Convenio colectivo - Mengra SL, Barcelona

Inicio de Vigencia31 de Agosto de 2001
Fin de Vigencia31 de Agosto de 2001
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3464 de 31/08/01

RESOLUCIÓ

de 6 de juny de 2001, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de l'empresa Mengra, SL, per al període 1.5.2001-30.4.2004 (codi de conveni núm. 0811662).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de l'empresa Mengra, SL, subscrit pels representants de l'empresa i dels seus treballadors el dia 19 d'abril de 2001, i de conformitat amb el que disposen els articles 90.2 i 90.3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

'1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de l'empresa Mengra, SL, per al període 1.5.2001-30.4.2004 al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Barcelona.

'2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 6 de juny de 2001

Francisca Antolinos i Jiménez

Delegada territorial de Barcelona

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball de l'empresa Mengra, SL, per al període 1.5.2001-30.04.2004

Títol 1

Disposicions generals

Article 1

Àmbit funcional i personal

Aquest Conveni afecta i obliga l'empresa Mengra, SL i tots els seus empleats que treballin en els diversos restaurants oberts al públic, presents i futurs, durant el període de vigència d'aquest Conveni. Es consideren compresos expressament en el concepte d'empleats tots els que no exclou d'una manera expressa l'article 1.3 de l'Estatut dels treballadors.

Article 2

Àmbit territorial

L'àmbit d'aplicació d'aquest Conveni se circumscriu a la província de Barcelona.

Article 3

Vigència i durada

El text normatiu d'aquest Conveni té vigència fins al 30 d'abril de 2004, llevat de denúncia expressa per alguna de les parts signants, realitzada formalment a l'altra part amb un termini de preavís de 2 mesos a la data de venciment.

Si no es realitzés l'esmentada denúncia per qualsevol de les parts signants, el present Conveni es prorrogarà tàcitament per períodes de 3 anys.

El domicili es consigna al carrer Matagalls, 9, de Granollers, o, en defecte, en el domicili social existent en cada moment de l'empresa Mengra, SL.

Pel que fa a les taules salarials, aquestes tindran una vigència d'1 any a comptar des de l'1 de maig de 2001 fins al 30 d'abril de 2002.

Cada any les taules salarials es veuran incrementades amb la variació que hagi experimentat l'IPC interanual en els 12 mesos anteriors, tenint lloc la primera actualització amb efectes des de l'1 de maig del 2002, un cop s'hagi publicat per l'Institut Nacional d'Estadística l'IPC del mes d'abril.

Article 4

Absorció i compensació

Absolutament totes les condicions econòmiques establertes en aquest Conveni, considerades en conjunt i en còmput anual des de l'1 de gener fins al 31 de desembre de cada any, compensen i absorbeixen totes les existents, sigui quina sigui la seva classe, naturalesa i origen, en el moment de la seva entrada en vigor.

Tot això, sens perjudici dels complements personals vigents en la data d'entrada en vigor d'aquest Conveni.

Article 5

Vinculació a la totalitat

Aquest Conveni constitueix un tot orgànic i indivisible, per la qual cosa a efectes de la seva aplicació pràctica serà considerat globalment.

En el supòsit que es declarés la nul·litat per via judicial o a través de qualsevol procediment de solució de conflictes alternatius d'una part del Conveni col·lectiu, la resta del seu text quedaria en vigor a excepció de les clàusules declarades nul·les.

En el supòsit anterior, la Comissió Negociadora es compromet a negociar un nou redactat a les clàusules declarades nul·les en el termini màxim de 21 dies a comptar des de la notificació de la declaració de nul·litat. Durant la nova negociació de l'articulat declarat nul, serà d'aplicació, en el seu cas, i als efectes que no es produeixi un buit normatiu, el previst a l'Estatut dels treballadors.

Article 6

Parts signants

Són parts signants d'aquest Conveni tots els representants legals dels empleats dels restaurants i l'empresa Mengra, SL (província de Barcelona).

Títol 2

Contractació

Article 7

Disposicions generals

L'empresa fomenta la primera ocupació juvenil, per la qual cosa contracta el màxim nombre possible d'empleats, d'acord a cada moment amb les necessitats de producció i amb les oscil·lacions en les vendes i els resultats del negoci.

Igualment, l'empresa promociona joves estudiants, mitjançant la seva contractació a temps parcial, amb la màxima flexibilitat possible, per permetre'ls compaginar la jornada laboral amb els estudis, motiu pel qual es procura en tot moment que la jornada setmanal tingui caràcter rotatiu i flexible, tant pel que fa a la durada com a l'horari, que sempre han de visar els representants legals dels empleats. La retribució dels empleats és proporcional a les seves hores de feina, d'acord amb les taules salarials d'aquest Conveni.

També s'ha d'intentar per tots els mitjans facilitar la contractació de persones pertanyents a sectors socials de contractació difícil, com ara disminuïts o treballadors madurs.

Article 8

Forma

La forma dels contractes és sempre i en tot cas escrita. Als contractes es fan constar totes i cadascuna de les estipulacions que les parts considerin necessari contreure, i tenen preferència a l'hora d'aplicar-se, sempre que l'autonomia individual de les parts reflectida en el contracte individual respecti els mínims bàsics, en còmput anual, establerts en aquest Conveni.

Article 9

Ingrés

És requisit previ per a la contractació del personal tenir el resguard d'haver sol·licitat el carnet de manipulador d'aliments o un document que en el futur el pugui substituir, i obtenir-lo durant el període de prova, sent en tot cas a càrrec del treballador els costos de l'esmentada obtenció.

Així mateix, és condició inexcusable per superar el període de prova del contracte passar el reconeixement mèdic inicial obligatori que acrediti la inexistència de malalties infectocontagioses, que amb la manipulació d'aliments o altres mitjans, atesa l'activitat de l'empresa, es podrien arribar a transmetre als clients o als companys de feina.

Article 10

Modalitats de contractació

Les modalitats de contractació s'adeqüen a cada moment de la vigència del Conveni a la legislació vigent. No obstant això, en tot cas, i sempre dins dels límits legals, les parts han d'adequar els models de contracte existents a les necessitats productives de l'empresa i al foment de l'ocupació en els termes que assenyalen els articles precedents.

Article 11

Contracte a temps parcial de durada indefinida

Es considera que el treballador està contractat a temps parcial quan presta serveis durant un nombre d'hores al dia, a la setmana, al mes o a l'any inferior a la jornada de treball d'un treballador a temps complert comparable. La retribució d'aquests empleats ha de ser proporcional a les seves hores de feina i conforme a les taules salarials d'aquest Conveni.

El contracte a temps parcial és la modalitat típica de contractació a Mengra, SL, i en l'explotació d'un negoci d'aquestes característiques incideixen una sèrie de variables derivades de campanyes promocionals, programació dels cinemes situats als voltants, calendari de festius, circumstàncies climàtiques, etc. que comporten atendre les necessitats organitzatives i productives de l'empresa mitjançant una programació i una concreció horària que permeti certa flexibilitat i rotació, i que alhora satisfaci les necessitats personals i professionals dels treballadors, principalment estudiants, que necessiten compaginar els seus estudis amb horaris flexibles i canviants, però sempre dotant a aquest sistema dels adequats mecanismes de control que garanteixin una concreció tal que permeti al treballador conèixer amb suficient antelació l'horari de treball que haurà de complir en cada moment, i poder d'aquesta forma atendre adequadament les exigències d'adaptabilitat de l'empresa, així com les necessitats de caràcter personal, familiar, formatiu i professional del treballador. Per tant, i en conseqüència, la jornada de treball a temps parcial ve determinada per una durada i horari flexible i rotatiu, adaptant les necessitats productives i organitzatives de l'empresa i les disponibilitats i necessitats personals i/o professionals del treballador.

Per això, en els contractes a temps parcial figurarà un nombre d'hores en funció de la durada d'aquest, podent-se distribuir les esmentades hores mitjançant una flexibilitat i rotació canviant que, en tot cas, haurà de respectar els límits legals establerts als articles 34.3, paràgraf primer, i 34.4, ambdós de l'Estatut dels treballadors.

Setmanalment s'elaborarà un calendari de treball que quedarà exposat en el taulell d'anuncis amb una antelació mínima de 5 dies, en el qual s'indicarà la durada de la jornada, la rotació dels torns, l'horari i els dies de descans, amb la finalitat que el treballador i els representants legals dels treballadors coneguin el nombre d'hores que realitzarà cada treballador durant la setmana següent, així com la seva concreta distribució. El calendari serà signat pels representants dels treballadors, i en cas de manca d'aquests pels mateixos treballadors, en prova de la seva acceptació.

Es consideraran hores complementàries aquelles que en còmput global excedeixin de la jornada pactada en el contracte de treball, si així s'ha previst en el contracte i en els casos que la legislació vigent permeti la seva realització. El nombre d'hores complementàries no podrà excedir en còmput anual del 60% de les ordinàries contractades o del límit màxim que en cada moment fixi la normativa. La distribució i forma de realització de les hores complementàries s'efectuarà d'acord amb el paràgraf anterior...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR