Convenio colectivo - Acció Social Amb Infants, Joves, Famílies i d altres en Situació de Risc, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2010
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2012
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 6002 de 10/11/2011

RESOLUCIÓ

EMO/2629/2011, de 18 d'octubre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu d'acció social amb infants, joves, famílies i d'altres en situació de risc, per als anys 2010, 2011 i 2012 (codi de conveni núm. 7902575).

Vist el text del Conveni col·lectiu d'acció social amb infants, joves, famílies i d'altres en situació de risc, per als anys 2010, 2011 i 2012, subscrit per la part empresarial pels representants de l'Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya (AEISC) i per la Asociación de Empresas de Servicios de Atención a las Personas (AESAP), els dies 8 de juliol i 23 de setembre de 2011, i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.1) del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d'Empresa i Ocupació, i l'article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

—1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu d'acció social amb infants, joves, famílies i d'altres en situació de risc, per als anys 2010, 2011 i 2012 (codi de conveni núm. 7902575), al Registre de convenis de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball.

—2 Disposar que el text esmentat es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Barcelona, 18 d'octubre de 2011

Ramon Bonastre i Bertran

Director general de Relacions Laborals

i Qualitat en el Treball

Transcripció literal del text signat per les parts

Conveni de Catalunya d'acció social amb infants, joves, famílies i d'altres en situació de risc per als anys 2010, 2011 i 2012.

Determinació de les parts.

El present conveni col·lectiu s'acorda entre les organitzacions empresarials Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya (AEISC), Asociación de Empresas de Servicios de Atención a la Persona” (AESAP), d'una part, i les organitzacions sindicals CCOO de Catalunya (Federació de Serveis a la Ciutadania FSC-CCOO) i UGT de Catalunya (FSP I FETE).

Capítol I

Àmbits

Article 1

Àmbit territorial

Aquest conveni és d'aplicació a tot el territori de la Comunitat Autònoma de Catalunya.

Article 2

Àmbit funcional

Quedaran afectades pel present Conveni, independentment de la titularitat del servei totes les empreses i/o entitats que prestin activitats d'acció social amb infants, joves, famílies i d'altres en situació de risc.

Es consideraran dins d'aquesta categoria les següents activitats o serveis: CRAES (Centre Residencial d'Acció Educativa) i CREI ( Centre Residencial d'Educació Intensiva ): Són aquells serveis on resideixen temporalment els menors als quals s'aplica la mesura d'acolliment simple en institució.

Centres maternoinfantils. Són aquells serveis on resideixen temporalment les menors embarassades o amb nadons als quals s'aplica la mesura d'acolliment simple en institució.

Centres d'acollida: Són serveis residencials d'estada limitada que tenen per objecte donar resposta immediata i transitòria d'acollida a qualsevol situació d'alt risc si ha d'ésser separat del seu nucli familiar, i exercir la funció substitutòria temporal de la família i fer l'observació i el diagnòstic de la situació dels menors atesos i les seves famílies per tal d'elaborar la proposta de mesura corresponent.

ICIF (Institució Col·laboradora per a la Integració Familiar): Serveis pensats per sensibilitzar sobre la realitat dels menors que per diverses circumstàncies no poden conviure amb la seva família i precisen d'altres persones que puguin oferir-los un ambient familiar. Una de les seves finalitats és oferir informació i suport a les famílies que volen acollir un menor.

Centres oberts: Serveis diürns per a infants, adolescents i joves en situació de risc, situacions de fracàs escolar o en la formació professional, adreçats a promoure el seu desenvolupament integral, per tal de possibilitar-los la integració a la comunitat. Realitzen una tasca preventiva, fora de l'horari escolar. Aquests serveis donen suport, estimulen i potencien l'estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l'adquisició d'aprenentatges bàsics i compensen les deficiències de les persones ateses.

Pisos, projectes i/o programes assistits: Serveis de caràcter assistencial i educatiu per a joves entre 16 i 18 anys, pels qui es considera necessari iniciar un procés de desinternament progressiu per assolir la majoria d'edat amb la capacitat suficient per obtenir la integració social, i mantenint-se la tutela i control per part de l'entitat pública de protecció de menors. Les seves funcions són preparar el desinternament d'aquests menors d'una forma gradual i progressiva, a través d'un pla de treball individual que permeti desenvolupar les seves potencialitats vers la plena autonomia en arribar la majoria d'edat.

Residències de joves treballadors: Es tracta d'un servei de caràcter residencial on es realitza un seguiment educatiu i laboral individualitzat a joves tutelats per l'administració de més de 16 anys i/o joves ex-tutelats de més de 18 anys i fins màxim els 21 anys. Aquest recurs es manté fins que el jove ha assolit la suficient autonomia per tal de optar a una emancipació plena fora d'aquest context residencial.

Serveis d'educadors de medi obert: Són serveis de prevenció configurats per equips d'educadors i educadores socials que desenvolupen una tasca d'atenció individual, grupal i comunitària en medi obert, principalment adreçada als joves en situació d'alt risc social. Són un servei de suport per les EBASP.

Centres d'urgències per a menors: Són serveis residencials que ofereixen allotjament i atenció a menors de forma transitòria fins que aquests no passen a disposició de la Direcció General d'Atenció a la Infància l'Adolescència i es formula una proposta concreta de protecció per a ells. Els centres d'urgències són establiments destinats a oferir una atenció immediata i transitòria, de caràcter urgent, a aquells menors que la necessitin fora de l'horari habitual de la Direcció General.

El telèfon de la Infància: És un servei permanent i gratuït d'atenció telefònica a trucades que fan referència a situacions de risc social o maltractament d'infants i adolescents.

Equips d'atenció a la infància i l'adolescència i altres equips tècnics: Són equips pluridisciplinaris constituïts generalment per un/a psicòleg/a, un/a pedagoga/, un/a treballador/a social i un/a educador/a social.

Espais o programes per a infants de 0 a 3 anys i les seves famílies. El seu propòsit és facilitar a les famílies amb nadons un espai de trobada i d'intercanvi on puguin compartir les seves vivències i experiències, un lloc per escoltar i ser escoltat, per reforçar un percepció positiva de la maternitat/paternitat i la seva competència com a pares i mares. Es un projecte d'atenció simultània de la mare i el fill o fills menors de tres anys amb el intent de donar suport i potenciar la funció materna.

Serveis d'assessorament tècnic: Serveis de diagnòstic psicosocial que permeten realitzar propostes d'intervenció social. Dintre dels possibles destinataris es trobaran, entre d'altres, les persones derivades de la xarxa sociosanitària i judicial.

Centres de dia d'atenció a famílies en risc social: Són serveis amb un model d'intervenció i amb una metodologia de treball que permeten atendre famílies amb dificultats per assumir les seves responsabilitats parentals des d'una intervenció propera (sense separació del nucli familiar, dels seus progenitors i del seu entorn) i alhora intensiva i multidisciplinària.

Punts de trobada: Són un servei destinat a atendre i prevenir, en un lloc neutral i transitori, en presència de personal qualificat, la problemàtica que sorgeix en els processos de conflictivitat familiar i, en concret, en el compliment del règim de visites dels fills i filles establert per als supòsits de separació, divorci, dissolució o nul·litat matrimonial dels progenitors, o per als supòsits d'exercici de la tutela per part de l'Administració Pública, amb la finalitat d'assegurar la protecció del menor.

El Servei d'atenció a famílies (SAF): És un servei per a les famílies: Ofereix suport individual i grupal des de diferents serveis per ajudar a aquestes persones en les seves necessitats de creixement, desenvolupament, educació i socialització. Els objectius del SAF són: facilitar assessorament i orientació a fi que les famílies puguin millorar el seu benestar augmentant la seva capacitat de relació, superant dificultats al llarg del cicle vital, partint dels conflictes com a oportunitat de creixement personal, evitant ruptures innecessàries i reduint els efectes de les separacions o divorcis; facilitar a col·lectius de famílies, orientació, informació i assessorament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR