

    Condicions més beneficioses i garantia ad personam

    Totes les condiciones establertes en aquest Conveni tenen la consideració de mínimes, per el que els pactes, clàusules, condicions i situacions actuals implantades individualment o col·lectivament entre empresaris i treballadors que en el seu conjunt anual impliquin condicions més beneficioses que les pactades en aquest Conveni, hauran de respectar-se en la seva integritat.

    Article 9

    Vinculació a la totalitat

    Les condicions pactades en el present Conveni col·lectiu constitueixen un tot orgànic i indivisible i a efectes de la seva aplicació pràctica seran considerades globalment.

    En el supòsit que es declarés la nul·litat per via judicial o a través de qualsevol procediment de solució de conflictes alternatius, d'una part del Conveni col·lectiu, la resta del seu text quedarà en vigor a excepció de les clàusules declarades nul·les.

    En el supòsit anterior la Comissió negociadora es compromet a negociar un nou redactat de les clàusules declarades nul·les en el termini màxim de 21 dies a comptar des de la notificació de la declaració de nul·litat.

    En cas de desacord les parts es sotmeten expressament als procediments de conciliació i mediació del Tribunal Laboral de Catalunya.

    Durant la nova negociació de l'articulat declarat nul, serà d'aplicació, en el seu cas, i als efectes que no es produeixi un buit normatiu, el previst en el text refós de l'Estatut dels treballadors, aprovat per Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març.

    Article 10

    Publicitat

    Es considera convenient que en el tauler d'anuncis o en qualsevol dependència de l'empresa utilitzada per la representació legal dels treballadors i per la deguda informació i coneixement d'aquests, es tingui exposada i a disposició dels mateixos una còpia del present Conveni col·lectiu.

    Article 11

    Comissió paritària

  5. En compliment del que disposa l'article 85 del text refós de l'Estatut dels treballadors aprovat per Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, s'estableix, per a la vigència i compliment de les qüestions que deriven de l'aplicació del Conveni, una Comissió paritària que estarà formada per sis representants pertanyent a l'organització empresarial i sis a les organitzacions sindicals signants del present Conveni col·lectiu.

    De les persones designades per formar l'esmentada Comissió s'escollirà un president i un secretari pertanyent a cada una de les parts, alternant-se anualment els càrrecs esmentats entre ambdues representacions, empresarial i sindical.

    Sense perjudici de què la Comissió es doti del seu propi reglament de funcionament, la funció del president tindrà caràcter moderador i ordenador de les sessions, mentre que les funcions del secretari seran bàsicament les de convocatòria de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR