Convenio colectivo - Componentes Mecánicos, SA., Cataluña

Inicio de Vigencia18 de Febrero de 2003
Fin de Vigencia17 de Diciembre de 2002
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3824 de 18/02/03

RESOLUCIÓ TIC/3944/2002, de 17 de desembre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col-lectiu de treball de l'empresa Componentes Mecánicos, SA, per al període 2002-2005 (codi de conveni núm. 0808352).

Vist el text del Conveni col-lectiu de treball de l'empresa Componentes Mecánicos, SA, subscrit pels representants de l'empresa i dels seus treballadors el dia 22 d'octubre de 2002, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col-lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; el Reial decret 2342/1980, de 3 d'octubre, sobre transferència de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria de mediació, arbitratge i conciliació; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball; el Decret 253/2002, de 4 de novembre, de fusió del Departament de Treball amb el d'Indústria, Comerç i Turisme, i el Decret 284/2002, de 12 de novembre, de reestructuració parcial de diversos departaments de la Generalitat, tenint en compte el que estableix la seva disposició transitòria primera,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col-lectiu de treball de l'empresa Componentes Mecánicos, SA per al període 2002-2005 (codi de conveni núm. 0808352) al Registre de convenis de Barcelona de la Subdirecció General per a Afers Laborals i d'Ocupació.

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 17 de desembre de 2002

Francisca Antolinos i Jiménez

Delegada territorial de Barcelona

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col-lectiu de treball de l'empresa Componentes Mecánicos, SA (COMESA) per als anys 2002-2005.

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquest Conveni col-lectiu, subscrit entre les representacions de Componentes Mecánicos, SA (COMESA), i la dels seus treballadors, és regular les relacions laborals entre aquesta empresa i els treballadors inclosos en el seu àmbit d'aplicació personal i territorial, i també les seves organitzacions representatives, i representa l'expressió dels acords acceptats lliurement per les parts.

Article 2

Àmbit territorial

Les normes d'aquest Conveni col-lectiu són aplicables en el centre de treball de Barcelona de l'empresa COMESA.

Article 3

Àmbit personal

Estan adscrits a aquest Conveni col-lectiu tots els treballadors que pertanyen la plantilla de COMESA, llevat del personal al qual fan referència els articles 1.3.c) i 2.1.a) de la Llei 8/1980, de 10 de març, de l'Estatut dels treballadors.

Article 4

Àmbit temporal

Aquest Conveni col-lectiu entra en vigor el dia de la seva publicació al DOGC, i la seva vigència s'estén des de l'1 de gener de 2002 fins al 31 de desembre de 2005.

La durada del Conveni col-lectiu s'entén prorrogada d'un any a l'altre, per reconducció tàcita, si cap de les parts no el denuncia en la forma i les condicions que estableix l'article següent.

Un cop feta la denúncia, s'ha de seguir aplicant aquest Conveni, sense límit en el temps, mentre no sigui substituït per un nou conveni col-lectiu.

Article 5

Denúncia

Pot denunciar aquest Conveni col-lectiu tant la representació de l'empresa com la dels treballadors, la qual, en aquest darrer cas, és el Comitè d'Empresa.

La denúncia s'ha de formalitzar mitjançant un escrit, que s'ha d'adreçar a la Direcció de l'empresa i a l'autoritat laboral competent, si el denunciant és el Comitè d'Empresa, i a aquest i a l'autoritat esmentada, si és l'empresa la que procedeix a denunciar-lo.

Aquesta denúncia s'ha de formalitzar i comunicar amb de 3 mesos de temps com a mínim abans de la data d'extinció del Conveni col-lectiu.

Article 6

Vinculació a la totalitat

A l'efecte de l'aplicació d'aquest Conveni col-lectiu, les condicions que s'hi pacten constitueixen un tot orgànic i indivisible i han de ser considerades globalment.

En cas que sigui declarada la nul-litat d'alguna o d'algunes de les seves disposicions, el Conveni queda sense efectes en conjunt a partir del moment en què aquella es produeixi, i les seves parts signatàries han de procedir a renegociar-lo.

Article 7

Compensació, absorció i garanties personals

Les condicions pactades són compensables en conjunt amb les que regien anteriorment, ja sigui per millores pactades o concedides unilateralment per l'empresa, de qualsevol mena o naturalesa, o també per aquelles d'origen legal.

Atesa la naturalesa d'aquest Conveni col-lectiu, les disposicions legals futures que impliquin una variació econòmica en tots o en algun dels conceptes retributius pactats només tindran eficàcia si, globalment considerades, superen el nivell del Conveni col-lectiu en el seu còmput total, llevat dels casos de submissió expressa assenyalats en aquest Conveni col-lectiu. Altrament, es consideraran absorbides per les millores que s'hi hagin establert.

S'han de respectar les situacions individuals que, en conjunt, siguin més beneficioses que les que estableix aquest Conveni col-lectiu.

Capítol 2

Comissió d'Aplicació i Interpretació

Article 8

Comissió d'Aplicació i Interpretació

Es constitueix una Comissió Paritària d'Aplicació i Interpretació d'aquest Conveni col-lectiu, constituïda per 5 membres del Comitè d'Empresa i 5 de la Direcció.

Les funcions de la Comissió d'Aplicació i Interpretació del Conveni són les següents:

  1. La interpretació del Conveni col-lectiu, sens perjudici de la competència que atribueix la llei a la jurisdicció laboral.

  2. La resolució de totes les qüestions que siguin sotmeses a la seva consideració en casos que es derivin d'aquest Conveni col-lectiu.

  3. La vigilància del compliment del que s'ha pactat.

    Article 9

    Presentació de qüestions a la Comissió

    1. Totes dues parts acorden fer conèixer a la Comissió Paritària tots els dubtes, les discrepàncies i els conflictes que es produeixin com a conseqüència de la interpretació i l'aplicació del Conveni, per tal que la Comissió actuï, en la forma reglamentària prevista, prèviament al plantejament dels diferents supòsits davant les jurisdiccions competents.

    2. La Comissió Paritària ha de decidir, en el termini màxim de 30 dies, per acord majoritari simple de cadascuna de les dues representacions que la integren.

      Capítol 3

      Classificació professional, promoció i formació

      Article 10

      Classificació professional

      Les classificacions del personal consignades en aquest Conveni són merament enunciatives i no representen cap limitació a la creació de professions noves que l'empresa consideri necessàries per al desenvolupament de les seves activitats ni cap obstaculització a la facultat de l'empresa de modificar la seva organització de treball actual, ni tampoc l'obligació de tenir cobertes totes les categories que s'hi esmenten.

      S'han de respectar les categories que tinguin en l'actualitat els treballadors de COMESA, i també les possibles incorporacions procedents d'Iveco Pegaso que com a mínim tinguin una antiguitat de l'1 de març de 1995, amb independència de la nova valoració dels llocs de treball.

      A l'efecte de qualsevol mesura laboral, els treballadors de COMESA segregats de l'empresa Iveco Pegaso, i també les possibles reincorporacions d'aquesta amb una antiguitat en totes dues anterior a l'1 de març de 1995, no es consideren desplaçats de lloc de treball i, per tant, no poden ser perjudicats per aquest motiu.

      Les diverses comeses assignades a cada categoria professional són merament enunciatives; per tant, la seva definició no té caràcter exhaustiu quant a les tasques pròpies de cada qualificació laboral, per la qual cosa els treballadors han d'executar totes les tasques que els siguin ordenades dins el concepte general de les seves funcions i no poden emparar-se en la definició concreta de la seva especificació de llocs de treball per negar-se a exercir-les.

      Article 11

      Classificació general

      El personal es classifica en els grups professionals següents:

    3. Personal de taller

      Operaris

      Tècnics operatius

    4. Personal d'oficina

      Empleats

    5. Caps i quadres

      Caps intermedis

      Quadres

      Caps superiors

      Article 12

      Agrupació de categories

      L'agrupació concreta de categories en aquest Conveni col-lectiu és la següent:

      Operaris

      Formació A

      Formació B

      Pràct. 3a, 1r any

      Pràct. 3a, 2n any

      Peó A

      Peó B

      Peó C

      Especialista A

      Especialista B

      Especialista C

      Especialista D

      Especialista E

      Oficial 3a A

      Oficial 3a B

      Oficial 3a C

      Oficial 3a D

      Oficial 3a E

      Oficial 2a A

      Oficial 2a B

      Oficial 2a C

      Oficial 2a D

      Oficial 1a

      Oficial 1a E

      Tècnics operatius de taller

      Empleats

      Auxiliar

      Oficial 2a

      Oficial 1a

      Oficial 1a A

      Caps i quadres

      Caps intermedis

      Caporals guardes

      Encarregat

      Mestre de 2a

      Cap de 2a

      Cap de 1a

      Mestre de taller

      Cap de taller

      Analista informàtic

      Quadres

      ATS

      Operador informàtic

      Programador informàtic

      Caps superiors

      Cap superior

      Les persones que no van exercir el dret d'opció que recull el Conveni 1989/1990 d'Enasa mantenen "ad personam" la categoria i les retribucions inherents a aquesta. Aquestes categories figuren en el Conveni esmentat.

      Article 13

      Classificació valoració

      La categoria professional i el nivell salarial que correspon a cada lloc de treball s'ha d'obtenir mitjançant la tècnica de valoració de llocs segons el manual pactat de valoració aplicable en cada moment.

      Els llocs de treball han de ser valorats d'acord amb les seves funcions pels tècnics de l'empresa.

      Taula de correlació graus/categories

      Segons Manual de valoració HAY

      G = grau; T = taller; O = oficines; I = informàtica; R = resta categories.

      G

      T

      O

      I

      R

      10

      -

      -

      Oper. informàtic

      Cap. guard.

      11

      Encarregat

      -

      -

      -

      12

      Mestre 2a

      Cap 2a

      Prog. informàtic

      -

      13

      M. taller

      Cap 1a

      Anal. informàtic

      -

      14

      C. taller

      Cap...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR