Convenio colectivo - Perruqueries, Centres d'estètica i Bellesa, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2009
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2010
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 5643 de 04/06/2010

RESOLUCIÓ

TRE/1753/2010, de 26 d'abril, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del II Conveni col·lectiu de treball de perruqueries, centres d'estètica i bellesa de Catalunya per als anys 2009 i 2010 (codi de conveni núm. 7902515).

Vist el text del II Conveni col·lectiu de treball de perruqueries, centres d'estètica i bellesa de Catalunya per als anys 2009 i 2010, subscrit el 5 d'octubre de 2009 i el 12 de gener de 2010, per la part empresarial pels representants de la Federació Catalana de Gremis i Corporacions Artesanes de Perruqueries i Bellesa, pels de la Federació Catalana de Perruqueries i Bellesa i pels del Gremi d'Estètica i Bellesa de Catalunya, i per la part social pels representants d'UGT i de CCOO, i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Real decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel que s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 170.1.e) i j) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

—1 Disposar la inscripció del II Conveni col·lectiu de treball de perruqueries, centres d'estètica i bellesa de Catalunya per als anys 2009 i 2010 (codi de conveni núm. 7902515) al Registre de convenis de la Direcció General de Relacions Laborals.

—2 Disposar que l'esmentat text es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , previ compliment dels tràmits pertinents.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Barcelona, 26 d'abril de 2010

Salvador Álvarez Vega

Director general de Relacions Laborals

Transcripció literal del text signat per les parts

2n CONVENI

col·lectiu de treball de perruqueries, centres d'estètica i bellesa de Catalunya per els anys 2009 i 2010

Capítol I

Normes de configuració del Conveni

Article 1

Representació patronal i sindical

El present Conveni està firmat per:

D'una part, la Federació Catalana de Gremis i Corporacions Artesanes de Perruqueria i Bellesa, Federació Catalana de Perruqueria i Bellesa, i Gremi Artesà d'Estètica i Bellesa de Catalunya, a raó d'un terç de representació cada una d'elles

I d'una altra part, les centrals sindicals, per part de la Federació de Serveis de Catalunya FES-UGT amb un 55% de representativitat i per part de la Federació d'Activitats diverses de Catalunya CC.OO amb un 45% de representativitat.

Ambdues parts, es reconeixen mútuament legitimació suficient per a concertar el present Conveni, i estableixen que els acords sobre el mateix, seran adoptats per la majoria de la representació empresarial i per la majoria de la representació sindical, d'acord amb les proporcions delimitades en el paràgraf anterior per a cada organització empresarial i sindical.

Article 2

Àmbit d'aplicació funcional

Aquest Conveni regularà les condicions de treball de totes les empreses, qualsevol que sigui la forma jurídica que adoptin, l'activitat de la qual sigui la de:

Perruqueria de senyores i cavallers (barberia)

Instituts de bellesa i gabinets d'estètica, ja sigui amb perruqueria o sense.

Manicura, pedicura i depilació en totes les seves vessants.

Tatuatges i pearsing, micropigmentació làser i llum polsada.

Bronzejat.

Així mateix, queda comprès en aquest Conveni el personal que presti funcions característiques de les activitats anteriorment referides en sanatoris, col·legis, cercles de recreació, hotels, balnearis, espectacles públics, clíniques, etc., tret que aquest personal estigui inclòs en altres normes o reglamentacions de treball que afecten, amb caràcter general, a les empreses dels que depenen.

Les empreses de nova creació que, per raó territorial o funcional hagin d'estar compreses en aquest conveni s'han de regir en les seves activitats pel mateix, a partir de la data de la seva creació.

Article 3

Àmbit territorial

El present Conveni afecta tots els centres de treball compresos en l'àmbit ja mencionat, i a tots aquells que es troben establerts a Catalunya, encara que la seu social de l'empresa sigui fora d'aquest territori autonòmic.

Article 4

Àmbit d'aplicació personal

Les condicions de treball aquí regulades afectaran a tots els treballadors inclosos en els àmbits funcional i territorial, excepte als que es troben compresos en les excepcions de l'article 1r.3 de l'Estatut dels treballadors.

Article 5

Àmbit temporal

El present Conveni entrarà en vigor en el moment que sigui signat per les parts, amb independència de la seva data de publicació oficial.

Té una vigència de dos anys, des de l'1 de gener de 2009 al 31 de desembre de 2010.

Tenint efectes retroactius des de l'1 de gener de 2009, pel que fa a les condicions econòmiques. Els endarreriments reportats es regularitzaran en el termini d'un mes de la data de publicació.

Article 6

Denúncia i revisió

La denúncia ha de fer-se amb una antelació mínima de tres mesos en relació a la data de venciment davant l'autoritat laboral competent.

En el termini màxim de dos mesos, després de la presentació de la denúncia, s'ha de lliurar una plataforma de negociació raonada sobre els punts de la referida denúncia i els punts a negociar. Les negociacions s'han d'iniciar als tretze dies hàbils de la presentació de la plataforma raonada.

Si les negociacions s'allargaren per un període superior als sis mesos, s'entén que el conveni queda prorrogat fins que finalitzin les negociacions.

En cadascuna de les presumptes pròrrogues i amb efectes de primers d'any de que es tracti, els salaris vigents per l'aplicació d'aquest conveni han de patir l'increment d'índexs de preus al consum real de l'any anterior de l'Estat.

Article 7

Garantia personal

S'han de respectar les situacions personals que en conjunt siguin més beneficioses que les fixades en aquest Conveni.

Les condicions pactades en aquest Conveni són absorbibles i compensables per qualsevol millora considerada en còmput anual, que les empreses hagin concedit als treballadors.

Tota disposició de rang superior al present Conveni que representi una millora a favor dels treballadors/es, i superi globalment els acords del mateix, s'aplicarà en el present Conveni a partir de la seva entrada en vigor.

Article 8

Vinculació a la totalitat

Les condicions que es pacten, qualsevol que sigui la seva naturalesa i contingut, constitueixen un conjunt unitari indivisible, i les parts que el subscriuen accepten que les obligacions que recíprocament contreuen tenen una contraprestació equivalent amb els drets que adquireixen, considerant tot això en el seu conjunt i en còmput anual sense que, per tant, els pactes que es formalitzen puguin ser interpretats o aplicats de forma aïllada i amb independència dels altres.

En el supòsit que la jurisdicció competent, en ús de les seves facultats, anul·li o invalidi alguns dels pactes continguts en aquest conveni, les parts negociadores consideraran si és vàlid per si sol la resta del text aprovat o, bé, si cal una renegociació nova, total o parcial del text. Si esdevingués aquest supòsit, les parts signants d'aquest conveni es comprometen a reunir-se dins dels trenta dies següents al de la signatura de la resolució corresponent, a fi de resoldre el problema plantejat.

Si en un termini de noranta dies, a partir de la data de la fermesa resolució en qüestió, les parts que signen el conveni no aconsegueixen un acord, es comprometen a fixar un calendari de reunions per a la negociació del conveni en la seva totalitat.

Article 9

Comissió paritària

La Comissió paritària ha d'atendre obligatòriament, i com a tràmit previ, tots els dubtes i les divergències que puguin sorgir entre les parts sobre qüestions d'interpretació d'aquest conveni, sense perjudici que, un cop conegut el dictamen de la Comissió paritària, es puguin utilitzar les vies administratives i jurisdiccionals que correspongui.

  1. Les funcions de la Comissió paritària són:

    1. Les d'interpretació i aplicació d'allò pactat.

    2. Les de seguiment del conjunt dels acords.

    3. El control del sector, dintre de les seves possibilitats, per a la detecció de les empreses que, amb incompliment de la legalitat vigent, exerceixen competència deslleial, denunciant-los a les autoritats competents.

    4. Reunir-se obligatòriament amb periodicitat quadrimestral, prèvia convocatòria de qualsevol de les organitzacions sindicals o Patronals signants del present Conveni col·lectiu, als efectes previstos a l'article 52.10 del mateix, en matèria de formació.

  2. Els acords que adopti la Comissió paritària en qüestions d'interès general es consideren part del present conveni col·lectiu i tenen la seva mateixa eficàcia obligatòria. Aquests acords s'han de remetre a l'autoritat laboral pel seu registre.

  3. La Comissió paritària ha d'estar composada per tres representants de cadascuna de les centrals sindicals signants i per dos representants de cadascuna de les associacions empresarials signants del Conveni.

  4. Reglament de funcionament

    1. Reunions: la Comissió paritària es reunirà quan li sigui requerida la seva intervenció.

    2. Convocatòria: la Comissió paritària serà convocada per qualsevol de les organitzacions signants, essent suficient per això una comunicació escrita en la que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR