Convenio colectivo - Laboratoris de Pròtesi Dental, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2013
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2015
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 6657 de 04/07/2014

Vist el text del XIV Conveni col·lectiu de treball per als laboratoris de pròtesi dental de Catalunya, subscrit, en dates 18 de novembre de 2013 i 3 d’abril de 2014, per la part empresarial pels representants de l’Agrupació empresarial de protètics dentals de Catalunya, i per la part social pels representants d’UGT i CC.OO, i d’acord amb el que disposen l’article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la llei de l’Estatut dels treballadors; l’article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, i l’article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 13 de juny de 2014

Jordi Miró i Meix

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Transcripció literal del text signat per les parts

XIV Conveni col·lectiu de treball per als laboratoris de pròtesi dental de Catalunya

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Àmbit funcional

El present Conveni col·lectiu negociat per l’Agrupació Empresarial de Protètics Dentals de Catalunya i, per part dels treballadors, pels representants de Comissions Obreres (CCOO) Federació de Sanitat, i pels de la Unió General de Treballadors (UGT) Federació de Serveis Públics sector Salut i Serveis Sociosanitaris, s’aplicarà obligatòriament a les empreses que fabriquin pròtesis dentals o alguna de les seves fases, incloent disseny en qualsevol de les seves modalitats, preparació, mecanització, reparació i comercialització (ja sigui en el seu propi nom o per a tercers), així com la importació i l’exportació.

Article 2

Àmbit territorial

  1. El present conveni s’aplicarà a tots els centres de treball que, dins de l’àmbit funcional definit a l’article 1, es trobin situats a Catalunya amb independència que la seu de l’empresa radiqui fora d’aquesta. Això ha d’entendre’s referit, també, a aquelles empreses que, comptant o no amb centre de treball en el territori de la Comunitat autònoma i seu fora de la mateixa, tinguin destacats treballadors a Catalunya pel desenvolupament de funcions de gestió o intermediació pròpies del sector.

  2. Les empreses de nova creació que per motius funcionals o territorials resultin afectades per aquest conveni, s’hi regiran a partir de la data d’inici de les seves activitats.

Article 3

Àmbit personal

El present Conveni col·lectiu s’aplicarà obligatòriament als treballadors de les empreses que fabriquin pròtesis dentals o alguna de les seves fases, incloent disseny en qualsevol de les seves modalitats, preparació, mecanització, reparació i comercialització (ja sigui en el seu propi nom o per a tercers), així com la importació i l’exportació.

Igualment serà d’aplicació als treballadors que es dediquin a qualsevol de les modalitats d’exercici professional que es puguin desenvolupar per la condició de protètic dental.

Article 4

Àmbit temporal

El present conveni entrarà en vigor l’1 de gener de 2013 i finalitzarà el 31 de desembre de 2015, sense perjudici del que estableix l’article 6 i llevat dels articles en què s’estableixi expressament diferents períodes de vigència.

Article 5

Vinculació a la totalitat

Els pactes del present Conveni col·lectiu queden vinculats a la seva totalitat, de manera que si algun d’ells fos declarat nul o ineficaç, tant per resolució administrativa com per sentència judicial, les parts venen obligades a renegociar aquell aspecte, per així poder establir l’equilibri convencional.

Article 6

Denúncia i revisió

  1. La denúncia del present Conveni col·lectiu, proposant la rescissió, revisió o pròrroga, haurà d’efectuar-se per la part legitimada que en tingui interès, com a mínim, amb una antelació d’un mes a la data del seu venciment, comunicant-ho a l’altra part i a l’autoritat laboral. Per contra, s’entendrà automàticament prorrogat en la seva totalitat, per tàcita reconducció, any rere any, amb igual termini per a la denuncia de la o les successives pròrrogues.

  2. La denúncia del conveni per qualsevol de les parts signants s’ha de fer per escrit, amb notificació fefaent a les altres parts signants, amb almenys un mes d’antelació a la data d’expiració de la seva vigència inicial o de qualsevol de les seves pròrrogues.

  3. Un cop denunciat el conveni en la forma expressada a l’apartat anterior, durant un any les parts es comprometen a prosseguir el procés de negociació del conveni i si abans del termini de l’any les parts consideren que la negociació està exhaurida, ambdues parts instaran algun dels procediments de mediació o conciliació promoguts pel Consell de Relacions Laborals de Catalunya en l’Acord per al suport i acompanyament als processos de negociació col·lectiva de 18 de juny de 2013 al que les parts si adhereixen.

Capítol 2

Compensació, absorció i garantia personal

Article 7

Compensació i absorció

  1. Els salaris estipulats en el present conveni, anualment considerats, seran compensables i absorbibles amb les millores o retribucions econòmiques que, en consideració anual i sobre els mínims reglamentaris, satisfeien fins ara les empreses, qualsevol que sigui el motiu, la denominació o la forma de les dites millores i encara que la seva implantació obeís a un conveni particular, pacte de qualsevol mena, contracte individual, usos i costums o d’altres causes.

  2. Les disposicions legals futures que impliquin variació econòmica en tots o alguns dels conceptes retribuïts existents o que comportin creació d’altres nous, únicament tindran eficàcia pràctica quan, considerats aquells en la seva totalitat, superin el nivell total d’aquest, i s’hauran d’entendre, en cas contrari, absorbits per les millores pactades en aquest.

Article 8

Garantia personal

Es respectaran les situacions personals que, considerades en el seu conjunt i en relació a la percepció global anual, resultin més beneficioses que les fixades en el present conveni. Aquesta garantia es mantindrà a títol exclusivament individual.

La interpretació d’allò que disposa aquest article correspondrà a la Comissió paritària, sens perjudici de la competència dels organismes administratius o contenciosos en la matèria.

Capítol 3

Dret supletori i Comissió paritària

Article 9

Dret supletori

El dret supletori del present Conveni col·lectiu està constituït per les normes legals de general aplicació en l’ordre laboral i, subsidiàriament, per les d’ordre civil.

Article 10

Comissió paritària

  1. Durant la vigència d’aquest Conveni col·lectiu, es constituirà una Comissió paritària que s’haurà de formalitzar en el termini dels 30 dies següents a la signatura del mateix, com a òrgan d’interpretació, aplicació, conciliació i vigilància del compliment del conveni.

  2. Són funcions de la Comissió paritària:

  3. Aplicació i interpretació de la conciliació en aquells problemes o qüestions que els hi siguin sotmeses per les parts.

  4. Vigilància del compliment d’allò pactat.

  5. Actualització i posada al dia de les normes del present conveni quan el seu contingut resulti afectat per disposicions legals o reglamentaries.

  6. La interpretació, aplicació i vigilància del present conveni, la intervenció en la formació professional sectorial i la salut laboral sectorial, el coneixement de forma prèvia a la reclamació administrativa i jurisdiccional dels conflictes col·lectius de treball, el tractament de la sol·licitud de desvinculació salarial per part de les empreses, així com l’adequació dels increments salarials.

    Qualsevol altra activitat que tendeixi a la major eficàcia pràctica del conveni o vingui establerta en el seu text.

  7. La Comissió haurà de reunir-se per tractar dels assumptes que se sotmetin a la seva consideració tantes vegades com calgui o quan existeixin causes justificades que així ho aconsellin i ho sol·liciti qualsevol de les parts que la componen.

    Les reunions de la Comissió paritària tindran, en base als assumptes que li siguin sotmesos, el caràcter d’ordinàries o extraordinàries. Qualsevol de les parts podrà atorgar fonamentadament aquesta qualificació.

    En les convocatòries ordinàries, la Comissió paritària haurà de resoldre amb o sense acord els assumptes que se li plantegin en el termini màxim de 30 dies naturals, i en les extraordinàries en el termini de 20 dies naturals posteriors a la primera reunió.No obstant, quan se sotmeti a consulta de la Comissió paritària discrepàncies sorgides en el període de consultes sobre la inaplicació del contingut del Conveni col·lectiu, d’acord amb l’establert a l’article 22 d’aquest Conveni i amb l’article 82.3 de l’Estatut dels treballadors, la Comissió paritària haurà de pronunciar-se en un termini màxim de 7 dies a comptar des que la discrepància li fos plantejada.

  8. Les funcions o activitats d’aquesta Comissió paritària no obstruiran en cap cas el lliure exercici de la jurisdicció competent d’acord amb la normativa vigent. Ambdues...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR