Convenio colectivo - Majoristes de Fruites, Verdures, Hortalisses, Plàtans i Patates, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2002
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2002
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3730 de 01/10/02

RESOLUCI”

TRE/2716/2002, de 2 de setembre, per la qual es disposa la inscripciÛ i la publicaciÛ del Conveni col∑lectiu de treball de majoristes de fruites, verdures, hortalisses, pl‡tans i patates de la provÌncia de Barcelona per a l'any 2002 (codi de conveni n˙m. 0802875).

Vist el text del Conveni col∑lectiu de treball de majoristes de fruites, verdures, hortalisses, pl‡tans i patates de la provÌncia de Barcelona subscrit per l'AssociaciÛ Gremial d'Empresaris Majoristes de Fruites i Verdures de Barcelona i provÌncia, CCOO i la UGT el dia 28 de juny de 2002, i de conformitat amb el que disposen els articles 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de marÁ, pel qual s'aprova el Text refÛs de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipÚsit de convenis col∑lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei org‡nica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicaciÛ,

Resolc:

-1††Disposar la inscripciÛ del Conveni col∑lectiu de treball de majoristes de fruites, verdures, hortalisses, pl‡tans i patates de la provÌncia de Barcelona per a l'any 2002 al Registre de convenis de la DelegaciÛ Territorial de Treball de Barcelona (codi de conveni n˙m. 0802875).

-2††Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 2 de setembre de 2002

P. A.

MercË Claveria i Puig

Cap del Servei de Relacions Laborals

en funcions

TranscripciÛ literal del text signat per les parts

CONVENI

col∑lectiu de treball de majoristes de fruites, verdures, hortalisses, pl‡tans i patates de la provÌncia de Barcelona per a l'any 2002

CapÌtol 1

Disposicions generals

SecciÛ 1

¿mbit

Article 1

¿mbit funcional

El present Conveni Ès d'aplicaciÛ a totes les empreses dedicades al comerÁ majorista de fruites, verdures, hortalisses, pl‡tans i patates a la provÌncia de Barcelona aixÌ com a aquelles dedicades a la manipulaciÛ i envasament d'aquests productes.

Article 2

¿mbit territorial

El present Conveni Ès d'‡mbit provincial, encara que la seu central de les empreses no hi radiqui.

Article 3

¿mbit personal

El present Conveni afecta tots els treballadors del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Barcelona (Mercabarna), del Mercat de la Mancomunitat de Sabadell-Terrassa i de tots els magatzems de comerÁ majorista, envasament i manipulaciÛ de fruites, verdures, hortalisses, patates i pl‡tans situats a la provÌncia de Barcelona. S'hi inclou, aixÌ mateix, el personal contractat pels agricultors i les empreses o les entitats, com ara cambres agr‡ries, cooperatives, societats agr‡ries de transformaciÛ (SAT) o altres de qualsevol rËgim jurÌdic, que despleguin aquesta activitat dins dels mercats centrals i les zones d'activitats complement‡ries d'aquests mercats.

De conformitat amb la disposiciÛ addicional 6 del Conveni col∑lectiu de 1989, tant les empreses com els treballadors que prestaven els seus serveis al Mercat Central de l'Hospitalet passen a regir-se definitivament per les condicions establertes en el present Conveni amb referËncia a Mercabarna.

SecciÛ 2

Durada

Article 4

VigËncia

El present Conveni entra en vigor el dia 1 de gener de 2002 i finalitza la seva vigËncia el dia 31 de desembre de 2002. Els efectes econÚmics d'aquest Conveni sÛn igualment a partir de l'1 de gener de 2002.

Article 5

Den˙ncia

La den˙ncia del present Conveni s'ha de fer amb 1 mes d'antelaciÛ a la data de la seva finalitzaciÛ o, si escau, en el termini que s'indiqui normativament.

Les parts signants del Conveni (l'AssociaciÛ Gremial d'Empresaris Majoristes (AGEM), la FederaciÛ de Catalunya de Treballadors de ComerÁ del sindicat de la UGT i el sindicat de CCOO FederaciÛ d'AlimentaciÛ) s'obliguen recÌprocament a comunicar-se la den˙ncia del Conveni que en el seu dia efectuÔn. Mentre es negociÔ el proper Conveni desprÈs de la finalitzaciÛ de perÌode de vigËncia del present, aquest seguir‡ vigent.

S'acorda que en cas de no denunciar-se en el termini anteriorment indicat s'aplicar‡ de forma autom‡tica un increment sobre les taules salarials que figuren en l'annex segons l'IPC nacional i quedar‡ vigent la resta del text del Conveni.

SecciÛ 3

CompensaciÛ, garantia personal i absorciÛ

Article 6

CompensaciÛ

Els increments salarials que es pacten en aquest Conveni no poden ser absorbits ni compensats per les millores, els pactes privats o els plusos voluntaris concedits per les empreses, llevat que s'hagin concedit amb posterioritat a l'1 de setembre de l'any 1992.

Article 7

Garantia ad personam

Es reconeixeran les situacions personals que en conjunt siguin, des del punt de vista de la percepciÛ, mÈs beneficioses que les fixades en aquest Conveni, les quals s'han de mantenir estrictament ad personam.

Article 8

Garanties

Les condicions que es fixen en el present Conveni es consideren mÌnimes i, en conseq¸Ëncia, qualsevol pacte contrari entre el treballador i l'empresa no preval sobre el que aquÌ s'ha establert.

SecciÛ 4

Respecte al que s'ha convingut

Article 9

  1. †En el supÚsit que la jurisdicciÛ laboral, en ˙s de les facultats que li sÛn prÚpies, no aprovÈs algun dels pactes d'aquest Conveni, aquests quedarien sense efic‡cia, i s'hauria de reconsiderar el Conveni en la seva totalitat.

  2. †Ambdues parts es comprometen, durant la vigËncia d'aquest Conveni, a no negociar i oposar-se, si s'escau, a la deliberaciÛ i la conclusiÛ de convenis col∑lectius de treball d'‡mbit menor per aquesta activitat, excepte els d'una empresa individualitzada.

    SecciÛ 5

    ComissiÛ Parit‡ria

    Article 10

    Vigil‡ncia i interpretaciÛ del Conveni

    S'estableix, per a la vigËncia i el compliment de les q¸estions que es derivin d'aquest Conveni, la ComissiÛ Parit‡ria segons el que s'indica a continuaciÛ:

  3. †Est‡ formada per 4 vocals en representaciÛ de les empreses.

  4. †Per la part social, sÛn 4 els seus representants.

  5. †Preferentment tots sÛn elegits d'entre els que hagin integrat les representacions de la ComissiÛ Deliberadora del Conveni.

  6. †Les reunions de la ComissiÛ Parit‡ria sÛn presidides obligatÚriament per un president.

  7. †A les reunions de la ComissiÛ poden assistir, amb veu perÚ sense vot, els assessors de les representacions respectives.

  8. †SÛn funcions de la ComissiÛ Parit‡ria, concordant, les seg¸ents:

    a)†La interpretaciÛ del Conveni.

    b)†L'arbitratge de les q¸estions que les parts sotmetin a la seva consideraciÛ.

    c)†La ComissiÛ Parit‡ria ha d'entendre en la interpretaciÛ i el desenvolupament d'aquest Conveni aixÌ com dels temes fonamentals generals a nivell provincial.

    d)†Les decisions de la ComissiÛ Parit‡ria s'adopten per majoria simple.

    e)†Quan es tracti d'algun cas que afecti l'empresa i els treballadors que formin part de la ComissiÛ Parit‡ria, han de ser escoltats per altres components, perÚ no poden ser presents en les deliberacions corresponents.

    f)†Totes les altres que se li atribueixin en el present Conveni.

    La ComissiÛ Parit‡ria s'ha de reunir sempre que ho sol∑liciti una de les parts i en un termini m‡xim de 10 dies, des de la notificaciÛ de qualsevol d'elles.

    Els acords en qualsevol convocatÚria sÛn v‡lids sempre que hi assisteixin com a mÌnim 6 vocals en igualtat parit‡ria.

    Una vegada reunida la ComissiÛ Parit‡ria, suposant que no s'arribi a cap acord, ambdues parts acorden sotmetre's a la mediaciÛ del Tribunal Laboral de Catalunya, com a pas previ a la via contenciosa davant el jutjat social.

    Es fixa com a domicili de la ComissiÛ Parit‡ria el de l'AGEM situat a Mercabarna, PavellÛ G, 2a planta de Barcelona 08040.

    CapÌtol 2

    OrganitzaciÛ del treball

    Article 11

    Norma general

    a)†Totes les empreses que es regeixin per aquest Conveni han de tenir com a principis b‡sics el respecte m‡xim a la condiciÛ dels treballadors i de les treballadores, sense discriminaciÛ per raÛ de sexe, edat, nacionalitat, religiÛ, raÁa o ideologia tant polÌtica com sindical.

    AixÌ mateix, les dones poden exercir qualsevol categoria laboral de les que estableix aquest Conveni, sense discriminaciÛ per raÛ de sexe.

    b)†L'organitzaciÛ del treball s'ha d'efectuar amb subjecciÛ a allÚ determinat en l'Acord marc aprovat per ResoluciÛ de la DirecciÛ General de Treball, de 21 de marÁ de 1996.

    Article 12

    Facultats de la direcciÛ

    Es convÈ que una empresa que operi en diversos punts o llocs d'un mercat o dins el seu perÌmetre pot adequar, segons les seves prÚpies necessitats d'organitzaciÛ, el personal al punt o lloc de treball que consideri mÈs adequat, respectant en qualsevol cas la categoria professional del treballador aixÌ com les condicions establertes en el vigent Estatut dels treballadors i altres disposicions legals.

    Article 13

    PerÌode de prova

    El perÌode de prova per a tots els treballadors, sense distinciÛ de categoria, Ès d'1 mes, excepte per als no qualificats, que Ès de 15 dies laborables.

    CapÌtol 3

    Condicions econÚmiques

    SecciÛ 1

    Article 14

    Retribucions

    Les taules salarials del present Conveni, que comprËn des de l'1 de gener de 2002 fins al 31 de desembre de 2002, sÛn les que es reflecteixen en l'annex taules salarials per a cadascuna de les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR