Convenio colectivo - Locals d'espectacles, Cataluña

Inicio de Vigencia 4 de Junio de 2002
Fin de Vigencia19 de Marzo de 2002
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3649 de 04/06/02

RESOLUCIÓ

TRE/1543/2002, de 19 de març, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de locals d'espectacles de Catalunya per als anys 2001-2003 (codi de conveni núm. 7900455).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de locals d'espectacles de Catalunya per als anys 2001-2003, subscrit per la part empresarial pels representants del Gremi de Sales de Festes de Catalunya, pels dels Consorci Gran Teatre del Liceu, pels del Teatre Nacional de Catalunya, i per part dels treballadors pels representants de Comissions Obreres, de la CGT i de la UGT els dies 20 de desembre de 2001 i 11 de març de 2002, i de conformitat amb el que disposen l'article 90, apartats 2 i 3, del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de Locals d'Espectacles de Catalunya per als anys 2001-2003 al Registre de convenis de la Direcció General de Relacions Laborals.

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, previ compliment dels tràmits pertinents.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió negociadora del Conveni.

Barcelona, 19 de març de 2002

Jaume Abat i Dinarès

Director general de Relacions Laborals

Transcripció literal del text signat per les parts

Conveni col·lectiu de Locals d'espectacles de Catalunya pels anys 2001-2003

Capítol 1

Article 1

Àmbit territorial

Aquest Conveni col·lectiu de locals d'espectacles és aplicable a tot el territori de la Comunitat autònoma de Catalunya.

Article 2

Àmbit funcional

S'inclouen en aquest àmbit totes les empreses dedicades a espectacles teatrals, concerts de música i cant en totes les seves modalitats, revistes de varietats, music-hall, ballet, sales de festa, cafès teatre, restaurants espectacle, discoteques i balls. En són excloses expressament les empreses que es dediquen a l'exhibició cinematogràfica.

Article 3

Àmbit personal

Aquest Conveni regula les relacions laborals dels treballadors al servei de les empreses afectades per l'àmbit funcional d'aquest conveni, llevat de les relacions que s'hagin de regir pel Reial decret 1435/1985.

Article 4

Vigència

Aquest Conveni entrarà en vigor el dia de la seva firma i tindrà validesa fins al 31 de desembre de 2003, sense perjudici dels efectes retroactius que pugui preveure alguns dels seus articles per a matèries específiques.

Finalitzada la seva vigència, si alguna de les parts el denuncia, cosa que s'ha de fer amb un pre-avís fefaent de dos mesos, com a mínim, abans de la data d'extinció de la seva vigència, el contingut normatiu del Conveni es mantindrà mentre no se n'acordi la revisió.

Article 5

Compensació i absorció

Les condicions pactades en aquest Conveni són compensables i absorbibles, en la seva totalitat i en còmput anual, amb les que regeixin en les empreses incloses en el seu àmbit.

Article 6

Garanties ad personam

En tot cas, es respecten i es mantenen amb caràcter estrictament ad personam les situacions i les condicions personals que excedeixin globalment del que s'ha pactat en aquest Conveni.

Article 7

Vinculació a la totalitat

Si per qualsevol circumstància queda anul·lat o suspès administrativament algun dels punts d'aquest conveni, això no afectarà la resta dels articles.

Article 8

Comissió paritaria

Es crea una Comissió Paritària que és l'òrgan competent per a la interpretació i la vigilància del Conveni, que, conseqüentment, entén de totes les qüestions que li plantegi qualsevol de les dues representacions de la Comissió negociadora i/o qualsevol empresa o treballador afectat pel Conveni. (Annex 7)

Aquesta Comissió està formada per tres membres de la representació empresarial i per tres membres més de la representació dels treballadors en la Comissió deliberadora, que es reuniran, de manera ordinària, cada tres mesos a comptar des de la signatura del Conveni i de manera extraordinària quan ho sol·liciti alguna de les parts.

Els membres de la Comissió es designen de la manera següent: els tres que representen els treballadors, per designació de cadascun dels tres sindicats que signen el Conveni; i els tres de la patronal, per acord majoritari de les entitats que representen els empresaris en la Comissió deliberadora.

Sense perjudici de totes les altres funcions que li corresponen, la comesa de la Comissió és actuar en la regulació de la salut laboral del sector i vetllar pel compliment del que preveu l'article 31 d'aquest Conveni. També entendre de totes les qüestions que li plantegin en matèria de formació.

Els acords de la Comissió s'adopten per vot paritari de cadascuna de les dues representacions. S'estableix com a domicili de la Comissió Paritària: via Laietana, n 16, planta 2. CP 08003 Barcelona.

Article 9

Adhesió a l'AIC

En relació amb la salut laboral, la formació professional i la solució de conflictes de treball, cal atenir-se al que estableix l'Acord Interprofessional de Catalunya, subscrit per CCOO, UGT i la patronal Foment de Treball Nacional en data 7 de novembre de 1990, com també el que estableix el Reglament del Tribunal Laboral de Catalunya, creat el 1992, el Reglament de funcionament nou el qual va ser publicat per la Resolució de 2 de març de 1994 al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de 6 de maig de 1994 (DOGC núm. 1893).

Sense perjudici de fer-ho en totes les qüestions en què sigui procedent, les parts acorden expressament sotmetre's al procediment de mediació davant el Tribunal Laboral de Catalunya per dirimir les situacions d'empat en les decisions de les comissions creades pels articles 10, per a contracció, i disposició transitòria 1a, per a grups professionals, d'aquest Conveni, com també per dirimir els empats en els acords de la Comissió Paritària creada per l'article 8.

Capítol 2

Article 10

Contractació

La contractació temporal regulada en l'article 15 de l'Estatut dels treballadors, s'aplicarà amb les següents excepcions, regulades d'acord amb el previst al precepte indicat.

10.1 Contractes eventuals per circumstàncies del mercat i/o acumulació de feines.

A Sols es podran utilitzar quan amb la plantilla estable no es pugui cobrir l'acumulació de feines, l'excés de treball de caràcter imprevist, etc.

B En tot cas la durada màxima serà de 12 mesos en un període de 16 mesos.

10.2 Contracte per a la realització d'una obra o servei determinat.

Serà matèria d'aquest contracte la contractació de personal que es necessiti per atendre l'especificitat d'un espectacle per damunt d'allò que és habitual a l'empresa.

10.3 Contractes fixes discontinus que no es repeteixin en dates concretes.

Per a la seva aplicació, en qualsevol de les modalitats previstes en l'article 12 i 15 de l'Estatut dels treballadors, o norma que el substitueixi, l'ordre de crida es farà per raó de la millor aptitud per a les necessitats específiques del lloc a cobrir en cada moment i, en igual grau d'aptitud, per el de major antiguitat.'

10.4 Per a quantes qüestions sorgeixin en la interpretació i aplicació d'aquest article, s'acorda que, de sol·licitar-ho qualsevol empresa, el treballador afectat, o els representants legals d'aquest últim, l'altre part subjecta al contracte tindrà que comparèixer en mediació davant la Comissió Paritària del Conveni. I, si aquesta no arriba a un acord que resolgui el problema, de voler-ho també qualsevol d'ambdues parts, l'altra deurà comparèixer en tràmit de mediació davant el Tribunal laboral de Catalunya.

En aquests supòsits, la Comissió ho tindrà que resoldre en l'improrrogable termini de cinc dies hàbils.

Lògicament allò previst en aquest apartat 4, és sense perjudici del dret de qualsevol afectat de comparèixer davant la jurisdicció laboral, mentre es fa efectiva la mediació o amb posterioritat a ella.

Article 11

Jornada laboral

La jornada laboral per a tot el personal adscrit a aquest conveni és de 38 hores setmanals, comptades en projecció anual.

S'estableix la possibilitat de la seva distribució irregular al si de cada empresa, en cas que s'acordi amb els representants legals dels treballadors.

En cas que al si de l'empresa no hi hagi representació legal dels treballadors, l'empresa ha de sol·licitar la intervenció de la Comissió Paritària d'interpretació i vigilància del Conveni, la qual ha d'emetre resolució en el termini improrrogable de 30 dies des de que hagi estat rebuda la petició empresarial.

En cas que, per qualsevol dels dos procediments abans establerts, s'acordi establir una jornada irregular, en cap cas no pot excedir de 10 hores de feina diàries, ni ser inferior a 5 hores de treball diàries.

En tot cas, es respecta un descans mínim obligatori entre el final d'una jornada i el començament de la següent de 12 hores ininterrompudes.

En cas de jornada continuada, s'estableix un descans mínim de 30 minuts, que es considera temps de treball efectiu.

En cas que s'acordi una jornada diària superior a 8 hores de treball, el descans mínim és de 45 minuts, que es compta com a temps de treball efectiu.

L'empresa amb l'aprovació prèvia dels treballadors de la seva plantilla, pot establir un complement salarial especial per desplaçament d'horari.

Els treballadors adscrits a aquest acord perceben la compensació que es fixa en les taules salarials (annex 4).

Aquesta jornada de treball es fa dins d'un període que comprèn des de les 9 fins a les 2 hores de l'endemà, que l'empresa ha de determinar, i amb les condicions següents:

11.1. Pre-avís al treballador amb 8 dies de temps abans del seu inici.

11.2. En cas d'incompliment del pre-avís que preveu l'apartat anterior, llevat de força major, el treballador es considera afectat per l'horari normal.

11.3...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR