Convenio colectivo - Mercados de Abastecimientos de Barcelona SA (Mercabarna), Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2001
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2003
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3472 de 13/09/01

RESOLUCIÓ

de 18 de juny de 2001, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de l'empresa Mercados de Abastecimientos de Barcelona, SA, per als anys 2001-2003 (codi de conveni núm. 0803022).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de l'empresa Mercados de Abastecimientos de Barcelona, SA, subscrit pels representants de l'empresa i dels seus treballadors el dia 23 de maig de 2001, i de conformitat amb el que disposen els articles 90.2 i 90.3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de l'empresa Mercados de Abastecimientos de Barcelona, SA, per als anys 2001-2003 al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Barcelona.

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 18 de juny de 2001

Francisca Antolinos i Jiménez

Delegada territorial de Barcelona

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball de l'empresa Mercados de Abastecimientos de Barcelona, SA (MERCABARNA), per als anys 2001-2003

Capítol 1

Àmbit d'aplicació

Article 1

Àmbit territorial

El present Conveni serà d'aplicació als centres de treball que l'empresa té a Barcelona (Zona Franca) i als que pugui tenir en el futur.

Article 2

Àmbit funcional

Els preceptes d'aquest Conveni regulen les relacions laborals entre l'empresa i el personal que presta els seus serveis en les diverses seccions i departaments que conformen la unitat alimentària de l'empresa esmentada.

Article 3

Àmbit personal

Aquest Conveni s'aplica a tots els treballadors que integren la plantilla de Mercados de Abastecimientos de Barcelona, SA. S'exceptuen de les seves normes les relacions concertades amb el personal a què fan referència els articles 1 i 2 de l'Estatut dels treballadors.

Article 4

Àmbit temporal

El present Conveni té una durada de 3 anys; els seus efectes s'inicien l'1 de gener de 2001 i finalitza el 31 de desembre de 2003.

Si les parts no el denunciessin amb 1 mes d'antelació a la data del seu venciment es prorrogarà per un període d'1 any i amb un increment, per a tots els conceptes retributius, d'acord amb l'índex de preus de consum previst per a l'any 2004.

En cas que sigui denunciat, i fins que no s'aconsegueixi un acord exprés, perdran vigència totes les clàusules obligants i es mantindran en vigor només les de contingut normatiu, de conformitat amb el que hi ha establert a l'article 86.3 de l'Estatut dels treballadors.

Article 5

Efectes

El present Conveni obliga, com a llei entre parts, els signants i les persones físiques o jurídiques en nom de les quals se celebra el contracte, i preval sobre qualsevol altra norma que no sigui de dret necessari absolut.

Els efectes econòmics es produiran des de l'1 de gener de 2001.

Article 6

Unitat i indivisibilitat

Les condicions pactades en aquest Conveni formen un tot indivisible, per la qual cosa no es pot pretendre l'aplicació d'una o diverses de les seves normes amb l'oblit de la resta, i amb tots els efectes ha de ser aplicat i observat en la seva integritat.

Si per resolució administrativa o sentència judicial es modifiquen algunes clàusules d'aquest Conveni, quedarà invalidat tot el Conveni i s'haurà de tornar a negociar la totalitat del seu contingut.

Article 7

Absorció i compensació

Les retribucions establertes en aquest acord compensen i absorbeixen les existents en el moment de l'entrada en vigor del present Conveni, siguin quins siguin la naturalesa i l'origen d'aquestes, així com les que es puguin establir en el futur per disposicions de caràcter general o convencional d'aplicació obligada.

Només es poden modificar les condicions pactades en aquest Conveni quan les noves, considerades en conjunt i en còmput anual, superin les aquí acordades. En cas contrari, subsistirà el present Conveni en els seus termes i sense cap modificació dels conceptes, dels mòduls o de les retribucions.

Queden exceptuades de la compensació i l'absorció les indemnitzacions, les bestretes i les prestacions de la Seguretat Social en règim de pagament delegat.

Article 8

Garantia 'ad personam'

Es respectaran les condicions acordades en contractes individuals entre l'empresa i el treballador existents a l'entrada en vigor del present Conveni, sempre que excedeixin aquest en conjunt, amb caràcter global i en còmput anual.

Capítol 2

Organització del treball. Generalitats

Article 9

Competència de la Direcció

L'organització tècnica i pràctica del treball correspon a la Direcció de l'empresa, la qual pot establir els sistemes d'organització i modernització que consideri oportuns, així com qualsevol estructuració de les seccions o els departaments de l'empresa, sempre que es realitzin de conformitat amb les disposicions legals sobre la matèria.

Article 10

Mobilitat i polivalència

Alguns dels elements fonamentals per a la racionalització del treball estan constituïts per la mobilitat interna dins de l'empresa i per la polivalència del personal.

Com que és facultat de la Direcció decidir aquestes qüestions, les portarà a terme respectant el nivell del grup professional i la remuneració econòmica del personal afectat, d'acord amb l'article 39 de l'Estatut dels treballadors. La Direcció informarà dels canvis de llocs de treball i de torns el Comitè d'Empresa amb una antelació de 7 dies, temps en què la Direcció intentarà consensuar els canvis corresponents, sens perjudici de l'aplicació legítima en cas contrari al consens.

Capítol 3

Classificació del personal

Article 11

Grups professionals

El personal de Mercados de Abastecimientos de Barcelona, SA actualment queda enquadrat en els 5 grups establerts en el sistema de jerarquització i valoració de llocs de treball que ambdues parts han subscrit. Hi ha un sisè grup que queda fora de nivell en l'aspecte retributiu, condicionat a l'acompliment de funcions de comandament i responsabilitat. Els grups esmentats absorbeixen els tradicionals de tècnics, administratius, obrers i subalterns existents amb anterioritat i que subsistiran a l'efecte de la determinació dels grups de cotització a la Seguretat Social i en la nòmina.

Amb aplicació general a tots els departaments es crea la funció de responsable d'equip, que no constituirà una categoria professional pròpiament dita, sinó una situació de caràcter circumstancial subjecta, estrictament, a les necessitats del departament. Aquesta responsabilitat serà retribuïda amb un plus de responsabilitat no consolidable, que es meritarà, estrictament, mentre duri la situació de responsabilitat, més un complement que es consolidarà absorbint-se en el concepte 'ad personam'.

El sistema de valoració de llocs de treball queda derogat i mentre no sigui d'aplicació la nova norma se seguirà aplicant la vigent en els seus termes. Hi ha el compromís d'endegar un nou sistema de valoració de llocs de treball. L'aplicació efectiva del nou manual serà a partir de l'1 de gener de 2000, encara que la finalització del treball i, per tant, les valoracions siguin posteriors a aquesta data.

Article 12

Norma supletòria

Per cobrir les llacunes que es puguin produir en matèria de classificació professional, es manté la redacció del Conveni de l'any anterior fins que s'aprovi la normativa prevista a l'article 11 d'aquest Conveni.

Capítol 4

Ingressos, ascensos, cessaments i formació

Article 13

Ingressos

El personal de nou ingrés d'aquesta empresa podrà ser contractat per qualsevol de les formes i condicions de contractació establertes per les actuals disposicions vigents, segons les conveniències i les necessitats de la societat.

Les noves incorporacions durant els 6 primers mesos rebran un 80% del sou del seu nivell i, transcorregut aquest període, percebran el 100% del nivell. Això no s'aplicarà en aquells contractes en que l'Estatut dels treballadors contempli una retribució inferior.

L'ingrés esmentat té un caràcter provisional durant un període de prova variable segons l'índole de la tasca a realitzar, d'acord amb l'escala següent:

Tarifes 1 i 2 de cotització: 6 mesos.

Tarifes 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9: 3 mesos.

Tarifa 10: 15 dies.

Tarifa 11: 8 setmanes.

El període de prova ha de constar per escrit i la situació d'incapacitat temporal l'interromprà.

Transcorregut el període de prova sense que s'hagi produït la resolució del contracte, aquest produirà efectes plens com a temps de permanència del treballador a l'empresa.

La Direcció i el Comitè d'Empresa es comprometen a debatre en la Comissió Paritària el règim de la contractació de serveis externs.

Article 14

Ascensos

En matèria d'ascensos, la Direcció, previ estudi amb el Comitè d'Empresa, determinarà les persones que, reunint els títols, la competència i els dots d'organització i comandament, han d'ocupar les vacants que es puguin produir, havent de ser escoltat el Comitè esmentat. En cas d'igualtat, tindran preferència els més antics.

Article 15

Cessaments

Els treballadors de l'empresa que desitgin cessar voluntàriament en el seu servei a l'empresa estan obligats a posar-ho en coneixement de la Direcció amb els terminis de preavís següents:

Tarifes 1 i 2 de cotització: 2 mesos.

Tarifes 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9: 21 dies.

Tarifa 10: 15 dies.

Tarifa 11: 7 dies.

Article 16

Formació

La Direcció és conscient de la necessitat d'una política de formació per al personal. Tots els treballadors han d'aspirar a una major professionalitat, la qual cosa passa per una formació en consonància amb el lloc de treball. Tots els treballadors de l'empresa poden sol·licitar l'accés als cursets que organitzi o contracti la Direcció.

Es donarà la publicitat necessària d'aquests cursets i es crearà una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR