Convenio colectivo - Empreses de Remolcadors de Trànsit Interior i Exterior de Ports, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2001
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2003
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3443 de 01/08/01

RESOLUCIÓ

de 30 d'abril de 2001, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball d'empreses de remolcadors de trànsit interior i exterior de ports de la província de Barcelona per als anys 2001-2003 (codi de conveni núm. 0803625).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball d'empreses de remolcadors de trànsit interior i exterior de ports de la província de Barcelona subscrit per Asociación Catalana de Remolcadores de Tráfico Interior y Exterior de Barcelona y província, OTEB, CCOO i UGT el dia 16 de març de 2001 i de conformitat amb el que disposa l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball d'empreses de remolcadors de trànsit interior i exterior de ports de la província de Barcelona per als anys 2001-2003 al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Barcelona.

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 30 d'abril de 2001

Francisca Antolinos i Jiménez

Delegada territorial de Barcelona

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu provincial de Barcelona dels treballadors d'empreses de remolcadors de trànsit interior i exterior de ports, per als anys 2001-2003

Exposició de motius

  1. Les parts que subscriuen aquest Conveni reiteren la manifestació continguda en les anteriors edicions, en relació a l'adequació de les especials exigències que comporta la feina del col·lectiu afectat, a les disposicions que estableixen els articles 34 i 35 de l'Estatut dels treballadors. En aquest marc, dins la jornada pactada durant la qual els treballadors han de romandre a disposició de les empreses, s'ha fet necessari de distingir la que pertoca al que es considera temps de presència, durant els quals els treballadors romanen en els vaixells atracats al port tot esperant que se'ls requereixi perquè efectuïn algun servei, de l'altre temps en què efectivament acompleixen les tasques pròpies de l'activitat. És per aquestes consideracions esmentades que els signants, arran de l'experiència del pla laboral incorporat a convenis anteriors, han considerat necessari d'establir en còmput anual mitjançant, però, una distribució regular al llarg dels 11 mesos naturals de feina efectiva, el nombre d'hores durant les quals els treballadors han d'estar a disposició de les empreses, sens perjudici del respecte als límits que preveuen les disposicions esmentades.

  2. En el present Conveni, les parts han aconseguit l'acord de suprimir la promoció econòmica en concepte d'antiguitat que regulaven anteriors convenis, seguint la tendència general de la negociació col·lectiva, i particularment, la dels restants sectors de l'àmbit portuari. Aquesta decisió ha estat adoptada en el context de la negociació d'aquest Conveni, segons reflecteixen les actes, amb una triple valoració i condicionament. a) En primer lloc, assumint la plena responsabilitat i capacitat dels negociadors del Conveni per fixar el tractament d'aquesta matèria, des que l'article 25 de l'Estatut dels treballadors, després de la seva modificació per la Llei 11/1994, de 19 de maig, la defereix exclusivament a la negociació col·lectiva, al deixar de considerar la promoció econòmica per raó d'antiguitat com un dret necessari, segons ha vingut ratificant la jurisprudència del Tribunal Suprem. b) En segon lloc, amb el pacte d'unes revaloritzacions retributives durant els 3 anys de vigència d'aquest Conveni, de caràcter consolidable, que, en la seva projecció futura beneficiaran tots els treballadors, les quals han estat expressament estipulades en consideració i compensació de la supressió d'aquest concepte retributiu. c) Acatant el mandat de l'article 25.2 de l'Estatut dels treballadors, quant al respecte dels drets adquirits o en curs d'adquisició pel personal que en el dia d'avui gaudeix d'aquesta meritació, segons es regula en la disposició transitòria primera.

  3. S'ha suprimit la compensació econòmica per roba acordada en convenis anteriors, atenent que les empreses han de facilitar la roba de feina segons els criteris d'uniformitat establerts per Autoritat Portuària de Barcelona. No obstant això, i per pal·liar els efectes d'aquesta supressió, s'ha acordat addicionar al sou base part de la compensació econòmica per roba, en la forma i en el condicionament que s'indiquen en les disposicions addicionals primera i quarta.

  4. En el marc d'una política de foment de l'ocupació, i amb l'objectiu de fomentar la millora de la mitjana d'edat de la plantilla de les empreses, renovant els seus efectius, es pacta la jubilació forçosa als 65 anys, amb la contraprestació de la millora del premi de jubilació, en la forma que s'indica en l'article 43.

    Per tot això, exercint el dret a la negociació col·lectiva que l'article 37 de la Constitució reconeix als empresaris i als treballadors, els subscrits, en la representació que tenen respectivament i que es reconeixen recíprocament, estableixen aquest Conveni.

    Capítol 1

    Disposicions de caràcter general

    Article 1

    Àmbit d'aplicació funcional

    El present Conveni col·lectiu és d'aplicació a totes les empreses l'activitat de les quals es basi en el remolc portuari, tant interior com exterior dels ports, d'altura, activitat 'off shore', d'assistència i salvament i quantes activitats es derivin d'aquest fi.

    Article 2

    Àmbit territorial

    Aquest Conveni col·lectiu afecta les empreses de remolcadors que operen a la província de Barcelona.

    Article 3

    Àmbit personal

    Aquest Conveni col·lectiu afecta tot el personal de plantilla de les empreses que presten els seus serveis a bord dels seus remolcadors, és a dir, que és apta per ser embarcada en qualsevol moment, com també el personal de manteniment i d'oficines, amb vinculació laboral comuna. No obstant això, aquest personal conserva la seva normativa particular.

    Article 4

    Aplicació temporal

    Aquest Conveni col·lectiu entra en vigor l'1 de gener de 2001, independentment de la seva data de registre per part de l'autoritat laboral i de la data en què sigui publicat al DOGC, i s'estén durant els anys naturals de 2001, 2002 i 2003, i finalitza els seus efecte fins al dia 31 de desembre del 2003.

    Article 5

    Pròrroga i denúncia

    Si no hi ha denúncia de cap de les parts, les normes que estableix aquest Conveni col·lectiu es consideren prorrogades indefinidament fins que es produeixi la signatura del següent Conveni col·lectiu. La denúncia del Conveni per qualsevol de les parts signants s'ha d'efectuar mitjançant un escrit adreçat a l'autoritat laboral competent, que també s'ha d'adreçar a l'altra part, amb 3 mesos de temps, com a mínim, de la data de venciment.

    Denunciat el Conveni fins que s'arribi a un nou acord es manté en vigència el contingut normatiu del Conveni.

    Article 6

    Vinculació a la totalitat

    Les condicions pactades en aquest Conveni col·lectiu constitueixen un tot orgànic i indivisible i a efectes de la seva aplicació pràctica són considerades globalment. En el supòsit que fos declarada la il·legalitat o nul·litat de qualsevol de les clàusules del Conveni les parts s'obliguen, o a aplicar les fórmules de correcció que s'hagin pogut acordar anticipadament, o si s'escau, si no s'han previst, a arreglar amb la màxima brevetat els defectes que hagi causat aquesta declaració i fins que no s'arribi a un acord, s'ha d'aplicar la resta del Conveni.

    Article 7

    Condicions més beneficioses. Absorció i compensació

    El conjunt de pactes que conté el present Conveni substitueix íntegrament les condicions retributives o de treball existents en la seva entrada en vigor, i queden expressament compreses i compensades en la nova regulació.

    Les normes que estableix aquest Conveni tenen el caràcter de mínimes per a tot el sector de remolcadors de la província de Barcelona. Si durant la vigència d'aquest Conveni es dicta cap disposició legal de caràcter general o cap d'específica per al sector dels remolcadors que millora qualsevol de les condicions que es pacten en aquest Conveni, no pot tenir eficàcia pràctica si en conjunt i en còmput anual no supera les condicions d'aquest Conveni col·lectiu de treball.

    Article 8

    Comissió Paritària

    Es crea una Comissió Paritària del Conveni com a òrgan d'interpretació, conciliació i arbitratge, constituïda per 5 membres de cada representació designats per les comissions econòmica i social respectives. La Comissió Paritària té el seu domicili a Barcelona (Moll de Llevant, pavelló número 6).

    Article 9

    Text bilingüe

    S'acorda la redacció del text d'aquest Conveni col·lectiu de treball en llengua catalana, oficial a Catalunya, i en llengua castellana, idioma oficial a l'Estat espanyol.

    Capítol 2

    Condicions de treball

    Article 10

    Feines diferents a les del càrrec

    No es pot ordenar a cap tripulant d'efectuar feines de cap altra naturalesa que la que figura al quadre indicador, llevat dels casos que, segons el parer del capità o del patró, sigui necessari d'efectuar-les amb vista a garantir la seguretat del remolcador i de la seva tripulació, la navegació i, així mateix, la recollida de vals que preveu l'article 16.

    Si, durant la navegació, un tripulant presta guàrdia, no se li poden encarregar feines diferents de les que són específiques de la guàrdia.

    Article 11

    Feines de categoria inferior o superior

    Personal no titulat. Efectuar feines de categoria superior dóna automàticament al tripulant que les efectua el sou i les altres condicions laborals inherents al personal d'aquesta categoria superior.

    La realització d'aquestes feines per un període superior a 180 dies l'any d'una manera discontínua, o bé durant 90 dies d'una manera...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR