Convenio colectivo - Manufactures de productes abrasius de la província de Barcelona, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Abril de 2002
Fin de Vigencia31 de Marzo de 2003
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3768 de 25/11/02

RESOLUCIÓ TRE/3372/2002, de 21 d'octubre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col-lectiu de treball de manufactures de productes abrasius de la província de Barcelona per al període 1.4.2002-31.3.2003 (codi de conveni núm. 0802365).

Vist el text del Conveni col-lectiu de treball de manufactures de productes abrasius de la província de Barcelona subscrit per PIMEC-SEFES, CCOO i UGT el dia 25 de setembre de 2002 i de conformitat amb el que disposen els articles 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col-lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col-lectiu de treball de l'empresa manufactures de productes abrasius de la província de Barcelona per al període 1.4.2002-31.3.2003 (codi de conveni núm. 0802365) al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Barcelona.

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 21 d'octubre de 2002

Francisca Antolinos i Jiménez

Delegada territorial de Barcelona

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col-lectiu de treball de manufactures de productes abrasius de la província de Barcelona per al període 1.4.2002-31.3.2003

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Àmbit d'aplicació territorial i funcional

Aquest Conveni és d'àmbit provincial. Afecta totes les empreses i els treballadors que pertanyen a la fabricació o manufacturació de productes abrasius. També afecta les delegacions comercials que hi hagi a la província, encara que el domicili social estigui ubicat en una altra província.

Article 2

Vigència i durada

Aquest Conveni entra en vigor el dia 1 del mes següent al de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i té una durada d'1 any, llevat d'aquells punts en què s'expressi de forma clara la durada, mentre no sigui modificat per una ordre d'àmbit superior. El present Conveni serà prorrogat any rere any per reconducció tàcita si no és denunciat amb l'antelació pertinent, és a dir, 3 mesos abans que venci el Conveni. La seva aplicació comença, a tots els efectes, l'1 d'abril de 2002.

Article 3

Compensació

Totes les condicions que es pacten en aquest Conveni, com un tot orgànic i indivisible, considerades globalment per períodes de 12 mesos, compensen fins on abastin les que regien en les empreses afectades per aquest Conveni, sigui quin sigui l'origen del seu establiment, i especialment les condicions de les quals gaudeixi el personal a causa d'un acord voluntari de l'empresa.

En virtut d'aquest Conveni cal atenir-se, per a l'aplicació pràctica d'aquest pacte, al que s'hi preveu, amb absoluta abstracció dels conceptes salarials; la seva quantia o regulació anterior és a la data d'entrada en vigor del Conveni.

Garantia "ad personam"

S'han de respectar les situacions que durant la vigència del Conveni superin, amb caràcter global, el que s'ha pactat en aquest Conveni. S'han de mantenir estrictament "ad personam" i cal considerar-les quantitats líquides.

Article 4

Absorció

Si durant el temps de vigència del Conveni es dicten disposicions legals que impliquen variacions econòmiques en els conceptes retributius que s'hi preveuen o creació d'altres, únicament s'han d'aplicar si, globalment o per períodes de 12 mesos, considerats i sumats als vigents amb anterioritat a aquest Conveni, superen el nivell d'aquest; en cas contrari s'han de considerar absorbits per les millores previstes i pactades al Conveni.

Capítol 2

Organització de la feina

Secció 1

Facultats i obligacions de la direcció

Article 5

Direcció de l'activitat laboral

L'organització i la direcció tècnica, pràctica i científica de l'activitat laboral són facultat de la direcció de l'empresa, amb subjecció a les disposicions legals aplicables i posant una atenció especial al que es recull en la disposició addicional tercera del present Conveni.

Sense minvar la facultat anterior, els representants legals dels treballadors han de tenir com a funcions orientar, proposar mesures i emetre informes, si escau.

L'organització de la feina té per objecte assolir un nivell adequat de productivitat a l'empresa, basat en la utilització òptima dels recursos humans i materials. El sistema d'organització científica i racional de la feina que aquí s'estableix comprèn, a més dels principis d'organització i racionalització que li són propis, la possibilitat d'una retribució incentivada, tècniques de mesurament del treball i valoració de llocs i normes d'aplicació.

Article 6

Facultats de la direcció

A més de les que hi ha recollides en el primer paràgraf de l'article anterior, són facultats de la direcció en aquest capítol:

  1. Qualificar els treballs segons qualsevol dels manuals internacionalment reconeguts o que s'hi puguin homologar.

  2. Mesurar el treball segons qualsevol dels sistemes admesos internacionalment.

  3. Exigir el rendiment normal o mínim i el que és habitual en cada lloc o secció.

  4. Aplicar, amb la remuneració corresponent, un sistema d'incentius a partir del rendiment mínim exigible (100 centesimal). En aquest punt s'ha de tenir en compte la regulació recollida en la disposició addicional tercera esmentada.

  5. Adjudicar els elements necessaris (màquines o tasques específiques) perquè el treballador pugui assolir el rendiment òptim o, com a mínim, el rendiment habitual en cada lloc de treball o secció.

  6. Fixar la qualitat admissible al llarg del procés de fabricació de què es tracti i exigir, conseqüentment, índexs de malbarataments i pèrdues.

  7. Exigir vigilància, atenció i diligència en la conservació de la maquinària, instal-lacions i utillatges encomanats al treballador.

  8. Decidir la mobilitat funcional i la distribució del personal per necessitats de la producció, respectant la disposició addicional tercera del Conveni si això constitueix modificació substancial de condicions de treball.

  9. Realitzar les modificacions en els mètodes, respectant les prescripcions establertes i les variacions tècniques de les màquines, instal-lacions i utillatges.

  10. Regular l'adaptació de les càrregues de treball a les condicions que resultin del canvi de mètodes operatoris, procediments de fabricació, canvis de materials, màquines o condicions tècniques d'aquestes.

    Article 7

    Obligacions de la direcció

    Són obligacions de la direcció de l'empresa:

  11. Informar i, si escau, seguir el procediment establert amb els representants legals dels treballadors pel que fa a les modificacions generals de l'organització de la feina.

    La informació s'ha de donar prèviament quan es tracti dels supòsits previstos en l'article 64 de l'Estatut dels treballadors.

  12. Tenir a disposició dels treballadors l'especificació de les tasques assignades a cada lloc de treball.

  13. Establir i redactar, d'acord amb el que es preveu en la legislació aplicable i en el Conveni, la fórmula per calcular el salari d'una manera clara i senzilla.

  14. Recollir qualsevol iniciativa del treballador encaminada a millorar i perfeccionar l'organització de la feina.

  15. Fomentar plans de formació professional atenent les necessitats.

    Secció 2

    Sistema de treball mesurat

    Article 8

    Mesurament del temps

    Per mesurar el temps de treball es fa servir qualsevol de les tècniques de mesurament internacionalment admeses.

    Article 9

    Punts o aspectes fonamentals que comprèn l'organització de la feina

    L'organització de la feina comprèn, sobretot, 3 aspectes fonamentals:

  16. La simplificació de la feina i la millora dels mètodes i processos

    La simplificació de la feina i la millora dels mètodes i processos industrials o administratius suposen, sense que la seva enumeració sigui exhaustiva, el següent:

    1. Determinar i implantar els mètodes operatius.

    2. Determinar les normes i els nivells de qualitat admissibles en els diversos processos de fabricació i també fixar els índexs de malbaratament tolerables al llarg d'aquests processos.

    3. Realitzar tants estudis i proves pràctiques com siguin necessaris per millorar la producció en general i, particularment, els processos i els mètodes operatius, els nivells de rendiment, el canvi de funcions i les variacions tècniques de la maquinària, les instal-lacions, els estris i els materials.

  17. Analitzar i determinar els rendiments correctes en l'execució de les feines

    S'assenyalen, indicativament, les accions següents:

    1. Establir les càrregues correctes de treball i l'exigibilitat del rendiment mínim (100 centesimal), atesos degudament els nivells de qualitat fixats.

    2. Assignar un nombre de màquines o de tasques a cada treballador de tal manera que la càrrega de treball que li és encomanada representi l'efectiva saturació de la jornada amb el rendiment exigit.

    3. Adaptar les càrregues de treball i els rendiments a les noves circumstàncies que derivin de modificacions en els mètodes operatoris, una variació dels programes de producció, canvis de primeres matèries o de característiques del treball que cal efectuar, modificacions de la capacitat de producció de la maquinària o altres causes anàlogues.

    4. Vigilar, atendre i netejar la maquinària, els estris, les eines i les instal-lacions encomanades, considerades en la determinació de les càrregues de treball.

    5. Aplicar, amb la remuneració corresponent, un sistema d'incentiu a partir del rendiment mínim exigible (100 centesimal).

  18. Establiment de plantilles correctes de personal

    En qualsevol sistema d'organització, una determinació i un establiment de les plantilles que proporcionin el millor índex de productivitat laboral en l'empresa han de ser conseqüència de l'adaptació a les necessitats de l'empresa en cada moment amb observança de les normes legals amb aquesta finalitat i de la plena ocupació de cada treballador, sense que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR