Convenio colectivo - Masses Congelades, Cataluña

Inicio de Vigencia14 de Enero de 2014
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2015
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 6597 de 04/04/2014

Vist el text del Conveni col·lectiu de Masses Congelades de Catalunya, subscrit en data 14 de gener de 2014, per la part empresarial pels representants d’ASEMAC, i per la part social pels representants d’UGT i de CC.OO i d’acord amb el que disposen l’article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la llei de l’Estatut dels treballadors; l’article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, i l’article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 28 de març de 2014

Jordi Miró i Meix

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Traducció del text original signat per les parts

Conveni col·lectiu del sector de masses congelades de Catalunya

2011–2015

Capítol primer

Àmbit, vigència, durada, absorció i compensació garantia “ad personam”

Article 1

Àmbit funcional i personal, vinculació a la totalitat

Les estipulacions d’aquest Conveni col·lectiu obligaran la totalitat de les empreses l’activitat principal de les quals sigui la fabricació industrial i venda de masses congelades i comprenen tot el personal de fabricació, comercial, administració, serveis complementaris i auxiliars, i venda de masses congelades per a l’alimentació.

El principi d’igualtat entre treballadors femenins i masculins, implica per al mateix treball o per a un treball al qual s’atribueix un mateix valor, l’eliminació en el conjunt dels elements i condicions de retribució de qualsevol discriminació; sobre aquesta base, qualsevol expressió de “treballador” o “treballadors” del redactat d’aquest Conveni, s’entendrà en sentit global i no excloent.

Les condicions pactades formen un tot orgànic indivisible, i la seva aplicació serà considerada globalment.

Si com a conseqüència d’una resolució, disposició legal, general, parcial, sectorial, etc., es modifiqués algun dels articles d’aquest Conveni, aquest quedaria sense efecte en la seva totalitat i caldrà negociar-lo íntegrament.

Article 2

Àmbit territorial

L’eficàcia i l’obligatorietat d’aquest Conveni comprèn totes les empreses els centres de treball de les quals estiguin a Catalunya.

Article 3

Vigència i durada

Aquest Conveni col·lectiu tindrà vigència des de la data de la seva signatura, fins al 31 de desembre de 2015.

Qualsevol de les partes podrà denunciar el Conveni, tant per a rescissió com per a revisió, amb una antelació d’1 mes.

Un cop transcorreguts 18 mesos des de la denúncia del Conveni, sense que s’hagi acordat un nou conveni, aquell perdrà vigència i s’aplicarà, en cas que n’hi hagi, el conveni col·lectiu d’àmbit superior que sigui d’aplicació.

Article 4

Absorció i compensació

Respecte de totes les millores econòmiques i socials que es produeixin a les empreses, s’establirà en cada cas si són o no absorbibles i compensables, individualment o col·lectiva. Les millores voluntàries anteriors a la publicació d’aquest Conveni seran absorbibles o no segons les condicions en què s’hagin establert.

Article 5

Garantia ad personam

Es respectaran aquelles situacions personals que amb caràcter global excedeixin d’allò pactat, mantenint-se estrictament "ad personam".

Capítol segon

Període de prova, termini de preavís, ascens, promoció i contractes

Article 6

Període de prova i preavís de cessament

Qualsevol ingrés a l’empresa es farà a títol de prova, i per això haurà de constar per escrit, la durada d’aquesta serà la següent:

  1. Personal tècnic:6 mesos

  2. Per a la resta del personal: 1 mes

El període d’IT interromprà el període de prova, encara que aquest no consti en el contracte de treball.

Els cessaments de personal s’hauran de notificar a l’empresa per escrit amb 2 mesos d’antelació per al personal tècnic, 1 mes per al personal administratiu i comercial i amb 15 dies per a la resta del personal. Si no es fes aquest preavís es descomptaran de la liquidació els dies que s’hagin deixat de preavisar.

Article 7

Ascensos i promocions

Totes les vacants que es produeixin es cobriran en la mesura que sigui possible per promoció dels treballadors de la categoria immediatament anterior, amb participació dels representants legals dels treballadors, tant en la fixació dels criteris de caràcter objectiu i valoració professional, com en la selecció. La decisió final la té l’Empresa.

En l’aplicació d’aquest article es respectarà el dret igual de tots els treballadors a la promoció, sense que hi pugui haver cap discriminació per raons d’edat, sexe, ètnia, país de procedència, afiliació o no a un sindicat o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

Article 8

Contracte temporal, eventual per circumstàncies de la producció

Els contractes de treball que les empreses afectades per aquest conveni subscriguin per a atendre circumstàncies de mercat, acumulació de tasques o excés de comandes en consideració al caràcter estacional de l’activitat, podran tenir una durada màxima de dotze mesos dins d’un període de divuit mesos. I en el cas que el contracte s’hagi concertat per una durada inferior als 12 mesos, podrà prorrogar-se mitjançant acord de les parts per una única vegada, sense que la durada total del contracte pugui excedir aquesta durada màxima.

En el contracte es consignarà amb precisió i claredat la causa o circumstància que ho justifiqui.

El cessament per expiració del temps convingut s’haurà de comunicar per escrit al treballador, i aquest tindrà dret a percebre com a quantia indemnitzatòria per rescissió la que legalment pugui correspondre.

Article 9

Contractes formatius

Serà d’aplicació allò que reguli, respecte d’això, la legislació vigent, amb les següents particularitats:

9.1 Contracte per a la formació i l’aprenentatge

En funció de les dimensions de la plantilla de l’empresa, el nombre màxim de contractes de formació a realitzar per aquesta serà:

Empreses de fins a 5 treballadors: 1 treballador.

Empreses de 6 a 15 treballadors: 2 treballadors.

Empreses de 16 a 30 treballadors: 3 treballadors.

Empreses de 31 a 60 treballadors: 4 treballadors.

Empreses de 61 a 100 treballadors: el 8% de la plantilla.

Empreses de 101 a 250 treballadors:10 treballadors o el 8% de la plantilla.

Empreses de 251 a 500 treballadors: 20 treballadors o el 4% de la plantilla.

Empreses de més de 500 treballadors: 25 treballadors o el 3% de la plantilla

La retribució del treballador contractat mitjançant aquest tipus de contracte, serà durant el primer any del 80% del salari fixat en el conveni per a un treballador que ocupi el mateix lloc de treball o equivalent. Durant el segon any de contracte percebrà el 90% del salari esmentat.

9.2 Contracte en pràctiques

Serà d’aplicació allò que reguli, respecte d’això, la legislació vigent, amb les següents particularitats:

La retribució del treballador contractat en pràctica no podrà ser inferior al 80% o al 90% durant el primer i segon any de vigència del contracte, respectivament, del salari fixat en el Conveni per a un treballador que ocupi el mateix lloc de treball o equivalent.

Capítol tercer

Jornada, vacances, permisos retribuïts

Article 10

Jornada

10.1 La jornada laboral anual durant la vigència del Conveni serà de 1.752 hores de treball efectiu, la seva distribució s’establirà en el corresponent calendari laboral anual.

El temps de descans anomenat de l’entrepà en jornada continuada, serà de 20 minuts, dels quals 10 minuts seran considerats de treball efectiu i els altres 10 a càrrec del treballador .A tall d’exemple, en jornada continuada diària de 8 hores, amb 20 minuts de descans d’“entrepà”, la jornada diària de treball efectiu serà de 7 hores 50 minuts. No obstant això, es podran acordar en les empreses altres fórmules, o sistemes de còmput del temps de descans de l’entrepà.

10.2 La jornada dels llocs bàsics es podrà prolongar fins a cinc minuts, fins a l’arribada del relleu; si no arribés es perllongarà fins a un màxim de 30 minuts que seran retribuïts amb l’import d’una hora extra.

És voluntat de les parts signants d’aquest conveni establir fórmules d’adequació de la jornada laboral (entrada, sortida) a la vida personal del/de la treballador/a, especialment en els casos d’atenció de l’horari escolar de fills/es.

10.3 Distribució irregular

Per necessitats de la producció i prèvia informació a la representació legal dels treballadors, l’empresa podrà distribuir de manera irregular al llarg de l’any, el deu per cent de la jornada de treball.

Aquesta distribució que s’aplicarà per línia d’activitat, secció, departament, centre de treball, o empresa, haurà de respectar en tot cas, els períodes de descans diari i setmanal previstos en la llei, i el treballador haurà de conèixer amb un preavís mínim de cinc dies naturals, el dia i l’hora de la prestació de treball resultant d’aquella.

10.4.Treball en cambres de fred

Jornada de treball en cambres frigorífiques i de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR